Президентът наложи вето върху промените в Закона за околната среда

Президентът наложи вето върху промените в Закона за околната среда

© Георги КожухаровДържавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. обекти от национално значение, съобщават от прессекретариата на президента. Такива са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".


Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Само така можела да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда.


Още с приемането на промените няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да им наложи вето. Според тях в този си вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика.
"Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност", пише в мотивите си Радев.


Според него екологичното законодателство е превантивно насочено да не се допуснат непоправими екологични последици. Гаранция за всичко това пък било съществуващото двуинстанционно съдебно производство.


Радев изрази увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс "между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността".


Председателят на парламента Димитър Главчев използва профила си във "Фейсбук", за да обяви наложеното вето от президента. Той вече е възложил на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители.


В края на миналата седмица в Държавен вестник беше обнародван указ от президента Радев, с който той пусна Закона за изменение и допълнение на НПК (Наказателно-процесуалния кодекс), който предизвика високо напрежение сред юристи и обществени организации с няколко силно оспорвани разпоредби: за превръщане на Специализирания наказателен съд в особен за високите етажи на властта, но не за всички централни институции, и с орязването на права на защитата под предлог за ускоряване и облекчаване на формализма в наказателния процес.


Това стана, въпреки че осем граждански организации и няколко извънпарламентарни политически партии изпратиха обръщение до президента с призив да бъде наложено вето на промените в НПК и Закона за съдебната власт (ЗСВ).


До края на тази седмица ще стане ясно какво е решил президентът за Закона за съдебната власт.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Любопитно

  Само така!
  Няма да оставим гладна съдебната система, я !
  Обжалване и после обжалване на обжалването!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Разбира се. Има си законен ред. Не може да променяш закон само за определени неща, само защото ти пречат и те дразнят.

 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Браво на Президента!
  Президент на всички българи, защитаващ само и единствено националните интереси.

 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 718 Неутрално

  а Нено се похвали за Калиакра: "Спасихме голф клуба и перките!"

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Е! И сега за какво ще реват мразилките, които ни обясняеаха, че той в никакъв случай няма да наложи вето. В случая от вето има нужда, защото тези промени не могат да бъдат атакувани в Конституционния съд, докато по НПК например,НПОшките и така наречените партии можеха директно да насочат претенциите си към КС, но целта беше да интригантстват.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  а Нено се похвали за Калиакра: "Спасихме голф клуба и перките!"
  —цитат от коментар 4 на sa6


  И сега идкат да разкарат тракторите и комбайните от пътищата, защото пречат на голфърите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Този път Президента постъпи правилно - взе решение в интерес на обществото.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Ясно ми е че един президент, дори и да е доста по-развит в интелектуално отношение от сегашния, няма как да е спец по всички възможни въпроси и затова има някакъв кръг от експерти съветници.
  За съжаление, освен че самия той не вижда много по-далеч от носа си и реагира според това което му шушнат, но и тези около него като че ли имат доста спорни експертни качества.
  Основния ни проблем е калпавата правосъдна система, а точно там той проявява една доста странна ( да не кажа друга дума) пасивност.

 9. 9 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  И понеже ни е калпава правосъдната система, дай да ограничим достъпа на хората до нея.... да ти имам логиката... (а активност по отношение на оправянето на правосъдната система не трябва ли да се търси от друга страна - една дама даже се беше изказала, че съдебната реформа е приключила. Сега същата е министър на правосъдието май.)

 10. 10 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали Радев не осъществява предизборната си закана, че ще бъде шпионин на народа при задкулисната гавра с нас, до която вече има достъп... ?

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Никак не съм фен на генеРадев, но мисля, че наложеното от него вето, е правилно решение!

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Браво на президента на ДСБ и БСП!!!

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Дали Радев не осъществява предизборната си закана, че ще бъде шпионин на народа при задкулисната гавра с нас, до която вече има достъп... ?
  —цитат от коментар 10 на Крали Марко


  У червените тикви само шпиони се въртят.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smile":

  Напротив, можеш. Това е смисълът на Народното събрание, да променя онова, което пречи или дразни, иначе за какво са там.
  В случая зад хубавите формулировки става дума за попарено желание на "природозащитниците" да блокират завършването на Струма толкова дълго, че всичко да се забатачи, а трафикът север юг да минава през Сърбия, както досега.
  Вероятно са си заплюли и други проекти.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Не е редно доказан институционен ред да се променя в закони. Втората дистанция е много важна за справедливото решаване на делата.

 16. 16 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Подкрепям.

  Почват да лъсват нечистоплътните намерения и на т.нар. 'съдебна реформа'. Балъците си мислят, че нещо се реформира, а всъщност основното намерение е да се премахват спънките пред мутро-бизнеса, за да могат мутрите да си правят съвсем каквото си искат, и да не се притеснява с някаква си там 'природа'.

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Неутрално

  браво ,дори и да е само от популизъм !

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  милиционерската шайка реве ,днес е един добър ден за българската демокрация !

 19. 19 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Този път Президента постъпи правилно - взе решение в интерес на обществото.
  —цитат от коментар 7 на Gopeто


  Другарю, виждам как пишете Президент с главно П. В интерес на народа. На руския народ ;)

 20. 20 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smile":Напротив, можеш. Това е смисълът на Народното събрание, да променя онова, което пречи или дразни, иначе за какво са там. В случая зад хубавите формулировки става дума за попарено желание на "природозащитниците" да блокират завършването на Струма толкова дълго, че всичко да се забатачи, а трафикът север юг да минава през Сърбия, както досега. Вероятно са си заплюли и други проекти.
  —цитат от коментар 14 на dogwoman


  Ограничават се права, понеже дадена група хора те дразни и ти пречи на проектите (тези проекти как пък толкова години не можаха да ги направят като хората и все някой друг им е виновен). Ами утре ще реши, че го дразнят кучкарите примерно и ще реши кучета да не се разхождат по улиците и край. Без право на мнение и без коментар. Тогава все така позитивно ли ще си настроена? или само когато се ограничават чужди права, без да те засягат теб... Изобщо мисъл някаква влага ли се за това как трябва да работи една правова държава или се действа само по интереси и на парче?

 21. 21 Профил на Непредубеден
  Непредубеден
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Замазване на очите, след като спокойно приеха законите в съдебната власт. С много евтини политически трикове взеха да минават.
  Няколко закона изцяло ПРОТИВ интереса на суверена, а в полза на определени силни лобита се предлагат, повечето се обнародват и влизат в сила, на един се налага вето от президента (по предварителна договорка), за да е щастлив плебса. Хем комисионните получени, хем Партията запазва авторитет... Типични ченгеджийски похвати..

 22. 22 Профил на Непредубеден
  Непредубеден
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Замазване на очите, след като спокойно приеха законите в съдебната власт. С много евтини политически трикове взеха да минават.
  Няколко закона изцяло ПРОТИВ интереса на суверена, а в полза на определени силни лобита се предлагат, повечето се обнародват и влизат в сила, на един се налага вето от президента (по предварителна договорка), за да е щастлив плебса. Хем комисионните получени, хем Партията запазва авторитет... Типични ченгеджийски похвати..

 23. 23 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пак им се получи на тези...

 24. 24 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Президентът постъпи правилно.

 25. 25 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Ако наложи вето и върху закона за съдебната система и бонусите на ВСС, неква бледа надежда има. А с промените в НПК, тия дето го приеха, да търсят връзки с Бай Ставри.

 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Пак ли му го втъкнаха на боЕко?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Напротив, можеш. Това е смисълът на Народното събрание, да променя онова, което пречи или дразни, иначе за какво са там...
  —цитат от коментар 14 на dogwoman


  Е да ама зависи на кого пречи това нещо.
  Ето например какво ще кажеш за нещото дето пречеше на свинаря от Пловдив, на Цв. Борисова, на суджука дето го изгониха от парламента?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно
  Ясно ми е че един президент, дори и да е доста по-развит в интелектуално отношение от сегашния, няма как да е спец по всички възможни въпроси и затова има някакъв кръг от експерти съветници.За съжаление, освен че самия той не вижда много по-далеч от носа си и реагира според това което му шушнат, но и тези около него като че ли имат доста спорни експертни качества.Основния ни проблем е калпавата правосъдна система, а точно там той проявява една доста странна ( да не кажа друга дума) пасивност.
  —цитат от коментар 8 на tsvetko_51


  Най-накрая стана ясно, кой е назначен да дава оценки за интелектуалните възможности на обществените лица......

 29. 29 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Абсолютно. Аз даже ще предложа навсякъде да пише, че актовете на изпълненителната власт не подлежат на обжалване и административните съдилища да ги закриваме.

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  На мен пък ми е ясно, че хора, които изобщо не могат да претенедират за някакво интелектуално развитие, не следва да оценяват интелектуалното ниво на хора, които са постигнали в живота си стократно повече от тях.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jumbo Jet":

  Това, че за разлика от вас някой е грамотен комплексира ли ви?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jumbo Jet":Това, че за разлика от вас някой е грамотен комплексира ли ви?
  —цитат от коментар 31 на tribiri


  Вас се пише с главна буква.

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#32] от "Jumbo Jet":

  Само ако ви уважавам!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  секи 4ти км

  Златно правило:
  Централната среда защитава и околната.

  Инак допускаш варварина вътре в Крепостта... след набези наоколо.
  Излишна справка: Троя.

 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Радев удобно пропусна край ушите си протестите срещу Закона за изменение и допълнение на НПК и го подписа.
  Сега действа адекватно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lady Zeppelin":

  Протестите започнаха след като ги подписа и след ксто бяха публикувани в ДВ. Обикновена интригантщина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 408 Разстроено

  Да направят и 3та инстанция, ако това ще има смисъл при тази съдебна система. Ветото ще бъде отхвърлено и закона пак ще мине. Президента няма как да го спре.

 38. 38 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4743 Неутрално

  Разумно решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 39. 39 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво на президента на ДСБ и БСП!!!
  —цитат от коментар 12 на Jumbo Jet


  Замълчи! Това е президентът избран от 2 милиона пълнолетни българи! Клоунът Трайчо колко българи го подкрепиха? Радев не е перфектен, но правилно прецени къде да наложи вето и къде да пропусне. Не бива да има ограничения при обжалванията.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  По модела едно - да, едно- не :) ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smile":

  Глупости, не става дума за лично дразнене и пречене, разбира се. Става дума за преобладаващ обществен интерес. Не ми излизай с разни гьобелсови тълкувания на думите ми.

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  А на съдебния не наложи. Много странно се държи Радев.

 43. 43 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#41:"dogwoman"]До коментар [#20] от "Smile" Става дума за преобладаващ обществен интерес. quote]

  Дай ми определение моля те за "преобладаващ обществен интерес". Кой ще го определя и как?

 44. 44 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#36] от "tribiri":

  Според мен интриганщината е в закона за съдебната система и бонусите, а не в протестите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Браво на Президентът. Герберите искат всичко да минава на ниско ниво,в провинцията,където местните феодали командват всичко дори и съда,а на по-високо ниво в съдебната ерархия нямат власт и далаверите им немогат да минат.

 52. 52 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Мафиотското правителство на Герб се опитва по всякакъв начин да премахне влиянието на съда,защото им пречи в по-нагли кражби. Първо вдигнаха таксите при обжалване на втора инстанция,за да могат да обжалват само богаташите,които имат пари придобити по втория начин,а сега искат да махнат и напълно обжалването. Това ли е съдебната реформа на Герб и "патриотите"? Последните мълчат като да не казвам като какво и с мълчанието си показват,че поддържат партньорите си. "Майката на нацията" като министър също мълчи,а когато народът се вдигне срещу тези решения ще кажат,че народа не ги е разбрал правилно,като стана със заповедта на Екоминистерството за Натура 2000.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  И от мене браво на Президента на РБ, генерал Румен Радев!!!!

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Играят си на стражари и апаши в горичката. Законче-вето,вето-законче! Кога ли на горския ще му писне и ще вземе да изгони и стражарите, и апашите от горичката!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK