Цацаров: Ако принципалът на НДК е знаел за договорите, ще бъде обвинен. Томислав Дончев: Не съм знаел

Цацаров: Ако принципалът на НДК е знаел за договорите, ще бъде обвинен. Томислав Дончев: Не съм знаел

© Анелия НиколоваВицепремиерът Томислав Дончев, който вчера е бил разпитан по разследването за ремонта на НДК, заяви, че не е знаел за нередности в разходваните от Мирослав Боршош средства, отпуснати за председателството на България на Европейския съюз. По-рано днес бившият директор на двореца бе обвинен за нецелевото им харчене и за умишлена безстопанственост.


Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира случая преди заседанието на прокурорската колегия днес с думите: "Ако се установи, че за извършени нередности принципалът е бил сигнализиран и не е предприел нищо, естествено е, чеи той би носил отговорност." Първоначалното работно обвинение, на което на няколко пъти наблегнаха от прокуратурата, на Боршош е за периода от август миналата година до края на януари тази година, когато принципал на НДК е бил именно Дончев като вицепремиер във втория кабинет на Бойко Борисов.


Дончев коментира, че до него е достигал само един сигнал за нередности, който веднага е предал до финансовото министерство и Агенцията за държавна финансова инспекция, която е извършила проверка. По особена ирония глобеният бил подателят на сигнала, заяви вицепремиерът. Допълни, че други сигнали при него не са постъпвали.
По думите му докато е бил принципал и защитаващ интересите на държавата, е правил не само всичко нужно, но то е правено така, както рядко се е правило по отношение на търговско дружество. Това си личало от кореспонденцията на Дончев с ръководството на дружеството, особено по темата за финансовото му състояние. Вицепремиерът припомни, че разходването на отпуснатите за председателството средства е започнало в края на мандата на предишното правителство, но е продължило и през управлението на служебния кабинет, с което не искал да размива отговорността.


Той обясни, че решението на Министерския съвет за отпускането на 17-те млн. лв. е те да са целеви - за целите на ремонта, за целите на председателството."Тези пари за друго не могат да се харчат", обясни той. "Категорично не" - така Дончев отговори на въпроса дали е знаел, че парите се харчат не по предназначение. На сходен въпрос дали е знаел, че от август миналата година до януари тази година 1.7 млн. лв. от всичките средства са били харчени за нещо неправилно, той отново отговори не. Заяви и че не е бил информиран, за да се изкаже по законо- и целесъобразността на закупен от Боршош служебен автомобил, за която сделка бившият директор получи обвинение. Повече четете тук.


По думите на Дончев не е работа на принципала да проверява фактури за разходваните средства, защото той не е в ролята на финансов контрол. Отчетът на директора на НДК се давал с годишните финансови отчети на НДК, които били подробно коментирани заради финансовото състояние на дружеството, защото то трупало загуби.


На въпрос как ще коментира критиката към него, че е държал Боршош на поста въпреки недоброто финансово състояние на дружеството и предполагаемото му желание да го отстрани, вицепремиерът отговори, че ако в края на досъдебното производство се стигне до дело и Боршош бъде осъден, тогава ще е готов да понесе отговорността, включително и политическата, за грешката. Той заяви още, че неотстраняването на Боршош не е имало връзка с възможността премиерът Бойко Борисов да го върне на поста, както се случи след отстраняването му от Лиляна Павлова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK