КТБ, Яневагейт и една среща в ЦУМ - какво свърши прокуратурата до лятната си ваканция

КТБ, Яневагейт и една среща в ЦУМ - какво свърши прокуратурата до лятната си ваканция

© Надежда Чипева, КапиталКраят на близо тригодишното разследване на фалита на четвъртата по големина банка КТБ, обвиненията срещу бивши министри и действащи депутати, както и няколко безплодни пиар акции белязаха дейността на прокуратурата от лятото на миналата година до тазгодишната й ваканция.


Критикуващите държавното обвинение и неговите защитници са единодушни в едно - то постига успех в по-големия процент от своите разследвания, но по делата, известни като такива с обществен интерес, не се справя по същия начин. През август съдебната власт излиза в лятна ваканция и тогава пред съд се гледат само извънредните случаи.


"Дневник" събра някои от "обществено интересните" разследвания на прокуратурата, без да претендира за изчерпателност.


Във всички парламентарни групи има депутати без имунитет
Тази година държавното обвинение поиска имунитетите на деветима депутати само през първите три месеца от началото на работата на Народното събрание. Нито една от парламентарните групи не остана незасегната. Трима от "Воля" - лидерът Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова бяха обвинени за изнудване на собственици на аптеки. Манол Генов от БСП бе обвинен за купуване на гласове. Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов пък бе привлечен към наказателна отговорност за упражняван натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук като използвал името на премиера Борисов. На другите четирима депутати - Димитър Гамишев и Делян Добрев от ГЕРБ, Светла Пиралкова от БСП и Димитър Аврамов от ДПС бяха поискани депутатските защити, защото са били обвиняеми или подсъдими преди избирането им в парламента.


През този сезон прокуратурата обвини и трима министри от кабинета "Борисов 2", който се саморазпусна преждевременно - Николай Ненчев заради търгове за облеклото на армията и договора с Полша за ремонта на МиГ-29, Петър Москов за бартера на ваксини с Турция и Даниел Митов заради търгове за организиране на служебни пътувания. И тримата бяха от квотата на "Реформаторския блок".


Да свършиш работа - ама навреме


В някои случаи действията на прокуратурата изглеждаха закъснели. За един от тях призна главният прокурор, а за друг намекна шефът на спецпрокуратурата. След убийството на Виола Николова и след назначена проверка в градска прокуратура, Цацаров обяви, че обвинителите са неглижирали четири сигнала срещу обвинения за смъртта на момичето - Стефан Станев, като само по един е образувано досъдебно производство, но след извършване на убийството.


На брифинга след внасянето на обвинителния акт за КТБ пък наблюдаващият делото прокурор - шефът на спецпрокуратуата Иван Гешев заяви, че единствената институция, която си е свършила работата, била прокуратурата, а дали навреме е било "друг въпрос", на който той не отговори.


Суджук вместо КТБ


Някои разследвания на прокуратурата бяха определени като целящи отклоняване на вниманието от по-големи проблеми. Бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов, както и протестиращи граждани от инициативата "Правосъдие за всеки" обявиха, че обвинението към депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, който изнудвал търговец за 4 тона суджук, ползвайки името на премиера Борисов е целяло отвличане на вниманието от разследването и обвинителния акт за фалита на КТБ. Според тях прокуратурата е обявила "медийно интересно" разследване, за да не се задават въпроси за липсващите хора в обвинителния акт за определената от прокуратурата .


Пиар след смърт


Някои от действията на прокуратурата изглеждаха като пиар като инцидента с починалия след катастрофа Никола Терзиев от Варна. По случая премиерът Бойко Борисов, тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с майката и сестрата на жертвата, след като сестрата разпространи в социалната мрежа "Фейсбук" стара обща снимка на малкия си брат с Борисов и го попита помни ли момчето и защото толкова време след инцидента няма нито обвинен, нито дори заподозрян. Малко след това бе арестуван и предаден на съд турски гражданин по обвинение за смърт по непредпазливост.


Други действия на прокуратурата се доказаха като пиар. Като случая със смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца. Тогава главният прокурор изпрати седем обвинители от Върховната касационна прокуратура, след общественото недоволство от повдигнатото от Врачанската прокуратура обвинение - смърт по непредпазливост. Седмината промениха обвинението на умишлено убийство по хулигански подбуди, т.е. доста по-тежко. След резултатите от назначената по делото експертиза обаче се разбра, че смъртта на младежа не е причинена от двамата братя Иван и Десислав Дамянови, а е вследствие сърдечно заболяване. Прокуратурата се принуди да смени отново обвинението на...хулиганство, извършено с особен цинизъм. Обвинителният акт беше внесен в съда в края на август миналата година. Първата съдебна инстанция оправда братята и по по-лекото обвинение.


КТБ - да кацнеш на Луната с дизелов двигател


Близо три години след фалита на КТБ, на 20 юли прокуратурата внесе обвинителен акт срещу 18 души, които като организирана престъпна група източили банката и били ръководени от бившия мажоритарен собственик Цветан Василев. Обвинението е за присвояване на над 2 млрд. лв. и за длъжностно присвояване на 205 млн. лв. изнесени в брой от трезора на банката, както и престъпления по служба от служители на "Банков надзор" на БНБ. Прокуратурата определи случая като "най-голямата стопанска и обществена "финансова измама", а обвинителния акт като уникален и сравним с други дела като съотношението между операция на апендицит и присаждане на глава, както и като да кацнеш на луната с дизелов двигател. От изявлението на наблюдаващия делото прокурор Иван Гешев се разбра, че пари в чанти и пликове са раздавани на публични фигури и политици, но освен името на евродепутата Николай Бареков, друго не бе споменато. Известно стана обаче, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който имаше близки бизнес отношения с Цветан Василев, не е разпитван по случая, въпреки че името му се споменавало в много свидетелски показания. Разпит не е правен и на премиера Борисов.


На 21 юли делото бе разпределено на съдия от спецсъда. Никой юрист не се нае да посочи обаче времеви срок, в който това дело ще започне. Причините - Цветан Василев е в Белград и отказва да се върне, което ще затрудни осигуряването на правото му да е наясно с всичко в процеса, както и че, прокуратурата е посочила голям брой пострадали от фалита на банката, които съдът трябва да покани да се присъединят към делото. Освен това обвинителният акт е около 12 хиляди страници, а може да се стигне до връщането му от съда на прокуратурата.

Преди суджука беше лютеницата

В началото на годината прокуратурата в Пловдив се зае с проверка на лютеницата, за която беше съобщено, че съдържа упойващо вещество. Мнение на токсиколози бе, че откритото вещество олеамид не е наркотично. и "категорично" не е опасно за здравето. През февруари от държавното обвинение заявиха за "Дневник", че удължават срока за проверка. Официално съобщение за резултата от проверката след това не е имало.


ЕВН - връщане към делата на "Борисов 1"


В началото на годината прокуратурата започна серия от обвинения по разследването за продажбата през борсата на държавния дял в електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроразпределение" АД с бившия министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков. Обвинението е за непрозрачна, според прокуратурата, приватизация на остатъчните държавни дялове в дружеството на мажоритарния собственик - германската EVN в края на 2011 г. По-късно към наказателна отговорност бяха привлечени и министърът на финансите в първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков, съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Няколко дни по-късно говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова обяви, че кръгът на обвиняемите е изчерпан. След това прокуратурата отказваше да отговаря на въпроси за разследването заради следствена тайна и затова седем месеца по късно остава неясно на какъв етап е разследването.


Яневагейт


През този съдебен сезон прекрати разследването за изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки. Мотивите останаха неизвестни.


Референдумът на "Шоуто на Слави" - задължителен или не


Покрай разследванията и повдиганията на обвиненията прокуратурата подкрепи референдума, организиран от "Шоуто на Слави". След среща на главния прокурор Сотир Цацаров и телевизионния водещ, Цацаров обяви, че допитването трябва да е задължително, въпреки недостигащите над 11 хиляди гласа. В съдът тезата на обвинението бе защитавана от зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Съдът обаче реши окончателно, че резултатите от референдума не са задължителни за приемане от парламента.


И една среща в ЦУМ


През април собственикът на "Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев разказа за срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров, организирана от бизнесмена и вече бивш член на най-високото ръководство на БСП Георги Гергов. Председателят на ВКС Лозан Панов призова президентът да инициира специална комисия по случая, но Румен Радев заяви, че не е разследващ орган и отказа. Проверка след сигнал на гражданска организация започна съдебният инспекторат, който обаче не откри нищо нередно в срещата. Цацаров обяви случая за огромен сценарий от хора, за които прокуратурата е неудобна. Неотговорен обаче остана основният въпрос - оказвал ли е главният прокурор натиск, свързан с медийно съдържание и собственост и финансиране на политическа сила или използва ли ръководената от него институция за подобно влияние.


Тази година бе обсъдена и една идея - за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Началото ѝ постави Лозан Панов на срещата си с президента Румен Радев. Тя обаче бе приета негативно, както от Цацаров и прокуратурата, така и от управляващите.


Иначе главният прокурор попита Конституционният съд и той му каза, че депутатите не могат да му задават въпроси за конкретни дела и разследвания по време на отчета, който ще дава на всеки три месеца пред тях. Така "контролът" остана само формален - за доклад и бройки, които не могат да се коментират.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  та извода е ,че когато наши хора правят престъпления ,няма виновни ,дори да се открадне цяла банка с няколко милиарда ,иначе ,ако си от другите ,жална ти е майка ,ако не си платиш....

 2. 2 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Повръща ми се от организираната държавна мафия!

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Тази година бе обсъдена и една идея - за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Началото ѝ постави Лозан Панов на срещата си с президента Румен Радев. Тя обаче бе приета негативно, както от Цацаров и прокуратурата, така и от управляващите.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Живо доказателство за съгласуваността в мненията на управляващи и прокуратура, както и за нежеланието им да се проведе каквато и да е реформа в прогниващата от всякъде съдебна система.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1804 Гневно

  ОСТАВКА ! ВЕДНАГА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Твърде едностранчиво мнение. Което предизвиква обратна едностранчивост -

  - делото "Бисеров" - съдът иска от швейцарските банки подробности, които няма как да получи
  - делото "ОЕТ" срещу НЕК - съдът отхвърля без мотиви показанията на трима свидетели
  - делото "софийски имоти" - 15-16 годишен процес, пуста му давност не изтича
  - делото "Масларова" - как промяна в тълкуването на закона оправдава виновен...

  Като обобщение:
  "Проверка на Инспектората към ВСС установи четири причини за постановяване на оправдателни присъди
  Противоречива съдебна практика, промяна на доминиращата практика или други обстоятелства, свързани с тълкуването на закона, които не компрометират тезата на прокурора, внесъл обвинителния акт или поддържал обвинението, е най-честата причина за постановяване на оправдателни присъди. Това констатира Инспекторатът към ВСС при тематична проверка относно причините за постановяване на оправдателни присъди, съобщиха от инспектората. Проверката е по заповед на главния инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова и бе извършена през 2016 г. на база събрана информация по време на комплексни планови проверки на дейността на прокуратурите през 2014 и 2015 г., включени в годишната планова програма на Инспектората за миналата година."
  http://focus-news.net/news/2017/05/12/2393673/proverka-na-inspektorata-kam-vss-ustanovi-chetiri-prichini-za-postanovyavane-na-opravdatelni-prisadi.html

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "единствената институция, която си е свършила работата, била прокуратурата"

  Ако, прокуратурата поне малко си вършеше работата, нямаше да го има това всеобщо чувство за ненаказаност.

 7. 7 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  По-престижно за прокуратурата е да бъде обявена за корумпирана,защото ако не е,остава едната чиста некадърност.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5974 Неутрално

  Трябва една яка метла, а после начисто!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Какво очакваме от прокуратура непокътната от времето на Вишински и работеща в условия на разделение на властите? Нищо!!! Цацаров трябва да знае ,че с пи ар акции няма как да замажеш некадърността на обвинителите

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Не й е лесно на прокуратурата - всички я гледат, а тя трябва да симулира дейност, да защитава виновните и всичко това стройно документирано и в рамките на закона...

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Историята почти винаги надвива пропагандата. Но засега търпението и примирението просто значи покорство. Очакването да дойде промяната може би ще свърши, ако първо променим мисленето си.
  След това промяната на властите трябва да започне от законодателната, през изпълнителната и накрая съдебната.
  В момента обществото чрез законодателната власт създава прокуратура по свой образ и подобие. Прокуратурата ни е такава, не каквато трябва да бъде, а каквато сме поискали да бъде.

 12. 12 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тоя шишкебап с оказа голямо копеле и много се осра. Пък ма всичкото отгоре е адски нагъл. В едни други години да са го гръмнали.

 13. 13 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Толупът на снимката прибави още килограми.

  Толупът, който си го избра също трупна килограми.

  Това е.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Любопитно

  1)Америка за България е плащала за обучението като съдия за хубавеца от снимката! Колко струва неговия стаж като съдия на американскя данъкоплатец?
  2)КОЙ главен прокурор по време на демокрацията е свършил нещо?
  а)Никола Филчев,з ащото го е посочил Костов
  б)Иван Татарчев, защото го избраха СДС и ДПС
  в)възпитания и любезен Борис Велчев, защото го посочи Гоце Първанов
  г)всички преди Цацаров свършиха толкова много работа, че станахме Швейцария на Балканите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Хрониката на един обществен провал...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прокуратурата свърши това което винаги е вършила - едно голямо нищо. Същото беше и при Велчев, Филчев, Татарчев и т. н. Да ви кажа, че и при следващият главен прокурор ще е същото, който и да е той.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ако искате хубаво да ни отклоните вниманието с аферата "суджук",дайте повече подробности!Например,още случаи като този,в които са участвали не само депутати,а и кметове от управляващата партия.Разбира се,за повече светлина,е необходимо повече потърпевши да направят оплаквания.Не че няма такива,но засега предпочитат да си траят.

 18. 18 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 323 Весело

  Прокуратурата просто обслужва интересите на политико-олигархичната структура, която е на власт.

  Всичко останало не ги интересува дали и как се работи, стига да се хвърли прах в очите на материала...

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Замитане на важни факти и създаване на мини-гейтчета!Това е БГ прокуратурата!

 20. 20 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 929 Разстроено

  Главният Тлъстак е пълна щета. Този човек наложи нов стандарт за некадърност, корумпираност и обществена безполезност. Точно както другият #успял #тлъстак наложи стандарт за "успялост" в "бизнеса". И точно както шкембето-Тиква наложи нов стандарт за полицейщина, криминално законотворчество - особено напоследък! - и най-общо казано, клиентелизъм и феодализъм от нов тип. БКП в 21-и век, само името е различно и знамето - с друг цвят.

  Както казаха едни умни карикатуристи - България на три шкембета!!! Та тия три шкембета ще ни натирят в Средна Азия, в най-добрия случай. Вече не ставаме за сравнение с румънския модел, в момента даже гоним албанския. Скоро ще заприличаме на Беларус - или най-малкото, на Туркменистан. Където Бай Лой Сотир много обича да ходи. На официални визити. Аnathema estote!

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Дето се казва, дори всеки един от нас, без много да се напъва, може да даде някой пример за прецакана от прокуратурата работа.
  Само да си спомним назад във времето, когто не беше новина, че от прокуратурата са изчезнали или някои важни доказателства, или цялото дело.
  И съм съгласен, че е по-престижен варианта корипция, пред някаква наистина безумна некадърност.
  Истинския въпрос пред нас обаче е, че ние няма как пряко да въздействаме и затова трябва, чрез политическите сили и без значение кой на коя точно е привърженик, ако сме съгласни, че са необходими промени в тази власт, вклщчително и в прокуратурата, да си притискаме нашите хора.
  Защото, когато се прави проучване, недоверие в тази власт изказват 80% от хората и ако тези много хора и едновременно избиратели, подпрат здраво своите избраници, промените ще се случат.
  Вместо това, ние се дърляме помежду си по партийните си интереси, а нашите избраници, удобно ( най-вече за тях самите, да си покрадват на спокойствие:)), забравят 80-те % и се правят на умрели лисици, та сега ще четем смехориите на Цацаров.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#14] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":


  1)Америка за България е плащала за обучението като съдия за хубавеца от снимката! Колко струва неговия стаж като съдия на американскя данъкоплатец?2)КОЙ главен прокурор по време на демокрацията е свършил нещо? а)Никола Филчев,з ащото го е посочил Костовб)Иван Татарчев, защото го избраха СДС и ДПСв)възпитания и любезен Борис Велчев, защото го посочи Гоце Първановг)всички преди Цацаров свършиха толкова много работа, че станахме Швейцария на Балканите!
  —цитат от коментар 14 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Много сте прав и по този начин, еднозначно доказвате, че проблема не е личностен - в личността на съответния главен прокурор или в личноста/партийната принадлежност на хората които ги избират, а системен.
  Дали от ляво или дясно, дали Татрчев, дето щеше да ги докарва в чували ( лошите избягали в чужбина), а вместо това предпочиташе юнашките воеводски агнешки софри (Бог да го прости, все пак е починал), дали Филчев, дето и досега не ми е ясно как СДС/ОДС се изхитриха да го изберат, все тая - няма подобрение.
  За днешния Цацаров, дори от самото начало стана ясно какво ще бъде - само си спомнете за "дребния' случай на данъчна измама, дето са я врътнали той и жена му и после се "сетили", след като се раздуха, та си декларирали сделката. А какво остава след това, когато е в позицията само Бог да е над него, а зад гърба го подпират другите двама дебелаци - ще си пее и ще си свирка и ще ни прави на маймуни, докато е на този пост или ние най-после не издържим и се напънем да го изритаме, макар че това последното наистина е много трудно.

 23. 23 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 389 Весело

  Свърши я като кучето на нивата....

 24. 24 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  С една дума - нищо.

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Свърши, каквото трябваше, за да угоди, на когото трябваше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK