Клас прослужено време завинаги

След среща със синдикатите при Борисов преди ден Валери Симеонов се извини, че е направил грешката да изкаже личното си мнение по темата.

© Министерският съвет

След среща със синдикатите при Борисов преди ден Валери Симеонов се извини, че е направил грешката да изкаже личното си мнение по темата."Дневник" препечатва статията от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Една отдавна сготвена манджа се притопли тази седмица – клас прослужено време. Всъщност инициатор за появата ѝ "на масата" бе вицепремиерът Валери Симеонов. Тази отживелица от социалистическо време бе премахната за държавните служители още през май 2012 г. Тогава, за кратко, икономическата логика възтържествува с промени в Закона за държавния служител.


За кратко, защото 5 години по-късно, клас "прослужено време"; продължава да съществува и дa се прилага за всички останали категории работещи; тези в частния сектор; тези по висшите етажи на изпълнителната власт и всички останали, които не се водят държавни служители; депутатите; работещите в съдебната власт; служителите на държавните компании.
Клас прослужено време, всъщност, вече не се нарича така, но както и други "термини" е останал в речта от социалистическо време. Същото, между другото, е и с т.нар. детски надбавки, които вече се наричат "семейни помощи за отглеждане на дете" и не се дават на всички деца, както това беше едно време – за недоумение или гняв на голяма част от народонаселението, която очевидно не разбира смисъла на социалните помощи.
Но въпросът тук е за клас прослужено време или както вече се нарича, "допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит". Това възнаграждение е минимум 0,6% според постановление на МС от 2007 г., но може и да е повече – например, за депутатите е 1%, както е разписано в Правилника за организацията и дейността на НС, а в съдебната власт по неофициална информация е 2%.


Допълнителното възнаграждение се начислява годишно, т.е. като %, с който задължително се увеличава заплатата всяка година. За трудов стаж и професионален опит се зачита не само времето, в което наетият е работил при настоящия си работодател, но и всички предходни години стаж на същата или сходна длъжност, работа или професия. Т.е. за по-възрастните служители с по-голям трудов стаж клас прослужено време може да бъде сериозна сума. Например, за човек с основна заплата 1000 лева и 20 години трудов стаж, това означава допълнителни 120 лева на месец или 1440 лева на година.


Това правно задължение за автоматично, ежегодно увеличение на заплатите не само противоречи на принципите на пазарната икономика, в която заплащането на труда зависи само от състоянието на пазара на труда (т.е. търсене и предлагане на кадри), финансовото състояние на фирмата и оценката за работата на работещите. То страда и от редица други пороци, основните от които съм се опитала да откроя по-долу:

 1. 1. автоматичното увеличение на заплатите не отчита финансовото състояние на дружествата и може да "закопае" допълнително фирми с финансови трудности;


  2. този автоматичен механизъм за покачване на заплатите влияе изключително лошо на стимулите за постигане на по-добри резултати, повече и по-качествена работа от работещите;
  3. размерът на допълнителното плащане е източник на противопоставяне между по-млади и по-възрастни служители. Реално може да се интерпретира и като открита дискриминация на по-младите служители, които може да се справят много по-добре, но пак да взимат по-ниска заплата именно заради това допълнително възнаграждение;
  4. може да послужи като мотив за съкращаването или ненаемането на по-възрастни работници с по-голям стаж – защо да ги наемам, след като за един младеж с 1-2 години стаж ще плащам, примерно, 100 или 200 лева по-малко на месец? Разбира се, това важи за (потенциални) работници със сходни умения и качества;
  5. всички, като данъкоплатци, плащаме десетки милиони на година за стажа на магистрати, депутати, висши и други представители на изпълнителната власт, които не се третират като държавни служители;
  6. разходите на работодателите за труд растат ежегодно само и единствено заради тези добавки – колкото повече наети с по-голям стаж има във фирмата, толкова по-високи са тези разходи. Ако ги нямаше тези допълнителни разходи, работодателите щяха да имат още един стимул да открият работни места - т.е. класът прослужено време е още един порок (bottleneck) на трудовоправните норми, които дърпат надолу на заетостта;
  7. класът прослужено време е още един стимул за преминаване в сивия сектор – защо да плащам ежегодно все по-високи осигуровки и минимални заплати, а отгоре на това и клас прослужено време?

Въпреки всички проблеми за пазара на труда, светлата икономика и стимулите за работа, клас прослужено време вероятно ще остане да битува още дълго време в страната. Колкото бързо темата се появи на масата след несъгласуваното изказване на В. Симеонов, толкова бързо тя беше снета от дневния ред след спешна среща между премиера и синдикатите. Очевидно докато тези синдикати и този премиер определят регулациите на пазара на труда, тази социалистическа реликва в трудовите норми ще пребъде. Както, между другото, и редица други – но за тях друг път.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Но пък още по-идиотска е системата на държавните служители(вкл.МО и МВР и депутатите)държавата да им плаща осигуровките!Нали??

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Бойко го употреби за мръсно пол. игрички както преди товареше Москов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Неутрално

  В капиталистическа Швеция, тази отживелица съществува. Що ли тамошните работодатели са такива муфлони, та да не искат премахването. Същото е и с детските добавки, независимо от дохода, те се полагат на всяко едно семейство. А и да не забравя и данъка им е " малко-по висок" от 10%.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Клас прослужено време" ми звучи нещо като Станишевото министерство на "продоволствието"

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Весело

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  май пак не си разбрал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  я спирайте заплатите, това е комунистическа отживелица, която противоречи на икономическата логика

  Времето е наркотик, много от него убива.
 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  През 2003г заплатите на държавните служители бяха намалени с размера на осигурителната им вноска.Като държавата пое вноската.Но така те са прецакани, защото като излязат в болнични, майчинство получават по-ниски обезщетения. Както и по-ниски пенсии Едно е да те осигуряват на 1000 лв, друго на 1300.Така че това"плащане"на осигуровките от държавата е просто номер, с който ги прецакаха.

 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Неолибералната догма трябва да бъде премахната, за да има шанс за България.

  Либертарианците от т.н "Институт за Пазарна Икономика", който бе е никакъв институт, не са икономисти. Те са проводници на една вредна идеология, която съсипа страната за 28 години.

  Клас Прослужено Време не само трябва да остане, но и трябва да се разшири.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трудещите си биват безсрамно ограбвани от работодателите. Орязват им се безсрамно заслужени добавки.

  Трудещите се трябва да излязат на национална стачка против неолибералната, пазарнофундаментална, либертарианска система и да изритат това некадърно, олугархично Нещо, незнайно защо наречено от някои "правителство".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  от цялата работа разбираме ,че автора не е в час за какво пише
  клас отдавна се начислява само за последната работа и 40 години стаж да имаш като отидеш на нова работа работодатели ти определя заплатата и почваш да трупаш стгаж за клас от 0

 11. 11 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Голям брой доставчици и голям брой купувачи. Всеки преценява сам за себе си какво да си избере. Въпросът е колко често сме виждали такова нещо в живота? На много места има три-четири работодатели и изборът на хората дали да работят при договорени на 4 очи заплати или да си сменят населеното място. Съгласен съм, че гарантирани приходи не трябва да има, но ако твърдим, че монополите са лошо нещо, то какво правим по отношение изкривяванията на пазара на труда?

 12. 12 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "1001":

  Еми не си запознат. Огледай си хубаво фиша и длъжностите, които си заемал.

 13. 13 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Т.нар. клас може да се елиминира от всеки работодател и съотвено да започне да начислява само за прослуженото при него време.
  Иначе се чудя на тея дето искате "клас" да се запази или разшири, искате детски, социални и т.н.... Много много ми се иска да можем някак да се разделим в различни области с различни данъчни правила и социална политика. Отделете се и си направете една малка Швеция с висок "клас", прогресивни данъци, щедри детски, ранно пенсиониране, безплатно здравеопазване и държавни заводи. И ни оставете ние "неолибералите" да умрем от глад в другата област. Но нека има и едно основно правило: едната област да не помага финансово на другата под предлог на "социална солидарност", "братство", "загриженост за нуждаещия се" и т.н.
  Съгласни ли сте?

 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  тези дето слагат минуси да прочетат закона, не помня вече кой го промени, май по управлението на царя, но клас важи само за последвната месторабота

 15. 15 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "mushashi":

  Така ги прецакаха, че получават максимални пенсии без да плащат и 1 лв. осигуровка! Ако може всички да ни прецакат така. Много искам държавата да ме прецака като спре да удържа над 30% от брутната ми заплата!

 16. 16 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#14] от "1001":

  Ми не е така... Новият работодател може да избегне стария стаж чрез административни хватки като например да измисли нова длъжност или специфична длъжностна характеристика. Може и да ти признае целия стаж отпреди, въпрос на политика на фирмата. Аз съм виждал различни подходи от фирми в един и същ бранш.

 17. 17 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  При частника просто се договаряш за парите, които ще получаваш чисто, а във фиша кое как се изписва никой не го е еня. Казваш, че искаш 1000 лева чисто и това е, да му смятат счетоводителите...

 18. 18 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#14] от "1001":

  Ако си работил като шивач, напуснеш и отидеш в друга фирма пак като шивач, ти се заплаща клас. Ако си работил като шивач, а отидеш и започнеш в друга фирма като елтехник, ще имаш клас само ако някъде преди си работил като елтехник, иначе - няма. И не е нужно да се чете закона, в статията е казано точно това. Ама кой да чете.

 19. 19 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 234 Неутрално

  За трудов стаж и професионален опит се зачита не само времето, в което наетият е работил при настоящия си работодател, но и всички предходни години стаж на същата или сходна длъжност, работа или професия

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Yossarian":
  "Много много ми се иска да можем някак да се разделим в различни области с различни данъчни правила и социална политика. "

  Много съм мислил по този въпрос. Технически е възможно всеки работещ да си избере една от няколко социални и осигурителни системи.
  Например система А може да бъде с високи данъци, високи осигуровки, малък стаж за пенсия и ниски пенсии. Система Б може да бъде с параметри като днешните в България и система В с ниски данъци, ниски помощи, дълъг стаж за пенсия и високи пенсии.
  Със сегашната електронизирана данъчна и осигурителна система е напълно възможно това да се направи. Аз вярвам, че все някоя държава ще го направи първа и разчитам на Естония

  подпис
 21. 21 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Например за човек с основна заплата 1000 лева и 20 години трудов стаж, който идва новоназначен, новият работодател признава стажа му до момента само ако има желание да го признае. И ако не върши работа, след изпитателния срок го освобождават и никакво увеличение за стаж и опит не му дължат.
  Ако е работил при същия работодател 20 години, тогава това е със сигурност полезен и лоялен работник, който явно и в екип успява да работи с какви ли не колеги. Двайсет години са това. Но при тия цифри описаният работник вероятно приближава към пенсиониране. Не чакайте, уволнете го веднага. Слава Богу, лесно ще намерите негов заместник и воала! 1440 лв годишна икономия! Просто да се чуди човек защо хората над 40 - 45 не са безработни всичките до крак?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yossarian":

  аз какво казвам работодателя не е длъжен да признае стажа. Имах колега не му признаха 14 години стаж в друга фирма води дела, но нищо по новия закон е така

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Все едно ни казват , Борисов завинаги.

 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не става ясн от писанието кое дразни автора - пазарен икономист. Това чè клас "прослужено време" бил от "социализма"(разбирай "комунистичèско" т,е. лош априори) или има някакви икономичеси аргументи, напр. че току виж заплатите ни се доближили до западните, което е неприлично.

 25. 25 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Адски посредствена статия без нито един смислен аргумент. Нищо общо с практиката в европейските страни. Препоръчвам на авторката да се разходи малко извън България и да се опита да разбере как функционират нещата в нормалните страни. Явно в ИПИ ползват някакви учебници за дивия капитализъм от 20-тте години на миналия век. Оттогава света обаче се е развил доста, теми като този за "клас прослужено време" са обсъждани и затворени в развитите общества още през 60-тте и 70-тте години на 20-и век.

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Работодател който търси на съответна длъжност служител с да речем над 10 години стаж по специалността трябва да плаща % за професионален опит / клас прослужено време /.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#26] от "Танас":

  Ами не е ли логично и правилно?

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#26] от "Танас":Ами не е ли логично и правилно?
  —цитат от коментар 27 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Ами според мен е правилно даже съм завел иск в съда и за това.
  След като търсят работник с такъв стаж а след това го товарят с още две длъжности и не изплащат заплатата на определено число упоменато в ТД е естествено да се потърси правото чрез съда. Лошото е, че Българската фирма ''Изи Консулт" играе роля на параван на Гръцката ''ЕТЕМ'' като аутсорства работници.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Всички на бюджетни заплати трябва да бъдат отрязани от това. Казвам го като човек с дълъг стаж, но не съм на заплата, още повече държавна ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#8] от "socialen":

  Друго си е "икономит - специалист" като световно известният Иван Ангелов от БАН! Той бе съветник на Жан Виденов и видяхме до къде ни доведоха в края на 90-те! А и наскоро излезе с "научто" изследване за безумни реформи на ЕС!

 31. 31 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Работодател който търси на съответна длъжност служител с да речем над 10 години стаж по специалността трябва да плаща % за професионален опит / клас прослужено време /.
  —цитат от коментар 26 на Танас

  Или да му изплаща съответно по-висока заплата. Ако съответният работник или служител успява да я заработва с придобитите опит, квалификация и умения. Не е ли по-логично?

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#9] от "socialen":

  Тези "грудещи се" да отидат в КНДР! Там получават справедливи заплати! 😂

 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":През 2003г заплатите на държавните служители бяха намалени с размера на осигурителната им вноска.Като държавата пое вноската.Но така те са прецакани, защото като излязат в болнични, майчинство получават по-ниски обезщетения. Както и по-ниски пенсии Едно е да те осигуряват на 1000 лв, друго на 1300.Така че това"плащане"на осигуровките от държавата е просто номер, с който ги прецакаха.
  —цитат от коментар 7 на mushashi

  какво ли би настанало ако държавата предяви изискване към служителите си да заработват заплатите си?

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":

  Професор Ангелов е световноизвестен, реномиран икономист с научна степен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Трудещите се сами ще си вземат това, което им се полага

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#34] от "socialen":

  Световно известен? Направо за Нобел! Къде има публикации? И какви?

 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  В международни, научни журнали.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  В успешните страни дивашкият капитализъм, който ние въведохме след 1989 година, е сведен до минимум. В момента, в който започнат неолиберални, либертариански, пазарнофундаментални, дивашкокапиталистически, десни реформи и тръгват надолу.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Единственият грях на проф. Ангелов, въпреки че се усети бързо, е че се хвана за кратко време на двамата пълни некадърника, либертарианци Ран и Ът, които са, барабар с третия тотален некадърник, неолиберал, Стивън Ханке, Посмешището на САЩ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Много по-голям проблем е,че масово се плащат осигуровки върху минимален праг, ама за това не се говори много - много

 41. 41 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#28] от "Танас":
  Е кое му е лошото? Аутсорсва ЕТЕМ, не Изи. Те са фирма за персонал под наем. Добре дошъл в развитият капитализъм. Но това не ти ограничава правата по никакъв начин - имаш си тр договор и си действаш по него. Подобно наемане на персонал е утвърдена практика. Така се началяват разходите и рисковете за производителя - на месец плаща една сума по една фактура за труд Х часа по Х работника. А Изи в случая, се оправя с тебе. Тях гони.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 42. 42 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#40] от "daam":
  Проблем е. Но пък тези суми са огромни, като процент комбиниран от работник и работодател, сме по-високи май и от Норвегия. Там са около 28%

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#37] от "socialen":

  Пример на международен "журнал" (каква дума само!), където този "професор" има публикации?

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#39] от "socialen":

  Ханке е носител на Нобел, а любимият Ви "професор"? Или и Нобеловата награда за икономика не е критерий за Вас?!

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#40] от "daam":

  И ще продължават да се плащат осигуровки на минимума. Докато не се въведат индивидуални партиди, всеки ще смята осигуровката по-скоро за данък.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#35] от "socialen":

  На 7-ми ноември 1917?

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Ханке не е нобелист. Нобел се дава само на учени.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Ханке е посмешище. Никой не му обръща внимание. Той е и частна, спонсорирана от един олигарх професура. Пълен некадърник.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Благодарско. Тях гоня а и съм изискал и Договорът между Изи и ЕТЕМ да разбера за колко сребърника ме отдават. Изискал съм и преписката от Главна инспекция по Труда понеже не ми даваха и Трудовата Книжка. То това е пълна диващина кел файда като са изгонили един Шеф. С отдаването на работна сила покриват труд от І - ва категория и с уж грешки в длъжността и други галимации го правят ІІІ - та категория. Сега Съда е във ваканция но септември ще видим какво ще стане.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 50. 50 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#14] от "1001":

  клас отдавна се начислява само за последната работа и 40 години стаж да имаш като отидеш на нова работа работодатели ти определя заплатата и почваш да трупаш стгаж за клас от 0
  —цитат от коментар 10 на 1001

  Не е вярно. Наскоро си смених работата и искаха да им сканирам трудовата книжка, за да ми сметнат класа от предишните работи. Доколкото разбрах от коментарите по телевизията, с последните промени в законодателството работодателят може да не ти признае класа, ако не е бил в същата сфера. Аз лично не виждам смисъл от класа - при положение че всяка работа е специфична, е абсурдно е да имам някакви привилегии спрямо някой, който има примерно 2 години стаж на новата работа и от когото ще се уча и ще ме въвежда. Не виждам смисъл и административно да ми расте заплатата във фирмата - ако нещата вървят добре и смятам, че допринасям, ще си поискам увеличение (въпреки че досега работодателят винаги ми е предлагал сам на годишните ревюта), ако нещата не вървят, въз основа на какво трябва да ми расте заплатата. Възможно е този клас да има някакво значение за най-ниско квалифицирания труд и при условие, че работниците смятат да стоят там до пенсия.

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#47] от "socialen":

  Учени като проф. Иван Ангелов! Голям пропуск на Нобеловия комитет, че не е наградил този "икономист"!

 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#51] от "vassilun":

  Професор. Ангелов е признат, реномиран, учен-икономист.
  Либертарианците от либертарианския, анархокапиталистически тинк-танк "Институт за Пазарна Икономика" не са никакви икономисти. И този тинк-танк не е никакъв институт, защото там нито се прави наука, нито знаят за каквито и било икономически закони. Такива тинк-танкове има само в банановите републики.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 730 Весело

  И после реват :
  Що сме толкова бедни ?
  Ами едната причина е , че сме държавата в Европа с най-слаба връзка на индивида: свършена работа - заплата .
  Тук сме царе да даваме на калпак ...
  Нека да стимулираме повече талантливите и работливите . Стига пожизнени привилегии .
  Който ги защитава явно оценя собствената си некадърност и чака обществото да го дърпа нагоре , а той да се скатава .
  Станали сме нация от мрънкачи , дето все чака някой да им подхвърли нещо . Просяшки манталитет . И ония горе им подхвърлят редовно - трохичките .

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 55. 55 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Апологетика на геноцидната българска куфаро-чорбаджийска стиснатост и скъперничество

 56. 56 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В немската компания , в която работя заплатата ми се увеличава с всяка година стаж за компанията. Автоматично. Отделно всеки започва с различна стартова заплата в зависимост от опита си по специалността. Така , че клас прослужено време си съществува по нормалния свят.
  Толкова за '' експертизата '' на института за пазарна икономика .
  Не става само с усвояване на грантове и поръчкови либертиански статии. Трябва и реална икономика.

 57. 57 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Заплата се плаща на база на свършената работа и изработените пари от работника за работодателя. Като не ви харесва заплатата - напускате на следващия ден. Въобще като не ви харесват условията на работа, част от които е заплатата имате право веднагически да си намерите работа с по-добри условия. Ако такава не е налична-купете си карта за да видите къде се намирате(град, държава, планета...). И помислете дали исканите от вас условия отговарят на града, държавата и планетата, където я търсите тази работа.
  Социализмът свърши през 1989, но е жив в главите на толкова хора, вечно чакащи дъравата да ги "оправи". И тя си ги "оправя", ама не в тоя смисъл, в който на тях им се иска...

 58. 58 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да, много по-рано е да те вземат на работа на 700лв заплата, като млад и неопитен и...10г по-късно пак да си на 700лв, без значение,че си лоялен към фирмата, че си натрупал опит и знания, че си по-ефективен, че вършиш повече работа - крепостен селянин..

  "We're not gonna take it! Anymore."
 59. 59 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#49] от "Танас":
  Успех, но не очаквам да се добереш до договора. Той не е лично за теб, а е комплексен - касаещ много параметри. Ще се позовават на търговска тайна и с право. Бизнесът ми е подобен, наясно съм и затова ти разяснявам. По принцип такава е технологията на наемане и пращане на работници и специалисти в много ЕС и други развити държави. Не е някаква наша врътка. Проблемът е, когато посредническите фирми почнат да се опитват да разтварят ножицата с полузаконни хватки и "грешки." При всички случаи ИЗИ трябва да получават повече за изработените часове от теб от работодателя, отколкото ти плащат, но това не е черно-бял проблем. Важното за теб е да не те ощетяват, за да облагодетелстват себе си, като посредник в по-голям обем от договореното с работодателя. А това ти сам много трудно ще разбереш официално. Може да се докопаш до инфо, от рода на "абе вие по колко плащате на час за нас"? И е много вероятно да не те излъжат с отговора. Но няма да го видиш черно на бяло официално като документ. А и не ти трябва. Колкото и да плащат на ИЗИ за теб и колегите ти, това е "прекъсната връзка" и твоят работодател е ИЗИ, като те е командировал в ЕТЕМ. Категорията труд - също. Ако се е променила от заложеното в трудовият договор - искаш анекс. Иначе трябва да доказваш трудни казуси. Освен това, работодателите имат практика, ако си харесват служителите, да си ги наемат директно, за да ги задържат, след известно време. Сигурно го знаеш, та опитай и в тази посока.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  ".... клас "прослужено време"; продължава да съществува и дa се прилага за всички останали категории работещи; ..., които не се водят държавни служители; депутатите; работещите в съдебната власт;
  "а в съдебната власт по неофициална информация е 2%."

  Информацията си е напълно официална от последните десет години:

  ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
  Обн. ДВ. бр.64 от 7 Август 2007г., ....изм. ДВ. бр.14 от 10 Февруари 2017г

  Чл. 219. На съдиите, прокурорите и следователите върху основното месечно възнаграждение се изплаща допълнително възнаграждение за продължителна работа като съдия, прокурор и следовател в размер 2 на сто за всяка година трудов стаж, но не повече от 40 на сто.

  Да подчертая "трудов стаж", а не дори "юридиески стаж" като на Пеевски.

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Любопитно

  До коментар [#56] от "ikar82":

  "в която работя заплатата ми се увеличава с всяка година стаж за компанията. Автоматично"

  Без нито една атестация; без поставяне на цели и преглед на всеки три месеца на изпълнението на целите!?
  Дали все пак не сте назначен по българското законодателство?

 62. 62 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#49] от "Танас":Успех, но не очаквам да се добереш до договора. Той не е лично за теб, а е комплексен - касаещ много параметри. Ще се позовават на търговска тайна и с право. Бизнесът ми е подобен, наясно съм и затова ти разяснявам. По принцип такава е технологията на наемане и пращане на работници и специалисти в много ЕС и други развити държави. Не е някаква наша врътка. Проблемът е, когато посредническите фирми почнат да се опитват да разтварят ножицата с полузаконни хватки и "грешки." При всички случаи ИЗИ трябва да получават повече за изработените часове от теб от работодателя, отколкото ти плащат, но това не е черно-бял проблем. Важното за теб е да не те ощетяват, за да облагодетелстват себе си, като посредник в по-голям обем от договореното с работодателя. А това ти сам много трудно ще разбереш официално. Може да се докопаш до инфо, от рода на "абе вие по колко плащате на час за нас"? И е много вероятно да не те излъжат с отговора. Но няма да го видиш черно на бяло официално като документ. А и не ти трябва. Колкото и да плащат на ИЗИ за теб и колегите ти, това е "прекъсната връзка" и твоят работодател е ИЗИ, като те е командировал в ЕТЕМ. Категорията труд - също. Ако се е променила от заложеното в трудовият договор - искаш анекс. Иначе трябва да доказваш трудни казуси. Освен това, работодателите имат практика, ако си харесват служителите, да си ги наемат директно, за да ги задържат, след известно време. Сигурно го знаеш, та опитай и в тази посока.
  —цитат от коментар 59 на Чичи (Ice Man's fan)


  Благодаря много за разясненията.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK