Антикорупционната комисия ще може да използва СРС-та

Антикорупционната комисия ще може да използва СРС-та

© Иван ГригоровВ проекта на антикорупционния закон, публикуван в понеделник вечерта от Mинистерството на правосъдието за обществено обсъждане, е предвидена изрична възможност органите на антикорупционната комисия да използват специални разузнавателни средства. Прилагането на специални разузнавателни средства ще се извършва по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, с което се гарантират достойнството, правата и основните свободи на гражданите, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.


Единният независим антикорупционен орган - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. При установено несъответствие в размер над 5 000 лв. ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата. Ако в резултата от тази проверка се установи несъответствие от над 150 000 лв. между имуществото и нетния доход на проверявания ще се предяви иск пред съда за отнемане на незаконно придобито имущество. При постановена конфискация, 30% от стойността на отнетото ще се предоставя за социални цели.


Новата антикорупционна комисия се изгражда на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се в нея да се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната специализирана дирекция от ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.
Председателят на комисията ще бъде избиран от Народното събрание, което ще утвърждава по негово предложение заместник-председателя и останалите трима членове с мандат от 6 години, без право на повторно избиране.


Комисията ще проверява декларациите за имоти и интереси на лицата, заемащи висши публични длъжности. В случаи на несъответствие от над 150 000 лв. между имуществото и нетния доход на проверявания ще бъдат предявявани съдебни искове за отнемане на незаконно придобитото имущество. 30% от стойността на отнетото имущество ще се предоставя за социални цели.


Със законопроекта се разширява кръгът на лицата, задължени да подават декларации по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Сред тях са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на лечебни заведения за болнична помощ, които се финансират от бюджета на НЗОК, определените да администрират и да управляват средства от ЕС, делегираните с функции да организират и провеждат процедурите за възлагане на обществени поръчки и да сключват договорите по тях, членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, ръководителите на областните дирекции по безопасност на храните, Дирекцията за национален строителен надзор, Държавен фонд "Земеделие" и др. В обхвата на закона попадат и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.


Комисията може да извършва проверки по сигнал на граждани и да се самосезира по публикация в медиите, когато те са достатъчно конкретни и при изключване на анонимността на подателя. Това според съставителите на законопроекта е гаранция срещу злоупотреби с предвидените в закона процедури, както и че правата на лицата, срещу които се подават сигнали, ще бъдат защитени.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Въпросът е кой ще дава разрешенията за тия СРС-та (за да разберем кой ще е избраният да предоставя предварително информация за определени лица, обект на тия СРС-та) - справка за разговора между Владимира Янева и градския прокурор Динев от разговорите на Ченалова, питаше я за конкретен списък, познайте защо са го интересували лицата от списъка.
  Резервен вариант - хора като Георги Гатев (под формата на рутинна проверка на конкретен случай, ще черпят нужната информация).

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Твърде много са имащите право на СРС ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  Шиши ще бъде ли обект на проверка? Или ще продължи да е недосегаем?!

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Весело

  Подателите на сигнали не трябва да сочат данни за близките си, място на работа и бизнес отношения. Достатъчно е само ЕГН. За останалото има кой да се погрижи...

 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално


  " Председателят на комисията ще бъде избран от Народното събрание ... "


  А защо не от водещи юристи и специалисти ?
  НС е фрашкано от калинки-еднодневки, които нито имат законодателна инициатива, нито се изказват на трибуната, нито имат мнение по разискваните проблеми в пленарна зала . Те могат само едно - да натискат безмозъчно трите бутона пред тях . Щом тези ще решават съдбините на комисията - ясна работа ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тези, които ще изберат новите 11 члена на Висшия съдебен съвет, ще избират и членовете на въпросната комисия. Честито на подаващите сигнали ( ...ама вие си имате хубав бизнес, защо ви е нужно да го правите...).

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#5] от "niksan1":

  Народните представители са избрани от българските граждани, как предлагате да "определяме "водещи юристи и специалисти"!? Може би ще ги посочвате, но ако според комшията ви има по-водещи, а според негов приятел по-по водещи какво правим!?

 8. 8 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Новият Боркор в действие.

 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 528 Неутрално

  СРСта за да мое да разбре тиквта кой кво за да рекетира и да прибира бизнеси , ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ ОСВЕН ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ФУНКЦИЯТА НА НАКАЗАТЛНИ БРИГАДИ НА МУТРАТА ДРУГА ФУНКЦИЯ НЕМАТ ТУКА

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се внушава :" 1. Цветанов подслушва; 2. СРС-то е много лошо нещо"! Не прикривайте възхищението си от мен тролчета ! Преди 4-5 години ги направих въртоглави българчеата на тази тема хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK