От сряда започва обезвреждането на трихлоретановата "бомба" в "Полимери"

Зоната, в която се съхранява опасният трихлоретан

© Спас Спасов

Зоната, в която се съхранява опасният трихлоретанДесетмесечният срок за утилизацията на взривоопасния химикал дихлоретан, който се съхранява на територията на някогашния завод "Полимери" в Девня, започва да тече от сряда. Това заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който заедно с премиера Бойко Борисов днес посети площадката, на която се съхранява химикалът.


Процесът по утилизацията ще бъде извършен във Франция, за което в края на миналия месец правителството отпусна над 14.4 млн. лв. Сумата трябва да покрие и разходите по отстраняване на непосредствената заплаха от взрив при безконтролно рязане на скрап на територията на "Полимери".


Пасев обясни още, че по-голямата част от трихлоретана, който в момента се съхранява в компрометирани цистерни на територията на завода, е бил произведен след приватизацията му. Въпреки това сега унищожаването на химикала е останало
ангажимент на държавата


което според Пасев било необяснимо, при положение че в "Полимери" е имало система за утилизация, която е била продадена в Румъния, без изобщо да е работила.


Теренът на "Полимери" от близо 1.3 хил. дка бе купен от пловдивското дружество "Хъс", което се занимава с производството на метал от скрап. С парите от сделката според Пасев щели да бъдат удовлетворени исковете на част от кредиторите на дружеството, което до фалита си е натрупало задължения от над 20 млн. лв.


Преименуваното и приватизирано през 1998 г. дружество "Полимери"


агонизира вече деветнадесет години


През есента на 2011 г. без разрешение на общото събрание на "Полимери" част от сградите, производствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв. са прехвърлени в ново дружество - "Полимери инвест", собственост на Николай Банев и съпругата му Евгения. До 7 септември 2011 г. негов мажоритарен собственик на компанията е публичното дружество "Полимери". Баневи обаче апортират в новата компания и други свои активи, като по този начин придобиват мажоритарния контрол върху нея.


По това време Евгения Банева обяснява, че целта на операцията е в Девня да бъде изграден нов завод за сода каустик. Тя дори съобщава, че за тази цел е осигурена инвестиция от над 100 млн. евро. Само година по-късно става ясно, че


Останките на "Полимери"

© Спас Спасов

Останките на "Полимери"


"Полимери" загива


тъй като е систематично източвана. Според официално съобщаваната информация през 2011 г. неправомерно присвоените средства са на стойност над 124 хил. лв., а само година по-късно обявената сума е вече 1.5 млн. лв. Като виновни за предизвестената смърт на "Полимери" са посочени "правоохранителните органи и институциите", които бездействат, вместо да вземат мерки за предотвратяване на кражбите, парите, от които са прехвърляни в частната компания на Николай и Евгения Баневи.


Според Румен Дяков, инженер от екипа на синдика на "Полимери", така е била подготвена "стратегията за декапитализация на компанията, преди тя да бъде фалирана". "Изпълнението на плана започва през юли 2012 г., обясни той преди време за "Капитал". На тази дата 168 сгради и съоръжения, собственост на "Полимери", са апортирани в "Полимери инвест". Веднага след това те са заличени от кадастралните и имотните регистри, за да бъдат подготвени за събаряне", смята Дяков.


Сега повечето от производствените халета действително вече са


съборени и преработени


като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап.
При посещението си в завода днес премиерът Борисов каза, че новият собственик на "Полимери" на практика е дошъл, за да нареже завода и да го приключи. "Това е историята на българския преход. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедеси-Майбах" и ни дават оценка", каза Борисов.


Той добави, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност.


Цистерните, в които се съхранява взривоопасният трихлоретан

© Спас Спасов

Цистерните, в които се съхранява взривоопасният трихлоретан


На територията на завода в момента продължават да се намират и резервоарите с


изключително опасния химикал


трихлоретан, като една от тях е в лошо състояние. За транспортирането и обезвреждането на тежките фракции бе обявен търг за възлагане на обществена поръчка. Той бе спечелен от консорциума "Ви Пи Инд-Еко" с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Резултатите от конкурса обаче бяха обжалвани, което забави процедурата по обезвреждане.


Последната голяма авария с трихлоретан в "Полимери" се случи през далечната 1986 г. По това време той е произвеждал хлор, винил и поливинилхлорид, като най-новата и модерна мощност в девненския химически комплекс. В следствие на взрив заводът е почти разрушен. Ударната вълна от експлозията е усетена чак във Варна. На 20 км от мястото на взрива е регистриран трус от 3 степен по скалата на Рихтер. Загиват 20 души, а ранените са няколко десетки.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Гневно

  Грозна (меко казано) гледка, типична за Банев и Баневица!? А накрая и ние ще плащаме ("... правителството отпусна над 14.4 млн. лв. Сумата трябва да покрие и разходите по отстраняване на непосредствената заплаха от взрив"....), защото тези "приватизатори" , при положение, че в "Полимери" е имало система за утилизация, са я продали в Румъния без изобщо да е работила!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 714 Гневно

  Българска комунистическа идилия.....

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 646 Неутрално

  От поредната богата на полезна информация статия не се разбира имало ли е през последните десетина години РИОСВ във Варна и МОСВ? И защо точно сега сикаджията се е сетил да обезврежда трихлоретановата "бомба", а не напр. през 2011 г. когато Полимери имаше собственици, на които беше разрешено да откраднат "част от сградите, призводствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв.", вместо да бъдат помолени да си утилизират отровите?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 4. 4 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Баневи купиха заводът с бонове чрез АКБ форест в краят на 90те. Такива заводи тогава е имало още само 3 в света. Много ни отне демокрацията......

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Още колко поразии трябва да направи тази фамилия, за да ги привика някой, за да си ги платят и да им забрани да се правят на бизнесмени! За такива документи има вип-брадъри и от рода полета на изява. Спрете това комсомолско леке! Или ако не искате, или не можете, плащайте му вие напъните да си играе на индустриалец!

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1254 Весело

  До коментар [#3] от "bgkurshum":

  Абе кой мръсен комунист им даде на Баневци това предприятие през 1998 г.?
  Wait, oh shi.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Приватизационният договор, ако е от 1998 година е минала давност, а и за анексите към него ако са правени.
  Никой няма да понесе отговорност за това, че сега държавата ще заплаща утилизацията на нещо, което е трябвало като всеки актив да премине в собственост на приватизатора и той да се оправя с него за своя сметка и отговорност.
  Един добър завод от осемдесетте години на миналия век, една нелепа авария разрушила основното му производство на ПВЦ, едни неспособни чиновници от тогавашната АП и бутафорни собственици и 5-6 правителства и заспали областни управители от 1998 година насам и ще платим все пак всички ние.....
  и сега ни хвърлят прах в очите с прокуратурата, хептен за изтривалка я имат вече

  mak1951
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Те назначените ни "капиталисти" само това могат, да режат на скрап и продават като отпадъци. Ако го продадат като оборудване вече е върховно постижение /естествено на цената на отпадъци/.

  Когато се видях с приятели от младите години като инженер в едно малко градче ми разказваха, как първата работа на един такъв назначен капиталист била да продаде 10 тона лагери и зъбни колела като старо желязо. Лагери и зъбни колела, не е дори скраб! И след това от ИПИ имат нахалството да ми говорят, че частното винаги било по-ефективно! Може, но не и в България.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  "... "Това е историята на българския преход. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедеси-Майбах" и ни дават оценка", каза Борисов.
  Той добави, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност. ..."!

  Може да сте сигурни, че косъм няма да падне от главите на фамилия Баневи...! Да сте чули, някой да е пострадал, заради неизпълнение на приватизационен договор? Ами няма и да чуете...!
  Последния пресен пример. Приватизацията на Булгартабак...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgkurshum":Абе кой мръсен комунист им даде на Баневци това предприятие през 1998 г.?Wait, oh shi.........
  —цитат от коментар 6 на pag


  .... не само мръсен, но черен беше тоя комунист. И сектата още го слави.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2316 Разстроено

  Грозна (меко казано) гледка, типична за Банев и Баневица!?
  —цитат от коментар 1 на hamiltonF1

  Да бяха само те... Аз не мога да изброя повече от 4-5 големи предприятия които да имат по-добра съдба, останалото е леш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5514 Неутрално

  До каквото се докоснаха/разбирай приватизираха/ Баневи всичко спря да работи и се разпродаде. Което не можеше да се продаде - на скраб.

 13. 13 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  "Той добави, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност."

  Бойко няма защо да говори с Цацаров, не му е началник. Цацаров трябва да се самосезира за пладнешкия грабеж и действията на Баневи. Ама той е зает да прави проверки на Нено Димов, че се опитва да оправя поразиите на тройната коалиция.

  До коментар [#3] от "bgkurshum":Абе кой мръсен комунист им даде на Баневци това предприятие през 1998 г.?Wait, oh shi.........
  —цитат от коментар 6 на pag


  То е ясно кой - единствения и неповторимия (the one and only) Иван Костов. Но хайде - подарил завода на Баневи, после не е ли имало агенция за следприватизационен контрол? Кой я е ръководил от 1998 досега?

 14. 14 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.
  Къде беше администрацията ти бре БайХ? НАП, Агенция за приватизация? Мин. Фин? Къде спахте тогава.
  Господин Главният прокурор?
  Сега ще им платим и утилизация та...
  Тутурутка искат ли?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 15. 15 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgkurshum":Абе кой мръсен комунист им даде на Баневци това предприятие през 1998 г.?Wait, oh shi.........
  —цитат от коментар 6 на pag


  Той тоя не само на тях даде. Те ако са само те бенефициентите на приватизация аз лично с мед ще ги храня от тук до края на света. Всички комунета дето са със шизофренно поведение спрямо оскотелия си малоумен електорат и начина си на дейтвие/живот са за търкане на нарове след одържавяване на всичките им авоари.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 16. 16 Профил на faq27528829
  faq27528829
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо се чудим, че се продават основните средства (машините) в заводите за старо желязо. Поговорката е "лудите изяждат и три зелника стига да има". По повод грабителската приватизация
  "Абе кой мръсен комунист им даде на Баневци това предприятие през 1998 г.?"
  По време на приватизацията напълно бяха изблъскани встрани инженеро-технически кадри на възраст когато бяха наясно какво имущество има в Отдела на Главния механик съдържащ пълното описание на всички машини. Направи се реална обезценка на машини и съоръжения купувани с долари. Не беше позволено да се продава оборудването и готовата продукция на реални цени а само чрез бонова приватизация, която изисква само 10% от сумата и освен това чрез работническо мениджърско дружество. Не може да си представим, че тогавашното "демократично" мнозинство не е било наясно с бъдещия резултат. Вследствие заводите бяха оставени без реална оценка, продадени за скрап и с договори за приватизация правени пет за четири. Всички технически грамотни хора бяха изтласкани и пратени да продават гащи и чорапи на кооперативния пазар. Освен това много населени места останаха без поминък. А можеше с отговорност и желание това което работи да продължи да работи с добро управление на активите. Да се подобри дизайна на някои стоки, които можеше да се продават още. Това е положението приятели !

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1254 Любопитно

  Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.
  —цитат от коментар 14 на widowmaker Борисов е единствената партия !?!


  Правилно, правилно....
  И кой беше тоя мръсен комунист, който я даде тая баница?

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1254 Любопитно

  До коментар [#16] от "faq27528829":

  Въпросът ми беше риторичен, естествено.
  По 90-те години работех като инженер-конструктор в един военен завод, та съм жив свидетел на всички врътки, като се почне от стачките, инспирирани и ръководени от "Подкрепа", назначаването на пълни безхаберници-подкрепаджии за директори, инсталирането на "наши" фирми на входа и изхода, боновата приватизация, регистрирането на РМД-то, последователните увеличения на капитала му докато накрая контролния пакет мина в ръцете на 5 човека. Предприятието поне извади късмет да го купят хора с намерение да станат (и станаха, ама за тях няма да видите нито ред никъде) истински богати, та нито го нарязаха на скрап, нито препродадоха за жълти стотинки на други инвеститори. Сега са работодатели на близо 9 хил. човека - който има малко мозък, ще се сети за какво иде реч.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "Той добави, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност."

  Никога няма да се случи

 20. 20 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "The HunteR":

  много, много повече от три подобни завода е имало през средата на осемдесетте години по света. Само в бившия СССР бяха 4 или 5.

  Некадърността и продажността са ни отнели възможните ползи от продажбата на този завод, а не демокрацията, както впрочем и от продажбата на НХК.....

  mak1951
 21. 21 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#17] от "pag":

  Описал съм(неизчерпаеми) кой трябваше да е разбрал какво се случва там. Знаели са!!!
  Преди няколко години пак стана въпрос за тези цистерни и ... Нищо

  "We're not gonna take it! Anymore."
 22. 22 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  На цяла България отдавна им стана ясно що за хора са Баневи...
  Само едно не мога да разбера - що за човек си, че да постъпваш по този начин...
  Същото се питам и за телефонните измамници...

  Иначе масовата приватизация беше една от най-големите измами на прехода...другите държави още в началото гледаха да продадат всичко на западни инвеститори- народите им погладуваха няколко години, докато се преструктурира икономиката, ама след това тръгнаха нагоре - при нас мизерията продължава..

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  До коментар [#22] от "rainbou1":

  Само Баневи ли? всички заводи се подариха на комунистически номенклатури:
  БМФ - Домусчиев/наряза корабите на скрап в Индия.
  Химко-Враца....
  Кремиковци
  ...........

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 24. 24 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 555 Гневно

  Аз един въпрос имам... всъщнст няколко...
  1. Всъщност кой продава на ХЪС-аджиите площадката ? Банев или Държавата ?
  2. Ако Държавата ще чисти лай..та на Банев , и е спешно и неотложно, защото тогава държавата не лапне парите на ХЪС_аджитте , а кредиторите да го... квото остане? В противен случай "кредиторите" да ги чистят тия химикали ?
  3, Кой поволил на ХЪС-аджиите да лапнат готова площадка с идеална инфраструктура: вагонетки, пристанище специално за заводите, влак и автомагистрала в непосредствена близост - без да им се закачи за гъ..а като ремарке и химикалите ?

  САМО АЗ ЛИ СЪМ ОСТАНАЛ ЕДИНСТВЕНИЯ МИСЛЕЩ И ИМАЩ ТАШ...ЦИ МЪЖ В ТОЯ КЛО..Т НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ, МАМКА МУ !?!!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 25. 25 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#17] от "pag":

  Не беше един,но все пак тон на МАСОВАТА И КАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ,и то забележете,след скалъпените банкови фалити през 1996 г /вж.Румен Гечев/даде не кой да е ,а ДРАГАЛЕВСКОТО ГУРУ и дори се хвалеше с успешните приватизационни сделки !
  Дори и КУРнелка намаза тогава ,да е жива и здрава да води НАШАТА ПАРТИЯ !

 26. 26 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":


  Те назначените ни "капиталисти" само това могат, да режат на скрап и продават като отпадъци. Ако го продадат като оборудване вече е върховно постижение /естествено на цената на отпадъци/. Когато се видях с приятели от младите години като инженер в едно малко градче ми разказваха, как първата работа на един такъв назначен капиталист била да продаде 10 тона лагери и зъбни колела като старо желязо. Лагери и зъбни колела, не е дори скраб! И след това от ИПИ имат нахалството да ми говорят, че частното винаги било по-ефективно! Може, но не и в България.
  —цитат от коментар 8 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Когато се казва, че частото е по-ефективно, се има предвид, че собственикът е създал компанията си от нищото и милее за нея, а не му е връчена от компартията, какъвто е повсеместния случай в България. А вие там вместо да се озлобявате срещу комунистите, се озлобявате срещу частната инициатива като такава и срещу демокрацията като такава.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 27. 27 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Аз един въпрос имам... всъщнст няколко...1. Всъщност кой продава на ХЪС-аджиите площадката ? Банев или Държавата ?2. Ако Държавата ще чисти лай..та на Банев , и е спешно и неотложно, защото тогава държавата не лапне парите на ХЪС_аджитте , а кредиторите да го... квото остане? В противен случай "кредиторите" да ги чистят тия химикали ?3, Кой поволил на ХЪС-аджиите да лапнат готова площадка с идеална инфраструктура: вагонетки, пристанище специално за заводите, влак и автомагистрала в непосредствена близост - без да им се закачи за гъ..а като ремарке и химикалите ?САМО АЗ ЛИ СЪМ ОСТАНАЛ ЕДИНСТВЕНИЯ МИСЛЕЩ И ИМАЩ ТАШ...ЦИ МЪЖ В ТОЯ КЛО..Т НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ, МАМКА МУ !?!!!
  —цитат от коментар 24 на Georgi Velev


  Хъс го купи от ЧСИ. Кредиторите са основно НАП, НЕК, булгаргаз. Та това което взеха от продажбата пак отиде в държавата.

  Аз ще попитам: Защо по примера на пеевски(техномаркет-глориент) държавата не обяви апорта на машините за недействителен и да налапа активите на баневи?

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Те назначените ни "капиталисти" само това могат, да режат на скрап и продават като отпадъци. Ако го продадат като оборудване вече е върховно постижение /естествено на цената на отпадъци/. Когато се видях с приятели от младите години като инженер в едно малко градче ми разказваха, как първата работа на един такъв назначен капиталист била да продаде 10 тона лагери и зъбни колела като старо желязо. Лагери и зъбни колела, не е дори скраб! И след това от ИПИ имат нахалството да ми говорят, че частното винаги било по-ефективно! Може, но не и в България.
  —цитат от коментар 8 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  градчето Ген. Тошево ли беше

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Определено е в пъти по-ефективно, но когато не ти е подарено по партийна линия!

 30. 30 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "The HunteR":

  Демокрацията не е виновна, тя не е субект. Виновни са хората, поименно - Баневи.

 31. 31 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgkurshum":
  -------------------------
  Статията е толкова богата на информация,че не можеш да разбереш за дихлоретан или три хлоретан става въпрос?...толкова ражда главата Спасова...
  ПП. Нищо лично Спасе...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Другарите Баневи да благодарят на приватизатора другаря Костов, ако не са благодарили още на времето.

 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#10] от "Български патриот":
  И консултант беше в банката на мафията

 34. 34 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  По принцип частното е по-ефективно.
  Ако си създал сам или си го купил за много пари. В случая са го "подарили" на РМД-то за смешна сума. Масово е така.

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7856 Неутрално

  Безумна българска разсипия и алчност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  Подаръци, съдебни и държавни чадъри, и така заверата върви...
  14 милиона за Банев от бюджета...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  градчето Ген. Тошево ли беше
  —цитат от коментар 28 на дерибеев


  Друго, близо до Пловдив. Но случаят е абсолютно ТИПИЧЕН за цяла България. Просто на един и същи тип хора я раздаваха тази собственост. Само големината на "порцията" беше различна но калъпа един и същи. Или комунистически кариеристи или новоизлюпени "демократи". Толкова некадърни, че дори в БКП не са ги приели макар че са се натискали.

  Голямо изключение беше собствеността да попадне в ръцете на специалисти които да знаят как работи предприятието което са им дали. Просто добрите специалисти не са партийни кариеристи, те /доста наивно/ смятат да се реализират с качествата си, не с партийна кариера. Съответно когато се раздаваше собствеността тях ги нямаше в списъците.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK