Годишнината от атентата през 2012г. беше отбелязана на летището в Бургас

Ден след атентата - с първия самолет след възстановяването на полетите от Тел Авиф в Бургас пристигна близка на двама от загиналите в атентата, за да запали свещ на мястото на взрива. (Снимката е архивна)

© Спас Спасов

Ден след атентата - с първия самолет след възстановяването на полетите от Тел Авиф в Бургас пристигна близка на двама от загиналите в атентата, за да запали свещ на мястото на взрива. (Снимката е архивна)Цигулки и молитва прозвучаха днес на летището в Бургас в памет на шестимата загинали при атентата през юли 2012 г. Петима от тях бяха израелски граждани, а експлозията отне и живота на Мустафа Кьосов, шофьор на взривения туристически автобус. Възпоменателната церемония в негова чест се състоя в родното му с. Юруково край Якоруда. В Бургас беше само баща му. "Всеки ден мисля за Мустафа, каза той. Няма да забравя този ужасен ден. Нека съдебната система да си свърши работата".


Възпоменателната церемония се състоя при засилени мерки за сигурност.


Край паметника на загиналите заедно с роднините им днес бяха Ирит Лилиан, посланик на Израел у нас, кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков, бившите министри на вътрешните работи Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова, както и Стефан Янев, секретар по сигурността и отбраната в администрацията на президента Румен Радев.
"Помня всяка минута след съобщението за ужасната трагедия, каза посланик Лилиан. Хората в много държави по света страдат от тези ужасни атаки. Всички страни, които се борят с това, все още не могат да се справят с омразата и радикализма, но има още много, което може да се направи. Нужен е диалог и международно сътрудничество. Аз вярваме в българската правораздавателна система и зная ,че трябва да има справедливост", каза още тя.


"За пета година се събираме тук за почит към жертвите, каза Стефан Янев от името на президента Радев. Ние сме обединени не само в скръбта си, но и в решимостта да не се поддадем на хаоса и страха. В моменти като тези, трябва да преодолеем различията си и да бъдем готови в отговор на терора".


Днес, в деня на годишнината от атентата в Бургас трябваше да се състои изнесено съдебно заседание по делото срещу неговите организатори, но в началото на седмицата то бе отложено за 21 септември в София. Промяната беше обяснена с необходимостта от още време през което съдебният състав да се запознае с материалите по делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK