Боян Петров изкачи Гашербрум II

 

© Боян Петров

 Най-успешният български алпинист Боян Петров изкачи връх Гашербрум II (8035 м) в Каракорум, съобщи самият той пред "Дневник".


Това е вторият му опит след като през 2009 г. се наложи да се върне от точка на 40 м под върха заради липсата на въже и партньор.


Това е деветият осемхилядник на българския алпинист, който е част от проекта му "Българин на 14х8000".
Изкачването по информация на самия алпинист е станало на 22 юли, събота. В момента той се намира в базовия лагер, където след възстановяване на силите си, ще започне да слиза надолу.


Между 8 и 12 юли Петров атакува за пръв път върха за сезона, но заради влошаване на времето се наложи да слезе отново надолу. Подробности от този период четете в дневника му.


При тази експедиция алпинистът беше в компанията на Слави Несторов, който няма в актива си досега осемхилядник. Заради бизнес ангажименти обаче Несторов се наложи да изостави плановете си за качване на върха.


Боян Петров успя да изкачи Гашербрум II единайсет месеца след като заедно с еколога Андрей Ковачев пострада тежко в Кресненското дефиле, където двамата бяха пометени от румънски шофьор докато преброяваха животните в района. Недостатъчното възстановяване от катастрофата бе и причината Петров да промени първоначалните си планове за изкачване на Еверест тази година.


Първата част от дневника на Боян Петров, в която разказва за изкачването до Лагер 1, четете тук. За пресичането на нацепения ледник от базовия лагер (5050 м) до Лагер 1 (5900 м) четете тук. Третата част, в която Петров описва флората и фауната в района на Лагер 1 и бита на алпинистите, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK