Протест обяви, че ще сигнализира европейските институции за съдебните закони (допълнена)

Протест обяви, че ще сигнализира европейските институции за съдебните закони (допълнена)

© Юлия ЛазароваНяколко граждани, част от инициативата "Правосъдие за всеки", се събраха на символичен и предупредителен по думите им протест пред Народното събрание. Присъства и бившият правосъден министър Христо Иванов, който заяви, че не е организатор, а е дошъл като гражданин да изрази позицията си. Там бе и бившият депутат от "Реформаторския блок" Петър Славов ("Нова република").


Повод за недоволството станаха внесените в парламента и приети на първо четене промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Единият предвижда ограничение на финансирането на съсловните организации на магистратите, а другият - преместване на делата за корупция по високите етажи на властта от градския в специализирания съд. Според организаторите на протеста смяната на подсъдността на делата противоречи на Конституцията, защото би превърнал специализираният съд в извънреден, след като му се дават дела, според извършителя на деянието, а не според вида на престъплението.


Приемането на промените без дебати предизвика отпор на гражданския сектор, реагираха Съюзът на съдиите и всички съсловни организации на магистратите, а Съюзът на юристите в България призова президента да спре закона. Миналата седмица Европейската асоциация на съдиите също излезе с позиция срещу орязването на правата за сдружаване на магистратите, а днес Международната организация МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) изрази безпокойството си заради закона.
Протест обяви, че ще сигнализира европейските институции за съдебните закони (допълнена)

© Юлия Лазарова


Организаторите на протеста заявиха, че ще поискат от президента Румен Радев да наложи вето, и предупредиха, че проблемът може да стигне до европейските институции. Според тях темата със суджуците отклонява вниманието от КТБ. Преди седмица избухна скандалът с депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет беше поискан, след като проверка установи, че е упражнявал натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук. За целта народният представител е използвал името на премиера Бойко Борисов, като е заявил, че месото е за него.


Присъстващите на протеста обещаха, че следващия път ще се съберат пред президентството и ще бъдат много повече.


На карикатурата са изобразени представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов и председателят на прокурорската етична комисия Ясен Тодоров.

© Юлия Лазарова

На карикатурата са изобразени представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов и председателят на прокурорската етична комисия Ясен Тодоров.


Христо Иванов се обяви против окончателния отказ от съдебна реформа, "вместо това виждаме опити да се нанесе удар върху онези представители на магистратурата, които искат реформата". По думите му управляващите не само не изпълняват препоръките на Европейската комисия, не се борят с корупцията по високите етажи на властта, но и "сега бият по тези, които се опитват да говорят за това, че трябва да има реформа". Това, което се случва България е същото като в Полша с разликата, че няма хепиенд, допълни бившият правосъден министър.


Коментира още, че опитите за политическа намеса в съдебната власт е голям проблем за демокрацията. Според него желанието на правителството да ограничи финансирането на съсловните организации на магистратите е знак към следващите членове на новия съдебен съвет, които ще изберат следващия главен прокурор, "че трябва да са послушни и да изпълняват заръките на Цацаров, Пеевски, Борисов, Доган". Те трябва да видят, че Съюзът на съдиите в България (ССБ) е ударен и му се забранява да получава чуждо финансиране, допълни Иванов.


По думите му Съюзът на съдиите от години се бори за промени, за които наскоро настояха няколко международни инвеститорски асоциации.


Американската агенция за международно развитие, чийто наследник е фондация "Америка за Българи", е била поканена в началото на 90-те години за двустранно споразумение. Това е дългогодишно сътрудничество между правителствата на България и САЩ, обясни Иванов. Допълни, че "сега заради опити да се угоди на Цацаров и да се удари по ССБ, България ще прекъсне много стар мост на отношение между България и Америка".


Иванов припомни, че Цацаров също е използвал финансиране от "Америка за България" лично, както и чрез съдилищата, които е ръководил.


Проблемът със суджука е, че не е стигнал до премиера


"Проблемът със суджука (разследването срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов - бел.ред.) е в две неща. Първо – суджукът майсторски от страна на прокуратурата беше изваден като тема, която отклони вниманието от КТБ. И второ – проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса, проблемът му е, че суджукът не е стигал до премиера – ако суджукът беше стигал до местоназначението му, той просто нямаше да бъде разследван", коментира Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK