Творчески колектив обвини община Пловдив в непрозрачно управление

Иван Тотев - кмет Пловдив

© Юлия Лазарова

Иван Тотев - кмет ПловдивОбщина Пловдив и фондация "Пловдив 2019", чийто председател е кметът на града Иван Тотев, действат централизирано, непрозрачно, като преднамерено ограничават участието на граждански организации в подготовката на града за европейска столица на културата през 2019 г. Това казват в съобщение до медиите от творческото обединение "Колектив Кино Космос", които са автори на проекта за възстановяване на знаковото за града кино.


Организацията оттегля доверието си от проекта "Европейска столица на културата 2019" и от отговорните за неговото изпълнение институции - Община Пловдив и Общинска фондация "Пловдив 2019", се казва в позицията.


"Изключителна партийна намеса" във фондация "Пловдив 2019"


Те твърдят още, че фондацията "Пловдив 2019" е "зависима", като се наблюдава "изключителна партийна намеса". В текста обаче не се посочват конкретни факти и примери за зависимост и политическа намеса.
От там посочват, че общинският съвет в Пловдив е отделил от бюджета на общината за 2017 година 2 млн. лева за сградата, като авторските права са били "откупени" задкулисно. Те твърдят и че ще бъде обявена обществена поръчка за инженерен проект, който според тях ще "обезобрази сградата".


Общината цели да постигне "гражданско безразличие и пасивност"


Творците посочват, че Община Пловдив действа централизирано, непрозрачно и в преднамерена последователност, която не е в полза на града. Според тях общината изолира активните граждани и професионалните творчески организации, като цели да постигне "гражданско безразличие и пасивност".


В края на юли четирима от дългогодишните членове на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019" подадоха оставки. Като мотиви те посочиха "нарушената колегиалност, етичност и диалогичност", "задкулисните договорки" и "недемократичното управление" на общинската фондация. Преди това с изненадващо решение на общинският съвет в Пловдив, от борда на фондацията бе освободен Манол Пейков.


Докато всички са в отпуск


"Дневник" опита да се свърже с община Пловдив за коментар, но от там обясниха, че кметът Иван Тотев и зам.-кметът по културата Александър Държиков и зам.-кметът по образованието, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество Стефан Стоянов, са в отпуск.


"Липсата на какъвто и да е било диалог от общината както с медиите, така и с авторитетите на Пловдив, по тази важна тема, говори за пълна незаинтересованост от обществените очаквания и доверие", коментира пред "Дневник" председателят на местната организация на ДСБ Йордан Иванов. В края на юли от организацията, заедно с местните структури на "Да, България" и "Зелените" поискаха оставката на Иван Тотев от управителния съвет на фондация "Пловдив 2019".


Според Иванов оттеглянето на доверието на "Колектив Кино Космос" към общината и фондацията е поредното доказателство, че управляващите партии в Пловдив са узурпирали работата на фондация "Пловдив 2019" и не дават възможност на гражданите, авторитетите и професионалистите, които се бориха за спечелването на тази титла, да участват пълноценно в организацията на събитията за 2019 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK