Президентът ще избира членове на комисията срещу дискриминацията измежду 20 имена

Президентът Румен Радев

© Георги Кожухаров

Президентът Румен РадевОбщо 20 имена са предложени в администрацията на президента за попълването на неговата квота членове на Комисията за защита от дискриминация, се вижда от съобщение на сайта на институцията. От публикувания списък не се разбира кои са вносителите на предложенията, а само броят им.


Държавният глава ще направи лично избора си след като назначена от него комисия е проверила документите им.


С най-много номинации - 82 юридически и физически лица, е Лало Каменов, който е бил зам.-председател от квотата на Народното събрание и член на комисията от квотата на президента от 2005 г. досега.
Сред имената е това на бившия областен управител на София по времето на кабинета "Орешарски" и депутат от БСП Росен Малинов, огласен като сътрудник на Шесто управление на бившата Държавна сигурност. Кандидат за комисията е и изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки докато председателят на същия институт Борислав Цеков е член на правния съвет на президента Радев.


От списъка се вижда, че трима души са се предложили сами. Това са софийските адвокати Румен Мирчев и Ева Иванова и бившия депутат от ДПС Петя Раева.


Към две имена - Дияна Желязкова и Маряна Борисова, няма внесени мотиви, автобиография и справка за съдимост, нито други изисквани документи.


Мандатът на досегашния състав на Комисията за защита от дискриминацията изтече на 13 юли. Президентската квота включва четирима души.


Парламентарните групи вече излъчиха 8 кандидати за петте места от квотата на Народното събрание.


Мандатът на членовете на комисията е пет години. Заплатата на председателя е 90% от възнаграждението на председателя на Народното събрание. Зам.-председателят получава 80%, а членовете - 75% от заплатата на председателя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK