По-опростени процедури при одобряването на строежи поискаха архитекти

Борислав Игнатов

© Георги Кожухаров

Борислав ИгнатовДействащият Закон за устройство на територията (ЗУТ) да бъде заменен от два нови закона, в които регламентите и отговорностите да са ясно разписани, както и да бъдат опростени процедурите за одобрение на строителни проекти. Това са част от идеите, които Камарата на архитектите (КАБ) представи днес.


Законът за устройство на територията е приет през 2001 г., като заменя действалия от 1973 г. Закон за териториално и селищно устройство. От тогава досега ЗУТ е променян над 76 пъти. Според председателя на камарата Борислав Игнатов действащият закон е "морално остарял", възможностите за поправки са се изчерпали, а с всяко изменение "проблемите сякаш се задълбочават". Затова от организацията предлагат устройственият закон да бъде разделен на две нови части - Закон за устройственото планиране (ЗУП) и Закон за инвестиционното проектиране и строителство (ЗИПС).


Какви са проблемите и решенията


Според Камарата на архитектите действаща процедура по одобрение на проекти и получаването на разрешения за строеж е изключително усложнена и бавна, като едновременно затруднява инвеститорите и освобождава проектантите от отговорност за сметка на администрацията.
Един от основните проблеми е, че обемът документация, необходима за одобрението на проекти, е еднакъв, независимо дали ще се строи семейна къща, висока сграда в централната градска част или летище. В момента инвеститорите подават общо 178 документа в три хартиени екземпляра. Борислав Игнатов посочи, че в Германия документите за строеж са едва 19.


По тази причина от КАБ искат


документация да бъде намалена,


като голяма част от нея да отпадне, а друга да се подава в различните етапи на вече започналите строежи. Такива са например плановете за противопожарна безопасност или инсталациите за топене на сняг. Причината е, че с развитието на технологиите се създават все по-модерни системи, но много от инвеститорите не могат да ги използват, защото строежите им вече са били са разрешени с вече остарелите инсталации.


Същевременно от Камарата предлагат документацията да се подава по електронен път, като по този начин на проектантите няма да им се налага да "обикалят различните институции", каза Борислав Игнатов.


Друга необходима промяна е свързана със


строителния контрол.


Със сега действащото законодателство Държавната агенция за строителен контрол (ДНСК) проверява всеки проект, преди да получи одобрението и разрешение за строеж от главните архитекти на общините. Това допълнително забавя процедурата, защото преди ДНСК по проектите се произнасят надзорни компании, електро- и водоснабдителни дружества, Министерството на околната среда и водите.


В София към списъка от проверяващи се включват и всички отдели в направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община, както и Общинският експертен съвет по устройство на територията. Резултат от всички тези проверки и одобрения на различни нива е, че когато има грешка в даден обект, няма конкретно отговорен за това, посочиха от Камарата на архитектите.


По тази причина


ДНСК трябва да проверява по сигнал,


а не всеки проект на общо основание, коментира пред "Дневник" архитект Марин Бакалов, който е член на КАБ. Той отбелязва и че при настоящото положение главните архитекти носят цялата отговорност, като одобряват проекти, което е проблем при специфични случаи. "Например един главен архитект не може да е достатъчно компетентен, за да одобри атомно електрическа централа или телевизионна кула", казва Бакалов.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Например един главен архитект не може да е достатъчно компетентен, за да одобри атомно електрическа централа или телевизионна кула", казва Бакалов.
  ...
  При такова изказване, компетентността на изказващия го е подсъмнение...
  Гл.архитект трябва да одобрява и следи дали проектираната сграда отговаря на градоустройствените норми, а нека проектанта и надзора да отговаря за сградата...
  Така ще се намали корупцията...

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Юруш на строежите! Не останааааааааааа! Народът оредява, застарява, обеднява, младите бягат трайно навън (прогнозите и на ООН, и на НСИ са за устойчиво намаляване на народа ни, дори при благоприятни икономически условия), но тук строят като за сериозен демографски бум! Евала! Ще последваме Испания с цели новопостроени градове, в които няма нито един жител.

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Ми за цялата какафония са виновни архитектите. И особено районните архитекти. ЗУТ /закон за устройство на територията/ са го направили архитектите такъв, какъвто е. Във време оно проектът се състоеше от 4 части, сега се състои от 14. И като му кажат на инвеститора цената на проекта, той се отказва. То сега вече много малко се строи. Трябва доста да обикаляш, за да видиш нов строеж. Районния архитект трябва да проверява само строителни петна и обеми. Строителният надзор е напълно формален и трябва да отпадне. Във време оно в процеса имаше 3 страни - проектант, строител и инвеститор, други нямаше. Проектът трябва да се състои само от части, които са неговата същност.

 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не е зле в бъдеще да се обръща повече внимание на строителната конструкция и земетръса, та да не строим сгради за разрушаване.

  mihala
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  А после ще отговаряте пред антикорупционната комисия!

 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  ЗУТ  е сбирщайн от изменения, добавки и надбавки писани при всяко ново правителство.
  Наръчник от процедури и заобикалянето им.
  Нов закон с ясни недвусмислени правила и регулации е нужен...и спазването им.

 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  не е толкова просто.
  има и контролният орган ДНСК.
  та заради ДНСК главните архитекти дублират надзора
  в проектирането, защото ДНСК ги контролира тяхй и им налага глоби. надзора в строителството трябва да е
  само на ДНСК. съгласен съм, че надзора, както в проектирането, така
  и в строителството трябва да отпадне.

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "..има и контролният орган ДНСК."
  До коментар [#7] от "mihail_p":

  Контрол в строителството винаги е имало. И ще продължи да го има. Но контролът е в съответствие със закона. Променя се закона, променя се контрола. В сегашния модел ДНСК проверява почти всичко и ако го прави, там ще перкулясат. И затова, те всъщност не проверяват нищо. Една от многото синекурни инстанции, заети с нищоправене. В същото време няма контрол на бетоните и стр. материали. Фирмите сами си правят бетона, сами се контролират, т. е. контрол няма и си пишат протоколите. А бетона се чупи с пръсти. Същото е с асфалта и всичко останало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK