Строителството в градинки и на небостъргачи в София ще се регулира със закон

Проект за течащото строителство на небостъргач от проекта "Sofia capital city" на "7 км."

© Надежда Чипева, Капитал

Проект за течащото строителство на небостъргач от проекта "Sofia capital city" на "7 км."В София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 м., глобите за увреждане на културно-историческо наследство се вдигат до 200 хил. лв., а строителството в "зелените системи" ще бъде забранено. Това предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на София, които ГЕРБ ще внесе следващата седмица.


"Законопроектът ще предвижда 3 зони, където да могат да бъдат правени високи сгради над 125 метра", каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Идеите за промени бяха представени и от главния архитект на София Здравко Здравков. Едната зона ще бъде около 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес и вече има реализирани такива проекти, втората зона ще бъде в район "Люлин", където е връзката с Околовръстен път. Третата зона ще бъде в района около и зад Централна гара, където според главния архитект високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живеещите около тях и няма да нарушат гледката, каза Ненков. "Изискването в закона ще бъде категорично, че всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв.м, трябва да има т.нар. транспортна симулация, която показва, че когато сградата бъде построена, няма да наруши трафика в квартала", обясни Ненков. Местата в София, където могат да бъдат строени сгради между 75 и 125 метра, също трябва да бъдат обозначени.


Александър Ненков

© Анелия Николова

Александър Ненков
Със законопроекта се прави точна дефиниция какво е "зелена система" и обхватът на определението се увеличава. Там, където един имот, междублоково пространство или място с детска площадка попадат в обхвата, няма как да има промяна на предназначението за строителство. Собствениците на тези имоти ще бъдат отчуждавани по предвидените в закона срокове, обясни Александър Ненков. Мария Илиева (ГЕРБ) добави, че след утвърждаването на подробен устройствен план промени в жилищните комплекси няма да могат да се извършват в рамките на 5 години.


Александър Иванов (ГЕРБ) каза, че за да се запази културно-историческият облик на столицата, е заложена регулация по две направления. "Предлагаме Столичният общински съвет да се задължи в рамките до 6 месеца от приемането на закона да приеме наредба за условията и нормативи за облика на градското пространство, сградите и архитектурните ансамбли на столицата", каза Иванов. Втората регулация предвижда увеличаване на глобите за физически лица, собственици или юридически лица, които със своите действия или бездействия увреждат или са увредили културно-историческото наследство на София. "Заложили сме увеличение на глобите за физически лица, които сега са от 1000 до 10 хил. лева да бъдат от 10 до 50 хил. лв. За юридически лица санкциите, които в момента са от 10 до 100 хил. лева, ги предлагаме в параметри от 50 до 200 хил. лева", допълни Иванов.


Промяната на закона по всяка вероятност ще доведе до нуждата на нов устройствен план на София, тъй като сегашният план и "дупки в закона" разрешават строителство в градинки, какъвто е случаят с проекта за небостъргач в "Стрелбище" и вдигането на високи сгради на два парцела и ъгъл на две улици, какъвто е случаят с проекта за небостъргач в "Хладилника". Според депутатите от ГЕРБ Столичната община вече е дала задание за разработване на нов градоустройствен план на столицата.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Какдо добре знаем българските закони са врата в полето - ефекта е видим във всяка сфера. Колкото до Ненков е по-добре да си трае докато майка му оглавява Комисията за Защита на Картелите - най-малкото не е възпитано!

 2. 2 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Пак прах в очите...
  Над 125м!!! Значи чудовищата, предвидени за строеж на бул. България и на Черни връх са извън забраната. Що не направят закона за сгради над 300м и да се знае, че си е кух и безсмислен закон, какъвто в общи линии ще бъде и това, което предлагат сега

  "We're not gonna take it! Anymore."
 3. 3 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 452 Неутрално

  1. Защо само в София?
  2. Забраняваме строитрлството на небостъргачи, без да броим тези, които вече сме разрешили до минаването на закона. Ще се погрижим да разрешим на когото трябва до приемането на закона.
  3. Забраняваме строитрлството в градинки, но това зеленото пред блока ви не е градинка.

 4. 4 Профил на kgt54523983
  kgt54523983
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Никъде нищо не се споменава за небостъргача, започнат от "Артекс" в Лозенец дрещу хотел "Маринела".

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Неутрално

  глупости на ангро - пак ни залъгват с калпаво законодателство постфактум, точно както с мораториума върху строителството по морето и "изключителната държавна собственост", дето разни проституиращи политици я оценяваха по 7ст на квадратен метър, а други (не по-малко отпдаъчни типове) я заливаха с бетони по 7-8 етажа.

  "едни сте за затвора, други за лудницата"

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#4] от "kgt54523983":
  Защото вероятно става въпрос за фирма добре свързана с властта - строят на всички апетитни парцели - Лозенец, Изток и гара Пионер където съвсем случайно петербирски услужливо демонтира жп линията!

 7. 7 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Глупав и калпав ПР. На метри от бившия Кемпински се строи огромно туловище от АРТЕКС - изсякоха над 10 здрави и големи дървета, носи се кал, прах и шум навсякъде, а дупката, която досега само е изкопана може да погълне Белия дом. Предвижда се 135 метра височина, 34 етажа, 240 апартамента, хиляди коли, които да минават по обявената в Гинес за най-къса и тясна уличка Вискяр планина. За това ни вопъл, ни стон. Сигурно хората, които не минават в радиус от 1 км от това чудо ще разберат за НЕГО от платен репортаж на АРТЕКС след примерно 5 години, където весели хора ще отварят шумно евтино шампанско.

 8. 8 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Яко! Нямам търпение да ги видя...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 9. 9 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Гневно

  Последните проекти са безумние на квадрат! И кулата Парадайс и сградата на България...а между другото, има и нещо започнато на Джеймс Баучер, точно срещу чалга хотела Маринела....не можах да повярвам, че на инфо табелата пише 34 етажа. Мислех, че е правописна грешка, но веднъж едно бабе и тя гледаше и се маеше и ми каза, че там ще има небостъргач. 34 етажа на Джеймс Баучер. Тази дръжава е егати чалгата, начело с ГЕРБ. Миришеее!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  нов закон за над 125 метра...?
  идялну са го измислили.
  пирфектну!
  по отношение на 3-те зони - почти без забележки, ама "около и зад Централна гара" кое точно е?

 11. 11 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Глупав и калпав ПР. На метри от бившия Кемпински се строи огромно туловище от АРТЕКС - изсякоха над 10 здрави и големи дървета, носи се кал, прах и шум навсякъде, а дупката, която досега само е изкопана може да погълне Белия дом. Предвижда се 135 метра височина, 34 етажа, 240 апартамента, хиляди коли, които да минават по обявената в Гинес за най-къса и тясна уличка Вискяр планина. За това ни вопъл, ни стон. Сигурно хората, които не минават в радиус от 1 км от това чудо ще разберат за НЕГО от платен репортаж на АРТЕКС след примерно 5 години, където весели хора ще отварят шумно евтино шампанско.
  —цитат от коментар 7 на bj_int


  Така е, да видят и софиянци от другите квартал какво е презастрояване. Аз като се оплаквам тук от мегапроектите в Младост като Гранд Каньон със 760 апартамента, тук ми обясняваха че това поне щяло да разкраси малко старите панелки ...

 12. 12 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Гербаджийската мафия хвърля прах в очите на народа за пореден път..именно те са виновни за гранд каньона в младост, застрояването на редица градинки и междублокови пространства в квартала и като цяло мазалото в най-лошия град за живеене в ЕС:

  https://nova.bg/news/view/2017/03/16/176680/ %D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D0%B5%D1%81/

  Сандъкова, Мравков и Пиванчева веднага оставки!!!

  www.commcrime.blogspot.com
 13. 13 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Не го вярвам това, ще минат още няколко години и ще се окаже, че има нов проект за небостъргач в центъра

 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За един небостъргач е важно защитата срещу огън.

  В Франкфурт на Майн има сума ти небостаргачи. Повечето банки, примерно Дойче банк.

  За в София проекти на небостаргачи много. Всичко на теория

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Каква изненада, у нас законите се правят, за да може определени хора да намажат, а не е презумция добруването на хората.

 16. 16 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 564 Разстроено

  Е, доста закъснял закон! Сега дори и действащите разпоредби не се спазват, после закона... ще видим.

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Не разбрах тоя закон само за София ли ще вАжи или София не е България?

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Строи се ударно и интензивно, вероятно с очакването в София да се заселят няколко милиона китайци или араби или кой знае какви. Защото българското население устойчиво оредява и застарява - и това е по прогнози на НСИ и на ООН. Икономиката ни също никаква я няма, работните места, които заслужават внимание, са кът. Но за изпиране на едни пари винаги ще се намерят вратички в законите. Поне на този етап така стоят нещата. Въздух не остана в София - балкон срещу балкона са нещата на много места. И въпреки че има немалко замразени и изоставени строежи, напъните за нови не спират.

 19. 19 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Когато бъде приет такъв закон, ще означава че "наште хора" вече са изкарали разрешителните за строеж. Законът ще спре конкурентите им.

  Евроатлантида
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK