Кога е по-добре да откажете работата, която ви предлагат

Обърнете внимание на имиджа на работодателя и доколко това, което ви обещава, отговаря и на вашите очаквания

Кога е по-добре да откажете работата, която ви предлагат

© freepikДнешният пазар на труда е доста предизвикателен и не е чак толкова лесно да си намериш работа, но това не означава, че трябва да се съгласявате на всяко предложение, което получите. Имайте самоуважение и реалистична оценка на цената си. Поставете си някакъв минимум от условия пред бъдещия ви работодател и обърнете внимание на някои от предупредителните сигнали, преди да вземете решение дали да приемете офертата, която получавате.


Първото и може би най-важно нещо е да потърсите информация за работодателя - не само за да се подготвите за интервюто, но и за да прецените доколко той действително е стабилен и добър. Това е особено валидно за по-малките и не чак толкова познати фирми. Лош сигнал е, когато не можете да откриете нищо за компанията в интернет. В днешно време почти всяка организация вече има собствен уебсайт и дори профил в различни социални мрежи. Прочетете какви са отзивите за компанията във форумите. Не е нужно да вземате всичко за чиста монета, но все пак е добре да имате едно наум.


Ако работодателят иска от вас да поемете някакви работни ангажименти или пък да му давате пари, преди да сте подписали договор, това определено е червен флаг, с който не трябва да допускате компромис - отклонете офертата.
Лош сигнал е и ако работодателят не може да ви изпрати писмена покана за интервюто, в която да посочи точен час и адрес на срещата, както и име и позиция на човека/хората, с който/които ще се провежда интервюто. Ако подобна информация ви бъде отказана, имате пълното основание да откажете интервюто, отбелязва сайта Inc.com.


Напълно нормално е, преди да фиксирате ден и час за среща, работодателят да ги съгласува с вас. Все пак е добре да е склонен да се съобрази с това, че може би все още работите или имате ангажименти, с които ви се налага да се съобразите. Ако не е гъвкав и склонен да го направи - дали наистина това е вашият работодател?


Ако денят и часът за интервю се променят на няколко пъти, това също е червен флаг, че може би не сте се запътили към правилното място. Да, винаги може да изникнат обстоятелства, заради които подобни промени са основателни, но все пак има и граници, до които това е разумно. Имайте предвид особеностите на казуса, в който сте попаднали, но и не се примирявайте със сигнали за липса на добра организация и приоритизиране на задачите.


Не правете компромиси и ако усетите грубо отношение по време на интервюто за работа. Все пак това се очаква да бъде човекът/хората, с които ще работите.


Дайте заден ход и ако не ви предложат конкретна длъжностна характеристика в писмена форма. Ако не разполагате с такъв документ, то тогава как ще знаете какво се очаква от вас? И няма ли изискванията към вашата работа да бъдат прекалено променливи или такива, че да бъдат удобни на работодателя в някой конкретен момент в бъдеще?


И не на последно място - заплатата. Поинтересувайте се какво е заплащането на конкурентните компании. Ако заплатата, която ви обещават, е в пъти по-ниска, а вие имате нужната квалификация и опит, може би е по-добре да продължите да търсите. Все пак добрите работодатели уважават вашето време и професионални качества и ви плащат това, което заслужавате.


Добрата новина е, че има работодатели, при които няма да имате подобни предизвикателства. Препоръчваме ви да прегледате актуалните топ обяви на Karieri.bg:


БНБ търси:
Експерт в отдел "Ковчежничество", отдел "Анализи"
Експерт в отдел "Ковчежничество", отдел "Инвестиции"
Юрисконсулт в дирекция "Обществени поръчки"


"Икономедиа" търси Web Developer


Институт "Отворено общество" – София, търси Кариерен консултант (по заместване)


Мобилтел търси:
Групов отговорник
Младши специалист "Първо ниво обслужване на мобилни услуги"
Senior Specialist Controlling
Technical support specialist


British Council Bulgaria търси Business Support Officer


EVN България търси Специалист Обществени поръчки


Orange търси Education Abroad Consultant - Sofia


Още обяви за работа можете да намерите на www.karieri.bg.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Икономедия определено се нуждае не само от уеб-разработчик, както е обявено, но и от учители по граматика, правоговор и правопис.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Отказваш, когато не си на зор!
  Така е не само с работата...

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Добри съвети за начинаещи търсачи на работа... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  Притиснат ли си финансово, не обръщаш внимание на подробностите. А трябва.

 5. 5 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "2.5":

  Добрите специалисти рядко са на зор. На зор са чибовничетата, корпоративните гугутки, които имат умения единствено по отношение вътешноведомствените шитни на предишния си работодател

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Напоследък се появи една псевдоспециалност, наречена HR, без която определено си можем. Нароиха се разни умници с тази длъжност, които да ни дават едни абсолютно безсмислени съвети за поведение при търсене, намиране и отказване на работа. Интересното е, че това го смятат за наука и дават магистърски степени за тази безсмислица. То свестна работа няма, те седнали акъл да раздават как да я получим. Роят се какви ли не паразити на гърба на работешите хора.

 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Добрата новина е, че има работодатели, при които няма да имате подобни предизвикателства. Препоръчваме ви да прегледате актуалните топ обяви на Karieri.bg:"
  Аха. Че защо не му сложихте парафа "платена публикация" за karieri.bg? Хайде сега, обърнете си съветите обратно и обяснете на читателите си що е качествена журналистика и що е такава, дето тропосва с бели конци реклама на един сайт!

  Мърфи е оптимист!
 9. 9 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "2.5":Добрите специалисти рядко са на зор. На зор са чибовничетата, корпоративните гугутки, които имат умения единствено по отношение вътешноведомствените шитни на предишния си работодател
  —цитат от коментар 5 на Georgi Velev


  Глупости.
  Ако има глад на пазара за такива специалисти - да. Но ако сте от малък град и никой не наема или особено ако сте над 50, друга песен ще пеете.

  I don't want to believe. I want to know.
 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Velev":
  Не е така. Според конюнктурата е. Ако си суперспециалист, дето работи с години за бранш, който влиза в рецесия, пиеш една студена вода! И стискаш зъби, докато конюнктурата се обърне (ако изобщо)!

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Ako чакате някой в България да ви даде писмена длъжностна характеристика, зада започнете, ще си ходите без работа цял живот :D
  Останалите неща са смислени

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Velev":

  Добрите специалисти също са на зор, защото искат и съответно заплащане. Аз например работа мога да си намеря за ден, но не и за парите, които искам така че пак не е лесно

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  От редактор най-вече. То се бъркат предлози вече не нещо запетаи както и тотално смислово сбъркани изречения

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":
  Ами на гърба на тази абсурдна специалност се появи и друга - как да те съветват да ги надлъжеш. И този бранш печели май повече от текстилната промишленост, дето я пратиха в Китай! И ако в един момент се озовем в положение да почваме от нула, китайците ще шият дрехи, ще правят платки и ще сглобяват компютри, а европейците ще знаят как да надлъжат личния състав, наречен HR! Наздраве!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Независим си тогава, когато можеш да си изкарваш пари "на черно"! И в БГ, и по света. Тогава умееш нещо - подстригваш коса, правиш електрика, поправяш, пишеш програми, лекуваш болни, слагаш плочки, строиш къщи. Ако си коуч, топ мениджър по копи-райт, хюман ресоурсес и от рода блабла, задухат ли други ветрове, пръв си вън! И както си свикнал на голямата заплата и падаш от високо, умрял си! Дечурлига, учете инженерство, медицина, информатика, занаят, какъвто и да е, ама го овладейте, ако искате да сте хора, а не тези дето се надлъгват с HR и първи ги изхвърлят, когато вятърът се обърне!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  "Нароиха се разни умници с тази длъжност, които да ни дават едни абсолютно безсмислени съвети за поведение при търсене, намиране и отказване на работа. "
  Някои от тези умници публикуват отчайващи статии в Karieri.bg. Много често са механично събрани абзаци, взети от различни чужди публикации. Учат ни как ще си повишим ефективността на работата, ако си подредим бюрото, например; или как да си поискаме от работодателя да работим от вкъщи; или др. под. недомислия. Тези статии са нужни единствено на техните автори, обикновено HR-специалисти, за да се хвалят с публикации.
  Истината е, че отказваш работа, когато си отговориш на вечния въпрос Какво печелиш, като губиш. Но тази "рекапитулация" е ежедневна и по различни поводи.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK