Цацаров за депутата от ГЕРБ, искал подкуп в месо: Дори един суджук не е стигнал до премиера

Цацаров за депутата от ГЕРБ, искал подкуп в месо: Дори един суджук не е стигнал до премиера

© Надежда Чипева, КапиталПроверка на държавното обвинение е установила, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет по-рано днес поиска главният прокурор Сотир Цацаров, е упражнявал натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук. За целта народният представител е използвал името на премиера Бойко Борисов. Това се разбра от думите на Цацаров, цитиран от "Фокус", на брифинг. Той допълни, че нито един суджук не е достигнал до премиера.


"На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от гражданин с посочено името на гражданина и неговия адрес и описани факти, които ние отъждествяваме като престъпна дейност, извършени на територията на град Добрич от Живко Мартинов. При извършената проверка се оказва, че гражданинът съществува и застава зад своите думи. Той е бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства", обясни Цацаров.


Успоредно с проверката на прокуратурата до министър-председателя постъпила и справка от ДАНС за вероятни злоупотреби от народен представител. Борисов я е изпратил на главния прокурор. "Причината да се докладва е, че народният представител е ползвал много активно името на премиера", допълни Цацаров.
Проверката на държавното обвинение е приключила с извода, че има данни за извършено от Мартинов престъпление, но досъдебно производство ще се образува след снемане на имунитета му. По-рано днес народният представител обяви, че доброволно се отказва от депутатската си защита. А проверката на прокуратурата определи като атака "отляво".


Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 г. до днес Мартинов е упражнявал натиск с цел предоставяне на определени облаги. Той е искал от търговец на няколко пъти да му предостави общо 4 тона суджук. Депутатът е заставял търговеца да му даде суджука под претекст, че е включен в списък с хора, които трябва да подпомагат политическата дейност на партията му и че ако не го направи, ще понесе неблагоприятни последици.


Общата стойност на суджука била 45 хил. лв., като народният представител заявявал, че стоката е предназначена лично за министър-председателя. "Проверката е показала, че дори един суджук не е достигнал до премиера", разясни главният прокурор.


"Върху същия търговец е упражняван натиск, за да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града, като и да постави климатична стена, отново за нуждите на партията. Те обаче са се оказали в офиса на народния представител", разказа още Цацаров. Той допълни, че на този етап няма да посочи самоличността на подателя на сигнала и на свидетеля.


Освен за натиск над търговеца за суджук и мебелиране на Мартинов ще бъдат повдигнати и други обвинения. Общо те са пет и ще са за


изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши нещо по служба, принуда по отношение на физическо лице.


По думите на главния прокурор има данни, че депутатът е упражнявал принуда на ръководен служител в МВР - зам.-шеф на полицията в Добрич.


"Върху него е упражнявана принуда както по отношение на съвсем дребни случаи като анулиране на фиш, предоставен на народния представител, през незабавно прекратяване на проверка и освобождаване на задържани от служители на полицията товарни автомобили, натоварени с пясък, незаконно добит от плажа на село Кранево и предназначен за частен хотел, до това да се осъществяват принудителни действия от страна на органите на полицията под формата на полицейска проверка спрямо определени лица - търговци, които са закупили пшеница от народния представител, но не са му я заплатили. Спорът е бил абсолютно търговски. Лицата са твърдели, че искат хлебна пшеница, а народният представител им е предоставил фуражна пшеница, но така или иначе е считал, че тези лица му дължат пари. След като не са му ги заплатили, той не се е обърнал към съда, а е упражнил противозаконни действия с цел да принуди съответния служител на МВР полицията незабавно да започне действия за натиск върху посочените търговци, докато те си платят дълга към него", обясни Цацаров.


Той допълни, че са установени и данни за друго престъпление, извършено от Мартинов, свързано с катастрофа в Добрич през 2014 г. При нея са загинали двама души. "Виновният водач е бивш заместник-министър", обясни Цацаров. Мартинов е осъществил натиск върху длъжности лица на ръководни позиции в полицията, върху представители на експертния ѝ състав, както и лично върху окръжния прокурор на Добрич. Целта е била оневиняване на подсъдимия.


"В случая става дума за опит за лично укривателство, но като цяло фактически действията са извършени по отношение на експертите с цел те да посочат такива данни от автотехническата експертиза, които да оневинят извършителя. Опитът не е успял. Лицето е с невлязла в сила присъда 4 години лишаване от свобода", разясни още Цацаров.


По думите му проверката на прокуратурата е установила и данни за принуда спрямо управител на държавно дружество за това да бъде уволнен даден човек, да не бъде уволнен друг, да не се ползват услугите на определен адвокат, а на друг, както и да не се назначават хора за определен период, поясни още главният прокурор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK