Божидар Димитров ще се яви на конкурс за шеф на историческия музей до 10 дни

Божидар Димитров ще се яви на конкурс за шеф на историческия музей до 10 дни

© Велко АнгеловДо 10 дни ще се проведат конкурсите за директори на Националния исторически музей и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това каза днес Боил Банов в отговор на въпрос от "Дневник" за процедурите.


Конкурсите за двата института бяха обявени от служебния министър на културата Рашко Младенов в края на февруари. Те обаче бяха забавени от новия министър Боил Банов, с обяснението, че иска да бъдат предавани на живо по интернет.


Днес Банов обясни, че това изискване ще бъде включвано в обявлението за всеки конкурс, който министерството прави. "В обявените досега конкурси това липсва, което налага всеки кандидат и член на комисията да декларира, че приема процедурата да се излъчва онлайн. Ако един откаже, тази възможност отпада", каза Банов.
Той изрази надежда кандидатите и членовете на комисиите за конкурсите за директори на Националния исторически музей и института за недвижимо културно наследство да се съгласят.


Кой кандидатства


Настоящият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров подаде документи за участие в процедурата, а негов конкурент за поста е Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).


До участие в конкурса за директор на института за паметници на културата бе допуснат единствено великотърновският арх. Йордан Нурков. Временно изпълняващата длъжността директор на НИНКН от 4 години Даниела Джуркова също бе подала документи за участие, но журито прецени, че тя няма необходимата квалификация, за да ръководи института.


За себе си в трето лице


Днес от Националния исторически музей изпратиха съобщение, подписано от директора Божидар Димитров, в което се съобщава за излизането на седмото издание на "култовата книга на проф.Божидар Димитров – "Истинската история на Освобождението 1860-1878". В съобщението се казва, че книгата "първа развенчава редица митове за Руско-турската освободителна война", като авторът е описал редица стратегически грешки на руската армия.


В съобщението се казва още, че книгата е публикувана за пръв път през 1987 г., но била "арестувана от идеологическия отдел на ЦК на БКП, където тогава работеха много от днешните демократи – политолози и социолози и "вся остальная сволочь". "Интересно е, че все пак му (на Божидар Димитров бел. ред.) е изплатен хонорарът от 3 хил. и 800 лв., по най-високата ставка за онова време", се казва още в съобщението.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Нагъл човек. Абе , направо да го кажем, комунист.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":

  А избери си бе, Росе - Божо ИЛИ Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ)...????

  [email protected]
 3. 3 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 325 Любопитно

  "Временно изпълняващата длъжността директор на НИНКН от 4 години Даниела Джуркова също бе подала документи за участие, но журито прецени, че тя няма необходимата квалификация, за да ръководи института."

  Е, как е на тази длъжност от 4 години като няма необходимата квалификация ?!?!?!?!?!?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":
  Нали беше гербер Божидар Димитров ама то па си е едно си също !?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3513 Любопитно

  А до четири месеца и 19 дни , ще се разбере колко точен пророк е гн. Божидар Димитров. Ако в рамките на тоя срок Ердоан не умре , ще има сетили се като мене да го питат ..."какво стана , нали беше казал.....".....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2918 Весело

  Така си е - Божо не може без историята, както и Историята не може без Божо!
  Да му мислят в Македония, Одринска Тракия и Созопол...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2918 Весело

  "Ако някой намери древен текст, в който е написано, че Самуил е македонски цар, откривателят ще получи от мен 1 000 000 евро."
  Б.Димитров

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4320 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":А избери си бе, Росе - Божо ИЛИ Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ)...????
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Хвани единия, удари другия! От един дол дренки са!

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  А до четири месеца и 19 дни , ще се разбере колко точен пророк е гн. Божидар Димитров. Ако в рамките на тоя срок Ердоан не умре , ще има сетили се като мене да го питат ..."какво стана , нали беше казал.....".....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Нищо не се знае. Ердоган може да се задави със рибена кост, докато вечеря, и да умре. Може и да му прилошее от горещото лято в Турция, докато се пече на плажа, и пак да умре. А може и 5-годишният правнук на Гюлен да организира преврат в детската градина и с помощта на другите дечица-командоси да превземат Високата порта и да убият Ердоган с водно пистолетче или с пищов с капси.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Божо ще спечели, ако няма не се намеси темата за ДС или няма настроения срещу него в конкурсната комисия. Той е управлявал музея почти без прекъсване от началото на века. Няма друг, който да познава музея по-добре. Опонентите му, особено "професорката от Библиотекарския" изобщо няма представа как да управлява подобна институция. Димитров е абониран за този пост до живот. Само силно антибожовско лоби може да му попречи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":А избери си бе, Росе - Божо ИЛИ Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ)...????
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  И пачему има конкурс след като и двамата са си ДС креатури!
  Да не би с този публичен конкурс ДС да иска да каже, че са се демократизирали! :-Д :-) :-Д.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":
  Нищо не се знае.
  =========
  Така е ....самия Ердо казва същото !
  Мен казаната дума ме интересува. ...дето е хвърлен камък !

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  Само силно антибожовско лоби може да му попречи.
  ========
  Такова има в изобилие .....и в Бг ....и в ЕС....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Любопитно

  шибаняка няма срам ,няма насита ,защото няма лустрация !

 15. 15 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не ми е ясно как Б.Димитров (72 г.!!!), професор, но почетен и то на УниБИТ, сътрудник на ДС, комунист-ренегат и опортюнист, нанесъл толкова щети на имиджа на историческата ни наука с грандоманските си, дебелашките приказки и измислени истории, националист и зле приеман във всички научни общности на Балканите, има тепегьозлъка да кандидатства пак след 18 г. кибичене на този почетен, но отговорен пост. Невероятно нахалство!
  А който е ходил скоро в НИМ, не може да не е забелязал немарата (счупени и тропащи плочки в залите) , овехтели интериори и шкафове. Фотопана от преди 20 г.. С изключение на 2-3 експозиции в малките зали, другите са сиви, скучни и лошо експонирани. Не може и дума да става за сравнение с сходни национални или регионални музеи в Европа, а и в страната ни има поне 5-6 далеч по поддържани, с по интересни и смислени експозиции.Възмутен съм!

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Желая успех на г-н Димитров! Приляга му този пост и той има още какво да даде за развитието на музея и за проучването на родната история.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#15] от "glaxo":

  Конкурсът е открит, колега. Всеки, който има качества, може да се яви на него.

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Любопитно

  червената номенклатура никога не е била толкова добре ,колкото при управлението на герб , ФАКТ

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Показателно за състоянието на историческата ни наука, музейното дело и изобщо културата ни е, че има само по един - двама посредствени кандидати за тези конкурси! В цялата страна да не могат да се съберат няколко квалифицирани и опитни специалисти за тези длъжности! И отново бутафорният професор е заел първа позиция. Позор!

 20. 20 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Весело

  Нека е Димитров,че може и някой вампир да се пръкне в музея,за чудо и приказ.

  mihala
 21. 21 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#17] от "Читател":

  Да прав сте! Всеки, с ниво на компетентност и авторитет в научната общност. И дано има и такива кандидати! Но моето скромно, но формирано през последните 20 г. от обективните факти и обстоятелства, мнение е за Б.Димитров.Не мисля, че той е подходящ за поста.Нито цветистия му, да не кажа просташки, речник и безпардонното му публично поведение са нещо приемливо в качеството му на директор на национален институт.

 22. 22 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Божо тази година ще стане на 72 години. Не ли е стар? Какъв мандат? Защо тогава има методика за определяне на пенсионната възраст?
  Нека ГЕРБ вдигне пенсионната възраст до божидаровата и до една седмица няма да остане на власт.
  Като цяло двамата кандидати са на Библиотекарския. Който и да стане - Стоян Денчев печели. При Бойко винаги е така и ще бъде така.

  Миша
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  'Ти си го избра', втора серия....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 290 Разстроено

  Българска халтура...пенсионери и агенти на ДС ще управляват до живот...затова ще бъдет винаги първи...отзад напред...гарантирано от ГРЕБ!

  www.commcrime.blogspot.com
 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Що да не се пробва, как Гарелов и Кошлуков искат да командват БНТ

 27. 27 Профил на Evgeni Paunov
  Evgeni Paunov
  Рейтинг: 8 Гневно

  СРАМ и ПОЗОР, въпиюша ГЕРБ-ерска наглост!!! А на долните слугинажи от М.К. им е наредено свише да крепят и пазят "Джаба" на поста директор на музейчето НИМ-Бояна - до гроб! Защото ако Джаба падне оттам, ще излезнат веднага наяве хиляди безобразия – липси на експонати, заменки и кражби, нередна и непълна музейна документация, финансов хаос. Да сте чували за служебна или финансова ревизия на НИМ от 2001 г. насам?!? НЯМА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK