Антикорупционният орган ще отнема незаконно имущество, а ще подслушва между другото

Антикорупционният орган ще отнема незаконно имущество, а ще подслушва между другото

© Георги КожухаровОсновната функция на новия антикорупционенс орган, проектът за който бе огласен от Министерството на правосъдието, ще има за основна цел да конфиск,ува незаконно придобито имущество от висши служители на трите държавни власти. А за предотвратяване на корупционни престъпления ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност, конкретно - да прилага специални разузнавателни средства /СРС/ и да ползва доброволни сътрудници, данните от които ще предава на прокуратурата.


Това се разбра от изявлението на зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов, който разясни на медиите основните положения на проектозакона, за който МП съобщи в понеделник.


Официалното име на новата мегаструктура, която досега придобиваше предварителна известност като "единен антикорупционен орган", е
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество


Името показва основната функция, която се възлага.


"Урежда се нова процедура по отнемане на незаконно придобито имущество. Проектозаконът за създаване на комисията няма за цел възмездие, а справедливост. Гражданската конфискация не е наказателна процедура, а възстановяване на справедливост" - така зам.-министър Евгени Стоянов обясни целта на новия орган. По думите му със създаването на комисията се преодоляват недостатъците на досегашния регламент и липсата на единен подход, тъй като функциите са били разхвърляни между отделни институции.


Новият орган, на който се възлагат огромни очаквания за убеждаване на скептиците, че се борим активно с високата корупция, събира в едно пет сегашни структури:


- Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество /КОНПИ/,
- Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси /КПУКИ/,
- Отдела от Сметната палата, който действаше по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности,
- Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР)
- и специализираната дирекция от ДАНС за борба с корупцията сред висшите държавни длъжности.


Кое е новото в процедурата?


И при сегашната законова уредба гражданската конфискация не е обвързана с присъда по обвинение на прокуратурата. Разликата е, че се добавят нови хипотези. Например може да започне цялостна проверка на имуществото, която отваря пътя към конфискацията, ако има установен конфликт на интереси с влязло в сила решение, както и разминаване от 20 хил. лв. между декларацията и доходите. Не е задължително да има повдигнато обвинение за престъпление, за да започне цялостната проверка на имуществото 10 години назад.


Председателят на новия орган ще се избира от парламента с мандат 6 години


Комисията ще се състои от пет души. Председателят ще предлага заместника си, който, заедно с останалите трима членове, ще бъде избиран също от Народното събрание с мандат от 6 години.


Ако комисията установи несъответствие от 5 хил. лв. между декларацията на лицето и информационните масиви, то ще бъде предавано на НАП /Националната агенция по приподите/. Ако се установи разминаване над 20 хил. лв., започва проверка на цялото имущество за 10 години назад. Ако тази проверка констатира несъответствие между доходи и имущество над 150 хил. лв., започва конфискация.

Магистратите ще подават декларациите си в Инспектората към Висшия съдебен съвет, а ако той установи разминаване над 20 хил. лв., ще ги предава на комисията.


Освен заемащите висши длъжности в централните органи на държавните власти, на проверка подлежат и общинските съветници, главните архитекти на общините, строителният надзор, Държавния фонд "Земеделие", сключващите договори по обществетите поръчки, шефовете на областните дирекции по храните и др. От закона да обхванати и офицерите от висшия команден състав на армията.


Подателите на сигнали за корупция ще получават защита


Комисията няма да разглежда анонимни сигнали, а ще ползва доброволни сътрудници, които ще получават защита. Как точно ще бъдат защитени и каква точно дейност ще извършват не става ясно нито от проектозакона, нито от изложението на зам.-министъра, а ще бъде конкретизирано вероятно в правилника за прилагане на закона.


Включването на дирекцията от ДАНС легитимира използването на СРС от новата комисия


Новата комисия ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност, включително и да прилага СРС. Но това право се явява само "ако са получени данни за лица, заемащи висши публични длъжности, които се подготвят, извършват или вече са имали прояви на корупция, които не са достатъчни за образуване на наказателно производство". Оперативните действия ще могат да се извършват и когато "са получени данни за събития или действия, създаващи заплаха за корупция с участие на лица на висши публични длъжности", пише в проектозакона.


Оперативно-издирвателните способи ще могат да се прилагат и по искане на органите на досъдебното производство и на съда. Това правомощие остава неясно, тъй като то прави от комисията по съдържание полицейски орган, който може да бъде предпочетен или заобиколен от прокуратурата и съда, тъй като има и други структури на МВР, които извършват аналогична оперативна дейност по указание на прокуратурата.


Оперативните правомощия на комисията се обосновават с вливането в нея на антикорупционната дирекция от ДАНС, която и сега може да употребява специални средства и да ползва агентура. Специалните средства ще се прилагат според Закона за СРС, след разрешение на съда - не беше уточнено дали Специализирания съд. Комисията няма да разполага със собствено техническо оборудване за СРС, а ще се обръща към ДАТО /Държавната агенция за технически операции/ към МВР. Ако бъдат установени данни за престъпление, те ще се предават на прокуратурата. Не беше уточнено дали на Специализираната прокуратура.


Комисията ще има териториални поделения, които ще се формират от сегашните състави на слетите в едно институции.


Проектозаконът е качен за обществено обсъждане на страницата на Министерството на правосъдието, но не се очаква голяма обществена активност точно през август.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Подслушва между другото? Петя какво иска да каже? Да не би :"залавяне на престъпници чрез СРС-та е много лоша практика"? Човек може да си помисли че Владимировна е на щат в одела

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Основната му функция е да е бухалка в ръцете на отвратителните - Пеевски, Борисов и Цацаров, с всичките им там подопечни - БСП, патриоти и изобщо - срещу онези, на които да им се напомни, че има султан!!!
  Сега това е съдебна реформа, според Борисов, както каза същото, като сряза лентиччката на паркинга в новата им сграда!!!
  Никога няма да се оправим, докато тези са на власт.И под "тези" имам предвид всички в сегашния парламент, защото сега няма никаква опозиция и се "усвоява" на воля, а нас ни занимават със суджук, Бузлуджа, паметници и простотии, за отвличане на вниманието.

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Узаконява се беззаконието на властимащите!

 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 618 Неутрално

  "Основната функция на новия антикорупционенс орган... данните от които ще предава на прокуратурата." Стигне ли се до прокуратурата и цацаров - край. Ако ще и батман да ръководи новата комисия, дори и да събере железни доказателства от дест кладенеца през девет океана, прокуратурата ще намери начин да опраска делото.

  Най-добрият пример е делото по САПАРД с Марио Николов (спонсора на Първанов). Закопчаха ги заедно с немския му авер с едни и същи доказателства. Немеца го осъдиха моментално та дори вече си излежа присъдата. При нашия прокуратурата разделила обвинението на 2 части, пък едната част не съоветства на другата, али-бали и наш Марио си жевее живота. По скандала с Янева нещата се признаха в прав текст - Цацаров се зарече да й опраска делото и речено-сторено.

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Честно казано, не вярвам....

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2125 Весело

  Чакаме първият политик с отнето незаконно придобито имущество.КОНПИ - КПУКИ - БОРКОР и ДАНС този страховит юмрук за раздаване на справедливост да започнат да вършат работа.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5408 Неутрално

  На всеки 2-3 години нов орган. И той като предшествениците си никаква няма да я свърши.

 8. 8 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  комунизма си отиде без да е идвал но комунистите останаха и методите им също , без съд и присъда

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  За да подслушва и да разследва, антикорупционния орган трябва да има полицейска структура. Тя ще дублира дейността на полицията.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Между другото, между другото, ама подслушването се превърна в масов спорт за всичките ни "органи" - знайни и незнайни

 11. 11 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Догодина цели проводници!

 12. 12 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ала бала портокала ще е ефектът. Ще се събира повече матерял за изнудване...

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Няма по-подходящ за председател от Цветан Цветанов! Само той знае как човек може да се сдобие с шест апаратамента без да е корумпиран! Има ли и седми - това вече е корупция! А и за подслушването - направо е в стихията си!

 14. 14 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Значи ще си имаме още една "Милиция", айде честито на най-милиционерската държава в Европа. 6 години мандат евалата Баце. Гербавите ще си го изберат сега и добре ще заметат след себе си за 6 години.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  До коментар [#14] от "idiotstavrev":

  ....Гербавите ще си го изберат сега и добре ще заметат след себе си за 6 години....
  —цитат от коментар 14 на idiotstavrev


  Ще им трябват 10 години. За да не може Бойко Борисов да бъде проверяван защо никога не е декларирал пред Сметната палата имуществото си при встъпването в длъжност. И като как в годишните декларации е декларирал лихви по депозити, които депозити преди това никога не е декларирал.

 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Антикорупционният орган на това помпиерско правителство има тежкото наследство на предишният такъв орган.
  Поради тази причина съм много резервиран до колко може да има наистина АНТИКОРУПЦИОННЕН ОРГАН излъчен от корумпираната шайка около байБахур!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Мафията продължава да се окопава и създава, "сигурност, стабилност и спокойствие"! Честито, на спечелилите от лотарията на "по-малкото зло"!
  Ей сега, като започнат едни конфискации на имущества, на едни Арсен Люпеновци, които не споделят придобивките си с правилните хора, и ще настане една идилия, не ти е работа! Е, че ще изпищят разни дребняци, несправедливо опарили се покрай тях, така е, неизбежно е, в името на Голямата правда на Мафията! Алелуя!

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Няма хора, които да вярват на държавата или да получат защита от нея...
  Обратните примери са многобройни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Ще отнемат, когото хванат. Големите риби не държат имущество в България. Поне не и това, което не могат да кажат, с какви пари е купено.

 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  На мен самата идея нещоо, което не е полиция, да може да подслушва и да използва разузнавателни средства, не ми се струва читава. Хеле пък подслушване без нареждане от съда.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Нов антикорупционен орган за старите схеми в корупцията.
  След година ще има отчет с увеличен брой заловени суджуци и препоръки за таргетиране в други колбаси.
  Уплашихме я корупцията, преборихме я.

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1483 Гневно

  ''От закона да обхванати и офицерите от висшия команден състав на армията.''
  =================================
  А висшите МилиционерЕ защо не са включени?
  Да не би да не крадат и рекетират граждани и фирми?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Полицейско-ченгесарската банда се преструктурира.
  Очаквана полза - нула. Защото физиономиите са все тия. И кукловодите също.
  Но нови заплати, естествено. По-високи, разбира се.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Ако се установи разминаване над 20 хил. лв., започва проверка на цялото имущество за 10 години назад."
  Ще повярвам, че наистина ще се борят с корупцията, ако започнат да разследват Пеевски.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK