Открива се ловният сезон на прелетни птици

Архив

© Асен Тонев

АрхивДнес се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщи пресцентърът на Министерство на земеделието, храните и горите. Ловуването е само с писмени разрешения, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.


Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч е в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.


Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк и гургулица - до 10 броя, на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя. Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
Във връзка със зачестилите в последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовава за стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване. Агенцията посочва, че е в готовност за засилени проверки за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани за електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества по време на лов.


Във връзка с горещините в последните дни и повишената опасност от възникване на горски пожари, министерството призовава за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK