Валидността на задграничните паспорти ще се увеличи от 5 на 10 години

Валидността на задграничните паспорти ще се увеличи от 5 на 10 години

© Надежда Чипева, КапиталВалидността на задграничните паспорти ще бъде увеличен двойно и от 5 ще стане 10 години. Освен това сънародниците ни в чужбина ще могат да ги получават само с едно посещение в консулска служба. Това обяви пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева. Предложението е част от проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане.


От ведомството са установили след проучване в страните от Европейския съюз, че България е от малкото държави, при които паспортът е с толкова кратка валидност. Същевременно срокът на валидност на личната карта, която също дава право на пътуване в чужбина, включително извън ЕС, е 10 години.


Удължаването на този срок би облекчило много българските граждани, включително тези, получаващи чужди визи с 10-годишна валидност. В момента паспортите с изтекъл срок, но с валидни визи, трябва да се носят заедно с новия паспорт при влизане в съответната държава. Предвидено е изменението да влезе в сила от началото на 2020 г., тъй като трябва да се промени технологията на издаване на паспорти.
Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер. До момента това не беше възможно, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е срещу заплащане документите им да пристигнат в консулската служба по DHL, откъдето да ги получат отново лично.


Ще се дава и възможност на българите да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на свой стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство, за да получи новия си документ.


Освен това ще бъдат намалени максималните срокове за издаване на документи, заявени в чужбина. Обикновената услуга, която до момента отнемаше 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега.


Захариева добави, че таксата за издаване на български временен паспорт в чужбина ще бъде намалена от 67 на 50 евро. Издаването на свидетелство за съдимост ще поевтинее от 20 на 10 евро.


Външният министър уточни, че от вчера четири български задгранични представителства са оборудвани с ПОС терминали, за да може да се плаща за дадена услуга и с карта. Така по думите ѝ гражданите ще могат много по-удобно и по-бързо да свършват работата си.


Захариева не подмина и темата за договора за добросъседство с Македония. Според нея за последните 12 години западната ни съседка не е отворила нито една глава от преговорите за влизане в Европейския съюз. Именно заради това България щяла да помага с каквото може.


"Нашето послание беше да ни помогнат, за да може и ние да им помогнем. Реформите са много важни, но няма как ние да правим реформите в чужда държава", каза още Захариева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK