Българските учени отново останаха без достъп до световни бази данни

Българските учени отново останаха без достъп до световни бази данни

© Elsevier БългарияБългарската научна общност отново остана без достъп до световните бази данни ScienceDirect и Scopus. За проблема, който е налице от 4 август т.г, бе съобщено от учени.


В писмо, което те са получили от издателството на голяма част от научните журнали Elsevier (Елзевиер), се казва, че достъпът е преустановен, тъй като "заради забавяне на разпределянето на средства на правителствено ниво" Министерството на образованието и науката (МОН) не успява да изпълни споразумението си с издателството, което е за периода 2017-2019 г.


През август 2016 г. научната общност остана без достъп до базите данни за малко повече от седмица, тъй като министерството не бе подновило годишния абонамент, от който се възползват 59 научни организации и висши училища. Тогава бе съобщено, че той струва 7.9 млн. лева с ДДС.
В писмото от издателството до учените се посочва, че въпреки неизпълнението на споразумението от страна на МОН Elsevier е продължило да осигурява свободен достъп през първите седем месеца на 2017 г. "Работихме с министерството, за да намерим решение за тази неприятна ситуация, но до момента няма успех. Вследствие на това няма да можем да продължим достъпа до ScienceDirect (за съдържание, публикувано през 2017 г. и след това) и Scopus, считано от 4 август 2017 г.", се казва в писмото, което учените са получили ден по-рано. В него се казва още, че и двете страни са силно мотивирани да продължат да търсят решение.


"Дневник" попита МОН за размера на неизплатените средства и за евентуалните мерки, които ще бъдат предприети, за да бъде възстановен достъпа до базите данни, но към момента няма отговор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK