Как кметът на София и общински дружества отговарят на общински съветници

Йорданка Фандъкова, като кандидат на ГЕРБ за кмет на София

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова, като кандидат на ГЕРБ за кмет на СофияКметът на София Йорданка Фандъкова се оказа разочарована от въпрос на общински съветници и на свой ред е разочаровала тях с отговора си. Това се разбра от размяната на реплики по време на последното заседание на Столичния общински съвет.


Фандъкова отговори на въпрос на общинските съветниците Иво Божков, Марта Георгиева и Трайчо Трайков (Реформаторски блок). Те бяха поискали от нея адресите на имотите на "Софийски имоти" и дъщерното му "Заводпроект", цените, на които са отдадени под наем, и имената на наемателите в годините между 2003 г. до юни 2017 г.. Съветниците бяха попитали Фандъкова и дали не смята, че би било добре общината да закрие "Заводпроект", а имотите му да влязат в капитала на "Софийски имоти".


Дружеството "Заводпроект" е собственост на друго дружество - "Лабело", което не притежава друго, но пък е дъщерно на "Софийски имоти". Трите са регистрирани на един и същ адрес - ул. "Ген.Гурко" 12. Отчетите на "Заводпроект", като собственост на "Лабело" не се разглеждат от Столичният общински съвет, за разлика от тези на "Софийски имоти", а възможността съветниците да упражняват контрол върху него е по-малка, защото дружеството попада в обхвата на Търговския закон и съответно търговската тайна.
През май журналистически разследвания доказаха, че българският еврокомисар Мария Габриел е била наемател на апартамент, собственост на "Заводпроект". По-късно Габриел потвърди информацията, като каза, че е ползвала имота с договор от 2010 до 2013 г.


През май Иво Божков и Марта Георгиева поискаха от "Заводпроект" списък с точните адреси на имотите му, наемателите и цените им. Получиха списък на 28 имота с данни за площта и улиците, на които се намират - без конкретните номера на сградите.


Сградата на ул. "Ген Гурко" 12

© Цветелина Белутова, Капитал

Сградата на ул. "Ген Гурко" 12


Какво питаха съветниците


В питането си Божков, Георгиева и Трайков се обръщат към Фандъкова, за да получат "списък с всички апартаменти, адрес, квадратура, имена на наемателите и наемна цена, дата на сключване и евентуално прекратяване на договор за наем."


В него общинските съветници искат и мнението на кмета на София "дали е удачна структурата дъщерно на дъщерно дружество на "Софийски имоти" ЕАД (каквото е "Заводпроект"ЕООД) и в тази връзка дали бихте инициирали или подкрепили прекратяването му и прехвърляне на активите директно в "Софийски имоти" ЕАД.


И какво отговори кметът


В своя писмен отговор кметът на София "прилага" до общинските съветници отговорите на "Софийски имоти" и "Заводпроект". Те се състоят от списъци с имоти, разделени по вид, като този път се съдържат конкретните адреси, като се посочва и кои са отдадени под наем и кои не. Имената на наемателите, сумите за които са отдадени имотите и сроковете на договорите не са описани, защото не са публична информация.


Дружеството "Заводпроект" е отдало всичките си 20 апартамента под наем, 10 от които са в квартал "Младост", 3 край площад "Руски паметник", по 2 на улици "Орел" и "Никола Вапцаров" - единият от тях е бил нает именно от Мария Габриел, и 1 на ул. "Враня". "Софийски имоти" пък посочват, че имат 37 апартамента, като всички са отдадени под наем.


Фандъкова пък не е изказала мнението си дали "Заводпроект" трябва да бъде закрито, а имотите му прехвърлени в капитала на "Софийски имоти".


По време на заседанието Божков посочи, че е искрено разочарован, защото "информацията, която ни се предостави е късче, от цялата картина, която искаме да видим, като състояние на имотите на "Софийски имоти" и дъщерните му дружества". Той отбеляза като напредък факта, че вече имат конкретните адреси на имотите, но продължават да не получават информация за цените и наемателите.


Фандъкова отговори, че споделя разочарованието им , но "в обратната посока". Според нея общинските съветници е трябвало да правят разлика между общински жилища и имоти, собственост на търговски дружества. По думите й общинските търговски дружества се контролират пряко от общинските съветници. "Така че питайте, само че


питайте когото трябва,


окуражи ги Фандъкова. Тя посочи, че общинските съветници имат "всички правомощия" да поискат информацията от ръководителите на тези дружества, както и да ги поканят на закрити заседания. "Аз нямам нищо против да ви дадат дружествата цялата информация, аз нямам какво да крия", каза кметът на София.


Защо въпросите застигнаха Фандъкова


До питането от тримата общински съветници към Фандъкова се стигна, след като в края на май Иво Божков и Марта Георгиева изпратиха въпрос до "Заводпроект", с който искаха информация за имотите, с които разполага дружеството, имената на наемателите им, цените, на които са отдадени под наем, както и сроковете на договорите.


Тогава от дружеството изпратиха отговор, в който се съдържаше списък с 28 имота, като беше посочен техния вид, площ и улиците на които се намират, но без конкретни адреси. В отговора на "Заводпроект" се казва и че имената на наемателите са лични данни според Закона за достъп до обществена информация, като според него те не са публична информация.


Иво Божков изрази недоволството си от отговора на дружеството на заседанието на Столичния общински съвет на 8 юни. Тогава съветниците приеха да задължат общинските дружества да отговарят на въпросите им. Месец след това изпратиха въпроса до Йорданка Фандъкова.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6090 Неутрално

  Гробарската мъгла яко крие точенето на публични средства от софиянци ,защото именно те са собствениците на всичките тези имоти в крайна сметка. А Фандъкова да не са "обижда" защото Законът я ЗАДЪЛЖАВА да пази грижливо интересите на софиянци и да се отчита пред тях и техните представители в СОС.
  Тя е само един изпълнител,макар и най-главния, назначен от софиянци чрез преки избори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Едва ли питащите са очаквали точни отговори от Гробарската мафия.
  Пък била тя и в лицето на вечно усмихващата се кукла (на конци, естествено).

 3. 3 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Играят си на питанки.Първо питат за да ги подготвят едните,после питат другите за да им отговорят.Хаха , а накрая ще си изберат каквото им трябва.

  mihala
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6090 Разстроено

  До коментар [#3] от "Antoaneta Ardashes":

  Накрая ни е им плащаме сметките а те се замозабравят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "дали е удачна структурата дъщерно на дъщерно дружество на "Софийски имоти" ЕАД

  Разбира се че е удачно - нали затова е направено така, че да не подлежи на контрол.

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Сигурно, дори неможем да си представим колко много се е крало през годините от Софийски имоти и всичките му дружества

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6090 Разстроено

  До коментар [#6] от "daam":

  От цялата СО !!! където пипнеш - гнило !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2797 Весело

  Трайчето в неравна битка за имената, адресите, зъбния профил и днк-то на наемателите. Жив да не бех!

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#6] от "daam":

  Любо Павлов/Пъпката/,Антоан Николов,Стефан Софиянски - доказани "присвоители"!
  Пиша нарочно ПРИСВОИТЕЛИ ,защото преди време писах за една "индивидка",оцветена в червено,че е крадла и ме "наказаха"!

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 914 Разстроено

  Абсолютна червена мъгла!!!

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Ако имената са защитени от закона за личните данни, общинските "съветници" могат да питат колкото си искат.

 12. 12 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Общинските търговски дружества са едно единствено нещо - хранилка за съответната партийна клика. До едно трябва да бъдат преобразувани в общински предприятия. Основната разлика е, че търговското дружество е самостоятелен субект, със собствено ръководство и реално никой не може да търси сметка на избрания управител или изпълнителен директор за простотиите, които е свършил. Парите, с които боравят търговските дружества са си техни и харченето им реално не зависи от никого. Общинското предприятие е част от системата на общината, средствата, с които борави са част от общинския бюджет. Контрола там е доста по-добър, а ако някой прави разхищения е подсъден по НК.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4367 Неутрално

  Напоследък една тема ме е развълнувала, предполагам ще е интересна и за граждани от други градове, не само Варна. Може би общинският съветник Николай Недков може да е полезен?
  какво означава понятието "общинска" собственост, и на кого принадлежи тя? На гражданите на Общината, които прилежно си плащат данъците, или на принципала в лицето на общинската управа?
  Съгласен съм, че Общинската (кметската) управа има нужда от средства за упражняване на дейността си, но през лятото гражданите на Варна са лишени от нея, и то в най-атрактивните части - отсечката на бул. Сливница от Макдоналдс-х-л Черно море, до централния вход на Морската градина - площта е перманентно отдадена под наем и заета с разни бараки, временно-перманентни базари на книги, занаятчийски стоки, сладолед и какво ли не. Както и на най-централната част на Морската градина, от входа до Раковината, заета непрекъснато от разни сцени, бараки за сувенири, занаятчийски стоки, мед и т.н.
  Преди 2 години с голям шум и средства от данъците една част от пристанището бе превърната в атрактивна зона за отдих. Вече повече от половината (не преувеличавам) е заета: от голям платен паркинг, и 4 или 5 ресторанта.
  Плачевно е положението при Алея І - построени са множество заведения на самия плаж, и в много голямата си част МОРЕТО НЕ СЕ ВИЖДА!
  Мисля че за гражданите е вече почти невъзможно да се справим с ГЕРБерската шайка (кметът на Варна Портних е с мандат на ГЕРБ). Все пак има един начин - БОЙКОТ НА БАРАКИТЕ И РЕСТОРАНТИТЕ НА ПЛАЖА

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Схемата "да скрием от контрол" собсетвеност в държавно/общинско търговско дружество е стара тактика на крадливи политици - публични и обществени фигури

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Начи, удобно е да си дъщерно на дъщерното и да стокираш на воля.
  Питане - на персонала от дъщерите на основната мама ,пак ние ли плащаме заплата за тайните и загадките?!

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6090 Разстроено

  До коментар [#13] от "historama":

  за ники недков от Златните ли говориш? дето мутрите го смляха от бой по времето на СИК и ВИС ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6090 Гневно

  До коментар [#15] от "Лелка":

  <общинска>
  Дали сме им хляба
  Дали сме им ножа !
  А те "милите"
  Дерат нашата кожа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  Кой има интерес Софийски имоти и дъщерните им, и дъщерните на дъщерните да не подлежат на контрол. Това като разберем, другото е ясно.

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 758 Разстроено

  Това е най-слабия кмет евър, партийна пионка

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4367 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":за ники недков от Златните ли говориш? дето мутрите го смляха от бой по времето на СИК и ВИС ?
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  мутрите на Мултигруп, на които Сакса им бе обещал Златните ако вземе властта през 2001г.

 21. 21 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama": "какво означава понятието "общинска" собственост, и на кого принадлежи тя? На гражданите на Общината, които прилежно си плащат данъците, или на принципала в лицето на общинската управа?"
  Това, е парадокса на Демокрацията.
  От морална, теоретична гледна точка , принадлежи на Обществото, но от гледна точка на Демокрацията, То, е делегирало управлението на избрана от него, чрез общи избори Администрация, която има абсолютни права в действията си и също не е единна, а представлява различните партии, според изборните резултати, които, често имат противоположни цели. Обществото може да коригира решението си, само на избори. Проблема е, че Обществото се състои от слоеве с различни, често противоположни интереси, финанси и влияние, което принуждава Администрацията да е компромисна. Навремето, един Кмет на Несебър, на журналистически въпроси, защо това, защо онова, беше отговорил " Парите не можеш да ги спреш, тяхна е силата". Въпросите на горните общински съветници от Реф. блок, също не са с "идеална цел", а са провокация и " ръчкане на кошера" на ГЕРБ и техния Кмет. Въпреки недостатъците , Светът не е намерил по добро управление от Демокрацията, просто България е с незряло Общество и Държавност и много малка демократична история. Демократичните народи, стотици години са се борили и са ги клали, за да подчинят и опитомят управлението и партиите да създадат правила, нещо, като стандарт за партийно поведение, не че не си трошат, един другиму, кунките. Така, че след 100- тина години и ние ще сме, такива мазни и гладки.

 22. 22 Профил на Dimitar Ivanov
  Dimitar Ivanov
  Рейтинг: 243 Разстроено

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сигурно и ти си си мечтаеш ,да не си кмет в сянка;нали всички искаме нещо ,ако може веднага и ако може ,в голям размер, сигурно си спомняте Стефан Продев , който ,от дисидент стана редактор на Работническо дело, като доразви идеята и го превърна в' Дума' Просто е най-лесно, да критикуваш; 'Двама души се разбират най-добре , когато говорят нещо лошо за трети'.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK