Градският съд не бил подходящ за бивши членове на съдебния съвет, там много се работело

Новоизбраният председател на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов - вляво и шефът на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов.

© Николай Дойчинов

Новоизбраният председател на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов - вляво и шефът на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов.На председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов не му се вярва след края на мандата им членовете на Висшия съдебен съвет да изберат да се върнат на работа в градския съд, защото там се работи много. Вчера депутатите приеха окончателно изменения в Закона за съдебната власт, с които бе дадена възможност на членовете на този съвет, чийто мандат изтича през октомври, да се върнат на избрани от тях позиции в съдебната система.


"В Софийския градски съд се работи – а струва ми се, че една не малка част от лицата, които получават кариерните бонуси, не са свикнали с работа", с ирония коментира Топалов.


Изказването му бе след церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания шеф на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов. Във вторник Ангелов бе избран на поста с пълно единодушие на членовете на съдийската колегия, като по-рано бе подкрепен и от колегите си на общото събрание в съда.
Според Топалов Ангелов поема съда в момент, когато е създаден негативен имидж на съда. Точно както е бил и на градския съд, когато той зае поста преди около две години, след отстраняването на предишното ръководство начело с Владимира Янева. По думите му това се променя с много работа. Даде пример и с образуваните наскоро не малко дисциплинарни производства срещу съдии от СРС, заради бавно правосъдие. Изрази и надежда, че те ще дадат резултат.


Топалов не пожела да коментира в дълбочина промените в Наказателно-процесуалния кодекс (с които делата за корупция по високите етажи на властта бяха преместени от градския в спецсъда- бел.ред), защото било вече късно. Не изключи възможността от съда да се вземат и съдийски бройки, след промените в ЗСВ:


"Когато един съд е мишена, и то на държавата, всичко е възможно"


добави той.


Топалов саркастично определи отнемането на делата от СГС като положителен знак, защото говори за работата на институцията. След въпрос да уточни какво има предвид той каза, че отнемането на "важните за всички дела" от СГС показва, че съдът си върши работата.


"Промените са факт, да видим органите, които имат правомощия, как ще реагират"


- каза още шефът на градския съд, визирайки възможността ЗСВ да бъде върнат на парламента или изпратен на Конституционния съд.


Председателят на СГС отказа да коментира предложението на ГЕРБ, което бе оттеглено, за ограничаване на финансирането на съсловните организации на магистратите. Причината - той е далеч от този въпрос, защото не членува в нито едно сдружение. "Танцът на танго е в пълна сила", каза все пак Топалов. Според него обаче е тенденциозно въведеното задължение на магистратите да декларират членството си във всякакви организации, защото то трябвало да обхване и политиците.


Новоизбраният председател на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов - вляво и временният шеф на съда - Стефан Милев.

© Николай Дойчинов

Новоизбраният председател на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов - вляво и временният шеф на съда - Стефан Милев.


Иначе новият шеф на СРС Александър Ангелов обеща да направи всичко, за да върне добрия имидж на съда. На церемонията от съдебния съвет се изказа единствено Галя Георгиева, която връчи грамота на досегашния временен председател Стефан Милея, който се справил с конфликтите в съда и с най-наболелите проблеми. Сега на ход бил новият шеф, коментира Георгиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK