Просветното министерство чака 7 млн. лв., за да възобнови достъпа до световните научни бази данни

Просветното министерство чака 7 млн. лв., за да възобнови достъпа до световните научни бази данни

© Elsevier БългарияМинистерството на образованието и науката (МОН) разчита да получи допълнителни 7 млн. лева към бюджета си за 2017 г., за да се осигури достъп на българските учени до световните бази данни ScienceDirect и Scopus. Това се разбира от отговор на ведомството до "Дневник".


Миналата седмица редакцията съобщи, че отново е спрян достъпът до световните бази данни, от който се възползват 59 научни организации и висши училища в страната. Подобен проблем имаше и през август 2016 г., когато МОН не бе подновило годишния абонамент за научните журнали, за който бяха необходими 7.9 млн. лева с ДДС.


Сега министерството съобщи, че издателство "Елзевиер" е определено за изпълнител на обществена поръчка за осигуряване на достъп до електронната база данни Science Direct, реферативната база данни Scopus и аналитичната платформа SciVal за периода 2017-2019 г. Стойността на абонамента е 7 737 000 лв. с ДДС, като от отговора на ведомството се разбира, че договорът все още не е подписан.


"Абонаментна такса се дължи след подписването на договор за абонамент съгласно Закона за обществените поръчки. Договорът ще бъде подписан при одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МОН за 2017 г. в размер на 7 000 000 лв.", казват от пресцентъра на ведомството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK