Магистрат, заради когото ДАНС отне достъпа да секретна информация на Гатев, опровергава прокуратурата

Бойко Рашков, председател на Бюрото за контрол на СРС

© Анелия Николова

Бойко Рашков, председател на Бюрото за контрол на СРСПрокурорът от Пловдивската окръжна прокуратура Росен Каменов опровергава твърдение на прокуратурата, че зам.-шефът на Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/ Георги Гатев му е помагал и съветвал да какво заявление да подаде до бюрото, за да разбере дали е бил незаконно подслушван и проследяван. Подобно твърдение бе едно от основанията на държавното обвинение за отнемане от ДАНС на достъпа до класифицирана информация на Гатев.


За това информира сайтът "Медиапул", където председателят на НБКСРС


Бойко Рашков публикува днес документация на бюрото
както се ангажира тези дни в свои интервюта, включително и в "Дневник". От документите е видно, че прокурорът Каменов не е контактувал с Гатев, нито е идвал в София да подаде заявлението си, а го е изпратил чрез куриерска фирма до НБКСРС на 17 май 2017 г.. В изрично опровержение магистратът подчертава, че никога по никакъв повод не е контактувал със зам.-председателя на бюрото, нито лично, нито по телефона, нито по какъвто и да е друг начин. Нещо повече: "За изнесените в медиите лъжи съм направил искане до главния прокурор на Р България за опровержение и проверка", пише Каменов.


На 24 юли прокуратурата с прессъобщение обяви, че предлага на ДАНС да отнеме достъпа на Георги Гатев до класифицирана информация заради три случая, в които той имал нерегламентирани контакти с обвиняеми магистрати, независимо че законът не дели подателите на заявления за проверка на обвиняеми и необвиняеми. И въпреки че контактуването със заявители на проверки е неизбежно за служителите на бюрото, тъй като има изисквания за подаваните документи за които трябва да им бъде обяснено, това е интерпретирано от прокуратурата като нерегламентиран контакт и нарушение на служебните задължения. И три дни по-късно ДАНС отне достъпа до секретна информация на Гатев.


Рашков е искал да предостави на прокуратурата и ДАНС тази документация, но не са проявили интерес, а са поискали само резултата от проверката на варненския съдия Светлозар Георгиев. Която към онзи момент дори не е била започнала, а Гатев не е имал отношение към нея, тъй като не е бил определен за водещ на тази проверка.


Високопоставен служител на ДАНС като куриер на прокуратурата


Най-любопитния момент е, че служител на ДАНС на доста високо ниво - директор на дирекция, е дошъл в НБКСРС като куриер да донесе писмото с искането на прокуратурата. Това наложило Рашков да се обади на градския прокурор на София Емилия Русинова да пита на кого да изпрати информацията - на СГП или на ДАНС.


"Отговорът беше повече от озадачаващ: "На когото вие прецените." Тоест те дори не са се интересували каква информация ще им пратя, дори им е било безразлично на кого ще я пратя." така Рашков си обяснява отговора и прави извода, че към онзи момент вече е имало становище какво решение ще се вземе.


Рашков не изключва атаката срещу Гатев да предшества опит за закриване на бюрото за контрол на СРС


Първото бюро за контрол на СРС беше създадено по времето на Станишев и закрито в първия мандат на ГЕРБ. А вместо него към парламентарната комиися за специалните служби бе създадена подкомисия за СРС. Досега няма информация какво е свършила по контрола за нарушени права на гражданите чрез СРС.


Не за пръв път ДАНС и прокуратурата влизат в съмнително взаимодействие относно СРС


Преди три години бе даден достъп без законови основания на членовете на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева и Ясен Тодоров да четат сведения от СРС, за да бъдат скалъпени основания за уволнението на члена на съвета от прокурорската квота Камен Ситнилски. Когато журналистите попитаха главния прокурор как е възможно да се четат СРС без да да налице предпоставките на закона, той каза, че ДАНС е разрешила. Тогава Ситнилски писа до споменатата парламентарна комисия за специалните служби, но тя не взе мерки, няма информация да е реагирала въобще.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK