От сряда започва обезвреждането на трихлоретановата "бомба" в "Полимери"

Зоната, в която се съхранява опасният трихлоретан

© Спас Спасов

Зоната, в която се съхранява опасният трихлоретанДесетмесечният срок за утилизацията на взривоопасния химикал дихлоретан, който се съхранява на територията на някогашния завод "Полимери" в Девня, започва да тече от сряда. Това заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който заедно с премиера Бойко Борисов днес посети площадката, на която се съхранява химикалът.


Процесът по утилизацията ще бъде извършен във Франция, за което в края на миналия месец правителството отпусна над 14.4 млн. лв. Сумата трябва да покрие и разходите по отстраняване на непосредствената заплаха от взрив при безконтролно рязане на скрап на територията на "Полимери".


Пасев обясни още, че по-голямата част от трихлоретана, който в момента се съхранява в компрометирани цистерни на територията на завода, е бил произведен след приватизацията му. Въпреки това сега унищожаването на химикала е останало
ангажимент на държавата


което според Пасев било необяснимо, при положение че в "Полимери" е имало система за утилизация, която е била продадена в Румъния, без изобщо да е работила.


Теренът на "Полимери" от близо 1.3 хил. дка бе купен от пловдивското дружество "Хъс", което се занимава с производството на метал от скрап. С парите от сделката според Пасев щели да бъдат удовлетворени исковете на част от кредиторите на дружеството, което до фалита си е натрупало задължения от над 20 млн. лв.


Преименуваното и приватизирано през 1998 г. дружество "Полимери"


агонизира вече деветнадесет години


През есента на 2011 г. без разрешение на общото събрание на "Полимери" част от сградите, производствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв. са прехвърлени в ново дружество - "Полимери инвест", собственост на Николай Банев и съпругата му Евгения. До 7 септември 2011 г. негов мажоритарен собственик на компанията е публичното дружество "Полимери". Баневи обаче апортират в новата компания и други свои активи, като по този начин придобиват мажоритарния контрол върху нея.


По това време Евгения Банева обяснява, че целта на операцията е в Девня да бъде изграден нов завод за сода каустик. Тя дори съобщава, че за тази цел е осигурена инвестиция от над 100 млн. евро. Само година по-късно става ясно, че


Останките на "Полимери"

© Спас Спасов

Останките на "Полимери"


"Полимери" загива


тъй като е систематично източвана. Според официално съобщаваната информация през 2011 г. неправомерно присвоените средства са на стойност над 124 хил. лв., а само година по-късно обявената сума е вече 1.5 млн. лв. Като виновни за предизвестената смърт на "Полимери" са посочени "правоохранителните органи и институциите", които бездействат, вместо да вземат мерки за предотвратяване на кражбите, парите, от които са прехвърляни в частната компания на Николай и Евгения Баневи.


Според Румен Дяков, инженер от екипа на синдика на "Полимери", така е била подготвена "стратегията за декапитализация на компанията, преди тя да бъде фалирана". "Изпълнението на плана започва през юли 2012 г., обясни той преди време за "Капитал". На тази дата 168 сгради и съоръжения, собственост на "Полимери", са апортирани в "Полимери инвест". Веднага след това те са заличени от кадастралните и имотните регистри, за да бъдат подготвени за събаряне", смята Дяков.


Сега повечето от производствените халета действително вече са


съборени и преработени


като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап.
При посещението си в завода днес премиерът Борисов каза, че новият собственик на "Полимери" на практика е дошъл, за да нареже завода и да го приключи. "Това е историята на българския преход. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедеси-Майбах" и ни дават оценка", каза Борисов.


Той добави, че е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност.


Цистерните, в които се съхранява взривоопасният трихлоретан

© Спас Спасов

Цистерните, в които се съхранява взривоопасният трихлоретан


На територията на завода в момента продължават да се намират и резервоарите с


изключително опасния химикал


трихлоретан, като една от тях е в лошо състояние. За транспортирането и обезвреждането на тежките фракции бе обявен търг за възлагане на обществена поръчка. Той бе спечелен от консорциума "Ви Пи Инд-Еко" с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Резултатите от конкурса обаче бяха обжалвани, което забави процедурата по обезвреждане.


Последната голяма авария с трихлоретан в "Полимери" се случи през далечната 1986 г. По това време той е произвеждал хлор, винил и поливинилхлорид, като най-новата и модерна мощност в девненския химически комплекс. В следствие на взрив заводът е почти разрушен. Ударната вълна от експлозията е усетена чак във Варна. На 20 км от мястото на взрива е регистриран трус от 3 степен по скалата на Рихтер. Загиват 20 души, а ранените са няколко десетки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK