След като се побратимиха с Китай, в Севлиево отговарят на заявления и на китайски

След като се побратимиха с Китай, в Севлиево отговарят на заявления и на китайски

© Associated Press"Дневник" публикува от блога на Програма "Достъп до информация" текстът на Елена Димтрова, координатор на фондацията в Гарбово


На 20 април тази година тричленна делегация от община Севлиево посети град Нанхай в Китай. Посещението бе в отговор на заявени намерения от страна на китайците за побратимяване между двата града. Няколко дни по-късно на официалния сайт на община Севлиево бе публикувана информация за подписан меморандум за сътрудничество между Севлиево и Нанхай. Информацията бе съпроводена с гръмкото "очаква се икономически подем". Подемът явно трябваше да е за Севлиево, защото Нанхай се слави като силно развит в икономическо отношение град, административно подчинен на многомилионния Фошан.


Логично бе управляващите да дадат повече информация за посоките на побратимяване и дейностите, заложени в двустранния меморандум. След като не се появи и дума по бъдещото сътрудничество, подадох заявление по ЗДОИ, с което поисках копие от подписаното споразумение между кметовете на Нанхай и Севлиево, заедно с разходите, направени от общинския бюджет за пътуването на кмета на Севлиево и две от заместничките му.
В законния 14-дневен срок получих решение, с което ми се осигурява достъп, който трябваше да получа в срок не по-кратък от 30 дни от датата на въпросното решение. Един месец по-късно вече имах това, което поисках. Информацията бе в две части – данни за похарчените бюджетни средства за пътуването – коректна и по пера, както я бях поискала, и копието от меморандума...на китайски.
Ясно е, че от документа, който ми бе изпратен, малцина биха извлекли информация. Излишно е да обяснявам какво изпитах, когато отворих отговора на община Севлиево и от него изпадна лист с китайски йерогрифи, подпечатан с "Вярно с оригинала", за който в придружаващото писмо бе написано: "Копие от подписания меморандум Ви предоставяме на хартиен носител".


Първото, което мина през ума ми бе че в община Севлиево не разполагат с български превод на споразумението, под което стои подписа на севлиевския кмет. "Посъветвах се" с Правилника за прилагане на Закона за държавния протокол, който се отнася до висши държавници, но е логично да бъде пренесен към поведението на официалните български делегации на местната власт, когато са на официално посещение в чужбина.


В чл. 17 ал. 1 е уредено какво включва церемонията по подписване на официални документи:
Точка първа: обявяване на подписваните документи на български и на чужд език;
Точка втора: подписване;
Трета точка: размяна на документите между подписващите.


След като се побратимиха с Китай, в Севлиево отговарят на заявления и на китайски

© Програма


Признавам, че унижението от акта на община Севлиево бе по-силно от негодуването, че не мога да кажа на хората в каква посока ще се движат севлиевско-нанхайските взаимоотношения. По-важното е обаче кметът на града да е разбрал, защото севлиевци си чакат обещания икономически подем. Пък какво пише в меморандума, търся преводач, тогава всички ще разберем.


Както по-горе обясних останалата информация, която поисках със заявление по ЗДОИ, ми бе предоставена коректно. Сумата, похарчена от тричленната делегация за пътуването до Китай е 12 768.50 лв. От тях 589.39 лв. са за визи, 6 183.47 лв. за самолетни билети, 1761 лв. за ползване услугите на преводач, 4 234.64 лв. са начислени за командировъчни разходи. Само че тези харчове отново извикват въпроса за какво отидоха хилядите лева народни пари?


Отговорът е тук – на китайски.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  :)) Може би ще трябва да учим Китайски. Това е новият икономически лидер ...или ако не е по цифри до 5 години ще бъде. Защо Севлиево на основата на договора не поиска и 50 000 китайци /китайки да се заселят , и да се дадат български паспорти. Казвам го с ирония сега. Имаме ли народ който е с добро образование , безпроблемно култура ...които може да прояви интерес да се засели на ново място? Да не си правим илюзии ...емигриралите българи няма да се върнат ( имам много познати) , По деца те вече не са и българи...Заселването с афганистанци , иракчани е неприемливо. Оставането на сегашното положение още повече ...циганизация. За тази обезлюдена територия е време да се вземат решения. Българското общество на няколко пъти е поемало огромни "емигрантски" вълни и е успявало да ги интегрира ( кумани ,авари, прабългари) и много други. някой трябва да вземе решение в чии ръце остава тази територия (обезлюдена засега)

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Искам да ми посочите още едно българско градче, което като Севлиево си има жива връзка с Китай, живеещ постоянно в него преводач и специалист.
  Важното е обаче да има за какво да се плюе.
  Как не ви писна, бе.
  Сега като изпратят българския текст на меморандума, ще го публикувате ли?

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 307 Весело

  Има и по-фрапираща история! Мисля, че беше в Русе. Местната община беше закупила преди няколко години електронни табла за спирките, които да показват информация за движението на градските автобуси. Чудесно, само дето таблата бяха китайски (вероятно за по-евтино) и цялата информация се изписваше на китайски език с йероглифи. Имаше репортаж и видео на нещастни пенсионери, които се дивяха под таблата в опит да разберат кога ще мине автобуса. Понякога общинските идиотии могат да предизвикат смях и тъга.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  Тази запетайкаджийка даже и не се е усетила как са я изгъбаркали... Изхарчени са 12 768 лв. и се започва "къде отидоха народните пари"...!?
  Само няколко десетки туристи от побратимения град да посетят Севлиево за няколко дни, и парите са възстановени...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#1] от "dejmos":

  Самите китайци обаче не само учат инглиш, но и си слагат английски лични имена, когато работят с чужденци, запазвайки само фамилното си име.
  Тоест те получават две самоличности:
  - 1. оригиналната с китайските имена
  - 2. чуждестранна с английско лично име и китайската фамилия

  Мъжете обичат имена като: Рики, Даниел, Оскар.... виждал съм дори и Бисмарк.
  За китайките абсолютният фаворит е Фиона.

  Иначе в исторически мащаб най-известен е Брусли (Bruce Lee), което днес би било супер комбинация за всеки с фамилията Лий.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Добре се справят в Севлиево.Групата на Ideal Standard International, от която част е българското предприятие "Идеал Стандарт - Видима"направи много за града,паркове,детски градини,пътна инфраструктура,автобуси за градския транспорт,по едно време даже и бяха спонсори на футболен клуб Видима - Раковски.Няма лошо към американските инвестиции да се добавят и китайски щом е за благото на града.

 7. 7 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 382 Гневно

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Искам да ми посочите още едно българско градче, което като Севлиево си има жива връзка с Китай, живеещ постоянно в него преводач и специалист. Важното е обаче да има за какво да се плюе. Как не ви писна, бе.
  —цитат от коментар 2 на dogwoman

  Ами писна ни. Изхарчени са 12 768,50 лева , за да се получи листче с йероглифи , които никой в Севлиево и 130 км. околовръст, не разбира. А най-вече ни писна от тролове , защитаващи всяка герберска малоумност и крадливост. 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "zegi":

  Ами вземете го запалете това листче с йероглифи, за да не ви пречи на местния напредък и да не се охарчвате отново с 12 хиляди лева за делегация до Китай.
  То и без това Нанхай с тия 2.,8 милиона жители не отговаря по размер на Севлиево, което е много по-голям и важен градски център.
  А, и да не забравите да потърсите от кмета отговорност защо четири месеца след меморандума все още няма никакъв икономически подем, предвид че това с подема по принцип се случва още на следващия ден...
  Накратко, ако някой се пробва нещо да направи, хлопнете го по главата навреме, какво си въобразява.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Аз не разбрах какъв е проблемът. Очевидно, изхождайки от собствената си неграмотност уважаваната Елена Димитрова не може да допусне, че кметът на Севлиево знае китайски език. Както и, че кметът на Нанхай знае български език. Което напълно логично би обяснило защо китайският текст е в Севлиево, а българският - в Нанхай.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Китайците има какво да научат за чиновническата наглост и безконтролност.

 11. 11 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Като гледам колко е текстът на меморандума, в него няма нищо съшествено. Първият абзац трябва да описва страните по него, във втория от един ред и 6 булета след него са изброени сферите на сътрудничество. Накрая - два реда любезности и подписи. Меморандумите за побратимяване и сътрудничество по правило са в общ формат без много конкретика и този не прави разлика. Дано не е било само 'г*з път да види'!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  Някои неща се пропускат:

  "На тридневно посещение, от 13 до 15 август, ще бъде в Севлиево делегация от район Нанхай на град Фошан, провинция Гуандун, Китайска народна република, информират от Община Севлиево. Делегацията ще бъде предвождана от г-н Чен Шаоуен –заместник-кмет на Народната власт в Нанхай.В програмата на посещението е планирана официалната среща с делегацията, която ще се състои на 14 август 2017 г. и на която гостите от Китай ще представят своя град и неговата икономика. Визитата на китайската делегация е отговор на посещението от българска страна, в резултат на което на 23 април кметовете на Севлиево и Нахай подписаха меморандум за развитие на приятелско сътрудничество като първи етап от развитието на партньорство между двата града. „Страните се договарят за търговско-икономическо сътрудничество, туризъм и земеделие, образование и обучение, и всички останали области, за които двете страни считат, че е необходимо“, се посочва в меморандума за сътрудничество.През последните две години район Нанхай е на второ място в класацията на стоте най-развити градове в Китайската народна република. "
  sevlievo-online.com

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Според мен е трудно да се вземе крайно отношение по случая, освен разбира се за глупостта, да предоставиш информация съгласно закона, но тя да е на китайски език.
  По принцип, малко не ми е ясно, след като въпросната конмандировка най-вероятно е одобрена от ОС, най-нормалното би било и да се направи някакъв отчет пред съвета и защо не са информирали обществеността, па дори и да поизлъжат, пардон малко преувеличат очакванията си за положителното влияние на китайската икономика върху града не ми е ясно и това наистина ми прилича на глупост или по-скоро небрежност.
  Има и едно просто обяснение - една командировка до Китай за представителите на Севлиево си е доста приятна екзотична разходка, е... за сметка на данъкоплатците, ама ако го сравним с разходките и разходите на депутатите, то си е направо кокошкарска работа.
  Та хем от една страна въпроса е принципен, хем от друга, малко е буря в чаша вода.
  Кой знае какви средства се наливат в безсмислени дейности в тази и в маса други общини и затова трябва ние да си притискаме общинарите ежедневно, а не само по повод на подобни статии.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonF1":

  И други неща се пропускат. Примерно, че човекът, който стои зад осъществяването на връзката и подписването на меморандума, е толкова публично достъпен и толкова лесен за контакт, че повече не може. Сигурна съм, че щеше веднага да съобщи на Емилия Димитрова (Дневник: ЕМИЛИЯ ДимИтрова, не ЕЛЕНА ДиМТРова!!!) какво пише в меморандума.
  Нищо, че въпросният човек вече живее в Китай и преподава там български език.
  Поради което няма да се учудя следващия път в Китай да се подпише меморандум на български, понеже подписващите го разбират текста, а в Севлиево, в Габрово и в Програма Достъп за информация ще продължават да се плюят взаимно, за да се гепят за някой препинателен знак и да се заядат взаимно.
  А защо някой чукундур в община Севлиево не е изпратил българския текст, който със сигурност имат, това е отделен въпрос....

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Колкото до сферите на сътрудничество - никаква изненада: търговско-икономически отношения, култура, туризъм, образование, обучение и всички други сфери от общ интерес. Явно това е първа стъпка към побратимяване и документът съответства на подобен акт.
  Малко пресилено е било да се твърди за очакван икономически подем след подписването, особено без да е обвързано подобно стремление със срокове. И леко са се подиграли на госпожа Елена Димтрова от Гарбово (двете вероятни грешки в имената са от текста на Дневник; не съм чувал за населено място Гарбово, но може и да греша), като са й дали текста на китайски. Все пак не знаем колко пъти се е обаждала в Севлиево и какви скандали е вдигала, преди да реши да мине по канален ред (по мои сметки са минали три месеца и половина, а процедурата по достъп на информация е под 2 месеца, така че явно поне месец и нещо е досаждала директно на общината).
  Цялата история е много шум за нищо и по-скоро изглежда, че някой се опитва да оправдае съществуването си във фондация 'Достъп до информация', а не да свърши реална работа.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  И аз не виждам нищо лошо в цялата история, добре е, че Севлиево се е "побратимил" с този китайски град. Единственото, което ми се струва, че не е точно в разходите е цената които са платили нашите трима севлиевци за китайските визи, цената за един човек е 80$

  http://www.chinaembassy.bg/bjly/lsyw/t1369843.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Endymion
  Endymion
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всъщност в самият меморандом пише че е съставен на два езика и двата текста са равностойни.

  П.П.
  Преводачът на Google работи много добре при превод на изображения от китайски на български.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#15] от "Amot":

  Насочи ми вниманието към факта, че авторката е от Габрово.
  С цялото ми уважение, но не бих взела за достоверна информация, която габровец съобщава за Севлиево - и обратно, без да я проверя по друг канал.
  Това в кръга на шегата, но не напълно.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  До коментар [#7] от "zegi":Ами вземете го запалете това листче с йероглифи, за да не ви пречи на местния напредък и да не се охарчвате отново с 12 хиляди лева за делегация до Китай......Та накратко, ако някой се пробва нещо да направи, хлопнете го по главата навреме, какво си въобразява.
  —цитат от коментар 8 на dogwoman

  Хаха, иска ти се. Аз пък викам , кмето и там другите пътешественици, да ги върнат тези 12 и кусур левчета на общината, Се некоя дупка по улиците ще може да се оправи с тях. Толкова пък да няма ни една в Севлиево. Пък и тамън , като си платят масрафа , ще могат без изчервяване след третата ракия , да раздуват как са яли пържени буболечки. И главно , не е лошо като принцип да се въведе. Виновните и безхаберните да си плащат , който е виновен за онова нещо там с дългото название в Полимери , Девня - да плаща, който е дал или допуснал да се дадат 1,2 милиарда на руснаците за Белене - да плаща , който направил така, че да изчезнат 3,5 млрд в КТБ - да плаща. Ама нещо не ви отърва на вас герберунгелите - много ще трябва плащате, заедно с комунягите.


 20. 20 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 467 Неутрално

  След няколко дни ще се подпише и побратимяването. С него може да вървят и по-конкретни уговорки за икономическо сътрудничество. Дано има такива - китайските инвестиции са добре дошли за България.

  До коментар [#18] от "dogwoman":
  Викаш, напрежението е по публично -частна линия, вероятно и по партийна, а за капак - и по линия на вековното междуградско съперничество :) Не бих се изненадал, ако е вярно.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Сега кмета и заместничките му да възстановят всички разходи в троен размер!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#20] от "Amot":

  Да, по всичките тези линии, както и по линията "хейт на общо основание" :)

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Сега кмета и заместничките му да възстановят всички разходи в троен размер!
  —цитат от коментар 21 на today

  Защо не си направи усилие да прочетеш коментарите преди твоя или барем самостоятелно да проучиш нещо по въпроса, преди да издаваш административно наказателни постановления?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 24. 24 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Да, по всичките тези линии, както и по линията "хейт на общо основание" :)
  —цитат от коментар 22 на dogwoman


  Не го вярвам! Тази жена е общественичка, работи на ползу роду, как така ще хейти на общо основание?! Ако хейти, това си е частен хейт, специфичен и конкретно ориентиран :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

  Представител на метрополията ли си ?:)) Значи всички към АНГЛО -АМЕРИКАНСКОТО ....както и да се проявява. Останалото е биологична маса ! Не виждам такова нещо в Китай. По скоро , ако в останалият свят се налага под името "МОДЕРНОСТ", точно това виждане ...не виждам това да се случи в Китай и Русия. Има различни визии за цивилизацията. Руската е по близка до тази която в момента се налага от саксонския свят . Това е нов "феодален -робовладелски" свят , за за "богоизбраните" , те не подлежат на санкции и контрол - те са в ОЛИМП . Не влагам персонални неща , а стил.. матрица. Китай има друга визия в който хората не са излишни. Странно е това да се случва там , но това е хилядолетна цивилизация минавала през различни периоди.

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#24] от "Amot":

  Може и да си прав.
  Причината изобщо да коментирам под тази статия е, че имам честта да познавам човека, който е осъществил връзката с китайците. Ядосах се на заядливия и манипулативен текст на авторката. Дали ще има истинска полза за Севлиево е много рано да се каже, всъщност единственото дразнещо е нечия глупост да прати меморанудма на китайски - сигурно за да се направи на интересен.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  Дорогая, дали кмета и сие разбират китайски? Дали са подписали лист който не разбират? Или все пак имат нещо на език който разбират? И ако имат що не го дадат него?
  Ма как па гербер да го сфане?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#27] от "Цецо":

  Бе я се разкарай с твоите гербери и рози. Ако ти е интересно какво мисля, прочети ми хилядата коментара по-горе. Ако не ти е интересно, мълчи си, като най-вече се въздържаш да ме наричаш "дорогая" и да задаваш тъпи въпроси.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#25] от "dejmos":

  Значи за китайците идеалът е двуметровият рус синеок мъж, на когото безрезервно може да се вярва.
  По тази причина в Китай е много модерно да се назначават за управители на местни компании като поставени лица високи руси и синеоки северно-европейци или американци, с които китайците да се хвалят пред клиенти или конкуренцията.
  Освен това местни китайски авиокомпании в момента плащат по $300хил. годишна заплата пак на високи-руси-синеоки пилоти, защото когато такъв пилот поздравява пътниците, това много вдигало качеството на полетите.

 30. 30 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#26] от "dogwoman":
  Не си хванала иронията :) Би било добре въпросната г-жа Димитрова да е наистина видна общественичка и да работи на ползу роду, така че за хейт да не можем да говорим, но доказателствата са в полза на обратното. Въпросната г-жа е севлиевка и е много горда с това, така че за междуградско съперничество и дума не може да става. Работила е допреди няколко години във вестник 'Севлиево днес', който е опозиционен спрямо местната власт в Севлиево. Там на воля се е изявявала като рупор на справедливостта срещу кмета и длъжностните лица от общината, като най-любим обект за атаките й е била зам-кметицата по финансите (за която изрично винаги натъртва, че е габровка, видиш ли; тоест има го междуградското, но не по начина, по който ти очакваше).
  Нямам представа дали омразата към кмета и общината е била на лична основа (да е търсила назначение и да не са й го дали), на професионална основа (да не са искали да плащат такса за информационно облсужване към вестника) или на партийна основа (ако на някой му се занимава или знае, да каже дали 'Севлиево днес' е червен, син, пеевски или нечий друг). С години е тормозила общината с искания за достъп до информация, като дори веднъж ги е съдила, при което са и помогнали от ПДИ с техните адвокати.
  Не знам по каква причина през 2015-та се маха от вестника (или са я махнали), но тогава става координатор за област Габрово на ПДИ и започва да списва портала sevlievo-online, който е еднолична нейна собственост. В графата 'За нас' на въпросния портал толкова пъти е повторено, че той не е свързан с партии и политически организации, че и за децата е ясно, че има връзка.
  Колкото до заяждането относно пътуването до Китай, е много забавно да се види как същата г-жа миналия юли е писала позитивна дописка за такава възможност, споменала е 'топлата връзка' Петко Хинов (който ти явно познаваш лично) и е публикувала към дописката и снимка на писмо от кмета на Нанхай, на китайски, без превод, като явно тогава е нямала проблем с езика на писмото и е решила, че нейните читатели ще си го преведат сами!
  На въпросът 'защо' се е заяла толкова активно за пътуването в Китай, отговорът е прост - в него участва 'любимката' й Калина Георгиева, спомената по-горе зам-кметица по финансите на общината, тя и габровка. Та както казах, хейтът е съвсем, съвсем личен, със сериозна история и подсилен по партийна линия.
  Колкото до общината, която е пратила меморандума на китайски, явно са допуснали, че след като миналата година г-жата е нямала проблем с писмо на китайски, сега също ще се справи. А и при положение, че ги тормози от 3-4 години, не виждам как биха се удържали да не се подиграят с нея по подобен начин!
  Накрая, за партньорството с Китай! Очакваше се побратимяването да бъде подписано септември, но китайската делегация явно цени сътрудничеството със Севлиево и идва месец по-рано - тази неделя. Ще подпишат в понеделник побратимяването.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#30] от "Amot":

  Наистина не съм схванала иронията, то било като индийски сериал :)

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#30] от "Amot":

  Наистина не съм схванала иронията, то било като индийски сериал :)

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Какъв е извода. Ами учете китайски.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Преводач с китайски не се намира никак трудно. Този език вече дори не е екзотичен. Факт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK