Европейски съдии обявиха промените в съдебния закон за абсурдни, недемократични и сковаващи

Европейски съдии обявиха промените в съдебния закон за абсурдни, недемократични и сковаващи

© Велко АнгеловПредлаганите от парламента изменения в съдебния закон, с които се въвежда изискването всички магистрати да декларират членството си в съсловни организации и които ограничават финансирането им, имат сковаващо действие. Това се казва в писмо на Европейската асоциация на съдиите до председателя на парламента след приетите на първо четене спорни промени в Закона за съдебната власт.


С последните изменения в закона бе въведено задължението за деклариране на членство в съсловни организации и масонски ложи, т.е. "тайни, и/или неформални организации и общества". Това задължение обаче обхвана само новопостъпилите в тези организации магистрати, от него бяха изключени заварените случаи.


Предлаганите от третия кабинет на Бойко Борисов промени, ако бъдат приети окончателно, ще засегнат всички магистрати, които ще трябва да декларират членството си в съсловни организации.
От европейската асоциация на съдиите припомнят, че още през октомври 2016 г. на своя среща са обсъдили изискването в България съдиите да декларират пред ВСС всички свои дейности, включително членството си в професионални организации. Тогава асоциацията взе единодушно решение да изпрати до българските власти - правителство, парламент писмо, с което отправя апел за предприемане на действия за изменение на изискването с изключване на професионалните сдружения на съдиите от неговия обхват.


В днешното си писмо асоциацията повтаря казаното и преди - че правото на съдиите да членуват в професионални сдружения е "важно, тъй като цели да укрепи тяхната независимост и се признава съгласно международните принципи на правото и аналогични препоръки на Организацията на обединените нации".


"Изискването за деклариране на такова членство пред Висшия съдебен съвет — органът, взимащ решения по всички въпроси, свързани с кадровото развитие на съдиите — има сковаващо действие и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване", аргументират се още европейските съдии.


Според тях изискването за деклариране на членство на магистратите в съсловни организации не е продиктувано от видима цел. Те допълват, че подобно членство на съдиите не влиза в противоречие с тяхна правораздавателна функция по разглеждани дела. Напомнят, че съдиите и без това декларират, ако имат частен интерес с отношение към решаваните спорове.


"Включването на задължение за деклариране на членство в професионални организации не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии. Следването на тази съгласувана "политика от София" е принципен въпрос не на последно място поради приетия от министрите на правосъдието на държавите - членки на Съвета на Европа, План за действие за независимост на съдебната власт на срещата им на 21 април 2016 г. в София", пишат още евромагистратите.


Те предупреждават, че прилагането на приетия от парламента на първо четене Закон за съдебната власт ще се превърне в пречка за свободното сдружаване на магистрати в професионални организации, като паралелно с това ще наложи забрана за участието им в управителните органи на организации, учредени съвместно с представители на други правни професии.


В писмото за европейската съдийска асоциация се коментира и предлаганата забрана дейностите на професионалните магистратски организации да бъдат финансирани чрез участие в проекти. "Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на навременни професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература", пише в него.


Европейските съдии определят като "абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества доводите, изложени в мотивите към проекта, че се налага предлаганото ограничение, за да се предотвратят зависимости от "чуждестранно влияние".


Те завършват писмото си с повторен апел към българския парламент и правителство за изключване на професионалните сдружения на магистрати от обхвата на проектозакона за изменение на съдебния закон.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Добре , че е страхлив Бойко и няма да му стиска да ни нареди в един кюп с Унгария и Полша

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Сега БойкУ ще нареди на ГеРпчетата и те ще се съобразят.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Какъв е тоя зор съдиите да се сдружават толкова?
  После не било заради финансиране...

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Вместо да поддаквате на всеки стон на съюза на съдиите, вземете питайте неколцина от членовете му дали ТИРът е багаж на шофьора, защо телефонните измамници са с условни присъди и други абсурдни, недемократични и сковаващи практики.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Абе масоните в съсловни организации ли са? ГЕРБ да не би случайно да гласуват закон за осветляване на съдиите-масони?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#5] от "zuk_trombon":

  Съдиите масони би трябвало веднага да напусната системата.
  Не може да си подвластен на тайна организация и после да казваш, че си неутрален, когато решаваш човешки съдби.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Любопитно

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Какво общо има съсловната организация с това?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Бавно вървим към модификация на чл. първи от преди 27 години.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Всичко общо. Работа на съсловните организации е да поддържат стандартите и достойнството на професията, а не за да обичат Панов и да мразят Цацаров или обратно.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":
  Няма смисъл да си масон, ако нямаш възможност да "помагаш" на братята.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2522 Весело

  Българо съветската дружба е като плесен.

 12. 12 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Вместо да поддаквате на всеки стон на съюза на съдиите, вземете питайте неколцина от членовете му дали ТИРът е багаж на шофьора, защо телефонните измамници са с условни присъди и други абсурдни, недемократични и сковаващи практики.
  —цитат от коментар 4 на dogwoman


  Тук става дума за некадърната или умишлено некадърната работа на законодателя -
  Парламента, доминиран от ГЕРБ в СЪДРУЖИЕ с други като тях. Така че не прехвърляй темата към съдиите. В случая нямат никаква вина- те не създават закони. Колкото и да бършеш и лижеш, няма да почистиш поредното осиране на ГЕРБ. Имат стомашно разстройство от преяждане със суджуци.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 13. 13 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Вместо да поддаквате на всеки стон на съюза на съдиите, вземете питайте неколцина от членовете му дали ТИРът е багаж на шофьора, защо телефонните измамници са с условни присъди и други абсурдни, недемократични и сковаващи практики.
  —цитат от коментар 4 на dogwoman


  Вуйчо, що не прочетеш мотивите на решението, та белким вденеш, че съдиите са прави. Ако бяха отсъдили противното, то щеше да има двойно данъчно облагане. Щото стоката в тира вече е обложена веднъж или ще бъде обложена, когато стигне за където е тръгнала. Тирът пък е обложен, когато е купен. Само герберски идиот от ранга на финансовия министър и неговия началник може да реши, че върху цената за превоз с ферибот на тира трябва да се плаща ДДС.

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Манипулативно заглавие, никъде в текста не видях думата "недемократчини". А щом им се сивжда абсурдно декларирането на членство в масонски ложи говори зле за тях. И не смесвайте баби и жаби, сдружаването в професионални организации и членуването в масонски ложи са различни неща. Явно за вас магистратски организации и масони е едно и също ;)

 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#13] от "znayko84":

  Плаща се ДДС и после получаваш данъчен кредит. Това не е двойно данъчно облагане. И не знам защо на dogwoman викаш "вуйчо".

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#13] от "znayko84":

  Глупости. Седни и отново прочети решението, както и особеното мнение на една от съдийките. Казусът е съвсем различен.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#12] от "quatro_4x3":

  И двете теми - за деклариране на членство и за финансиране извън бюджета и фондовете на ес, са абсолютно периферни и не касаят доброто функциониране на съдебната власт. Имам остро негативно мнение за цялата гилдия, знам, че не е справедливо да се търси колективна вина, обаче имена на съдии и прокурори рядко се съобщават. Така че от мен ще получат съчувствие и подкрепа, когато го заслужат. Все едно на българските пътни инженери да им падат мостовете и виадуктите през ден, а аз да се вълнувам как си финансират професионалните сбирки и да ги защитавам. Как ли не.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  За феновете на румънЦкия модел, съдебната система се състои само от Прокуратура.Не ги питайте нито за Кьовеши-(тук и една статийка не написаха за скандала с нея в Румъния,а Владимир Береану само се появи по късна доба в ББТ) нито за българския съд.Той е идеален,а нашите цъфнали и вързали съдии имат право да взимат безочетно парички от всеки и от всякъде.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  "абсурдни и нерядко присъщи на недемократични общества доводите, изложени в мотивите към проекта"
  Тази управляваща ни мафия, докога ще ни прави за смях пред Европа. нарочно ли го правят или толкова могат. И двете са опасни за България.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Ама то става дума за българо-американска за България....

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ненапразно Темида е с превръзка на очите.
  Да не вижда кой съдия от коя паничка лочи.
  Закони -вятър и мъгла за кокошки.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":Кълнат се на конституцията като съдии, а после на мистрията и отвеса като масони. Коя клетва ще спазват?

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#18] от "yanne":
  Точно.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#13] от "znayko84":цената за превоз с ферибот на тира трябва да се плаща ДДС.

  Превозът се плаща! С ДДС! Не стоката, не тира, а превоза! На таксито плащаш ли? С ДДС!

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти е необходимо,

  Проектите да се обезпечат със средства в бюджета на правосъдното министерство, а не да карат на просия от богатите чичковци.

 26. 26 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Вместо да поддаквате на всеки стон на съюза на съдиите, вземете питайте неколцина от членовете му дали ТИРът е багаж на шофьора, защо телефонните измамници са с условни присъди и други абсурдни, недемократични и сковаващи практики.
  —цитат от коментар 4 на dogwoman


  Това не е ли работа на ВСС, който наблюдава дейността на съдиите и налага съответните наказания, ако съгрешат?
  Какво общо има това със Съюза на съдиите?

 27. 27 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":За феновете на румънЦкия модел, съдебната система се състои само от Прокуратура.
  —цитат от коментар 18 на yanne


  Е съдии и адвокати няма ли?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#26] от "choss":

  ВСС не взема отношение по съдебни решения. Може да накаже ако не ходиш на работа, не си решаваш делата, не си внасяш мотивите и пр. По същината на решенията думата има само апелативната инстанция, горният съд. В този смисъл съсловните организации са по-гъвкави, макар и без формалната власт.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3936 Весело

  Брей колко много масони, свободни зидари и кофражисти имало в съдебната система...
  Всичките майстори! А общи работници няма...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3936 Весело

  Брей колко много масони, свободни зидари и кофражисти имало в съдебната система...
  Всичките майстори! А общи работници няма...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3936 Весело

  Брей колко много масони, свободни зидари и кофражисти имало в съдебната система...
  Всичките майстори! А общи работници няма...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Четвърт век променят законите и все са негодни.Питам се за какво плащаме на тези депутати, като нямаме нито един свестен закон. Непрекъснато се говори за реформиране, реорганизиране и нищо подобно не се случва,.Сега пък и в масонски ложи имат право да членуват,направо безобразие.

 33. 33 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#17] от "dogwoman":

  До коментар [#12] от "quatro_4x3":И двете теми - за деклариране на членство и за финансиране извън бюджета и фондовете на ес, са абсолютно периферни и не касаят доброто функциониране на съдебната власт.
  —цитат от коментар 17 на dogwoman

  Периферна, периферна, колко да е периферна? Щом е в угода на Цаци и Шиши , а също на съветския пасоль, ще си я темата ще си я развие Боцко , както си знае. Нищо, че преди това е уговорено друго. Както с новите самолети и въоръжения на армията. Всичко беше обещано , решено , ама на, сега нъцки, Боко с Красьо ще ранят Русията още 15 години. То и това вероятно е периферна тема. Ама ви нямаше там с Янчо. Дори вас ви досрамя от вожда ви. Ама до за колко работи е излъгал Баце, а сега още една лъжа, кой ти гледа.

  ""Включването на задължение за деклариране на членство в професионални организации не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрез със съгласуваната в София политика за укрепване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии. Следването на тази съгласувана "политика от София" е принципен въпрос не на последно място поради приетия от министрите на правосъдието на държавите - членки на Съвета на Европа, План за действие за независимост на съдебната власт на срещата им на 21 април 2016 г. в София", пишат още евромагистратите."

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4920 Неутрално

  Много учтива форма на ругатня е това писмо на европейските съдии :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK