Четирима души от управителния съвет на "Пловдив 2019" подадоха оставки

Четирима души от управителния съвет на "Пловдив 2019" подадоха оставки

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталЧетирима от дългогодишните членове на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019" подадоха колективна оставка заради "нарушената колегиалност, етичност и диалогичност", "задкулисните договорки" и "недемократичното управление" на общинската фондация, която подготвя Пловдив за Европейска столица на културата 2019. Пенка Калинкова, Марияна Чолакова, Милена Чакандракова и Любозар Фратев връчиха оставките си след днешната извънредна сесия на общинския съвет, на която след дълго отлагане най-сетне бе разгледана дейността на фондацията.


Срещата се осъществи по настояване на опозицията от БСП, въпреки че самия кмет на Пловдив Иван Тотев е председател на УС на фондацията. На нея трябваше да бъдат изгладени отношенията между УС и общинарите, които през май изненадващо освободиха друг член на съвета - издателя Манол Пейков, по неверни обвинения в присвояване на средства. Оказа се, че той не е предложил да вземе пари, за да издаде книга на фондацията, а да я публикува безплатно. Въпреки че градоначалникът призна грешката и се ангажира да я поправи, на следващото заседание той предложи три съвсем други личности в ръководството на фондацията.


На днешната сесия четиримата членове на УС са отишли с готови оставки. "Етиката и лоялността са част от политическата култура. Към неща като това, което се случи с г-н Пейков, трябва да се проявява нетърпимост", обясни пред "Дневник" Марияна Чолакова. Това е акция за морал, заяви журналистката Пенка Калинкова, която изрази надежда общинският съвет да обърне повече внимание на сериозно закъсняващата подготовка на културната столица. Според четиримата освобождаването на Пейков е симптом на принципно сбърканото управление и отношения в управителния съвет.
Членовете на УС не получават заплати и нямат право да участват в проекти, финансирани от фондацията, тъй като именно те разпределят пари. В управителния съвет на "Пловдив 2019" в момента остават Иван Тотев, заместниците му Стефан Стоянов и Александър Държиков и избраните по предложение на Тотев Тони Симидчиева и Антон Баев. А по препоръките на връчващият титлата ЕС организацията на "Европейска столица на културата" трябва да бъде възможно най-независима от политическата власт. Вчера от местните организации на "Зелените", ДСБ, както и "Да, България", чийто член е Пейков, поискаха Тотев да излезе от УС.


Самият кмет е определил сесията като позитивна, макар и с "не много приятен завършек", пише "24 часа". Предложения за нови членове на УС ще бъдат разгледани през август. Съветничката Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" е заявила, че ще предложи отново Манол Пейков.


Общинарите са приели отчета на Иван Тотев за дейността на фондацията. В представянето си той е посочил, че още се чака съгласуване от НИНКН за реконструкцията на площад "Централен", както и че няма нито един сключен договор за спонсорство на "Пловдив 2019". 7 млн. лв. от цялостното финансиране на инициативата трябва да дойдат оттам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK