Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСАБлизо една трета от трийсетината хижи и хотели на Витоша тънат в разруха. Една от тях заслужава особено внимание – изоставената преди повече от 10 години и изключително красива хижа Боерица. Тя се намира в посока хиха Кумата след едноименния хотел Боерица, хижа Борова гора и хижа Планинарска песен.


Историята й е интересна и донякъде обвита в мъгла – вкарана е в регистрите през 1956 г. (когато е завършен хотел "Боерица"), но според неофициални източници сградата е строена през 30-те години на миналия век. Версиите са, че е служила като ловна хижа на княз Фердинад или като един от първите разсадници на благородника, тъй като в района се срещат нетипични растителни видове като мура, лиственица и др.

Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСА


Макар че през годините сградата е пленявала въображението на мнозина, Юлиан Пишев е човекът, който преди шест години се заема с възстановяването й. Планински спасител, преподавател, икономист – той е в основата на много граждански инициативи, а през 2011 г. основава Туристическо дружество "Боерица". Той и екипът му установяват, че Боерица е една от малкото хижи на Витоша с ясна собственост – сградата е притежание на Столична община – район Витоша. Тя има добро водоснабдяване, чудесна локация, а конструктивното обследване показва, че макар да има някои сериозни повреди, те са отстраними и хижата може да възвърне автентичния си уникален облик.
Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСА


През 2011 г. дружеството предлага на район "Витоша" план за стопанисване на хижата и правна рамка, която да му позволи да извърши ремонт. "Въпреки че Законът за общинската собственост задължава общината да се грижи за хижата, тя не се поддържа. В този случай сградата може да бъде отдадена безвъзмездно за стопанисване за срок от десет години на организация като нашата, за да извършват спортна и туристическа дейност. Ние сме изготвили детайлен бизнес план и сме сметнали, че една такава хижа може да носи почти толкова приходи, колкото да се самоиздържа. Важно е да се разбере обаче, че това не е бизнес предприятие и социалната полза на една хижа е много по-голяма от икономическата", казва Юлиан.


Концепцията му за бъдещето на Боерица е свързана преди всичко с децата и образованието – като място за зелени училища, туризъм, зимни спортове, колоездене, работилници и др.

Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСА


Преди година към каузата за възстановяването на Боерица се включва ценен и ключов партньор – българския клон на международната организация на студентите по архитектура EASA Bulgaria (European Architecture Students Assembly). Те са привлечени именно от културно-историческото и социално значение на сградата и разположението й – изолирана сред природата и в същото време близо до София.
Мартин Вандов, национален координатор на EASA, разказва, че в Боерица са разпознали перфектното място за провеждане на едно от най-важните събития за международната организация, а именно годишната среща на националните координатори (INCM). Той и колегите му се свързват с Туристическо дружество "Боерица", впоследствие и със Столична община и веднага се заемат с акции по почистването, разкриването на конструкцията и подготовката на хижата за зимния сезон.

Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСА


Целта им е през пролетта на следващата година сградата да е готова за големия ремонт, който ще й позволи през октомври 2018 г. да посрещне 120 архитекти от 48 европейски държави. Уникалността на локацията ще превърне събитието в историческо – за самата организация и за България, смятат студентите. Те подчертават, че срещите на EASA в останалите европейски държави получават подкрепа не само на местно, но и на най-високо национално ниво, защото носят престиж и реклама за държавата домакин.


През 2016 г. - по времето, когато ТД "Боерица" и EAСA България решават да обединят сили за възстановяването на сградата, туристическото дружество, основано от Юлиан Пишев, внася в общината обновен идеен проект за стопанисването и за ремонта на хижата. "След две успешни мероприятия, организирани от ЕАСА, вече знаем какви дейности трябва да се предприемат, за да запазим хижата", посочват от дружеството.


По първоначални сметки сумата, необходима за цялостния ремонт е около 150-160 хиляди лева. ТД "Боерица" разчита, че поне част от парите ще дойдат по линия на собственика – Столична община като решението за това и за отдаването на хижата за стопанисване ще бъде гласувано през септември.

Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСА


"Идеята е собствеността да си остане на общината, която да поеме и най-сериозната част от капиталовите разходи за ремонти и подобрения като ние поемем грижата за обезпечаване на домакини, инструктори и дейностите по хижата като туристически и не само обект, защото имаме най-добър потенциал за това и защото имаме изготвен солиден бизнес план. Макар да не сме инвеститор, ние се стараем чрез кандидатстване по проекти, привличане на спонсори и влагане на много доброволен труд да покажем не само че заслужаваме финансова подкрепа от общината, но и че парите ще са най-добре похарчени за здравето на гражданите.


Това е смисълът на партньорството, а не "ремонт срещу наем." Такова партньорство е изградено между Община Разлог и Туристическо дружество "Пирин" и пример за това е прекрасната хижа "Яворов". Може да се каже, че до голяма степен копираме техния модел и добри практики", казва Юлиан от ТД "Боерица"

Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСА


За останалата част от парите за ремонта туристическото дружество и EAСA България разчитат на спонсори, доброволци, кампании за набиране на средства и популяризация на каузата. Символичен старт на кампанията за набиране на средства, материали и доброволен труд ще бъде даден тази събота и неделя на мястото на хижата, където ще се проведе малък фест под надслов "Боерица се пробужда". Програмата включва разглеждане на хижата, пешеходен преход, алпийски тролей, работилници, дискусии, музика, прожекции на открито и пикник.


"Хубаво е да се възстанови нещо старо, а и сега е модерно да се възраждат хижи. Това, което е по-важно обаче, е хората да бъдат извадени от своята апатия и инерция, важно е да се възстановят унищожените връзки между човека и природата, между децата и родителите и не на последно място – между софиянци и Витоша. Всичко това може да се случи лесно и приятно", казва Юлиан.

Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

© ЕАСА

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Браво! Това е смисълът на понятието свободна инициатива и граждавско общество. Не може да не стане добре.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Дано по-често да четем такива новини.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Браво, много добра инициатива. Прилича на къщичка от приказките!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Една кокетка сред огромните борове.Да се надяваме,че тази идея няма да остане единствена.

  mihala
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Мислех, че всичко е в лапите на БТС и ще тъне в разруха. Браво на кмета на район Витоша. Отлично решение. Браво на Юлиан Пишев.
  Това за "социалната полза" дето е по-важна от икономическата, защото двете трябва да са съчетани. Това мероприятие на архитектите ще им донесе сериозен приход и реклама. Браво още веднъж.
  Дано държавата реши проблема със стотиците разпадащи се катакомби по планините, които стоят така, за да не се дразнят социално слабите.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Прекрасна идея, нека да я възстановят!

 8. 8 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Браво!!!! Дано цените да не са ресторантски,защото няма да бъде посещавана и самоиздържането ще издъхне!!

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Винаги ходехме с родителите ми до Боерица. От Златните до Боерица, или от Алеко до Боерица. Чудесно място, браво на хората. Реално , мисля че планината Витоша е редно да премине към Столична Община, като защитен парк на града. Но , не съм сигурен дали ще се опази. В момента мутрите надушват, че планината е новото любимо място на хората. Така е в световен мащаб. Страх ме е вратовете да не станат " хижари" с атвета и други такива.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":
  Според мен не голям % от хората знаят как да накарат властта да работи в полза на обществото. Точно този % ходи в планините и това за което се опасявате няма да стане.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":


  До коментар [#10] от "hope":

  Общината е най-големият виновник хижите и лифтовете да са в това състояние. „Да накараш общината да работи“? ! Ами нали за това ги избираме да работят ,а не да ги ръякаме.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":


  До коментар [#10] от "hope":

  Общината е най-големият виновник хижите и лифтовете да са в това състояние. „Да накараш общината да работи“? ! Ами нали за това ги избираме да работят ,а не да ги ръякаме.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Ако беше край морето или в Банско, досега многоетажен хотел да са дигнали. Но старите, красиви хижи така си тънат в разруха.

 15. 15 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Витоша е най-голямото богатство на София!
  Зелен диамант :)
  Дано доживея да видя как 5-те процента умни хора в България, управляват държавата!

  Машини прости, народ неук.
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не сте виждали хотел Иглика на Игликина поляна, жалка работа

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Браво на ентусиастите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Днес бяхме на Витоша. Качихме се и на Черни Връх - със Симеоновския лифт до Алеко и после - пеша.
  На Боерица съм се качвал като момче - преди повече от 30 години. Дано да успеят да ѝ вдъхнат нов живот.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  "....Това, което е по-важно обаче, е хората да бъдат извадени от своята апатия и инерция, важно е да се възстановят унищожените връзки между човека и природата, между децата и родителите и не на последно място – между софиянци и Витоша. ..", казва Юлиан
  ..>> Както е казал и Пустиняк "Това е смисълът на понятието свободна инициатива и гражданско общество. "

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  Какво общо имат общините с хижите на БТС, освен ако могат да ги глобяват за безстопанственост и да им ги конфискуват.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Отлична идея. Последните години беше мъка като я гледах. Само хапвахме в заведението преди нея на завоя и продължавахме.
  Айде следващата да е Кумата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Линка е счупен. Няма такава ФБ страница!

 24. 24 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 228 Неутрално

  FB event-а не съществува - някаква страница за актуална информация, сметки, събития има ли ?

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 25. 25 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Отидох до хижата в събота точно заради тази статия. Дадох и моята скромна лепта.

  Малко съм разтревожен от това, което видях...
  Младежите са наистина много ентусиазирани и енергични, но не съм сигурен, дали са способни да стегнат хижата, особено в състоянито, в което е.

  Пожелавам им успех! Дано не се откажат, след като се срещнат с трудностите, които ги очакват!

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#25] от "tie_interceptor":

  Браво на Вас. Толкова ли е зле? А колко човека са?

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Прекрасна инициатива, която заслужава уважние!

 28. 28 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Не знам, колко човека (ще) се занимават непосредствено с ремонта и, дали някой от тези, които срещнах (ще) участват.
  Всички изглиждат много надъхани, но са още много млади и не съм уверен, че знаят, с какво се захващат... От друга страна прогресът се движи от хора, които не знаят, кое е невъзможно. :)

  Повече ме притеснява състоянието на хижата. Според мен ще трябват поне двойно повече пари от предвиденото, макар, че зависи, до каква степен искат да я възстановят...

 29. 29 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво, ама защо се искат пари от общината? Нали се получава хижата за 10г? А така - парите от Вас, ползата за Нас. Все се опитва да се прави помен с чужда пита...

  Любов и светлина!
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  В статията пише ,че хижата е общинска.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#30] от "hodounski":

  Аз се учудвам, че има дори една общинска хижа, мисля, че всички са на бтс.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#28] от "tie_interceptor":

  Дано намерят средства.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK