Съюзът на съдиите: Промените в съдебните закони са отмъщение, а се представят за реформа

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в България

© Анелия Николова

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в БългарияПромените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат ограничения във финансирането на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи, са дискриминационни и противоречат едновременно на българската Конституция, на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и на Пакта за граждански и политически права.


Това е така, защото


магистратите не получават хонорари от проектите и работят доброволно по изпълнението им


и същевременно плащат членски внос в съсловните организации, в които членуват, обясни на пресконференция днес ръководството на Съюза на съдиите в България (ССБ). Доброволното участие в проектите без да се получават хонорари от проектните пари обезсмисля скритата цел на ограничението ("да им спрем парите на тези"), защото те и сега работят безплатно.
Позицията за противоконституционност на ограниченията за финансиране и сдружаване -Съюзът на съдиите е изразил в писмо до Народното събрание по повод спешно приетите без обсъждане на първо четене промени в Закона за съдебната власт. А на пресконференцията ръководството на ССБ заяви, че ще бъде изпратено писмо и до министър-председателя. А ако проектът бъде приет и не бъде атакуван пред Конституционния съд, съдийската организация ще сезира Европейския съд за правата на човека и съда в Люксембург.


Междувременно се разбра, че от проекта е оттеглено ограничението за финансиране по проекти на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Това стана след като главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов се обявиха за смекчаване на ограниченията.


Така в промените остава забраната само за финансиране по проекти на фондация "Америка за България". Като в мотивите на законопроекта вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти с подкрепата на ДПС посочват, че мерките ще засилят независимостта на магистратите.


Два акцента оспориха на пресконфернцията от ССБ: забраната за финансиране и предвидения кариерен бонус за членовете на Висшия съдебен съвет


Паралелно - в гласувания в Правната комисия проект на изменения на НПК се предвижда промяна на подсъдността на делата за корупция на обвиняеми от високите нива на властта и прехвърлянето им в Специализирания наказателен съд /СпНС/, като се въвеждат и различни правила за тяхното разглеждане - на първо място по-големи срокове за разследване.


Атанас Атанасов: Поправките и в ЗСВ, и в НПК ще постигнат резултати различни от обявените цели


"Престоят във ВСС не следва да носи такива привилегии като кариерния бонус. Още повече, че с последните промени в ЗСВ бе създаден ред за оценка на дейността на членовете на ВСС, която да бъде взета предвид при кариерно им развитие", каза още той. С въвеждането на бонуса се създава привилегирован ред за кариерното развитие на напускащите ВСС (членовете на ВСС да избират в кой съд и прокуратура да отидат след изтичане на мандата им - бел. ред. ). Ред, който игнорира конкурсното начало и демотивира останалите магистрати, подчерта Атанасов.


Тази промяна - за кариерната привилегия на отиващите си от ВСС, бе написана три месеца преди да изтече мандатът на този съвет, в който мнозинството в кадровия орган засвидетелства безусловна лоялност към главния прокурор и председателя на Върховния административен съд.


Съдия Атанасов припомни, че при обсъжданията на промените в ЗСВ от миналата година тогавашният правосъден министър Екатерина Захариева е била твърдо против въвеждането на подобна привилегироваща норма в закона, а и от ГЕРБ са гласували против. Припомни и че преди 2 години ГЕРБ дори бе поискал оставката на този ВСС.


Остана неясно какво се е променило за да се поправя спешно ЗСВ


- заключи Атанасов.


Проектното финансиране изисква конкурентност и прозрачност при кандидатстване и пълна отчетност за получените средства. "На тези принципи не могат да бъдат противопоставени клишета от рода на "Няма безплатен обяд" и "Който плаща, той поръчва музиката", припомни Атанасов цитати от главния прокурор Сотир Цацаров и Ясен Тодоров. Товя тяхно верую не им е попречило и на двамата да посочат като професионални постижения техни участия в семинари организирани и финансирани по различни проекти.


От ССБ опровергаха и друго твърдение на вносителите - че не било ясно по какви проекти работели съсловните организации. На сайта на ССБ са отбелязани подробно всички дейности на съюза, които са проектно финансирани. и за какво се отнасят.


Весислава Иванова, член на УС на ССБ

© Юлия Лазарова

Весислава Иванова, член на УС на ССБ


Съдия Весислава Иванова, член на УС на ССБ, заяви, че изначално не е ясно каква е разликата между чуждо финансиране от страни от ЕС и такива извън съюза. Кое прави допустимо финансирането от европейски източници и недопустимо от "Америка за България", този риторичен въпрос прозвуча на прнесконференцията.


На прицел е Съюзът на съдиите


- според съдия Атанасов пряката цел на промените е да се ограничи дейността на магистратските организации и по-конкретно на ССБ, който единствен от съсловните организации в момента изпълнява проект, финансиран от "Америка за България". Целта е да бъдем сплашени, заяви Атанасов. Целта е и да бъде ССБ изолиран от сътрудничеството си с международните магистратски организации.


На пресконференцията присъстваха и петима бивши председатели на ССБ - Нели Куцкова, Капка Костова, Стоил Сотиров, Борислав Белазелков, Мирослава Тодорова. Тъй като съюзът се е доказал като най-активната съсловна организация на магистрати, която най-последователно е защитавала принципите на независимост на съда от създаването си досега, има какво да припомни от своята дейност.


Съюзът на съдиите: Промените в съдебните закони са отмъщение, а се представят за реформа

© Надежда Чипева, Капитал


Нели Куцкова: Пак ще оцелеем - и без финансиране


Съдия Нели Куцкова язвително отбеляза, че през 12-те години като председател на Окръжен съд никога не й се е случвало дарители, например посланици на държави, да се месят в работата й. За сметка на това множество депутати са опитвали да се свържат с нея по конкретни дела и са ходатайствали най-вече с препоръки чия жена да бъде назначена например за съдебен секретар.


Неправителственият сектор е единствен коректив на властта, затова ударът е насочен към него, заключи съдия Весислава Иванова.


Съюзът на съдиите: Промените в съдебните закони са отмъщение, а се представят за реформа

© Дневник


Мирослава Тодорова: Отмъщават ни за това, което постигнахме, но няма да спрем


След като тези промени не преследват легитимна цел и противоречат на всички международни конвенции, включително и на чл. 11 на ЕСПЧ за свободата на събранията и сдружаването; и след като засягат само проект на ССБ, следва да видим промените като уязвяване на нашата независимост и своего рода отмъщение за това, което сме правили.
Този коментар направи Мирослава Тодорова, председател на ССБ за периода 2009 - 2012.


Съдия Тодорова добави, че дори да бъдат приети ограниченията, на практика активността на ССБ за демократизиране на страната ще остане същата, тъй като всички съдии работят на доброволни начала и не получават възнаграждения от проектните средства, като същевременно съюзът ще се бори докрай за конституционните си права.

.


Известно е, че през всичките 20 години на съществуването си ССБ се бори за пряк избор на членовете на ВСС и реагира остро на всеки опит на всяка власт да посяга на независимостта на съда.

По-рано днес Съюзът на юристите в България (СЮБ) призова президента да изпълни правомощията си и да върне закона, ако бъдат приети промените.


СЮБ е с над 90-годишна история. А ССБ е приемник на Българския съдийски съюз, създаден през 1919 г. От него впоследствие е създаден СЮБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  ГЕРБ не знам дали настъпи мотиката за пореден път, но Борисов влезе в нов черен списък...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 556 Любопитно

  Леле, какъв рев за чужбински подаяния.

 4. 4 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 566 Разстроено

  ЕС и целият демократичен свят разбраха, че проектът ГЕРБ е един от инструментите на Дебелян Беевското Задкулисие. И как Бойко Борисов ще глада сега в очите "своите" партньори от ЕНП ?

 5. 5 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На няКОЙ силно му пречат образовани, осведомени и начетени съдии!
  Иска да папкат колкото им се дава и да си кротуват!

 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Ако съдиите не могат да се преборят за правата си,какво да очаква редовият гражданин?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Весело

  Съдия Весислава Иванова, член на УС на ССБ, заяви, че изначално не е ясно каква е разликата между чуждо финансиране от страни от ЕС и такива извън съюза. Кое прави допустимо финансирането от европейски източници и недопустимо от "Америка за България", този риторичен въпрос прозвуча на пресконференцията.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Я виж ти!
  Съдия Велислава Иванова задала почти същия като моя въпрос под предната статия!
  Да повтарям ли моя въпрос?
  Някой способен да отговори!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Весело

  Леле, какъв рев за чужбински подаяния.
  —цитат от коментар 3 на _imir


  Що?
  Българските подаяния по-добри и по-честни ли са?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  Това непрекъснато натякване, че парите за подпомагане от чужбина били лоши, пък тези от България били добри ми напомня на мутренския рефрен едно време, с който мутрите оправдаваха заграбването на бизнес:
  - Кво бе!? Ти да не искаш да попадне в ръцете на някой чужденец!?
  На тази глупашка логика мога да отговоря мога да отговоря по същия начин, както едно време!
  Знаете ли!?
  В много по-голяма степен предпочитам бизнеса да попадне в ръцете на някой западен предприемач, от колкото на някой набеден български мошеник, който на всичкото от горе е и некадърен!
  Отговорът е подобен и сега!
  Почти съм сигурен, че спонсорите от чужбина имат къде, къде по-благородни намерения към страната и хората, от колкото нашенските червени олигарси!
  Примери за.... "български спонсори" можете да откриете предостатъчно в българския футбол. Само се замислете през колко мошеници и крадци преминаха отборите ни, та стигнаха до....под "кривата круша"!
  Такива работи драги гербери, депесари и патреоти!!!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Промените не са отмъщение, а нагледен пример, че каквото не са решили, това не са приели като законова норма. И създават христоматиен пример за това, че правото понякога трябва да се брани от закона. У нас сме на път да заличим разликата - и не понякога, а твърде често трябва да го браним. Включително и с помощта на европейското правораздаване.

 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Това ще падне одма в КС, герберастите пак ще станат за смях.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  "Престоят във ВСС не следва да носи такива привилегии като кариерния бонус. "
  Пък и всички видяхме, колко са некомпетентни и зависими. За награда , израстване в кариерата.

 13. 13 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз лично подкрепян с две ръце забраната за всякакво външно, а и вътрешно, финансиране за висши държавни служители и разните им "проекти" и "обучения". От Съюза на съдиите обаче са прави, че забраната е отмъщение, а не принципна позиция. Една подобна забрана е нужна, но трябва да има много по-широк обхват.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Любопитно

  До коментар [#13] от "Стоян":

  Защо е нужна?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  До коментар [#13] от "Стоян":

  Понеже знам какво ще отговориш, ще задам въпроса по малко по-различен начин.
  Какво пречи вместо да се забранява да се контролира, да се проверява?
  Знам много добре какво пречи, но бих желал да видя твоето мнение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  http://www.mediapool.bg/gerb-stakmi-parviya-antiamerikanski-zakon-v-istoriyata-na-prehoda-news267070.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  ами тъй е ,като не искат суджуци ,а пари за външно финансиране , ще им спират парите я , изтарикатиха се съдии и прокурори ,пари ,та пари ,ами къде по лесно е по някой кило суджуче ,някой теленце ,овца или магаре за рушвет ,тъкмо скучно по съдебните зали , само проблем като минават през металните детектори добичетата ,трябват по големи .

 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#11] от "Свинчуга":

  Докато падне, те ще са встъпили в новите си длъжност. Конституционият съд ще отмени нормата занапред. Всички са изчислили, от стара коза яре са тия. И майка си могат да продадат, държавата да разсипят. Само собствената изгода и келепир да не избяга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK