Започва проверка дали Националният рамков договор нарушава конкуренцията

Антимонополната комисия взима предвид и това, че потенциалните ограничения биха могли да бъдат обосновани от мотиви, свързани с естеството на конкретната медицинска дейности и осигуряването на качествена медицинска помощ.

© Юлия Лазарова

Антимонополната комисия взима предвид и това, че потенциалните ограничения биха могли да бъдат обосновани от мотиви, свързани с естеството на конкретната медицинска дейности и осигуряването на качествена медицинска помощ.Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали Националният рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. нарушава правилата на конкуренцията, съобщиха оттам


Повод е отказът на Районната здравна каса в Бургас да сключи договор за изпълнение на специализирани и високоспециализирани медико-диагностични изследвания от пакет "Клинична лаборатория" с болницата в Поморие.


Предварителният анализ на разпоредбите в рамковия договор сочи, че с тях се въвеждат ограничения определени медицински дейности, финансирани от НЗОК, да се извършват от болнични заведения от различни нива - за болнична, извънболнична помощ и други.


Едновременно с това обаче в правото на конкуренцията се приема, че разпоредби, които ограничават броя на предприятията на конкретен пазар по принцип могат да нарушат конкуренцията в ущърб на потребителите като стеснят възможностите на пациентите да избират лечебно заведение или лекар. В хода на производството КЗК ще анализира мотивите за посочените потенциални ограничения, техния ефект върху конкуренцията и потребителите, за да прецени дали тези ограничения са свързани с естеството на съответните медицински дейности и осигуряването на качествена медицинска помощ.

Антимонополната комисия взима предвид и това, че тези потенциални ограничения биха могли да бъдат обосновани от мотиви, свързани с естеството на конкретната медицинска дейности и осигуряването на качествена медицинска помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK