Над 200 самотни деца бежанци са подали молби за закрила от началото на 2017 година

Над 200 самотни деца бежанци са подали молби за закрила от началото на 2017 година

© Надежда Чипева, КапиталНад 200 непридружени малолетни и непълнолетни деца са подали молби за закрила у нас от началото на 2017 година, показва статистиката на Държавната агенция за бежанците.


Най-много - 208, са от Афганистан, на второ място са децата от Ирак, а на трето от Сирия. Това отговаря и картината на пристигащите у нас бежанци, които са настанени в центровете у нас.


Данните на агенцията показват още, че най-много са момчетата на възраст между 16 и 17 години (130), следвани от тези на 14 и 15. Момичетата са пет, три от тях са в групата 14-15.
В България няма специално място, в което тези деца са настанявани. Най-често те живеят в обособени места в големите центрове заедно с възрастни. Това не се отразява особено благоприятно на тяхното развитие, като те са потенциални жертви на трафик на хора или на друг вид престъпление.


В доклад на омбудсмана от 2016 година, свързан със състоянието на непридружените деца, е записано, че трайна тенденция от Сирия да пристигат деца, които са водени от свой близък, а най-често сами са децата от Афганистан и Пакистан. "По информация на служители на ДАБ установяването на семейната връзка на детето с роднина или със значим възрастен е затруднено поради липса на документи и се основава най-често на сведенията, дадени от детето и възрастния."


Точният брой на преминаващите деца не е известен. В края на юни председателят на агенцията за закрила на детето Офелия Кънева съобщи, че над 7 пъти за пет месеца са се увеличили непридружените деца бежанци, пристигнали у нас.


Според закона за убежището и бежанците по време на производството за получаване на закрила непридружените малолетни или непълнолетни чужденци се настаняват до навършване на пълнолетие в семейство на роднини или при близки, приемно семейство, социална услуга - резидентен тип, или в специализирана институция при условията и по реда на Закона за закрила на детето. Втората възможност е други места за настаняване със специални условия за малолетни и непълнолетни лица.


При определяне на мястото се взема предвид мнението на детето. Практиката е децата да бъдат настанявани във втората хипотеза - като други места са центровете на Държавната агенция за бежанците.


Според закона на тези деца трябва да бъде назначен представител от общинската администрация, определен от кмета на общината или от оправомощено от него длъжностно лице. Оказва се, че това почти не се случва. Преди време от Агенцията за закрила на детето съобщиха, че е формирана работна група, която разработва алгоритъм за действие и координиране на усилията на ангажираните институции и международни и неправителствени организации.


В тази работна група е обсъждана и идеята за създаването на обособени центрове за настаняване на тези деца в София и градовете, в които има лагери. Проверка на "Дневник" показа, че идеята все още се разработва, като дори не е известно точно колко би струвало такъв проект.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Над 200 непридружени малолетни и непълнолетни деца са подали молби.."
  "Най-много - 208 са от Афганистан, на второ място са децата от Ирак, а на трето от Сирия. "
  само от Афганистан са над 200 .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  В самия материал си пише, че става дума за млади афганци, /явно хвърлили документите, за да се пишат деца/. На днимката има момиченца, при това твърде бели.
  Внушения?
  И как тези "деца" преджапаха от демократичен Афганистан до тука. Защо? Нали талибаните бяха победени?

  Еретик
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3750 Весело

  В самия материал си пише, че става дума за млади афганци, /явно хвърлили документите, за да се пишат деца/. На днимката има момиченца, при това твърде бели. Внушения?И как тези "деца" преджапаха от демократичен Афганистан до тука. Защо? Нали талибаните бяха победени?
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  "Момичетата са пет, три от тях са в групата 14-15."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Най-много - 208 са от Афганистан, на второ място са децата от Ирак, а на трето от Сирия. 
  =========
  Това е уравнение с две неизвестни и една стара снимка.
  Денят е дълъг ....може да се размишлява по темата. ....
  До коментар [#1] от "дерибеев":

  Bukalemun
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":
  На днимката има момиченца, при това твърде бели. 
  =========
  Зависи.
  Ако бъдат сравнени с тия които ежедневно пристигат в Италия от африканския бряг , тия на снимката може да се считат и за скандинавци.....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Да, гледахме снимки на "децата" дето Великобритания прие от "Джунглата" край Кале. Мъжаги гонещи 30-те с бради като на имами (или попове - както ви харесва). Не мога да разбера защо се правят на по-глупави отколкото са, че и нас ни правят на глупаци.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  ...... че над 7 пъти за пет месеца са се увеличили непридружените деца бежанци, пристигнали у нас."Това дали е случайно!?

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Ашколсун. 5 момичета и над 200 пръчлета в младша джихадистка възраст. Как ги подбираме само, ум да ти зайде.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прежде коментиращите са огледало на простия народ по тези земи- ами какви да са други тези деца, цащото те са все още деца, марак и пораснали твърде бързо.. даже не са чували някои, че талибаните вилнеят и вземат малки момчета, затова някои предпочитат да изпратят децата си с близки, роднини и пр., но тези други бързо забравят за "товара" си..

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Тези "младежи" за минали покрай деца. 95% големи, 99% мъже...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Интересно, тези т.н. деца как са стигнали до тук! И като им дадат бежански статут, след това ще пристигнат и родителите (за да не се разделят семействата)! Браво! И стига с това бежанци! Не са никакви бежанци!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Да, сигурна съм, че 16-17 годишни биха имали десетки хиляди евра за трафикантите. Нали афганците щяха всички да биват депортирани или това, че са тийнейджъри е трикът да останат? А как се потвърждава възрастта им?

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  В Дания и Норвегия като са правили тестове на афганистански деца, се оказало че 75-80% са над 18 години. Специално от там масово лъжели за възрастта си. Другите не били чак толкоз нагли.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  че най-много са момчетата на възраст между 16 и 17 години (130)
  *******************

  Това не са деца, а млади мъже, които сигурно вече имат собствени деца. А, предполагам, че щом са казали, че са на по 16-17г, със сигурност са над 20г...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Ние реално имаме нужда от тях, но нямаме механизъм за интеграция. Имаме нужда от всеки човек, който иска да работи и живее у нас - от съседните държави, Украйна, дори и Русия. Нашите заминаха, а проблемът е ,че половината от останалите не искат или не могат да работят. Повечето лъжат, че са деца, но всяка миграция започва с лъжа. Нашите в Сащ и Канада лъжеха за всичко в началото- че са преследвани роми, комунистически отрочета лъжеха, че са затваряни в комунистически лагери, лъжеха за доходи, за произход, дори за професии. Колко фалшиви брака имаме в Сащ - не е истина. Мои съседи се разведоха тук, после 20 000 долара и мъжа сключи брак там, после се събраха. Лъжа и измама.

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#13] от "qwertqwert":

  Те такива на приказки са много силни, ама я ги попитай какво лично те са направили за "бежанците", дали някой е мръднал пръстта си за тях?
  Миналият месец бяха направили репортаж за едно френско предаване, значи журналист обикаля по улиците, спира хората и ги пита за бежанците, какво мислят за тях, за това, че Франция ги приема, трябва ли да им се помага, етс. Всички запитани се изказаха за прием на колкото се може повече "нещастни хора", за отворени граници и прочие. После журналиста ги пита, дали биха приели някой нещастен бежанец у дома си, ако станат толкова много, че центровете не могат да ги приютят всичките. Отново всички запитани охотно заявиха, че биха приели колкото хора е необходимо, че биха се радвали да помогнат, да се погрижат. И накрая идва черешката на тортата, журналистът издърпва един негър, представя го и заявява, че той всъщност работи за някакво НПО, което се занимава с настаняване на бежанци по частни домове, при добри хора, които да се грижат за тях, та дали ще е възможно някой да го приюти този човечец, защото няма къде да отиде. И познай, никой от тези, дето допреди минута бяха заявили готовност да подслоняват бежанци, не се съгласи да приеме чернокожия в дома си, измисляйки си какви ли не извинения: "че точно днес не било удобно, че в момента имал гости и нямало място, етс. етс.
  Та и нашите форумни толерасти сигурно и те така...

  Ето го видеото - на френски, с испански субтитри.
  Голям майтап: https://twitter.com/Miotroyo2parte/status/891331909724372993

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Това е зле прикрита манипулация !!!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#19] от "Bicho Raro":

  Тц-тц, тия съвременни франсета за нищо не стават. А някогашните с плантацийки не само него щяха да подслонят, но и да имат място за цялата му рода.

 23. 23 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневник, покажете снимка на афганските юноши, които са минали тези огромни разстояния и въпреки това разполагат с хиляди евра и долари за трафикантите...Нали беззащитните "деца" са вече в България, нуждаят се от съпричастността и добронамереността ни... Разбира се няма да ги покажете, защото истината ще лъсне - въпросните млади афганчета-наркоманчета са просто дилари на дрогата идваща от Афганистан. В момента тези, които държат маковите полета там (кои ли са пък те?!) си правят нова, стройна и независима от българските контрабандни мафиотски шайки дилърска система достигаща Европа...Коя е тази сила, която има мощта да заповядва на държавата и на мафията у нас не само да не пречи, но и да съдейства на новоизгражданата дилърска система?! Още по-вече, че е ясно, че тази дилърска система със своите печалби ще захранва всичко, което господарите й заповядат - от приемането на хиджраисти ( "мирни" заселници-окупатори) до джихадисти, които ядат човешки сърца, режат глави и (засега само) плащат на циганите в Пазарджик да се обличат като араби. А Държавната агенция за бежанците у нас и издания като Дневник (неволно или по-скоро - волно) организационно и информационно подпомагат този процес.

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Снимката на "нашите" бежанци ли е или такава имаше под ръка?

  Щото има доста крещящи противоречия със статията.
  ................. най-много са момчетата на възраст между 16 и 17 години (130), следвани от тези на 14 и 15. Момичетата са пет, три от тях са в групата 14-15...................

  Гледайки снимката оказва се, че виждам 75% от момичетата бежанци.
  Ако някой иска мога да обясня защо точно 75% са три пети от момичетата.
  И 100% от тия в групата 14-15.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Между снимката и фактите, поднесени любезно от медията, забелязва съществени разминавания относно пола и възрастта(изключително спорен момент, предвид невъзможността за определянето и без документи) на мигрантите.
  Защо ли винаги е така?
  Вече ставате крайно несъстоятелни с този вид опит за манипулация.

  Panta rhei....
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1938 Любопитно

  Ние реално имаме нужда от тях, но нямаме механизъм за интеграция. Имаме нужда от всеки човек, който иска да работи и живее у нас - от съседните държави, Украйна, дори и Русия. Нашите заминаха, а проблемът е ,че половината от останалите не искат или не могат да работят.
  —цитат от коментар 18 на grayeagle


  Стига вече с тия мантри, че имаме нужда от тях. Нямаме. Нито ние, нито Европа. Всички слушаме как роботизацията вече отнема работни места. За какво са ни още работници?
  Още повече, че повечето не са дошли, за да работят, а за да папкат социални помощи цял живот.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Ние реално имаме нужда от тях,
  —цитат от коментар 18 на grayeagle


  Що за глупости¿? Знаеш ли колко са безработните европейци? Само в Испания са почти 4 млн. Толкова с мантрата, че видите ли, нямало кой да работи в Еропа.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bicho Raro":

  И това казвам и в отговор ми обясняват, че това били едни мързеливи младежи, които никога нямало да отидат да работят в друга европейска държава и нямало що немците да се хабят на тях да им предложат безплатни курсове по немски и да ги привличали. Южноевропейците - мързеливи, африканците и арабелите - най-работните.

 30. 30 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bicho Raro":

  В Испания идват хора от цела Латинска Америка, за да живеят и работят. Испанският пазар на труда е строго специфичен , със силно развит туризъм, строителен сектор , селско стопанство, но липсва почти цялата дейност свързана със айти сектора, фондовия пазар не е достатъчно развит и т.н. В Испания проблемът е, че има работа , но за заплати около 1000/ дори малко под или малко над/ евро. Затова са безработните, защото предпочитат да не работят за 800 евро. А тук е пълно с хора в Брезник, Враца, Радомир, Лом и т.н. и т.н., които нямат дори навик да ходят на работа ежедневно, а си стават към обяд и си пият и си стоят в мизерията. Вчера един приятел се върна от Белоградчик. Пълно е с туристи, но местните не стават за нищо- не могат да работят, нямат държание и трудови навици. Един сърбин е направил супер ресторант и местните го мразят. Същото е в Мелник- няма обслужване има туристи.

 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  Някои уточнения да направя.
  Първо брак с американски гражданин струва седем хиляди долара. Беше пет, но инфлацията изтика цените нагоре.

  Второ. За чий са ни руснаци тук? За да умират пияни по улиците през зимата?
  И руснак кога си видял да работи? Знаеш ли какво "работят" руснаците? Мога да обясня при интерес.

  Емигрантите, незнайно защо наричани мигранти...сякаш са щъркели.
  Арабин да работи? Това някакъв нов вид плосък хумор ли е?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#18] от "grayeagle":Някои уточнения да направя.Първо брак с американски гражданин струва седем хиляди долара. Беше пет, но инфлацията изтика цените нагоре.Второ. За чий са ни руснаци тук? За да умират пияни по улиците през зимата?И руснак кога си видял да работи? Знаеш ли какво "работят" руснаците? Мога да обясня при интерес.Емигрантите, незнайно защо наричани мигранти...сякаш са щъркели.Арабин да работи? Това някакъв нов вид плосък хумор ли е?
  —цитат от коментар 31 на Росен (Путлер капут)


  За работа си има шерпи- българи. Арабите и афганците са поканени за генетичен материал. Качествен бил. Пък и европейките ги предпочитат.

 33. 33 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Пак пОснах сАлза.
  Толкова несъстоятелност в една статия, че и пълна с грешки...
  Рева...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  И в германските бежански центрове е пълно с деца имигранти. Пак са 16-17г момчета. Хайде Българската държава се оправдава с липса на средства за правилното им интегриране, ама и в Германия същата работа. А и местните са наплашени, не искат да осиновяват джихадисти.

  Е, вече са приети, какво ще ги правите?

 35. 35 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тези "самотни деца" скоро ще запашат коланите с експлозиви...

 36. 36 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  И в германските бежански центрове е пълно с деца имигранти. Пак са 16-17г момчета. Хайде Българската държава се оправдава с липса на средства за правилното им интегриране, ама и в Германия същата работа. А и местните са наплашени, не искат да осиновяват джихадисти.Е, вече са приети, какво ще ги правите?
  —цитат от коментар 34 на half_truth


  Много от тях изчезват. В движение или дори със статут. Защото няма кой да ги търси. Добри европейци ги ползват за биоматериал донорски. Докато се усетят тези деца какво се случва и са разфасовани като прасета за да удължат живота на чичко паричко.
  За това си има и материали в нета.

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bicho Raro":обясняват, че това били едни мързеливи младежи, които никога нямало да отидат да работят
  —цитат от коментар 29 на nemeria


  Поне на мантрата, че мързеливи не вярвайте. Повечето идват от места, където хората трудно си изкарват прехраната. Родителите им не седят 8 часа зад компютъра. Не са мързеливи. Политиките за интеграцията им са безплодни.

  Като пример. Повече от половината от имигрантите в Турция, вече са си стъпили на краката и вече не искат да ходят при Меркел. В Турция всеки се интегрира сам и това работи по-добре. А тези дето не се интегрират сами, рано или късно ще стигнат до Меркел. Боклуците.

 38. 38 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Значи искат да ни накарат да обучаваме джихадисти? Да ги депортираме! Момичетата може да останат! Да ама Боко и Мая(та) ще искат да ни натресат и тия малолетни престъпници (сегащи или бъдещи).

 39. 39 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "Adam":

  Момчета на 16-17 не са деца по никой начин. Най- са донаборници, бягащи от военна служба в Афганистан.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 40. 40 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#37] от "half_truth":

  А статистика колко от настанените тук работят?

  Какво според Вас могат да работят афганистански донаборници?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 41. 41 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#40] от "galio":

  ":А статистика колко от настанените тук работят?Какво според Вас могат да работят афганистански донаборници?
  —цитат от коментар 40 на galio

  Примерно, овчари. Щото, доколкото знам, освен някой друг впиянчен циганин, който да върши тази работа, други хора не се захващат. А афганистанците, /поне повечето от тях/ би трябвало да имат представа от тази работа. 42. 42 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#37]Какво според Вас могат да работят афганистански донаборници?
  —цитат от коментар 40 на galio


  Семействата на тези момчета са събрали всичките си пари за да ги пратят в Европа да търсят нов по-добър живот. Да се устроят, че да могат да вземат и родата. Излъчили са ги помежду си като най-силните. Пратили са ни най-добрите си синове. Тези момчета са нагърбени с големи отговорности. Разбира се, че искат да работят. Как иначе ще удовлетворят надеждите на родителите си. Ние не се отнасяме към тях както подобава. Посрещаме ги като врагове.

 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#40] от "galio":
  —цитат от коментар 41 на zegi


  Овчари! В България има работа за неквалифицирани в хотелите, в строителството, чистачи са необходими навсякъде. Поне като начална работа. Междувременно могат да учат.

 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Прекрасно. По-хубаво от деца няма. Те са добрата част на човечеството. Но в БГ с понятието "дете" се подхожда много фриволно. "Деца" са и абитуриентите със силиконовите цици и татуировките! Може ли да се направи някаква квалификация на възрастовите групи? Примерно:
  1. До 8 г. е дете
  2.От 8 до 14 е подрастващ
  3.От 14 до 18 е младеж или девойка
  4.От 18 е млада жена/мъж
  5.От 30 навлиза в зрялата
  6.От 40 е зрял
  7.От 60 е застаряващ
  8.От 80 е стар
  Примерно. Става ли, че да знаем за какво говорим и да не наричаме "деца" тези, които не са. Защото това е вредно за децата. Точно толкова, колкото е вредно за бежанците, когато слагат куцо и сакато в техния кюп!

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  ...Нашите в Сащ и Канада лъжеха за всичко в началото- че са преследвани роми, комунистически отрочета лъжеха, че са затваряни в комунистически лагери, лъжеха за доходи, за произход, дори за професии. Колко фалшиви брака имаме в Сащ - не е истина. Мои съседи се разведоха тук, после 20 000 долара и мъжа сключи брак там, после се събраха. Лъжа и измама.
  —цитат от коментар 18 на grayeagle


  Това и аз мога да го потвърдя!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Брей, виртуалните бойци обявиха война на някакви деца ...,хмм .Сигурно трябва да ги използваме за донори на органи !!!???

  Russia delenda est
 47. 47 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Когато има война родителите със всички сили се опитват да спасят децата си. Трябва да се прави разлика от тези, които взимат чужди деца, за да могат те да минат по-лесно. Това го правят точно бойците на ИД, които даже крадат деца за тази цел.

  Как ще ги разпознаете и спрете?

 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bicho Raro":

  Само в моето село в Испания, през няколко месеца разлепят едни бележки, бяло сини с обявени свободни работни места, в полиция, в пощи, в селското стопанство и в търговията на дребно.
  Бройките, които се търсят за всяка от позициите са от няколкостотин до 2500 за полицията.
  Я дай пак за много безработни в Испания дето каквато и да е работа ще приемат само за да не "умрат от глад"?

  П.С. Има една Меркадона в съседния град, в която чат пат ходя, когато искам да взема имат едно шоколадово торнадо което много ми харесва, та почти всеки път като отида и гледам има на витрината залепена бележка, че търсят персонал...

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хриси":

  Всяка западноевропейска държава има нужда ежегодно от по няколкодесетки до няколко стотици хиляди прииждащи хора, за да си подържа демографията и икономиката.

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#29] от "nemeria":

  Специално в Испания африканците работят много.
  Вие какви преки впечатления имате, бихте ли споделили, защото моите ги изложих в първото изречение?

  П.С. Ако имате желания мога да ви засипя с примери.
  Ако някой се съмнява да се огледа около него, когато е в западноевропейска държава кой работи в обслужващата сфера.

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#40] от "galio":

  Почти всичко в обслужващата сфера.
  Просто им предложете!
  Винаги разбира се може да ги затворите в един център, да люпят семки цял ден и мислят простотии, пък после се чудете защо така.

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#42] от "half_truth":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на Antoaneta Oshinova
  Antoaneta Oshinova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  А защо от България продължаваме да емигрираме 28 години след падането на комунистите. Няма смисъл от обяснение нали? И освен това, авганистанците изглеждат доста като нас, но имат повече хора със светли очи!

 54. 54 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivan_":

  Да се спори с тези злобни човечета тук е загуба на време ..., на всичкото отгоре става въпрос за деца.

  Russia delenda est
 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Ало Дневник, това вашето се нарича долнопробна пропаганда! На снимката сте изтипосали 3 момичета на видима възраст 10-12г., а в статията става дума за куп момчета и то над 16. Та това май са "алтернативни" снимки.

  Впрочем как им е установена възрастта? Само са ги питали? Щото в Скандинадието се оказва, че между 70% и 80% от "дечицата" нагло са излъгали и са в действителност млади мъже над 18. Много, ама много се съмнявам ситуацията при нас да е по-различна.

  "Деца" се употребява докъм 12-14г след това са младежи, юноши, девойки и под.

 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#53] от "Antoaneta Oshinova":

  И освен това, авганистанците изглеждат доста като нас, но имат повече хора със светли очи!
  ========================
  Афганците са наши братовчеди според една теория, която не искам да коментирам, защото едва ли не при всяка смяна на правителството си сменяме братовчедите. Казват се аФганци, не авганистанци.
  28 години българите бягат, вместо да си оправят къщичката. У южните народи гурбетчилъкът е част от "културата". Ако спазват законите, не е проблем. Ако ги нарушават, наказания по закона. Афганците обаче идват без документи, създават проблеми - примерно в Харманли и не се съобразяват с местните обичаи, а се опитват да налагат свои.На България не са необходими още хора с намерение да изсмукват държавата или да налагат неевропейски модели на живот.

  Еретик
 57. 57 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Ето така изглеждат "дечицата" Момичето не е бежанка, а от организацията, която работи с тях.

  http://blog.reachforchange.org/forza-ungdom/files/2014/09/bild-9.jpg

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#54] от "Scythe":

  И как установи, че става въпрос за "деца"? Авторът така го е написал? Те така са казали? Тия на снимката от №57 как ти изглеждат, като "деца" ли? Щото за такива "деца" става дума.

 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  "Ние реално имаме нужда от тях, но нямаме механизъм за интеграция. "

  Не, ние нямаме нужда баш от тях. Както ти сам/а каза, имаме нужда от що-годе образовани и искащи да работят. Това е съвсем друга група мигранти, не тази, която ни трябва. Не е проблемът че нямаме механизъм за интеграция, а че са неподходящите хора. От всяко дърво свирка не става... уви

 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Я дай пак за много безработни в Испания
  —цитат от коментар 48 на ivan_


  Веднага ти давам - през юни 2017г безработните са били 3.362.811 човек. И това заради туристическия сезон, иначе са около 4 милиона.
  https://ep01.epimg.net/economia/imagenes/2017/07/04/actualidad/1499149245_193458_1499181047_sumario_normal_recorte1.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#43] от "half_truth":

  Душица, ангелче доверчиво си ти :) Знаеш в действителност колко процента от мигрантите в Швеция с по-ниско от гимназиално образование се записват да продължат образованието си? Има-няма 2%... За можене , мога да учат, ако искат, истина е. Ама не го правят...

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#60] от "Bicho Raro":

  Ти май много искаш да си докажеш тезата?

  Не те питам колко са безработните!

  Питам те защо при тази голяма безработица има толкова много свободни работни места:
  Пощи 2345 незаети места:
  https://oposicionescorreos.info/convocatoria-correos-y-telegrafos-espana/?gclid=EAIaIQobChMI-PSsjb2z1QIVigrTCh3BaAomEAAYASAAEgIeB_D_BwE

  Полиция локал си ги смятай не ми се занимава но са стотици местата:
  https://www.opositor.com/policia-local-oposiciones-2017/37840

  Гардиа цивил - 1801 незаети места:
  http://www.institutdoga.es/oposiciones/guardia-civil/

  Полиция национал - 3201 незаети места:
  https://requisitos-para.com/policia-nacional/

  Това са все сигурни служби, със осигуровки и т.н., особено за полицейските испанците нямат конкуренция от имигранти, защото само испанци могат да кандидатстват в тези структури.

  Я обясни защо тези милиони безработни не желят да работятат има едни 8300 свободни места само за 3 минутно търсене в интернет.

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Разстроено

  До коментар [#60] от "Bicho Raro":

  Имаше една много интересна история, която четох тука в Испания, не си спомням имена и дати, но накратко ставаше въпрос за първото сериозно дело за корупция в общинска администрация в испански град.
  Схемата се разплита, защото една женица, служителка в кметството виждайки схемите подава сигнал до полицията и така.
  Резултата е скандали, дела, присъди и повдигане на въпроса с корупцията в цяла Испания, което не е важното в примера.
  В примера важното е, че на тази женица дето е подала сигнала са и стъжнили живота, изгонвайки я от работа и създавайки и пречки, за да не си намери друга работа.
  Та женицата от няма и на къде е започнала да прави бижута и да ходи да ги продава по пазарите и така да се издържа.

  Мисълта ми е, че варианти има, само трябва да поискаш, и да, не са лесни, ама е смешно да гледаш как испанците хленчат, че нямало работа, а около тах "пърхат работещи" емигранти дошли от на майна си райна и работещи, пък испанците безработни разбираш ли.

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Я обясни защо тези милиони безработни не желят да работятат има едни 8300 свободни места само за 3 минутно търсене в интернет.
  —цитат от коментар 62 на ivan_


  И аз откъде да знам? Що за въпроси ми задаваш, как мога да знам мотивите на хора, които не познавам?
  Явно си живуркат добре на гърба на семействата си или получават социал, но това, че има хора, които не искат да работят, не променя по никакъв начин тезата ми, че не е нужно да се приемат хора, не знаещи езика, без образование и с чужда култура и манталитет, като може да се изпозва наличният незает човешки ресурс. Има си начини тези хора да бъдат впрегнати на работа, като не става со кротце, може и с малце кютек, ама е идиотщина да се търсят хора отвън, като си ги имаш налични и у дома.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#59] от "areta":

  Не се притеснявай ..., нито мигрантите и децата им, нито българите и децата им, които заминават имат нужда от такива като вас.

  Russia delenda est
 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  [quote#61:"areta"][/quote]
  Който иска да учи, бе мила, не е задължително. Проблема е, че не работят. Вие ако сте имигрирала, сигурно знаете колко е трудно да се вградиш в нова страна. Аз добре го знам и ги разбирам. На тях им е в пъти по-трудно отколкото ми беше на мен, защото идват от по-далечна култура.
  Мисля си, че дето съм имигрирала на лични начала без никакви социални помощи и интеграционни политики само ми е помогнало да се адаптирам към новата култура и да съм конкурентно способна на трудовия пазар. Западните интеграционни политики по-скоро разлагат имигрантите отколкото да ги адаптират. Първо защото отнемат години докато дадът право на имигранта на работа. Колкото по-бързо започне работа, толкова по-бързо се адаптира. Започването на работа е първото обвързване на имигранта с новия народ и страна.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  ":най-много са момчетата на възраст между 16 и 17 години "
  Тези са най-неуправляеми.

 68. 68 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#64] от "Bicho Raro":

  Те не ги викат само за работа. Най-важното е да вдигнат потреблението, за да се отчете икономически растеж. И така са курдисали тезгяха, че за да потребяват дори не е задължително да работят.

 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#64] от "Bicho Raro":

  Ти са на път да пренапишеш основите, на които се гради обществото скъпа, успех!

  Само за твоя информация за последните 3000 години, действа този модел и никой не е успял да го промени, може пък ти да си тази дето да успее?

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#69] от "ivan_":

  Кой модел действа от 3000 години? Този, че като не ти се работи, държавата е длъжна да те издържа?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#70] от "Bicho Raro":

  Този, при който група от хора от на "майна си райна" бачкат в една държава/територия, а пък местните се занимават с друга "работа".

  Искаш ли примери или сама ще проследиш нишката назад през хилядолетията?

  Сега са имигранти, а по времето на девен египет са били роби евреи, запълни си сама периода между двете:)

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 632 Весело

  До коментар [#19] от "Bicho Raro":

  Едно голямо благодаря- и за поста, и за линка.

  Чудя се кой сложи минус (до момента- един) на коментара ти.

  Този случай е христоматиен пример за лицемерие. Учителите спокойно могат да го ползват, ако трябва да онагледят лицемерието с нагледен пример.

  Оставям си обаче и една малка "вратичка". Няма гаранции, че всички са реагирали така. Ако съответният репортер работи за медия с "определена редакционна политика, и съответните опорни точки)- може да са орязали тези, които са се навили да приютят бежанеца...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 73. 73 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#66] от "half_truth":

  "Който иска да учи, бе мила, не е задължително. "

  Опасявам се, че е задължително... Във високотехнологично общество като шведското е задължително да имаш поне основно образование (завършен 9 клас).

  Бавно им дават разрешение за работа защото нито са грамотни, нито знаят език, нито имат елементарни трудови навици и дисциплина... а в съвременното западно общество работни места за неграмотни няма. А ако смяташ, че все пак могат да метат улиците, например - не, не могат, улиците се метат с машини.

 74. 74 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#65] от "Scythe":

  Боже, колко безсъдържателно... Ма кой колкото си може...

 75. 75 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bicho Raro":

  Има ли го на тубата с англ. субтитри?

 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  А ако смяташ, че все пак могат да метат улиците, например - не, не могат, улиците се метат с машини.
  —цитат от коментар 73 на areta


  Ааа не преувеличавайте :) . Улиците и в Испания ги метът с машини, ама от двете страни на машината вървят двама латинеца с духалки в ръка. За машината сигурно трябва испанска шофиорска книжка, ама за духалките - не. Гроздето и маслините пък се събират от африканци сезонни работници. Освен това има работа за градинари, чистачи, готвачи, бояджии, да не говорим за майстори. Майстори се търсят повече от инженери навсякъде по света.
  Не че подкрепям приемането на нови и нови имигранти, но приетите трябва да се приобщават. И най-добре се приобщават на работното място.

 77. 77 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  За духалките трябва поне да е що-годе грамотен, иначе повреждат техниката.

  Градинарите в Швеция масово работят с машини - косят с машини, поливат с машини, събират листа с машини, режат плетовете с машини...

  Чистачите също с машини, особено в големите офис-сгради, шопинг центрове и т.н. Впрочем за обикновени чистачки масово наемат индонезийки и филипинки, защото са много старателни.

  Всички майстори трябва да имат подготовка с техника на ниво 1-2г. след основното училище... дори и бояджиите...

  Изобщо при повечето работни места дето си посочил/а се изисква квалификация. Аз не ти говоря за учене във висше училище, говоря ти за основно образование. А напоследък признават с половин уста, че най-голям проблем имат работодателите с не-когнитивните умения на мигрантите.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Antoaneta Oshinova
  Antoaneta Oshinova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#56] от "Костадин Иванов":


  80% от българите в Канада емигрирали през 90-те до влизането на България в ЕС са идвали като бежанци, без документи. За да получат статут са твърдяли, че са цигани или от македонското малцинство. Познавам много от тях. Повечето от тези хора са образовани и никога не би повярвал, че са избрали този път. Но са, защото са търсили по-добър живот. Така че, България е една от държавите с висока емиграция ( Сега напускаме по друг начин), всеки има емигрант в семейството си и НЕ мога да разбера тази коравосърдечност и липса на човещина. Дори едно дете да е в истинска нужда, си заслужава да смекчим тона и да не се правим на по- католици от папата. А със сигурност е повече от едно...

 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Коментарите на някои колеги са доста безчовечни но честно казано никак не съм изненадан! Българите са изключително ксенофобски и расистки настроени, пак казвам само го пиша дето се вика за протокола , разбирайки невъзможноста да се промени нещо в главите на хора чиито собствени български деца тънат в мизерия изоставени в домовете !

  klimentm
 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  "За да получат статут са твърдяли, че са цигани или от македонското малцинство. Познавам много от тях. Повечето от тези хора са образовани и никога не би повярвал, че са избрали този път."
  ==============================
  Както сама казваш, не бих повярвал, и не вярвам. Ако е така, още по-зле.
  Аз си имам принципи и не бих го направил заради едни пари. Все едно да се обявя за чеченски гей, ца да получа статут на бежанец в Германия.
  Изобщо, не е нормално да се натрапваш, особено с лъжа и да чакаш хората да разделят хляба си с теб.

  Еретик
 82. 82 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#78] от "Scythe":

  Добре, добре, всичко е именно така.

  Само дето ти е трудно да разбираш значението на думите, които сам/а си написал/а... безнадежден случай.

  ОК. Спирам, то и няма никаква полза от общуването с теб, ни за теб, ни за мен...

 83. 83 Профил на Antoaneta Oshinova
  Antoaneta Oshinova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#81] от "Костадин Иванов":

  Говорим на различни езици.

 84. 84 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#81] от "Костадин Иванов":

  Съмнявам се. Едно време имахме приятел- патриот. Всичко беше докато не отиде на една командировка в Германия. Тогава , реалностите му се наредиха. Днес, се чувства като немски националист и брани немската нация....от новопристигащите негерманци. Жена му е на социални помощи, майка и също. Бг патриоти. Най- лесно се променят тия, които са най- хард уж. Българската миграция на Запад, е изтъкана от лъжи и преструвки. Даже като се върнат у нас пак само преструвки и фантазии. Във всеки немски град е налична българска група, която се състои от бивши градско- селски тарикати, битови Бг патриоти. Бивши де. Стават българомразци за един следобяд. От едната крайност в другата.Знаеш ли какво е в Бг твоят началник, също българин, да ти каже че тоя месец няма да получиш заплата, или не пълна, или че те съкращава, ама няма да ти плати последните заплати и отпуската. Яж патриотизъм тогава. А и храни семейството си с него.

 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#84] от "grayeagle":
  Няма да ти турям минус, може пък да си прав за нашите емигранти. Вероятно затова не съм сред тях. Писал си:

  "Българската миграция на Запад, е изтъкана от лъжи и преструвки. Даже като се върнат у нас пак само преструвки и фантазии. Във всеки немски град е налична българска група, която се състои от бивши градско- селски тарикати, битови Бг патриоти. Бивши де. Стават българомразци за един следобяд. "

  Не очаквай с мен да се случи същото. Тук не съм гладен, макар че ще е смешно да се нарека богат. Ходих две поредни години да видя Алпите, покрай тях видях и другия свят. Хубаво е, но камъкът си тежи на мястото, а и както писах, не бих се натрапил. На социал няма да лежа, от квалификациите, които имам, в немско най-много да стана шофьор на камион.

  Еретик
 86. 86 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#83] от "Antoaneta Oshinova":

  "Говорим на различни езици. "
  ============================
  Да, госпожице или госпожо. Обяснявате ми, че хората правят тези компромиси, дори лъжат , за да се доберат до по-добър живот. Премам го като аксиома за другите и не само твърдя, че не е правилно, но и не съм се опитвал да го направя.
  Цитирам отново:
  "За да получат статут са твърдяли, че са цигани или от македонското малцинство. Познавам много от тях."
  Това си е лъжа пред държавни служби. За мен си е престъпление за получаване на облаги и това, че са го правили българи, не оправдава афганците.
  Ако и вие така сте стинали Запада....

  Еретик
 87. 87 Профил на Antoaneta Oshinova
  Antoaneta Oshinova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#86] от "Костадин Иванов":

  Не мога да се стърпя да не отговоря. Изпитвам дълбок респект към хора с принципи и достойнство, като вас. Държа да го кажа, защото мисля, че хубаво да си казваме положителни неща. Надявам се да има повече честни хора. За съжаление има и такива за каквито аз говоря. Така е и със сирийците и авганистанците (авганци ми звучи расистко, лично мнение)и т.н. Та ако има дори само Едно дете, което е изгубило майка си и баща си и само оцелява в чужда страна си заслужава да положим усилия и да помогнем, а не да слагаме всички в един кюп и да настръхваме срещу тях. Навсякъде по света хората се страхуват от терористи. Но определено в по=развитите общества хората търсят решения и дискутират, без ксенофобия и расизъм. Сигурна съм , че читателите на Дневник са образовани и интелигентни и ме хваща страх като виждам, че много от тях са се бетонирали с недоверие и омраза, дори към деца бягащи от война или следталибански бъркотии.

 88. 88 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#87] от "Antoaneta Oshinova":
  Убеден съм, че едно истинско дете не може да стигне Европа само. То не може да се пазари с трафиканти, при специфичните си спътници ще стане жертва на злоупотреби от всякакъв вид, няма как да има пари и информация за всичко. Става дума за трогателен театър, в който се злоупотребява с деца. Не мразя нито сирийците, нито афганците, нито децата, но ни впрягат.
  Едни хора искат по-добър живот за сметка на други, които с усилия и честност са го построили. Колко е почтено, вече няма да спорим, моралните ни граници са различни.
  Бъдете убедена, че няма да оставя гладно дете, но и няма да дам на баща му за пиене. Късно ми е да съм наивник. Припомням, че ако едно същество се докопа до западния свят, може да мрънка за целия си род.

  Ако искате, можете да останете с убеждение, че съм безчувствен. Просто съм наясно с хората, твърдо желаещи добър живот.
  Утре пътувам, ако ми пишете и не ви отговоря, не е знак за омраза или нежелание за дискутиране.
  Лека нощ.  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK