Депутатите гласуваха на първо четене ограничаване на финансирането за магистратските организации (обновена)

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов повтори намерението си между двете четения да бъдат внесени промени и да няма забрана за финансиране на организациите по програми от ЕС или държави от Европейското икономическо пространство.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов повтори намерението си между двете четения да бъдат внесени промени и да няма забрана за финансиране на организациите по програми от ЕС или държави от Европейското икономическо пространство.Избори 2022

Със 116 гласа "за", 52-ма въздържали се и 6 против депутатите приеха на първо четене спорните промени в Закона за съдебната власт, част от които предвиждат забрана за финансиране за магистратските организации от чужди донори.


Не стана известно кои са парламентарните групи, които са гласували "въздържали се" и "против", защото председателстващата заседанието Цвета Караянчева не показа резултата по групи. На заседанието на правната комисия в парламента миналата седмица от БСП заявиха, че ще се въздържат, като депутатът от левицата Крум Зарков гласува "против".


Проверка на "Дневник" показа, че въздържали се и против са били от левицата. След като беше гласуван проектът и парламентът продължи работата си, беше гласувано срокът за предложения в проекта между четенията да се скъси и да е понеделник.
Проектът е внесен от депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в началото на юли и предвижда още възможност настоящите членове на съдебния съвет да се върнат на по-добри позиции в съдебната власт след края на мандата им през октомври.


Вотът беше предшестван от липса на дебат. Изказаха се двама души - Георги Марков (ГЕРБ) и Павел Шопов от "Обединени патриоти". И двамата акцентираха върху забраната за финансиране, като за тях това е стъпка към по-голяма независимост на магистрата. Марков дори похвали един от вносителите - председателя на правната комисия Данаил Кирилов, и заяви, че е комплимент за него да го сравняват с унгарския премиер Виктор Орбан.


Срещу тези текстове се обявиха близо 20 организации. След заръка от главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов Кирилов обяви, че между първо и второ четене ще бъде внесена корекция и от забраната за финансиране ще бъдат изключени държави от Европейския съюз и от Европейското икономическо пространство. След прочитане на доклада на комисията в парламента днес Кирилов повтори това намерение. Ако законът бъде променен така, това означава, че на практика организациите няма да могат да получават средства от САЩ. От фонданция "Америка за България" разпространиха позиция, в която се казва, че с промените в съдебния закон България отстъпва от евроатлантическите ценности

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK