ДПС изпраща Сабрие Сапунджиева в Комисията срещу дискриминацията

Сабрие Сапунджиева.

© Анелия Николова

Сабрие Сапунджиева.Осем кандидатури са внесени в Народното събрание за петте места от парламентарната квота в Комисията за защита от дискриминация, се вижда от сайта на Народното събрание.


ГЕРБ и БСП предлагат досегашните си представители, Обединените патриоти засилват конкуренцията като издигат три кандидатури, ДПС залага на ново за комисията, но известно лице - Сабрие Сапунджиева, а "Воля" се доверява на служител в транспортна фирма, трупал опит в търговски вериги и доставчик на алкохол.


Срокът за номиниране на кандидати от парламентарната квота изтече вчера. Президентът Румен Радев вече също обяви процедура за попълване на комисията от президентската квота.
ГЕРБ предлага председател за още пет години да остане Ана Джумалиева, която оглави комисията с подкрепа на същата партия през 2012 г. Партията на Борисов предлага за член и Златина Касърова - Дукова, който също изкара един мандат в комисията, но от президентската квота.


БСП също издига за втори мандат досеташния зам.-председател Баки Хюсеинов, а "Обединените патриоти" в лицето на Волен Сидеров и Явор Нотев от "Атака" предлагат повторно Атанас Мусорлиев.


Патриотите имат още две кандидатури за комисията - главния асистент по конституционно право от СУ "Св. Климент Охридски" Орлин Колев е предложен от депутати от НФСБ, а софийският адвокат Иван Арнаудов - от ВМРО.


Предложението на "Воля" е управителят по транспортната дейност в компания за транспорт и логистика Павлин Данков. В мотивите се посочва работата му по настаняване на нови студенти и семинарна работа, докато е следвал в университета в Саарбрюкен между 2001 и 205 г. и сътрудничеството с фондация като служител на "Баумакс" и


ДПС залага на Сабрие Сапунджиева


Вместо бившия председател на антидискриминационната комисия и неин член в последния мандат Кемал Еюп, ДПС сега предлага Сабрие Сапунджиева. През септември 2016 г. прокуратурата прекрати проверка срещу нея за това, че като зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" беше ремонтирала ведомственото си жилище с 50 хил. лв. от фонда за подобряване на условията в затворите, а след падането на правителството поиска да го купи, защото нямала свое. За да не бъде изгонена оттам, беше назначена като съдебен секретар в Административния съд в София без за това да се иска разрешение от Висшия съдебен съвет, каквито са правилата. След като за случая се разшумя, Сапунджиева напусна и се оплака от политическата репресия, етническа и религиозна дискриминация от министъра на правосъдието.


Преди това в годините Сапунджиева е била член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликта на интереси, съветник на президента Георги Първанов и член на Централната избирателна комисия. По време на Тройната коалиция дъщеря й Ана стана консул във Финландия, без да отговаря на критериите за поста и беше уволнена, след като стана ясно, че посолството е замесено в продажба на алкохол.


На последните парламентарни избори Сапунджиева беше на трето място в листата на ДПС в Благоевград, където водач беше и Делян Пеевски, а след като не влезе, стана сътрудник на народния представител Хамид Хамид.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK