Наредба предлага по-лесна регистрация на дружества с нестопанска цел като мярка срещу кражбите на фирми

Наредба предлага по-лесна регистрация на дружества с нестопанска цел като мярка срещу кражбите на фирми

© Юлия ЛазароваНамаляване на административната тежест при регистрация и пререгистрация на фондации и сдружения с нестопанска цел, ограничаване на възможността за представяне на неистински документи за промяна на обстоятелства за търговските дружества и обявяване на съдебни актове по производствата по стабилизация на търговци, изпаднали в неплатежоспособност. Тава са част от промените в Наредбата за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър, която Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане днес, съобщи пресцентърът му.


С предложените изменения се доразвиват принципите, залегнали в регистърната реформа, с която регистрацията на юридически лица с нестопанска цел се извежда като правоохранителна дейност от съдебната система и се включва в Единния регистрационен център на юридическите лица, изграждан от Агенция по вписванията.


Последните приети изменения на Закона за юридическите лица с нестопанска цел предвиждат от 1 януари 2018 г. те да могат да подават по интернет заявленията си за вписване, пререгистрация, промяна на управител, адрес и др. Освен това фондациите и сдруженията, които искат да подават заявленията си на хартия, ще могат да ползват всяка една от 27-те служби по регистрация на Агенцията по вписванията в страната независимо от тяхното седалище.
В същото време отпада задължението да се прави отделна регистрация и в регистър БУЛСТАТ, тъй като между двата регистъра ще бъде създаден автоматичен двустранен обмен на данни.


Наредбата се синхронизира и с последните промени в Търговския закон, които целят ограничаване на кражбите на фирми. Тя урежда и задължението за нотариална заверка на подписите на протоколите от общите събрания на съдружниците, договорите за прехвърляне на дружествени дялове и договорите за прехвърляне на търговско предприятие.


Новите текстове обезпечават преминаването на дейността на Централния регистър на особените залози от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията и уреждат цялостната електронизация на регистъра на особените залози с цел предоставяне на електронни услуги.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Когато държавното управление е мафиотизирано, мафиотизира се целият обществен сектор. Дори и мафиотите ще има кой да ги прецака.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  "Наредба предлага по-лесна регистрация на дружества с нестопанска цел като мярка срещу кражбите на фирми"

  Това заглавие е недоразумение. Кой краде фирми с нестопанска цел

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Мерките са недостатъчни. Трябва и нотариална заверка на "запис на заповед"-и, защото чрез фалшиви заповеди стават големите кражби!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  да бе , да участва и нотариус и да делят краденото на две

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Техническо решение за защита не може да има там където участват хора - те са пробивани...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK