Министерствата имат срок до 30 август да изготвят антикорупционни планове

Екатерина Захариева

© Юлия Лазарова

Екатерина ЗахариеваМинистерствата имат срок до 30 август да представят антикорупционните си планове. След това Центърът за превенция и противодействие на корупцията ще извърши анализ и ще предложи конкретни мерки за борба с корупцията, включително и изготвяне на стандарти за проверка на интегритет на служителите в държавната администрация. Това бе решено на заседанието на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет, което днес за пръв път бе ръководено от вицепремиера Екатерина Захариева.


"Очаквам всяка институция да подходи не формално, като преписва нормативни разпоредби, а да опише конкретните антикорупционни мерки, които ще предприеме", заяви Захариева, цитирана от правителствената информационна служба.


На заседанието днес в приета и пътна карта, която следва препоръките от доклада за Механизма за сътрудничество и проверка от 2017 г. Пътната карта съдържа мерки за отстраняване на слабостите при разследването на случаи на корупция и наказателното им преследване, както и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред обществеността.
Документът предвижда в края на октомври работна група да изготви предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с корупционните престъпления, като се обхване и частния сектор. Екатерина Захариева днес изрази мнението, че е необходима изцяло нова наказателна концепция, а неотложните законодателни промени следва да бъдат изготвени максимално бързо.


Националният съвет по антикорупционни политики е създаден през 2015 г. със задача координира и контролира създаването и изпълнението на антикорупционни политики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK