Като директор на НДК Мирослав Боршош е сключил договор с кантората на своя адвокат

Мирослав Боршош

© Надежда Чипева, Капитал

Мирослав БоршошКантората на адвокат, от чиито услуги се е ползвал Мирослав Боршош, предоставя юридически услуги и на ръководеното от него дружество "Национален дворец на културата - конгресен център". Кантората на адвокат Петя Мургова е получила договор с пряко договаряне по обществена поръчка, обявена от Боршош само 16 дни след като бе назначен за директор на държавното дружество през декември 2014 г. Сега новото ръководство на дружеството обаче има намерение да прекрати споразумението.


Адвокати от кантората на Петя Мургова са присъствали на комисиите, които са оценявали офертите по обществените поръчки, възлагани от НДК от 2015 г. досега, като също така са подготвяли и документите за търговете.


Мирослав Боршош бе назначен за изпълнителен директор на НДК от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов на 2 декември 2014 г.. Точно 16 дни по-късно Боршош обявява обществена поръчка с пряко договаряне с кантората "Мургова и партньори" за "юридически услуги, свързани с текущото правно обслужване на НДК, подготовката и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки". Договорът е сключен през март със срок от 2 години за сумата от 189 хил. лева без ДДС.
Проверка в Търговския регистър показва, че в края на ноември 2014 г. адвокат Петя Мургова е подала заявления с "изрично пълномощно" в Агенцията по вписванията, с които Боршош прехвърля дяловете си в 5 дружества. Дяловете в 4 от тях - "Тикетпортал", "Артишок продъкшънс", "Свят и дипломация", "Бизнес линкс", са прехвърлени на Ивелина Костова, а Камелия Станчева е получила дяла в "Позитивен център" ООД.


В името на доверието и закона


В началото на 2017 г., Боршош обявява нова обществена поръчка отново за юридически услуги. За нея са изпратени покани до кантората на Петя Мургова и две други адвокатски дружества. Победител обаче отново е кантората "Мургова и партньори".


На 6 юни "Дневник" потърси за коментар адвокат Мургова. Тя не позволи да бъде цитирана, но посочи, че договорите между НДК и кантората й изцяло спазват Закона за обществените поръчки. Тя изрази и мнение, че е нормално Боршош да избере юристи, на които има доверие.


Първият договор от 2015 г. е по действащия тогава от 2004 г. закон, който допуска пряко договаряне с дружества и фирми, предоставящи различни услуги, една от които е именно юридически. Втората поръчка от края на 2016 г. е според изменението от същата година, което предвижда договаряне без обявление с изпращане на покана. Тогава освен кантората на Петя Мургова покани за преговори получават още две кантори, но крайният резултат не е по-различен от процедурата от преди година. Така в началото на 2017 г. "Мургова и патньори" получава договор за още 2 години с НДК.


Ами сега


Настоящото ръководство се опитва да прекрати договора с кантората на Мургова. Това се разбра от думите на сегашния изпълнителен директор на дружеството Ангел Митев по време на заседанието на временната парламентарна комисия за НДК във вторник.


Митев посочи, че в момента дружеството разполага с един юрист. Желанието му е да прекрати договора с "Мургова и партньори", а след това да се направят промени и юридическият отдел да започне изцяло да се занимава с правните въпроси на дружеството. По думите на Митев към момента кантората на Петя Мургова е получила около 120 хил. лева за юридически услуги. Същевременно дружеството, управлявано от Боршош, е плащало и на други юристи за различни услуги, като сумата възлиза на 13 хил. лева.


До публикуването на днешната статия Петя Мургова не бе открита за коментар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Дребна далаверка, суджуци, пастърма... Ей това е нивото на държавицата.
  Накрая всички се питат къде избягаха хората.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  От статията се разбира, че няма нарушение на закона. На мен ми се струва естествено човек да се обърне към адвокат, когото познава и има представа за работата му.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Рашидов: След като се оплаках от управлението на Боршош, ме смениха като принципал на НДК.И след като Лилето се оплака от я смениха като принципал - в двата случая политическият чадър е разпънат от Бойко Борисов.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Затова у нас законите и наредбите следва да се правят с презупцията, че всички българи са крадци и измамници. Защото ако има и други/ а то има/ те са изключение. Реално всеки си назначава приятелски кръгове, а после плащаме ние. Затова дъщерята на Костов получаваше пари от вложителите, под формата на консултантски договор/ месечно 3 0 000 лева, при средни такива хонорари около 2000/, затова Кирил Добрев кара коли за милиони, а проверки няма. После се замита. Не случайно стария Друмев не е подсъдим. Там далаверите също бяха в изобилие. Тоя принц е раздал на приятели, но това става в повечето държавни и общински структури. Крадлив народ сър.

 5. 5 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 645 Весело

  Не е виновен той, адвокатите му така са го посъветвали ;)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  е и ? по различно ли е от Терем примерно .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Тоя си е едно нагличко боцево протеже, същото като онова със суджуците.
  Нека най-накрая прокуратурата да си свърши работата и да отдаде заслуженото на подобни билбордаджии.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Нека да не забравяме все пак, че човек работи с такива хора на които им има доверие.

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  По трънския курс на адвокатските услуги, това е поне хиляда часа.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  Ами сега ...
  Така дебело болднат Веселин е озаглавил последния, заключителен пасаж на статията.
  Да се смее ли човек, да рИве ли!

  Ама, другарки и другаре, ма тая система на "задругата", на "своите", на "аз на тебе - ти на мене", на "царчетата" - да не е от вчера? Та така сте се разхълцали изненадано?
  И уж громите системата, а реално я укоренявате. Когато пишете така.
  Изненадано, само ко отделния детайл, скривайки гората чрез вторачването на вниманието на публиката към дървото на отделния случай и засипвайки вниманието на мат'ряла с огромен куп точно от такива поотделно взето скандалчета.
  Будалкате и пудрите мозъците на мат'ряла, това правите ...

 11. 11 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Адвокати от кантората на Петя Мургова са присъствали на комисиите, които са оценявали офертите по обществените поръчки, възлагани от НДК от 2015 г. досега, като също така са подготвяли и документите за търговете.

  Е, поне са "свършили" някаква "работа"

  А юристите назначени в НДК какво са правили? Защото (към 2016-та) има ДВАМА на щат..

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ако подготвяш обществена поръчка за 50 хиляди лева, можеш да разчиташ и на юристите на НДК. Ако обаче, подготвяш обществена поръчка за 50 милиона лева, аз не бих разчитал на юристите на НДК, а бих наел професионалисти, на които имам доверие и които ще имат далеч по-големи шансове да направят нещата така, че да се оправят успешно с гарантираните бъдещи участници-подставени лица, недекларирани подизпълнители (уж печели един, който е обещал едно, а пък после поръчката после се изпълнява с фалшиви материали от някакви цигански бригади), обжалвания с цел провал на търга и т.н и т.н.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":
  До коментар [#8] от "442":

  И аз така правя в собствената си фирма.
  Но когато харчиш обществени пари, правилата са други. Колко хора ще повярват, че това е истинската цена? И дали част от парите не са се върнали по някакъв начин?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "Своя адвокат" не е равно на "своя брат" или друг родственик, т.е. няма конфликт на интереси. Човек си избира адвокат, консултант и пр. заради неговите качества, и които той е запознат преди това. Нима по същия начин не се съставя едно правителство, например? Премиерът предлага на хора, които е познавал отблизои в чиито качества е убеден, да станат министри и заместник-министри. Проблемът идва след това - дали тези хора действат като експерти или като близки ан премиера.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Друмев интересно интервю е дал ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 939 Любопитно

  И който и адвокат и партньори да ползва, в София където всички се познават ще се открие пряка връзка.Нещо на жълто/кафявао ми заприлича целия измислен шум,или Боршош е виновен и да го отнася но за сериозните далавери.Всчико друго са съмнителни съмнения.
  Предполагам ,че и тоалетна хартия за по 50лв. е купувана.

 18. 18 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 673 Весело

  А защо не се коментира линията с любовницата на Боршош?
  —цитат от коментар 13 на 12345


  Каква е тази линия? Да не би да е от типа на "Боршош е аморален тип. Ходи с чужда жена. За доказателства - прилагам снимки."

  Ако такива са ви тезите и доказателствата ... може и да успеете :)

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Истинските въпроси, на които статията не отговаря, са:
  - има ли проблем с качеството на адвокатските услуги, предоставяни от въпросната кантора?
  - има ли проблем с цената, платена на кантората?
  - има ли нарушение на правилата при избора?
  Останалото са приказки, които оставят впечатление за нещо нередно, без да казват какво точно е то.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Гневно

  Гарантирано от ГРОБ!
  Само за наши хора! Оставка, Бойко!

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Весело

  “Дяловете в 4 от тях - "Тикетпортал", "Артишок продъкшънс", "Свят и дипломация", "Бизнес линкс", са прехвърлени на Ивелина Костова, а Камелия Станчева е получила дяла в "Позитивен център" ООД."

  Боршош си е направо клонинг на Остап Бендер!

  I Want To Believe
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  При липса на свързани лица не виждам къде е проблема.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  До коментар [#14] от "UJC4040 Върнете стария сайт!":

  Да, когато се харчат обществени пари правилата са други... Трябва да има процедура по ЗОП, обявление в АОП и още сума ти неща... Лошото е, че ЗОП е така написан, че има всякакви варианти за тълкуване и прилагане. Няма никаква гаранция, че в някоя проведена процедура няма да бъдат открити нарушения. И то, не заради умисъл, ами защото има възможност за тълкуване...!
  Мене самия са ме дърпали за процедура, която съм провел едно към едно със предходна такава. Едната се оказа редовна, за другата ме глобиха... Познай, защо...?! ;)

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И какво от това? Все с някоя кантора трябва да сключи договор, нали?

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#19] от "stein":

  Стествено! Конфликтът на интереси е нарушение винаги когато не засяга аФтентичните десни. То и готвачът на Костов стана мадтит банкер без никакво нарушение на закона. И областният на София продаде царските конюшни през дупчица в закона, ковто сам си проби.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Заглавието цели да внуши,че има нещо нередно. Незаконно ли е или не това което е направил Боршош?? А ТЕРЕМ беше ли сключил договор с кантората на Радан Кънев, докато шеф там беше едно десебенце?

 28. 28 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  "От статията се разбира, че няма нарушение на закона. На мен ми се струва естествено човек да се обърне към адвокат, когото познава и има представа за работата му."

  И аз мисля така. В статията се казва, че Боршош е използвал тази адвокатска кантора не по някакъв личен въпрос, а за прехвърляне на дялове в 5 дружества "в края на ноември 2014 г." - т.е. непосредствено преди да бъде назначен за директор на НДК. А това прехвърляне на дялове най-вероятно е били свързано с последвалото му назначение за директор.

  В статията са посочени и сумите по договора с кантората. Лично на мен ми изглеждат високи за българските пазарни условия, но е възможно и да бъркам - не съм юрист и не познавам пазара.

 29. 29 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 944 Любопитно

  безобразно нагъл ,но пък баце стои плътно зад гърба му

 30. 30 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Но ако се гледа реалната работа, при Боршош действително имаше подобрение в сравнение с предишните управления на НДК.

  Някой може да каже - концерти в НДК имаше и по-рано, а новите театрални постановки бяха с малко особена естетика и идейност - но това е вече дискусионен въпрос. А безспорното е, че вече няма сергии по коридорите и реклами за спиртни напитки по фасадите - и наистина е редно да ги няма в сграда като НДК. Още повече, че междувременно се появиха няколко молове в София, които запълниха тази "празнина".

 31. 31 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#19] от "stein": Точно!
  Дневник заприличва на Блиц и ПИК.
  Всъщност не разбираме има ли проблем с адвокатската кантора или не.
  Цени? Изпълнение? начин на избор? В кое точно съзира проблема Веселин Николов?
  Може и да има ама ние няма как да разберем от тази статия.
  Иначе всеки, който коментира първосигнално да се замисли ако го изберат за директор
  на държавно учреждение и има нужда от адвокат как и кой би избрал?
  Веселин Николов ако ви изберат за управител на дружеството издаващо Дневник, ще изберете да работите с адвокат който познавате и сте ползвали и сте доволен или като как ще го изберете?

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Глупава статия. Търси се под вола теле. Да оставим КТБ, хайде да се занимаваме в близките 10 години само с НДК.
  Между другото има ли виновен за оня джелатски договор са руските самовари?

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Е нали е имало конкурс? Дори и да ги беше избрал без конкурс, пак е ясно, че ще избере познати адвокати, с които е свикнал да работи. Няма нарушение. Явно трябва да се преосмисли идеята, че държавните дружества трябва винаги да наемат частни подизпълнители, защото това води до корупция.

 34. 34 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Пастармата, баце! Нивото е на филия с мас! Тъпото е, че на матриала не му дреме.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 35. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Гневно

  Борисов не бил го върнал на постта му!!!

 36. 36 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Значи поне едно е ясно, че юрисконсулти на държавна службичка вършат работа в пъти по-зле от една адвокатска кантора и колкото повече дейности се аутсорсват към частния сектор, по-добре.

  Естествено стои с пълна сила въпроса дали Боршош ги е наел правомерно(изглежда, че да) и най-вече на какви цени работят адвокатите по очевидно лесно спечелената поръчка.

 37. 37 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Конкретно в този случай, обвиненията ми се струват доста глупави. Познава тези адвокати - тях ползва.
  Представете си какво щеше да бъде, ако всеки държавен чиновник, с всъпване в длъжност започне да подбира напълно непознати контрагенти. Ами докато ги пресее, докато ги опознае, мандата му ще мине.

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Като реформатор е взел пример от другия големия реформатор чиито кумец беше сложен на държавната софра с пъхната лъжица в ръце

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Това противозаконно ли е.

 40. 40 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#36] от "Yomega":

  Очевадно е само едно, че да наемеш постоянно външна фирма да ти върши работата е признак на лошо управление и точене на пари ( при положение че си имаш щат за съшата работа). Не е въпрос на доверие само

  Ivanski
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ivanski":

  често наемането на външна фирма може да е икономически по-изгодно. Но при подобни разсъждения някой може да изкаже мнение, че не е изгодно, друг, че е било много изгодно.
  В случая просто трябва да се даде мнение има ли нарушение на закона или не? И като че ли статията е жълтения.

  (знам за големи предприятия с правен отдел от 4-5 човека, които за големи и важни дела наемат услугите на адвокатски кантори)

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Не бих видял проблем с тези договори, ако се покаже, че цената е справедлива, а услугите са получени в договореното качество и обем.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Много рядко наемането на външна фирма е икономически изгодно. Едва ли писането на договори изисква наемането външна фирма.

  Действително наемането на външни кантори не е лошо, когато става въпрос за специфични казуси е нормално - в случàя говорим за постоянен ангажимент -което е нещо съществено различно от единичен случай.

  Ivanski
 44. 44 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1698 Гневно

  Шуробаджанащина в действие!
  Само за наши хора!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK