Как кметът на София и общински дружества отговарят на общински съветници

Йорданка Фандъкова, като кандидат на ГЕРБ за кмет на София

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова, като кандидат на ГЕРБ за кмет на СофияКметът на София Йорданка Фандъкова се оказа разочарована от въпрос на общински съветници и на свой ред е разочаровала тях с отговора си. Това се разбра от размяната на реплики по време на последното заседание на Столичния общински съвет.


Фандъкова отговори на въпрос на общинските съветниците Иво Божков, Марта Георгиева и Трайчо Трайков (Реформаторски блок). Те бяха поискали от нея адресите на имотите на "Софийски имоти" и дъщерното му "Заводпроект", цените, на които са отдадени под наем, и имената на наемателите в годините между 2003 г. до юни 2017 г.. Съветниците бяха попитали Фандъкова и дали не смята, че би било добре общината да закрие "Заводпроект", а имотите му да влязат в капитала на "Софийски имоти".


Дружеството "Заводпроект" е собственост на друго дружество - "Лабело", което не притежава друго, но пък е дъщерно на "Софийски имоти". Трите са регистрирани на един и същ адрес - ул. "Ген.Гурко" 12. Отчетите на "Заводпроект", като собственост на "Лабело" не се разглеждат от Столичният общински съвет, за разлика от тези на "Софийски имоти", а възможността съветниците да упражняват контрол върху него е по-малка, защото дружеството попада в обхвата на Търговския закон и съответно търговската тайна.
През май журналистически разследвания доказаха, че българският еврокомисар Мария Габриел е била наемател на апартамент, собственост на "Заводпроект". По-късно Габриел потвърди информацията, като каза, че е ползвала имота с договор от 2010 до 2013 г.


През май Иво Божков и Марта Георгиева поискаха от "Заводпроект" списък с точните адреси на имотите му, наемателите и цените им. Получиха списък на 28 имота с данни за площта и улиците, на които се намират - без конкретните номера на сградите.


Сградата на ул. "Ген Гурко" 12

© Цветелина Белутова, Капитал

Сградата на ул. "Ген Гурко" 12


Какво питаха съветниците


В питането си Божков, Георгиева и Трайков се обръщат към Фандъкова, за да получат "списък с всички апартаменти, адрес, квадратура, имена на наемателите и наемна цена, дата на сключване и евентуално прекратяване на договор за наем."


В него общинските съветници искат и мнението на кмета на София "дали е удачна структурата дъщерно на дъщерно дружество на "Софийски имоти" ЕАД (каквото е "Заводпроект"ЕООД) и в тази връзка дали бихте инициирали или подкрепили прекратяването му и прехвърляне на активите директно в "Софийски имоти" ЕАД.


И какво отговори кметът


В своя писмен отговор кметът на София "прилага" до общинските съветници отговорите на "Софийски имоти" и "Заводпроект". Те се състоят от списъци с имоти, разделени по вид, като този път се съдържат конкретните адреси, като се посочва и кои са отдадени под наем и кои не. Имената на наемателите, сумите за които са отдадени имотите и сроковете на договорите не са описани, защото не са публична информация.


Дружеството "Заводпроект" е отдало всичките си 20 апартамента под наем, 10 от които са в квартал "Младост", 3 край площад "Руски паметник", по 2 на улици "Орел" и "Никола Вапцаров" - единият от тях е бил нает именно от Мария Габриел, и 1 на ул. "Враня". "Софийски имоти" пък посочват, че имат 37 апартамента, като всички са отдадени под наем.


Фандъкова пък не е изказала мнението си дали "Заводпроект" трябва да бъде закрито, а имотите му прехвърлени в капитала на "Софийски имоти".


По време на заседанието Божков посочи, че е искрено разочарован, защото "информацията, която ни се предостави е късче, от цялата картина, която искаме да видим, като състояние на имотите на "Софийски имоти" и дъщерните му дружества". Той отбеляза като напредък факта, че вече имат конкретните адреси на имотите, но продължават да не получават информация за цените и наемателите.


Фандъкова отговори, че споделя разочарованието им , но "в обратната посока". Според нея общинските съветници е трябвало да правят разлика между общински жилища и имоти, собственост на търговски дружества. По думите й общинските търговски дружества се контролират пряко от общинските съветници. "Така че питайте, само че


питайте когото трябва,


окуражи ги Фандъкова. Тя посочи, че общинските съветници имат "всички правомощия" да поискат информацията от ръководителите на тези дружества, както и да ги поканят на закрити заседания. "Аз нямам нищо против да ви дадат дружествата цялата информация, аз нямам какво да крия", каза кметът на София.


Защо въпросите застигнаха Фандъкова


До питането от тримата общински съветници към Фандъкова се стигна, след като в края на май Иво Божков и Марта Георгиева изпратиха въпрос до "Заводпроект", с който искаха информация за имотите, с които разполага дружеството, имената на наемателите им, цените, на които са отдадени под наем, както и сроковете на договорите.


Тогава от дружеството изпратиха отговор, в който се съдържаше списък с 28 имота, като беше посочен техния вид, площ и улиците на които се намират, но без конкретни адреси. В отговора на "Заводпроект" се казва и че имената на наемателите са лични данни според Закона за достъп до обществена информация, като според него те не са публична информация.


Иво Божков изрази недоволството си от отговора на дружеството на заседанието на Столичния общински съвет на 8 юни. Тогава съветниците приеха да задължат общинските дружества да отговарят на въпросите им. Месец след това изпратиха въпроса до Йорданка Фандъкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK