Брюксел подновява наказателна процедура срещу България заради електронните документи

Брюксел подновява наказателна процедура срещу България заради електронните документи

© Юлия ЛазароваЕвропейската комисия съобщи днес, че започва отначало открита преди три години наказателна процедура срещу България.


Причината е неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт за задължителния обмен на информация за сигурността на документите за самоличност.


Миналата година комисията реши да заведе дело в Съда на ЕС срещу България, защото страната не е спазила срока до 2012 г. да осигури достъп до данните с изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в електронните паспорти, и разрешения за пребиваване на граждани на държави извън ЕС.
България лишава останалите държави от Европейския съюз от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, поясни ЕК. Днес комисията започва процедурата отначало. Това се налага по процедурни причини. Предишната процедура е била прекратена, пише в съобщението.


България разполага с два месеца за отговор, а след това процедурата може да продължи със следващата стъпка, която предшества завеждането на ново дело.


Причината за забавянето от българска страна е обжалване на тръжната процедура по изграждането на звеното. Търгът е бил открит първоначално през 2013 г., но тогава не са били подадени предложения за участие. През март 2015 г. е предприета нова тръжна процедура, но резултатът от нея се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


Половин година по-късно КЗК отменя като незаконосъобразно решение на МВР за избор на изпълнител от втория търг и връща преписката на министерството. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK