Новият шеф на районния съд в София неочаквано събра всеобща подкрепа (обновена)

Новият шеф на районния съд в София неочаквано събра всеобща подкрепа (обновена)

© Юлия ЛазароваС пълно единодушие съдийската колегия избра Александър Ангелов за следващ председател на най-големия съд в страната - Софийския районен съд (СРС). Кандидатите за поста бяха двама. Другият претендент - Петър Савчев, не получи нито един глас в своя подкрепа. Той обаче заяви, че остава със самочувствието, че е допринесъл за избора на колегата си, като е осигурил състезателност на процедурата.


Рядкост в практиката на съдийската колегия е да взима решения с пълно единодушие.


Ангелов бе подкрепен и от почти всичките си колеги в СРС по време на общото им събрание преди избора в съдебния съвет днес. При обсъждането на двете кандидатури днес се разбра, че Ангелов е получил около 80 гласа, докато Савчев е имал шест в своя подкрепа.
Изслушването на двамата продължи около два часа. След това обсъждането бе кратко като дори председателстващият колегията - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) трябваше да подкани колегите си да се изкажат. Той се аргументира с факта, че става въпрос за най-големия и натоварен съд в страната, чиито проблеми са неведнъж обсъждани от съдебния съвет. Думата взеха само Светла Петкова и Галя Георгиева, които се обосноваха защо предпочитат Ангелов. Убедителността му и познанията му и по гражданско, и по наказателно право бяха основните аргументи в негова защита. Както и това, че е бил подкрепен от почти всичките си колеги в съда.


Избраният за нов шеф на най-натоварения съд в страната е съдия в него от 2011 г., като до 2016 г. е бил командирован от съда в Монтана. След като спечелва конкурс, е назначен за титуляр. Завършил е Академията на МВР, и е работил като инспектор, след което се е дипломирал по право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Магистър е и по финанси във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".


В момента съдът се ръководи от временен председател - доскорошният прокурор Стефан Милев, след като миналата година административният ръководител Методи Лалов подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на съдебния съвет. Първият опит за избиране на наследник на Лалов се провали заради липса на кандидати. Сега обаче Ангелов бе подкрепен от всички членове на съвета.


Иначе съдийската колегия реши да образува дисциплинарни производства срещу 14 съдии от СРС. Предложенията за десет от съдиите бяха на Инспектората към ВСС - за забавени дела. Те са срещу Йоана Генжова, Никола Попов, Методи Шушков, Иванка Болгурова, Таня Плахойчева, Любка Голакова, Александър Ангелов (съвпадение на имената с избрания за председател - бел.ред.), Емилиян Лакова, Мария Иванова и Йорданка Ваклева.


Колегията образува дисциплинарни производства и срещу още трима съдии отново за забавени дела, но по предложение на временния шеф Стефан Милев. Те са срещу Мирослав Петров, когото Милев вече наказа със забележка, Даниела Тошева и Върбан Върбанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK