Как България да се поучи от Македония, за да облекчи строителството

Как България да се поучи от Македония, за да облекчи строителството

© Мария Съботинова, ГрадътОт година и половина в Македония процедурата по одобряване на проекти и разрешаване на строежи се извършва напълно по електронен път. Проектантите и инвеститорите могат да проверяват във всеки момент коя институция и кой служител преглеждат документите. Същевременно в България проектантите внасят в общините и различни институции общо 178 документа в 3 екземпляра.


Въвеждането на електронната система в Македония е започнало през 2014 г., с пробен период от година и половина. Днес, абсолютно цялата процедура по одобряване на проекти за строеж и получаване на разрешения се извършва по електронен път. Това обясни пред "Дневник" архитект Борислав Игнатов - председател на управителния съвет на Камарата на архитектите в България.


Подобни системи са били въведени първо в Сингапур, а след това в Австралия и Нова Зеландия, казва Игнатов. По думите му Испания и Франция също имат подобна практика, но само за част от документите. Тази година Грузия ще въведе същата система като в Македония. До 2020 г. цяла Европа трябва да е преминала към електронна процедура по одобряване на строежи, според директивите на Европейският съюз, обяснява Игнатов.
Ефектът в Македония е строителен бум. Той не намалява изискванията, но ограничава възможностите за корупция, субективизъм и други недобри практики, казва Игнатов.


Как работи


Проектантът подава документите по електронен път на специален сайт, като получава номер, с който може да следи движението на проекта през различните звена във всеки момент.


Служителите в общината получават есемеси за всеки нов проект. След като всеки експерт приключи с разглеждането на документите, проектантите разбират за това също чрез есемес. Разрешението за строеж пък получават по имейл.


Цялата процедура отнема около 64 дни, но предстои някои от административните срокове да бъдат значително намалени, защото общините са видели, че може да стане и по-бързо. Друго важно нещо е, че общината има право само веднъж да върне проект със забележки, като срокът за отстраняването им е 5 дни.


В България пък общините често връщат проектите по няколко пъти със забележки. Това се прави, защото така двуседмичният срок започва да тече отново и се печели време, обяснява Борислав Игнатов. В някой случай цялата процедура може да отнеме до 2 години, коментира пред "Дневник" Венцислав Тарашманов, маркетинг директор на "Инфинити пропърти".


Междувременно в България


Преди да стигне до общината, всеки проект се проверява от Държавната агенция за строителен контрол (ДНСК), компании за строителен надзор, местните електро- и водоснабдителни дружества, Министерството на околната среда и водите. Проектантите или инвеститорите лично подават документите във всяка от тези инстанции, като изкачват определено време, за да получат становища. В Македония това се прави през онлайн системата.


В началото на 2017 г. бяха приети поправки в Закона за устройство на територията. Една от тях предвижда документацията за получаване на разрешение за строеж да се изпраща на електронен носител и на два хартиени. "В момента обаче тепърва трябва да се промени Наредба 4, където да се изясни какви точно електронни носители са допустими и как ще се удостоверяват проектите", казва Борислав Игнатов.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  тази добра практика може да стане в България ,когато умре последния комунист чиновник в България , а това няма да е скоро в пред вид ,че ГЕРБ са също втория ешалон на комунистите в страната ....

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Забравяш Кадрите на ДС - офицери , агентура и доносници.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Няма технически пречки и при нас да е така.
  Пречките са от друго естество.

 4. 4 Профил на kung_fu_zee
  kung_fu_zee
  Рейтинг: 303 Неутрално

  И тези май ще ни задминат, което си е тъжно само по себе си

 5. 5 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  е нали мутрите трябва да си вземат рекета.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  И македонците ни надминаха!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Интересно, ако при сегашните сложни процедури за строителство имаме свръхзастрояване в градовете и по курортите, какво ще стане, когато се облекчат тези процедури и изисквания - примерно по македонски модел. Очевидно някои лобита тикат нещата в посока заветната им мечта да бетонират плътно всичките 111 000 кв. км. от Родината ни, но аз съм повече от сигурен, че това няма да се случи.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 8. 8 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Много лошо за нас, скоро ще сме най-утрепаната държава в Европа.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  България ще споделя опита си със Западните Балкани за европейска интеграция.Това гласи Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017 г. - 2021 г.Сега пък се оказва,че има на какво да се учим и от неинтегрираните.Е дано вземем опита им.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Пак тенденциозна статия! Защо се коментира само строителството, като очевидно имат доста напреднала цялостна електронна администрация.

 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Пак тенденциозна статия! Защо се коментира само строителството, като очевидно имат доста напреднала цялостна електронна администрация.
  —цитат от коментар 10 на Лео


  Македония, една Е-стония на Балканите. И тях ли почнахте за пример да ни давате. Искам "Дневник" да направи сравнение с процедурата за строителство в Германия, за да видите какво значи бюрокрация и ред. Аз лично предпочитам такива примери, а не разни умиращи градове-държави като Естония и Македония. Не е сложна или неправилна процедурата у нас, просто чиновниците са корумпирани.

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Отправихме се пак по по посока комунизъм и ДС :)) Защо не е по простичко. Мафията е превзела всички клетки на държавата. Това дали е червена ,синя , зелена е цветови нюанс. Тогава какво? Събаряме този тип държава ! Лесно я трансформираме от Централизрана в децентрализрана. Знам че ще е трудно малко за София, защото населението там се занимава с "прихващане на пари", но трябва да стане. По скоро рано това пак ще стане по силата на други обстоятелства . Няма да има територия и население което да работи за " феодалният" град.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#11] от "Стоян":

  За Македония не знам дали е умираща, но знам че е напълно измисйена държава и там непрекъснато се случват разни измислени неща, което не пречи въпросната практика да е добра.
  В Естония нещата са други и наистина може много да се поучим от тях, ако искаме разбире се:).
  И понеже по-горе става дума за презастрояване и едва ли не, че бюрократите работят в полза на общесвото, ще кажа че не съм съгласен - разрешение са строеж може да б ъде дадено, но може и да бъде отказано, което не значи че трябва да става бавно поради бюрокрация.
  А за да се прекрати презастрояването е крайно време да се утвърдят дългосрочните устройствени планове, за да е ясно и на бизнеса и на проектанските и строителни фирми, къде може да се строи, до какви етажи и какъв тип строителство и къде вече НЕ може да се строи.

 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Аууу, в България строителството не било облекчено ли???

  Е как тогава застроиха цялото Черноморие, Банско, Пампорово, а за градинките в големите градове да не говорим.

  А пък за облекченото построяване на по 3 тавански етажа, хич пък да не говорим.

  А сега остава да го облекчат още повече...

 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Аууу, в България строителството не било облекчено ли???Е как тогава застроиха цялото Черноморие, Банско, Пампорово, а за градинките в големите градове да не говорим.А пък за облекченото построяване на по 3 тавански етажа, хич пък да не говорим.А сега остава да го облекчат още повече...
  —цитат от коментар 14 на cristo_n


  'Облекчена' е корупцията, а не процедурите за корупция :)
  Презастрояването и другите диващини не се случват от лесни и прозрачни процедури, а точно обратно - усложнени, условни и НЕпрозрачни правила.
  Имах един преподавател, който казваше относно митницте: "Има ли повече от една митническа тарифа вече имаме условия за корупция". Визираше данъчното и митниеското законодателство пълно с всевъзможни изключения и правилца, документи, бележки, лицензи, проверяващи, разрешаващи и т.н.
  Важи за всички др. икономиески дейност контролирани от държавата.

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Показателен е начина по който се заобикалят правилата за паркоместа, височина на сградите, плтност и градоустройство на зоните.
  Корупция, корупция, корупция..
  Мазните кметове и общинари си затварят очите и си взимат парите.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  "Същевременно в България проектантите внасят в общините и различни институции общо 178 документа в 3 екземпляра"

  И на БЮРМ дишаме прахта. Да живее бюрокрацията в България. Само заклинания как ще се намали чуваме

 18. 18 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  В България е крайно време, да се променят изискванията и документацията, според вида и начина на строителство...! Безумие е, за фамилна къща в собствения ти двор, документацията да е, колкото за строежа на МОЛ...!
  Из Европа в доста държави, строителството за семейни нужди минава по-доста облекчени и бързи процедури. Без изнудване и чупене на ръце от електро, газо и всякакви други снабдители.

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 19. 19 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  [quote#11:"Стоян"][/quote]

  Айде, айде, "умиращи градове-държави" били Естония и Македония. Епа ако не е голема държавата и не раждат у нея кат пакистанци--епа не моем ги уважаваме.
  ...А има и други критерии за преценка, просто казвам.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12685 Неутрално

  В България да започнеш строеж е кошмар :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":
  Свръхзастрояването и тотални архитектурно-градоустроиствени недуразумения са възможни, когато подходящите папки се одобряват на тъмно от подходящо стимулирани чиновници. Ако проектите са видими от всички, все по-малко ще са безобразията.

 22. 22 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 353 Неутрално

  добре, аз не разбирам съвсем:
  внася се несъответстващ проект, администрацията не си свършва работата и праща писмо за откритите недостатъци, но не всички съществуващи, човека внася коригиран проект, отива на одобрение и тогава се откриват нови недостатъци на проекта - но може да се върне само веднъж и това вече е станало?
  тогава какво - одобрява се с известните недостатъци, щото не може да се върне вече втори път за поправки, или се отхвърля - въпреки че човека е изпълнил дадените му от администрацията указания?

 23. 23 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#22] от "Damyan Ganchev":

  Ако си поправил недостатъците посочни в забележките - получаваш разрешително.
  Ано не си ги отстранил или корекцийте ти са отново грешни - имаш отказ на разрешително.
  Ако служителя не е видял нещо докато е разглеждал проекта първия път - член 6-ти да е гледал, той вече ще носи отговрност, а не да те подмята една година напред-назад и да оставя впечатлението, че търси рушвет и се заяжда с тебе.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9343 Неутрално

  Бокоооо и македонците ще ни задминат. Пък ти ходи и се тупай по гърдите, сякаш другите не знаят, що за стока сте. Корумпирани мафиоти и некадърници, това сте вие от ГЕРБ.

 25. 25 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#23] от "kol4o_7":

  Звучи добре, дано да е така - тогава вече се отваря вратата, като се намножат строежите в нарушение, щото някой чиновник е " проспал" да даде пълни указания в срок, на него да му търсят отговорност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK