Кабинетът командирова 16 служители да подпомагат българското председателство

Кабинетът командирова 16 служители да подпомагат българското председателство

© Георги КожухаровПравителството промени свое предишно решение, като увеличи броя на служителите, които ще командирова в Брюксел да подпомагат работата по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.


С новото решение общо 16 служители ще подпомагат процеса, като 11 от ще бъдат пратени в Европейската комисия, 3 - в Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз, и 2 служители на Европейския парламент.


Целта е екипите в столицата и в Постоянното представителство на България към ЕС да бъдат подсилени от служители на институциите на ЕС със специфична експертиза в конкретни области.
Кабинетът одобри и културната програма, която ще съпътства председателството, но подробности не се съобщават.


Казва се, че част от събитията, които ще се реализират на територията на страната, ще бъдат селектирани чрез обявяване на процедура от Национален фонд "Култура". Основната културна програма ще се провежда в София.


Изпълнението на програмата в национален план се осъществява от Министерство на културата във взаимодействие с Министерството за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., Столична община и община Пловдив.


Тези, които ще бъдат извън страната, ще бъдат в координация между министерствата на културата и на външните работи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK