Съдът в Страсбург: България е взела мерки за условията в затворите

Арестът във Враца след ремонт

© Министерство на правосъдието

Арестът във Враца след ремонтЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) признава, че с промените в закона за изпълнение на наказанията, България е взела мерки за условията в затворите. Съдът, който отхвърля две жалби на затворници, признава, че страната е въвела ефективно средство за защита, съобщават от министерството на правосъдието.


Промените бяха изготвени от екипа на заместник-министъра на правосъдието Андрей Янкулов и гласувани през януари тази година. Те бяха продиктувани от пилотното решение "Нешков срещу България", в което се даваше срок на властите у нас да приемат промени, които да осигурят на затворниците ефективно превантивно и компенсаторно средство за защита срещу лоши условия на задържане.


"В последните години бяха предприети и редица мерки за справяне с пренаселеността и лошите материални условия, като например новите правила за разпределение и трансфер на лишени от свобода, ремонтите в местата за лишаване от свобода, изграждане на две нови затворнически общежития в Дебелт и Разделна и др.
Това посочва Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в решението си от 20 юли 2017 г. по делата Атанасов срещу България и Апостолов срещу България, с което обяви за недопустими жалбите срещу България, подадени от двама лишени от свобода, съобщават още от министерството на правосъдието.


Жалбите са подадени съответно на 21 февруари 2017 г. и 16 март 2017 г., след влизане в сила на по-голямата част от промените в закона за изпълнение на наказанията. Първият жалбоподател, е настанен в затвора в Стара Загора през декември 2016 г. и понастоящем пребивава там. Оплаква се от пренаселеност и ограничен достъп до топла вода. Вторият жалбоподател, е бил настанен в затвора в град Пловдив в периода ноември 2015 – септември 2016 г. Оплаква се от пренаселеност и лоши условия на задържане. Двамата жалбоподатели повдигат оплаквания за лошите условия на задържане в нарушение на забраната за нечовешко или унизително отношение (чл. 3 от Конвенцията), както и за липсата на ефективни средства за защита в тази връзка (чл. 13 във връзка с чл. 3 от Конвенцията). Жалбите им са отхвърлени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK