Член на бюрото за подслушвания помагал на подсъдим да състави оплакване срещу службата му

Член на бюрото за подслушвания помагал на подсъдим да състави оплакване срещу службата му

© Георги КожухаровДържавното обвинение предложи на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), съобщи пресцентърът на прокуратурата. В писмото обаче не се споменава за кого става въпрос. С евентуалното отнемане на достъпа до класифицирана информация парламентът ще трябва да прекрати мандата на члена на бюрото.


В писмото на прокуратурата се съобщава, че на 23 май 2017 г. в антикорупционното звено е постъпил сигнал от ДАНС за установени нарушения на служебните задължения от страна на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. На 2 юни 2017 г. на агенцията е възложена допълнителна проверка. След приключването ѝ, на 24 юли 2017 г. преписката е решена по същество от обвинител от градска прокуратура.


Според Закона за СРС бюрото уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно специални разузнавателни средства.
Всеки гражданин може за подаде заявление за проверка и да бъде уведомен за резултата.


При осъществяване на такава дейност са установени случаи, при които член на бюрото е контактувал с подателите на заявления, включително и обвиняеми или подсъдими, и ги е съветвал за съдържанието на тези заявления. Дори лично е изготвял такива заявления или нареждал това на служител от администрацията на бюрото, аргументира се прокуратурата.


При проверката е установено, се казва в съобщението на прокуратурата, че обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с този член на бюрото, чийто достъп до класифицирана информация прокуратурата иска да бъде отнет. Непосредствено след срещата магистратът посетил сградата на бюрото, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред, а по указание на члена на националното бюро то било изготвено от административния секретар в служебния й кабинет и на служебния ѝ компютър.


Освен това заявление от подсъдим, с когото членът на бюрото е в близки отношения, е било изготвено и входирано по същия начин - на служебния компютър на административния секретар.


Членът на бюрото провеждал и разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях.


След среща на предложения за отнемане на достъпа до класифицирана информация член на бюрото с гражданин, спрямо когото е било прилагано подслушване, той подал заявление за проверка. Тя била осъществена от въпросния член на бюрото.


Обвиняемият магистрат бил заведен в бюрото лично от този член, за да подаде заявление, казва още прокуратурата.


Разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на този, който е "надежден" от гледна точка на сигурността според Закона за защита на класифицирана информация, казва ПРБ и обяснява: "Описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, показват нарушения на "установения обществен ред" от страна на този член на бюрото и представляват основание за "ненадежност" от гледна точка на сигурността и опазване на тайната.


По тази причина "наблюдаващият прокурор е предложил на председателя на ДАНС да предприеме действия по преценка и произнасяне за надеждността на този член на бюрото с оглед законовите разпоредби – преценка за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация".

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6252 Любопитно

  Пазарна икономика - това можел - това продавал?!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 220 Неутрално

  момчето с апартаментите разчиства сметки

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Където да пипнеш, все корумпирани продажници. Запазената матка на ГЕРБ.

 4. 4 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Нещо затвор няма ли да има, само уволнение ли

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Аз пък не виждам какъв е проблема, ако не взима пари за тази работа. В длъжностната характеристика на всеки държавен служител пише, че трябва да съдейства на гражданите. А той е правил именно това - съдействал им е.

 6. 6 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До като не почнат да ги вкарват на топло и то за по дълго време така ще бъде. Никой няма респект от закона.

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Този е получавал тлъста заплата от няколко хиляди от нашите данъци за да работи за бандитите, само с отстраняване ли ще му се размине?

 8. 8 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 655 Любопитно

  Чеша се по главата и се питам – класифицирана информация ли е неправомерно събраната такава?

  @)----,--'--
 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2134 Весело

  Почти всички куки развиват паралелен със служебните си задължения бизнес!
  Викат му корупция - думичка, която май отсъства в горния текст...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK