Магистрати ще може да се отстраняват от длъжност при обвинение за тежки престъпления (допълнена)

Данаил Кирилов е председател на правната комисия в парламента

© Георги Кожухаров

Данаил Кирилов е председател на правната комисия в парламента



Магистратите вече ще могат да бъдат отстранявани от длъжност за тежки престъпления от общ характер, а не само за такива, свързани с работата му. Това се случи, след като депутатите гласуваха окончателно промените в съдебния закон.


Проектът беше внесен по-малко от 24 часа след като премина на второ четене през правната комисия.


Вчера пък управляващите оттеглиха спорните текстове, с които се забраняваше на съсловните организации да получават финансиране от чужди държави. Но в крайна сметка останаха тези, които предвиждат настоящите членове на съдебния съвет да могат да се върнат на по-добри позиции в съдебната система, както и задължение на всички магистрати да декларират членство в каквито и да е организации.




Това ще трябва да се случи 30 дни от влизането на изменението в сила. На деклариране ще подлежат всички "дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения". Задължението за деклариране важи и за членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от инспектората. Миналото лято беше прието да има такова изискване за новоназначените съдии, прокурори и следователи, но не и за действащите.


Депутатите приеха и магистратите да могат да бъдат отстраняване, ако са станали обвиняеми за каквото и да е престъпление. Т.е. занапред съдебният съвет ще трябва да отстранява съдия, прокурор или следовател, които са станали обвиняеми - без преценка. Пример за абсурдния текст даде вчера в правна комисия членът на съдебния съвет Галина Карагьозова - ако съдия карал с превишена скорост, защото жена му раждала.


Миналото лято депутатите приеха, че ВСС ще отстранява само при обвинения за престъпления, свързани с конкретната дейност на съдията, прокурора, следователя. А за всички останали случаи можеше да се иска отстраняване на магистрата от работа от съда.


По текстовете нямаше дебат. Единствено Пенчо Милков от БСП поиска разщиряване на възможностите, по които магистратите могат да бъдат отстранявани и поиска това да става и когато има престъпление от частен характер.
"Сега се предлага да се отстранява от длъжност магистрат, когато е обвинен за умишлено престъпление, но защо от общ характер? А ако извърши престъпление от частен характер - обиди някого или му удари плесница? Сегашната редакция ще му даде правото да продължи да правораздава или да повдига обвинения. Затова правя предложение да остане само умишлено престъпление. Не може лице, което дори е извършило престъпление от частен характер, да продължи да извършва дейността си", заяви Милков. Предложението му не беше гласувано.


И той отбеляза, че на практика правилникът на парламента е нарушен, защото докладът на комисията, която приключи гласуването на проекта вчера в 19 ч., е бил внесен в парламента малко преди 9 ч. сутринта днес. "Считам, че това противоречи на правилника. Трябва да има 24 часа преди обсъждането", заяви Милков, но уточни, че това не го спира да вземе отношение и направи своето предложение.


Изказване малко преди финала на гласуването направи и Крум Зарков от БСП. Той заяви:


"Този закон, начинът, по който беше внесен, обсъждан и днес приеман съсредоточи в себе си всичко, което законодателната техника не трябва да бъде - внесен от никъде, предизвикал обществен скандал, оттеглен в последния момент основен текст от него. И накрая внесен в зала в нарушение на най-елементарния срок, който може да позволи на депутатите да се запознаят с това, което ще гласуват. И това по темата, по която всички декларирахме, че ще работим - за правосъдната ни система в първия ден на този парламент. Това беше едно силово упражнение, едно налагане на един закон и БСП не гласува "за" нито един текст", заяви Зарков.


Това предизвика председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, който каза, че по проекта е бил направен един широк дебат, защото от една страна комисията е дебатирала близо четири часа в сряда, а от друга там са били членове на съдебния съвет, които били опозиционно настроени.


"Участваха представители на ВСС, тези които прецениха и имаха изцяло опозиционно мнение по проекта, на всички неправителствени организации, които се припознаваха като получатели на средства от тук и от там. Няма да коментирам и вижданията за прилагането на правилника, но смятам, че по този проект се осъществи един максимално широк дебат", заяви Кирилов.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8956 Неутрално

  Ето ви една добра съдебна реформа!

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  Това е добро начало но трябва да има гаранции срещу злоупотреби. и то по отношение на имуществото и личността на злоупотребилия.
  Трабва да има наказания и за магистрати които не прилагат Закона.Или изкривяват смисъла му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Пример за абсурдния текст даде вчера в правна комисия членът на съдебния съвет Галина Карагьозова. Ако съдия карал с превишена скорост, защото жена му е раждала.
  --------------------------------------------------------------
  Леле мале , тая Галина Карагьозова какво точно прави в съдебния съвет?
  Откога за превишена скорост се носи наказателна, а не административна отговорност, та магистрат да може да бъде уволнен заради това?
  Макар че напълно подкрепям и такъв вариант. ако примерно кара със 120 при ограничение 40 въобще не ме интересува жена му ли ражда, балдъзата или пък любовника му.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Това е добре.
  За парите от НПО-та само дапитам, ако са от Русия или от Турция парите за магистратите, това добре ли е...

 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  А прокурорите?
  ---------------------------
  Кхъ, кхъ......
  Колкото и да е странно, прокурорите все още са магистрати.
  Следователите също.
  Мдам..... тежко е международното положение.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Ами и прокурорите, разбира се. Ясно си пише "магистрати". Въпреки че сляпо искахте да ги вадите от съдебната система. Не че знаете точно какво искате де.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  И да, нормално е да бъде отстранен от длъжност докато е обвиняем. Осъдят ли го - уволнение, оправдаят ли го - връща се и продължава.

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Да декларират явно членството в тайна организация. На мен някак ми се струва безсмислено, ама щом е в закон....

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  Нож с 2 остриета - примерно съдят магистрат за кражба (прокурор или съдия например) - ако го отстранят от работа означава всички дела, по които е села да спрат или да зпочнат отначало - дали ще има или не рев за бавно правосъдие - не знам. За периода на делото после трябва да му платят и заплатите ако е оправдан.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  може би милата мисли така защото знае колко често карат пияни и надрусани.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  За магисрати и полиция наказанията трябва да са в троен размер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  Много юристи във форума реват, значи може е стъпка в правилна посока.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 14. 14 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 884 Весело

  А главният прокурор кой ще го обвини?

 15. 15 Профил на slavy_
  slavy_
  Рейтинг: 271 Неутрално

  А ако на съдия се повдигне обвинение без доказателства, както се случва честичко в прокуратурата?
  Кво правим?
  А ако този съдия води дело за корупция по висшите етажи и това е средство за извиване на ръце?
  Кво правим?
  А ако после обвинението пропадне и трябва държавата (тоест ние всички) да платим пропуснати заплати, обезщетения, причинени материални и нематериални щети?
  Кво правим?

  Е затова такива изменения първо се обсъждат сериозно и след това се гласуват.
  Но не и в тази територия ...

 16. 16 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Вие добре ли сте? Ако даден магистрат е неподкупен и при него не минават интересите на Прасчо какво ще стане? Спретват му едно обвинение за хулиганство, отстраняват го от съдебната система за неопределено време и като цяло му съсипват кариерата и живота. Това е супер мракобеснически текст. Не може щото има гнили ябълки да се стъжнява живота на нормалните, да не говорим че по този начин мафията ще контролира 100 процента от съдиите.

 17. 17 Профил на ПП СУДЖУК и Бай Бахур
  ПП СУДЖУК и Бай Бахур
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже, на този само като му видиш физиомутрата...

  Никой не е по-голям от Бахура!
 18. 18 Профил на Непредубеден
  Непредубеден
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Законът е добър по принцип, но... така например, ако държавното обвинение реши да скалъпи нещичко срещу неудобен колега магистрат, той директно си отива вкъщи, докато успее да се оневини.

 19. 19 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Не разбирам защо другите коментиращ подкрепят подобно безумие???
  Неудобен съдия ще гледа делото на нашия човек и изведнъж става обвиняем за нещо (обвиняем не значи осъден, нито виновен, колкото и прокуратура да твърди обратното).
  Така чрез контрол на прокуратурата (който една група хора имат), се контролира и съда (който понякога се измъква от пипалата им)

  Не ме търсете преди обяд
 20. 20 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 721 Разстроено

  До коментар [#16] от "znayko84":

  ++++++++++
  Точно това е целта на закона, но както виждаш първите дежурно изказали се я подкрепят, което не е чудно, предвид самодоказаната им алергия към всякакво разбиране на темата.
  Сега почтените съдии ще са на мушката на цацаратурата, а дано не съм прав - първи ще е някой от сегашната опозиция във ВСС -Лозан Панов, Калин Калпакчиев и др.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  Боже, на този само като му видиш физиомутрата...
  —цитат от коментар 17 на jge24528085


  На мен ми прилича на борсук!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  До коментар [#16] от "znayko84":++++++++++Точно това е целта на закона, но както виждаш първите дежурно изказали се я подкрепят, което не е чудно, предвид самодоказаната им алергия към всякакво разбиране на темата....
  —цитат от коментар 20 на Rhapsody of Fire


  На тези не им трябва да разбират.
  Те си имат ръководител, който им раздава флашките и повече проблеми няма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Аман от имитации на реформи ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "bludniq_sin":

  Нож с 2 остриета - примерно съдят магистрат за кражба (прокурор или съдия например) - ако го отстранят от работа означава всички дела, по които е села да спрат или да зпочнат отначало
  --------------------------
  А как ли точно е ПРАВОРАЗДАВАЛ по тези дела магистрат ОБВИНЕН за кражба ?
  Или викаш магистрата може и да е крадец, но работата си гледа винаги съвестно?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  Ако някой прилича на борсук , мисли като борсук , най-вероятно да е борсук.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#13] от "Светлото бъдеще":

  Не знам .. тая поправка не засяга всички юристи, а магистратите /а тук надали пишат много магистрати/. не всички юристи са магистрати, а когато едно съсловие, което дадена промяна не засяга пряко /мен не ме бърка дали съдията ми по делото ще го отстранят - не отстраняват мен - като го отстранят бавят клиента ми - на мен ми е платено вече/ - та когато това съсловие изразява някакви опасения без да е засегнато пряко може би има защо.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 27. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Ето ви една добра съдебна реформа!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  ???? Чекисти да отстраняват съдии? Ти в ред ли се, бре, бастун?

 28. 28 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#26] от "bludniq_sin":

  Явно си юрист, погледни новите ти съдии в СГС, после ми говори, че не се назначават приближени на тоя и ония. Нямам симпатии, ама никакви.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#24] от "qwertqwert":

  Както и да е правораздавал, в България затова производствата са триинстанционни - т.е по-умни от него после са се произнасяли, а във върховните съдилища се заседава в състави от мин. 3-ма съдии. Отделно - нали си наясно, че в тая държава половината /ако не и повече/ съдии не гледат наказателни дела, а граждански и търговски такива.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#28] от "Светлото бъдеще":

  искаш да кажеш ВСС може би? Има и читави. Освен това за мен е по-важно какви членове на ВСС изпратиха самите съдии, самите прокурори и следователи. Какви хора се поставят от парламентарната квота за мен не е без значение, но така или иначе ми е ясно, че ще става въпрос за партийни назначения. Поради тая причина считам, че парламентарната квота на членовете на ВСС трябва да се редуцира значително, а доводите за граждански контрол и тн. са фалшиви аргументи, които заместват аргументите, че партийните интереси искат да са представени там.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 31. 31 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Съдиите, прокурорите и следователите са магистрати.

 32. 32 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#29] от "bludniq_sin":

  1.Кой е казал, че върховните магистрати не извършват престъпления?
  2.Какво занчение има кредеца какви дела гледа? Смея да твърдя, че по търговски, граждански, административни дела корупцията е с порядъци по-висока от тази по наказателните :) :) :) :) :) Каква ли е тарифата да дадеш условна присъда на телефонен измамник, дето е прибрал 100-200 к лева сравнена с тази за дело срещу НАП или пък по несъстоятелснот с интерес милиони и нагоре.... :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 33. 33 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#10] от "bludniq_sin":

  А по-добре ли ще е подсъдим да правораздава. Напр. докладчик по наказателно дело в 10.00 ч. и подсъдим в 14.00 ч. Свършва делото и съдията насрочва следващото съдебно заседание за определен ден и час, но подсъдимият моли за друг ден и час, защото като съдия вече бил насрочил за този ден и час друго наказателно дело :)

 34. 34 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#15] от "slavy_":

  Ако е без доказателства - ще поиска съкратено съдебно следствие и ще бъде оправдан със страшна сила още в първото съдебно заседание.

 35. 35 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#16] от "znayko84":

  Дай поне един пример магистрат да е обвинен за хулиганство!

 36. 36 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#32] от "qwertqwert":

  Смесваш нещата - 1 - върховните магистрати заседават в състави - т.е мнозинството решава, а не сам еднолично някой съдия. 2) Това, че някой е карал пил не го прави некомпетентен да гледа делби например или бракоразводни дела или търговски спорове, или? Освен това, губи ти се връзката с текста на предложението - идеята е да ги отстраняват от позицията при обвинения за тежки престъпления от общ характер, а не само за такива, свързани с работата му. "Тежко престъпление" е това, за което в НК е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. - т.е така или иначе не става въпрос за проста кражба или каране в нетрезво състояние.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 37. 37 Профил на interesna
  interesna
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Правилно. Много добре. Да почват да ги обвиняват и отстраняват за каквото се сетят.

 38. 38 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#33] от "hammurabi":

  Презумпцията за невиновност означава, че никой и особено държавата няма право да разглежда и да третира подсъдимия като престъпник, преди това да е доказано с влязла в сила присъда. В конкретния случай ако приемем, че съдията/прокурорът/следователят е подсъдим за престъпление свързано с работата му е логично да бъде отстранен /за да не повлияе на разследването и тн./, но не знам до колко това предложение е в синхрон с презумпцията. Освен това надали ще се намери съдия, който да може да гледа дело срещу друг съдия ако работят в един и същи съд - отводът е гарантиран в 99% от случаите. Освен това да не пропускаме, че става въпрос за магистрати, а не само за съдии.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 39. 39 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 713 Неутрално

  най-големите ченгета са следователите, те всички са от ДС и другите са от там, но някои макар рядко са умни и добре се прикриват

  BG e мини империя на злото.
 40. 40 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "bludniq_sin":

  Искам да кажа СГС, ако не знаеш какво е Софийски Градски Съд проблемът си е твой.
  Та, новите съдии там до един са връзкари.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 41. 41 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#40] от "Светлото бъдеще":

  Малко грубо реагираш. Това за СГС пък е силно изказване. Какво имаш предвид под "нови" съдии и какво имаш предвид под "връзкари"?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 42. 42 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Лесно ли е да се скалъпи обвинение на магистрат! За любителите на теорията за световната конспирация пиша следващите редове:
  1. Следовател (магистрат) трябва да състави постановление за привличане на друг магистрат като обвиняем и да го подпише. Първи скалъпвач.
  2. Наблюдаващият прокурор ще е магистрат на окръжно ниво и той ще трябва да съгласува (одобри) обвинението. Втори скалъпвач.
  3. Постановлението за привличане на обвиняем трябва да се докладва на главния прокурор и на прокурор от Върховна касационна прокуратура. Такива са вътрешните правила в прокуратурата. Нови скалъпвачи.
  4. Постановлението за привличане на обвиняемия-магистрат може да се обжалва пред горестоящ прокурор, който трябва да потвърди скалъпването. Поне още един скалъпвач по трасето.
  5. Обикновено се взема мярка за неотклонение и/или друга мярка за процесуална принуда. Повечето от тези мерки се вземат от съда, а някои се контролират от него (напр. паричната гаранция). Има възможност и за въззивно обжалване. Нови скалъпвачи - поне два съдебни състава.
  6. Постановлението за привличане на обвиняемия се докладва от главния прокурор на Висшия съдебен съвет с оглед задействане на процедурата по временно отстраняване от длъжност.
  7. Още в първото съдебно заседание подсъдимият магистрат има възможност да поиска съкратено съдебно следствие и на практика делото да приключи в първото съдебно заседание.
  Извод: магистратите не са свещени крави. Както може да се привлича като обвиняем министър или друго лице, заемащо висша държавна длъжност - така може да се привлича като обвиняем и магистрат. Тези дела сигурно ще са трудни за гледане и доказване поради неизбежната колегиалност между подсъдимия и арбитъра - но не трябва да се допуска подсъдими магистрати да привличат обвиняеми, да повдигат и поддържат обвинения и да правораздават. Това е абсурд и абсолютно "достижение" на българската политическа класа.

 43. 43 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#38] от "bludniq_sin":

  Нека доведем нещата до абсурд - да спазим презумпцията за невиновност и да отречем възможността на прокурор да повдига и поддържа обвинение срещу магистрат. Защото презумпцията за невиновност го пази. А прокурорът е "предубеден", защото е повдигнал обвинение без да спази презумпцията.
  Обърни внимание, че се говори и пише за временно отстраняване от длъжност. Вероятността от оправдаване може и да е голяма - но щом прокурор е преценил, че са събрани убедителни доказателства да представи делото пред съд, трябва да се съобразим с вътрешното му убеждение и да се даде възможност арбитърът да отсъди.

 44. 44 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#43] от "hammurabi":

  - никой не отрича възможността да се повдига и поддържа обвинение срещу магистрат /бил той съдия, прокурор или следовател/;
  - презумпцията за невиновност не пази обвиняемия/или подсъдимия/ от наказателно преследване, а от това да бъде третиран като престъпник без влязла в сила присъда;
  - Временно отстраняване е относително понятие, защото пише до приключване на наказателното производство или в едни срокове по НПК - година и половина откакто са го привлекли;
  Ама както и да е. Времето ще покаже удачна ли е била промяната или не.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 45 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  този текст е специално направен за Лозан Панов и Калин Калпакчиев.
  дразни ме, че Христо Иванов И Радан Кънев не го осветиха, като
  поредното прокрадване на безнаказаност у прокуратурата.
  не че костинброд или постановката с опитите за убийство на
  цацаров при ктб не бяха същите. сега ще е по-лесно. добре дошли
  в съветската прокуратура. след това борисов да не реве защо хората
  си тръгват от България. накрая ще останат той, гоцев и доган и
  група фолк певици да си хортуват.

 46. 46 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#41] от "bludniq_sin":

  Ако не знаеш думите следва се тълкуват с общото им значение.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  "се осъществи един максимално широк дебат"
  А ползата от него нула. Пак си приехте, каквото си искахте.

 48. 48 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin"
  Ако беше престъпник, в голяма част от случаите щяха да го уволнят дисциплинарно. А понеже не е престъпник, но орган на властта е преценил, че са събрани достатъчно доказателства за виновността му и го е привлякъл като обвиняем - това е причината ВРЕМЕННО го отстранят от длъжност.

 49. 49 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Много "ентелегентно" изглежда лицето на снимката!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK