Борисов преди години: Специализираният съд да не съди министри и депутати

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир ЦацаровПо повод обнародването днес в "Държавен вестник" на Закона за изменение и допълнение на НПК, внесен от ГЕРБ, който предвижда делата на депутати и министри да се прехвърлят в Специализирания съд, Съюзът на съдиите в България припомни изявление на Бойко Борисов като премиер през 2010 г., когато се планираше Специализирания съд при първото правителство на ГЕРБ.


Изявлението на Борисов, предадено от Дарик-радио, е в подкрепа на мнението на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, че специализираният съд трябва да се занимава с организираната престъпност, а не да се натоварва с дела срещу лица, които заемат високи постове в държавата.


Бойко Борисов предупреждава в това изявление, че делата срещу лицата на високи постове не бива да се водят в Специализирания съд, защото следваща власт може да използва новия съд за политически цели, като "надделее" във Висшия съдебен съвет. "Както сега /през 2010 г. - бел. ред./ тройната коалиция управлява през ВСС цялата съдебна система", заявява Борисов.
"Достатъчно наказание е да ти повдигнат обвинение - имиджът ти е загубен и да не те осъдят"


"Най-голямото наказание за един политик не е дори самата присъда. Фактът да отидеш в съда, фактът да те съдят, да ти повдигнат обвинение, то е достатъчно като наказание. Вече колко ще го осъдят след това е друг въпрос. Но той като имидж, като професия, вече е загубен", коментира откровено премиерът своята представа за правосъдието.

"Докато тежката организирана престъпност, убийствата, грабежите, изнасилванията, когато е в рецидив... Има хора, които по няколко пъти вършат тези неща, много зли са, много кървави, и действително могат да посегнат и върху длъжностни лица. Затова те трябва да отидат в специализирания съд, където съдиите, прокурорите, сградите, да бъдат по друг начин охранявани", уточнява Борисов.


"Министър, депутат или кмет ще го съди съд, или специализиран съд в случая, ще касае финансови престъпления. Ако вкараме и това в специализирания съд веднага ще го опорочим, че би могло да се ползва за политически разчиствания. Това може да стане ако някой някога надделее във Висшия съдебен съвет, както сега Тройната коалиция изцяло управлява съдебната система чрез ВСС, определен от нея", обяснява още той.


Сега Бойко Борисов - за трети път премиер - мисли за специализирания съд каквото казва сегашният главен прокурор. И премълчава дали избраната от ГЕРБ парламентарна квота на ВСС е "надделяла" и дали "както при тройната коалиция управлява изцяло съдебната система".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Сега Борисов си има своя "тройна колаиция" и тя управлява съдебната система.
  Само, че докога и какво ще прави после специализирания съд?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  "Бойко Борисов предупреждава в това изявление, че делата срещу лицата на високи постове не бива да се водят в Специализирания съд, защото следваща власт може да използва новия съд за политически цели"

  Хората различават политически присъди от присъди за корупция. Дали например "рицарството" е корупция, ще си проличи ако Маги се яви на избори. Само дето трябва да са мажоритарни, за да я разпознаят хората.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2104 Весело

  Изявлението на Борисов, предадено от Дарик-радио, е в подкрепа на мнението на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, че специализираният съд трябва да се занимава с организираната престъпност, а не да се натоварва с дела срещу лица, които заемат високи постове в държавата."Може ли организирана престъпност(мафия)без политици-прокурори и съдии на високи постове!?

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Айде да не се оливаме! Борисов възлага на специализирания съд това, за което настояха в мониторинговия доклад от Брюксел. Да не мислите, че му е кеф да даде функции на съд, който след някоя година може да съди него?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Последното, което може да се каже за Борисов е, че е последователен

 6. 6 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 329 Неутрално

  По-показателен факт от това, че радетелите на съдебна реформа просто гледат как да уредят те да контролират съдебната власт от този спор няма. Защо специализираният съд да произнася политически мотивиране присади, а това да не може да прави софийски районен съд? И едните и другите могат да вършат това, проблема е в морала на конкретния съдя, спомням си мноого дела на политически лица внасяни в СРС. Или Христо Иванов и сие твърдят, че съдиите в специализираният съд по принцип са корумпирани и се влияят от политиците, а тези в СРС са имунизирани срещу подобни действия.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6832 Неутрално

  Политиците разчитат на късата памет на избирателите си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  та като помнел Гугъл ..
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/03/809376_bjudjet_2010_e_edinstveniiat_variant_bulgariia_da_mine/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  Хайде, пък, да се олеем и да си дадем сметка, че в страната ни току-що се създаде извънредно съдилище. И то наказателно. Може и да не попадаш под неговите удари, засега. Може би по-късно. А може би и аз, или мои близки, или твои. Знае, ли, човек?

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Борисов кога е казвал два пъти едно и също. Той се върти според вятъра и интереса си. Човекът страда от раздвоение на личността.

 11. 11 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Тиквата се оплете като пиле в калчища... Отново! За негово щастие мат'ряла дреме.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4778 Неутрално

  До коментар [#5] от "daam":

  "Фурнаджийска лопата" е най-близкото до действителността определение за ББ! Явно е много зависим от Доган и Пеевски! Държат го здраво и прави всичко, което поискат!

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  "Бойко Борисов предупреждава в това изявление, че делата срещу лицата на високи постове не бива да се водят в Специализирания съд, защото следваща власт може да използва новия съд за политически цели, като "надделее" във Висшия съдебен съвет. "Както сега /през 2010 г. - бел. ред./ тройната коалиция управлява през ВСС цялата съдебна система", заявява Борисов."

  Това му е идеологията. Да надделее във ВСС. По-важно от всичките му там магистралки, тунелчета, една фабрика и един язовир. Е ми ще надделее, как няма да надделее. И българският народ ще му помогне, как няма да му помогне. Наш човек, човек от народа!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4778 Неутрално

  Съдебната реформа, както аз я виждам, е най-вече контрол над безконтролната в момента прокуратура! Не искам прокуратурата да бъде под контрол на която и да е група олигарси. Пеевски, Прокопиев, Дончев, Гергов. Нека се отчита пред Народното Събрание и отчетът да се приема с две трети мнозинство. Главен прокурор, ВСС и ръководители на основните съдилища да се избират с квалифицирано мнозинство!

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4778 Неутрално

  Напълно неприемливо е прокуратурата да обвинява само и единствено Цветан Василев за фалита на КТБ! Той е безспорно виновен, но виновни са и Пеевски, и Искров, и Мавродиев, и всички премиери от времето на възхода и падението на банката! Основно Борисов и Олигархски! Напълно неприемливо е да няма обвинен за Белене! Платихме над милиард за проект без подписан договор! Напълно неприемливо е да няма обвинение за платения милион на Доган за "консултации" за Цанков камък! Главният хидролог на Републиката е завършил философия!

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, нема нужда от preferential treatment.
  Има нужда от праводъдие прозрачно и разбираемо за целия Народ.

  "Борисов преди години: Специализираният съд да не съди
  министри и депутати"

 17. 17 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Искаме политически процеси! Партиите са очевидно престъпни организации и заслужават съд.
  Второ, което е и по-важно, според мен. На всякъде по света, но особено в България, политическата класа се оправдава с това, че една евентуална присъда срещу политик може да е да политически мотивирана. За това и има имунитети. Но реално именно имунитетите, които имат депутатите стават причина да се водят дела срещу тях: конкурентната партия иска да се вземе имунитета, за да се започне разследване, без значение за какво. Присъда може и да няма, но не е и това целта, целта е скандал. Този филм го гледаме в България много години вече.
  А да не говорим, че който твори законите, а сам не ги спазва, заслужава дори по-голямо наказание от редовите граждани.
  В тази връзка само съдебна реформа не е достатъчна. Има нужда и от тотална промяна в наказателния кодекс. Както и да отпаднат такива малоумия като депутатския имунитет, който се поддържа и още по-глупавия "аргумент", че видите ли, навсякъде по света го имало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK