Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова ще бъде съдена за наводнението в Бисер

Наводненото село Бисер

© Георги Кожухаров

Наводненото село БисерБившият областен управител на Хасково Ирена Узунова (ГЕРБ) ще бъде съдена за наводнението в село Бисер от 2012 г., при което загинаха осем души. Районна прокуратура - Пловдив, внесе в Хасковския районен съд обвинителния акт срещу Узунова, съобщиха от държавното обвинение.


Според обвинението в периода от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител на гр. Хасково тя не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия - не е организирала и контролирала разработването на превантивни мерки и план за действие при бедствия. Освен това според обвинението тя не е изпълнила и служебните си задължения, произтичащи от Закона за водите, а именно че при спор за собствеността на язовира областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация до влизането в сила на съдебното решение, а поддръжката и ремонтно-възстановителните работи на съоръженията се осъществява от собственика или ползвателя им.


"Вследствие на неизпълнение на горепосочените ѝ нормативно регламентирани задължения е причинила наводнение по непредпазливост (скъсване на язовирна стена на язовир "Иваново") и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смъртта на осем лица", се казва в обвинителния акт.
На 6 февруари 2012 г. сутринта се скъса стената на язовир "Иваново" и огромна приливна вълна заля близкото село Бисер. Вълната повреди повечето жилища в селото, а осем души загинаха. Разследването продължи с години и бе прехвърляно между прокуратурите в Хасково и Пловдив в опити да бъде изяснена собствеността на язовира. Инцидентът повдигна въпросът за лошото състояние на много от язовирите в страната и липсата на планове за превенция и за действие при бедствия на местно ниво.


В обвинителния акт е посочено, че преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерството на отбраната е имало "отрицателен" спор за собствеността на язовир "Иваново". Един от парцелите под язовира бил актуван като собственост на Министерството на отбраната, а другите два - на община Харманли. Водната част на язовир "Иваново" в основния си дял попадала в имота, собственост на Министерството на отбраната. Въпреки това язовирът не се водел в активите на ведомството. Поради неизяснения статут на "Иваново" на практика язовирът не се стопанисвал и поддържал от никого.


Прокуратурата посочва, че в този случай съгласно Закона за водите областният управител на Хасково – Ирена Узунова, следвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира, което не било сторено. До Узунова през ноември 2011 г. бил изпратен и сигнал от директора на Гражданска защита – Хасково, и от началника на областната противопожарна служба, че състоянието на съоръжение е потенциално опасно. "Същата, въпреки че знаела, че язовирът е в предаварийно състояние, не взела необходимите мерки за осигуряване на технологичната му и конструктивна сигурност", се казва в съобщението.


Назначената петорна комплексна експертиза заключава, че техническото състояние на конструкцията на язовирната стена към момента на аварията било със сериозни недостатъци, за които в продължение на сравнително дълъг период са постъпвали документирани сигнали – пропадане в централната област на въздушния откос във вид на яма с ширина 2 метра и дълбочина 1 метър, видимо понижение на короната на стената в средната й част и по-малки локални пропадания на въздушния откос в близост до двата бряга. Разрушаването на стената е било предизвикано от трайно и масивно преливане през нейната корона. Основният изпускател на язовира е бил в трайно неизправно състояние. През последните години не е била провеждана техническа експлоатация на язовирната стена. Не е имало никакви систематични наблюдения на техническото състояние на стената и съоръженията към нея, както и концепцията за адекватни действия и мерки в ситуации с по–интензивни въздействия върху нея. Неподдържаният преливник и дебелата ледена покривка на язовира, довела до интензивен ледоход и последвало блокиране на преливника, са решаващи фактори, предизвикали рязкото повишаване на водното ниво във водохранилището, преливането над короната на стената и нейното последващо разрушаване.


Делото за наводнението в с. Бисер е в 30 тома – общо 6 хиляди листа, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която вещите лица са изследвали над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на осем съдебно-медицински експертизи, съдебно-техническа експертиза, петорна комплексна експертиза, компютърно-техническа експертиза. По делото са призовани 73 свидетели. Обвинителният акт е внесен в съда от трима наблюдаващи прокурори – районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, заместникът ѝ Румяна Зайкова–Калеева и Мария Лулкина.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1478 Неутрално
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално
 3. 3 Профил на hdr23493343
  hdr23493343
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много интересен казус със собствеността на язовира.Ако някой го беше поискал на концесия, да кажем през 2010 година, с колко ли собственика трябваше да разправяш? Но при такава беля всеки се изнизва.

 4. 4 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mia san Bayern!":

  Минуса ти го сложих за правописа.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Прокуратурата посочва, че в този случай съгласно Закона за водите областният управител на Хасково – Ирена Узунова, следвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира, което не било сторено.
  Тъпо та дрънка ( Ще падне веднага) Министерски съвет предвидило ли е в бюджета на ОБЛАСТ ХАСКОВО да ресурси за такива неща??? Разбира се НЕ. Това поражда необходимостта да се повдигнат обвинения към министъра на финансите и министър председателя. Но няма да стане .... Системата е гъби. Никога да няма виновни министри и министър председатели, защото чистачката.....загубила :))) Като толкова искат ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ФЕОДАЛНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА - трябва да носят отговорност. Кога обаче отговорност от ГЕРБЕР ??

 6. 6 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много ми е интересно как една женица ще се грижи за язовир, че и ще го стопанисва. Да не се лъжем - вината трябва да се търси в министерство на регионалното развитие, общината, на територията на която се намира язовира и военното министерство и то в лицето на съответните министри и кметове.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 7. 7 Профил на directino
  directino
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Само да вметна, че жената едва оцеля след много тежък инсулт и едва ли е в състояние да ходи до съд и да да дава показания.

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":

  В консолидираната фискална програма за 2012 та имаше предвидени 70 милиона за предотвратяване, овладяване и преодоляване на бедствия и аварии. Вярно, че Пицко беше поорязал тези средства, но ги беше намалил от 90 милиона по времето, когато Емел Етем организираше бедствията в страната!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#6] от "The.Teacher":

  Тази една женица все пак е областен управител! Ако беше едно мъжище, по-виновен ли щеше да бъде?

  Това познато ли ви е:
  Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Не очаквам нищо да стане ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK