Министерството на горите напомня, че 1000 лв. е глобата за палене на огън в гората

Министерството на горите напомня, че 1000 лв. е глобата за палене на огън в гората

© Анелия НиколоваРъководството на Министерството на земеделието, храните и горите призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Високите температури създават предпоставки за това, отбелязват от пресцентъра на министерството и напомнят, че се налагат глоби при паленето на огън на открито на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.


За физическите лица глобата е до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица глобата е в двоен размер.


Всяко невнимателно действие като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет може да предизвика запалване и пожар. Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии.
И през тази година въпреки усилията на институциите за превенция са регистрирани много пожари, като само за три дни те нараснаха от 251 на 277, а засегнатата площ надмина 17 900 дка, като до петък вечерта беше 14 000 дка, информират от министерството на горите.


Поразените площи от пожарите, които достигнаха до върховете на дърветата и практически ги унищожиха напълно, през тази година са над 1700 дка. Преките щети възлизат на близо 400 000 лв., изчисляват от Изпълнителната агенция по горите.


С голям интензитет са пожарите в близост до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният голям пожар, който горя до бургаското село Изворище, обхвана близо 3000 дка, като на 500 от тях достигна до върховете на дърветата и ги унищожи напълно.


Основна причина за възникване на горските пожари въпреки всички призиви и препоръки е човешката небрежност. Едва два от всички над 260 пожара са възникнали вследствие мълнии. Всички други са от непредпазливост или безотговорно отношение.


Ръководство на министерството и на горската система разпореди стриктно спазване на разпоредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушения, с които се създават условия за възникване на пожари в горски територии.


При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари освен глоби, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии, напомнят от министерството.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не знам някой досега да е платил глоба!

 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  .... ииИИ???
  Колко млн. лв. са събрани от по 500 или 1 000 лв. глоби до сега????
  - №,00 лв.

  „.. “напомняли“ били - аре ве?! Смешки!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  За съжаление зад всяко дърво няма горски стражар. Тези, които нямат чувство за отговорност палят огньове и често предизвикват пожари. Пък и глобата от 1000 лева не стряска всекиго.

 4. 4 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#3] от "voyko":

  Не е необходимо по всяко дърво да има стражар, дали има запален огън се вижда и помирисва отдалеч. Трябва някой да си върши работата. Достатъчно е да хващат и глобят 1 на 10 нарушители и практиката да се пали огън на в горите ще се прекрати.

 5. 5 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 378 Неутрално

  1000 лева е нищо, да не говорим, чче надали някой някога е събирал подобни глоби!

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1828 Гневно

  Смешна сума !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8287 Неутрално

  1000 лева, що за подигравка, след като изгарят гори за милиони след такава небрежност.

 8. 8 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 257 Гневно

  Хората нямат елементарна култура за тези неща. 1000 лева ще ги глобяват!

 9. 9 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Глобата никак не е смешна, важното е да се събира!

 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Малко ми напомня на забрана да се пикае в морето. Някой може ли да си представи как точно ще съберат 1000 лв от група шведи , самонастанили се в някоя горичка?

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Смешно, само затвор ще ги стресне !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK