Как българка не може да получи пак гражданство заради арменския ѝ произход

Матилда Нахабедян

© Личен архив

Матилда НахабедянПравосъдното министерство спря възстановяване на българско гражданство на млада жена с мотив, че тя е от арменски произход, научи "Дневник". Матилда Нахабедян е родена в България. До 22-годишна възраст живее и учи тук, след което заминава за Холандия. Преди време тя получава холандско гражданство, което означава, че трябва да се откаже от българското си.


Към този момент тя все още не е омъжена. И не знае, че е допустимо да има двойно гражданство, ако има брак с холандец. Миналата година, след като разбира, че може да си върне българското гражданство, подава през посолството на България в Хага молба за възстановяването му.


В началото на юни получава отговор от правосъдното министерство – процедурата за нея е спряна, защото са установили, че Матилда има арменска народност.
"Аз съм родена като български гражданин, родителите ми са български граждани, до 22 годишна възраст живях постоянно в България. Никога не съм живяла в Армения, не познавам там никой, дори не знам арменски език", споделя пред "Дневник" Матилда.


От правосъдното министерство приемат, че тя няма български произход. В отговора си до нея те цитират чл. 26, ал. т.3 от закона за българско гражданство, според който "лицата от небългарски произход трябва да имат не по-малко от три години към датата на подаване на молбата за възстановяване, разрешение за постоянно пребиваване или дългосрочно пребиваване в Република България". Затова те изискват от нея удостоверение от МВР, че е имала разрешение да пребивава в страната. Към тези документи тя трябва да представи и свидетелство за съдимост и документ от прокуратурата, че срещу нея няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. За това тя има срок от два месеца.


Администрацията на дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието не е съобразило определение N14535 на Върховния административен съд от 2014 година. То е по жалба на Анжела Харчик Зарбханелян, която е гражданка на САЩ и също е поискала да й бъде възстановено българското гражданство. Позовавайки се отново на нейния етнически произход, министерството на правосъдието прекъсва процедурата по молбата й и изисква от нея да докаже, че е пребивавала в страната.


ВАС обявява за нищожна заповедта за прекратяването и приема, че не може произходът да бъде изтъкван като причини за отказ гражданството да бъде възставено. Според съда понятието "българин" в закона за българското гражданство не следва да се тълкува в неговия етнически смисъл за лицата, които са загубили българското си гражданство и кандидатстват за неговото възстановяване. Това според ВАС би било в противоречие със забраната за дискриминация в член 6 от Конституцията на България.


"Ужасно е това, което се случва на тази жена. Тази разпоредба – чл.26, ал.1 т.3 беше приета преди време, за да може да се затруднят изселниците, които имат турско гражданство, при искането си за възстановяване на българското гражданство да трябва да доказват, че са пребивавали у нас", обясни пред "Дневник" Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. Нахабедян се е обърнала към тях, след като получава отговора от правосъдното министерство.


Според Кънев чиновниците в правосъдното ведомство е трябвало да се съобразят с определението на ВАС. От БХК се ангажират със случая и ако се наложи ще заведат дело при евентуален отказ гражданството й да бъде възстановено. По думите на Кънев става дума за обща дискриминация.


"Аз се чувствам българка. Това е причината, заради която искам да възстановя гражданството си. Това е част от моята идентичност. Нямам никаква връзка с Армения. Моите прабаби и дядовци са избягали от геноцида в началото то на 20-ти век. Но този етнически произход никога не е представлявал проблем в България. Сега обаче, за пръв път, се чуствам дискриминирана", казва още Нахабедян.


Тя е изпратила отговор до правосъдното министерство, като на изискването да представи удостоверение, че е пребивавала в последните три години в страната, тя прилага определението на ВАС. Предстои отговор от правосъдното министерство. "Дневник" изпрати въпроси до правосъдното министерство и ще следи случая.

Коментари (309)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Любопитно

  И какво значение има да си върне българското гражданство след като е граждаданин на ЕС? Май иска да гласува електронно?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Гневно

  ГЕРБерастки калинки сър !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Администрацията на дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието не е съобразило определение N14535 на Върховния административен съд от 2014 година.
  ----
  Актовете на съда по конкретно дело (дори определенията) нямат задължителна сила спрямо други подобни дела.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  веднъж се е отказала осъзнато ,сега и трябва пак ,пита се защо

 5. 5 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябва да се направи поправка в закона, като се напише, че на турците се отказва, а на другите може.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Ех, Матилда, Матилда! Толкова граждани на различни страни пожелаха и получиха българско гражданство. Някои са от български произход, други го декларираха. Някои без да имат български произход, без да са родени в България. Дори без да са посещавали преди това България. Как? Ами пожелали са го силно, успели са. Предполагам се досещаш за някои начини.
  Други, може би над 2.5 милиона имат българско гражданство, но живеят в други страни. По различни причини българското гражданство им става все по ненужно. Звучи страшно. За кого? Реални действия от властимащите?

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#3] от "дуле":

  а ако реши да съди държавата какви са шансовете би ли ни споделил, гербере правоверен ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Невероятно! Българското министерство бди над етническия/расов характер на държавата. Важи за турци, цигани, армениц, евреи ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От 1963 г. съществува и "Конвенция за намаляване случаите на множествено гражданство", подписана и от България. Ето какво гласи нейният член първи: "Гражданите, които са пълнолетни и които придобият по собствена воля чрез натурализация, избор или възстановяване гражданство на друга страна, губят предишното"... Дори споразуменията, включени в общата договорна схема на ООН двойното гражданство се третира като привилегия, близка до расовата дискриминация.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 10. 10 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Актове на Съвета на Европа и ООН
  Конвенция за намаляване на случаите на множествено гражданство и военните задължения при множествено гражданство от 1963 г., Допълнителен протокол към Конвенцията за намаляване на случаите на множествено гражданство от 1977 г., Протокол за изменение на Конвенцията за намаляване на случаите на множествено гражданство от 1977 г., Европейска Конвенция за гражданството от 1997 г. и др.

  Предмет на регламентация в конвенциите е създаването на принципи и правила, свързани с правата на омъжената жена, децата и военните задължения на лица с две и повече гражданства. Целта е предотвратяване на случаите на лица без гражданство и на лица с двойно гражданство.
  http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=33650

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Трябва да се направи поправка в закона, като се напише, че на турците се отказва, а на другите може.
  —цитат от коментар 5 на destino

  Без да претендирам за абсолютна точност мисля, че турците си получават без проблеми българско гражданство. Т.е. гражданство на ЕС. Включително и родените в Турция наследници на заминалите за Турция български граждани.

 12. 12 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#5] от "destino":
  Турците живели в БГ са не по-малко патриоти за родината. Така че едва ли е уместна подобна селективна дискриминация. Нима са по тия бугаре дето емигрират. раждат и се "разтварят" у странство.

 13. 13 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До 22 годишна възраст живее и учи тук, след което заминава за Холандия. Преди време тя получава холандско гражданство, което означава, че трябва да се откаже от българското си....
  -----
  Нищо не означава. Отказът е доброволен акт. Не може днеска така, утре иначе. От 2006 г. насам при придобиване на чуждо гражданство не е необходимо да се откажеш от българското:
  ЕВРОПЕЙСКА КОНВЕНЦИЯ за гражданството

  Ратифицирана със закон, приет от 40-то НС на 9.12.2005 г. - ДВ, бр. 102 от 20.12.2005 г., обн., ДВ, бр. 34 от 25.04.2006 г. Издадена от Министерството на правосъдието, в сила за Република България от 1.06.2006 г.
  ...
  Член 7 - Загубване на гражданството ex lege или по инициатива на

  държавата - страна по конвенцията

  1. Държава - страна по конвенцията, не може да предвиди във вътрешното си законодателство разпоредби относно загубването на нейното гражданство ex lege или по инициатива на държавата, освен в следните случаи:

  а) доброволно придобиване на друго гражданство;


  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  Частният случай на въпросната дама е бял кахър.
  Достатъчно е ДРУГАРЯТ-СЛЪНЦЕ ДА СЕ РАЗПОРЕДИ
  ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА, и тутакси гражданството й ще
  бъде възстановено.
  Дори българската й лична карта ще й я връчи
  лично ДРУГАРЯ-СЛЪНЦЕ ПАК ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА.
  Големият проблем е, че в БЪЛГАРИЯ действа
  ДИСКРИМИНИЗАЦИОНЕН ЗАКОН, за който
  всички знаят, но всички си мълчат многозначително.

 15. 15 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Честно казано за турци и македонци, които не са в ЕС, е ясно, за какво им е тескере. На другите, които отиват наготово на подреденото и стават граждани на ЕС че в Шенген, понеже не им харесва в България, БГ гражданство явно им трябва само за по-евтино - имоти и лечение, ако се наложи. Глупаво е да не й го дават, но то вече толкова лесно се сменат и добавят гражданства, че май е излишна бумащина и е време да го махат, че да не затрудняват мигранти и подибни.

 16. 16 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Международни актове с такова предназначение са Конвенцията по някои въпроси, отнасящи се до коли­зията на законите за гражданството, Европейската конвенция за намаляване случаите на множествено гражданство от 1963 г. и др. Сключени са двустранни и регионални конвенции за недопускане на двойно граж­данство или за преодоляване на последиците от него. В Европейската конвенция е записано: „Граждани на договарящите се страни, които са пълнолетни и КОИТО ПРИДОБИЯТ ПО СОБСТВЕНА ВОЛЯ, чрез натурализация, избор или възстановяване на гражданство на друга страна, ГУБЯТ ПРЕДИШНОТО СИ ГРАЖДАНСТВО. Те нямат право да запазят предишното си гражданство."
  http://www.parliament.bg/students/index.php?action=displays&id=224

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#16] от "дуле":

  Разбрахме те колко си НЕподготвен ! Сега коментирай мотивите на калинките от МП.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До болка позната история за повечето българи: Да се молят за нещо на "Негово Величествво булгаристанския чиновник", който се чувства най ввелик като каже "йок"на гражданина. Тези келеши от Дирекция "Българско гражданство" раздадоха десетки хиляди пасоши на македонци, руснаци и кой ли не (срещу НЕскромно рушвветче), ама за тази българка са намерили правилните уж подходящи за в случая мънички букви вв законите и правилниците, за да и откажат българрско граждансто.

  До ден днешен няма да забраввя онзи "другар" от мин' на криввосъдието ей тамо 1990 г', който трябваше да ми издаде някакъв документ за получаване на нов български паспорт.

  Седи келеша зад огромно бюро, а аз прав на 2 м' от него, и той съска:...Неъзръщенец, а...изменник на родината, а...и сега, след 22 г', искаш български документи, а... Личеше му, че ако можеше-щеше да измъкне калашника из под бюрото и да ме застреля като "западен шпионин" нелегално пресичащ границата в посока "ВЪН".

  Нейсе, въздържах се да не реагирам спонтанно, само повтарях бааавно на калпав, акцентиран български "не ми е отнемано гражданството, полагат ми се нови документи". Е...на следващото посещение всичките разрешения и одобрения бяха готови за получаване (след дълго конско защо не съм ги взел веднага). На по следващото вече имах и нови лични документи.

  От тогава почти не съм се срещал с "Н.В. булгаристанския чиновник" .

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Изглежда умишлено в изложението липсват каквито и да било конкретни дати кога какво се е случвало и защо. Но едно е сигурно - след като жената е била българска гражданка по рождение никой не е можел да я лиши от гражданство освен тя доброволно САМА да се е отказала от българското си гражданство. И следователно тя вече няма качеството на такава. Съответно според закона (дискриминационен или не) се прилагат изискванията буква по буква. Много дрогари тук постоянно квичат за върховенството на закона. Но днес късат гащи и сутиени на барикадата за потъпкване на същия този закон. Dura lex sed lex!

  И не, за щастие нито Кр.Кънев, нито БХК, нито Лорчето променят законите. Друг го прави.

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Голям праз за някоя която няма да помни след 5 години и български език. Това се случва ...ние сме биологичен материал за подсилване на ЕС !

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#20] от "dejmos":

  Споко тавариш, нейният биологичен мат'рял е арменски

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":

  "Тези келеши от Дирекция "Българско гражданство" раздадоха десетки хиляди пасоши на македонци, руснаци и кой ли не "-
  Особено на руснаци.Да внасяш руснаци си е таралеж в гащите.Еколозите защо мълчат?Това си е "полюшън" в особено големи размери.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Весело

  Чудя се, за какво и е притрябвало българско гражданство щом има холандско.
  Явно ако трябва да избира предпочита него.

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Отказът е правилен. Това смяната на едно гражданство с друго да не е като преобличането със смяна на една рокля с друга?

 26. 26 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 956 Неутрално

  На онези с двойно гражданство, трябва да им се отнеме българското. Все пак едва ли всички са с раздвоение на личността. Да не говорим, че 100 хил. гласа (от Турция) отиващи за клоаката БСП-ДПС ще паднат. За останалите, щом са си избрали друго гражданство - да си сърбат попарата.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 27. 27 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Правилно са постъпили като не са и дали гражданство. Жената ДОБРОВОЛНО се е лишила от него.

 28. 28 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До болка позната история за повечето българи: Да се молят за нещо на "Негово Величествво булгаристанския чиновник", който се чувства най ввелик като каже "йок"на гражданина. Тези келеши от Дирекция "Българско гражданство" раздадоха десетки хиляди пасоши на македонци, руснаци и кой ли не (срещу НЕскромно рушвветче), ама за тази българка са намерили правилните уж подходящи за в случая мънички букви вв законите и правилниците, за да и откажат българрско граждансто.До ден днешен няма да забраввя онзи "другар" от мин' на криввосъдието ей тамо 1990 г', който трябваше да ми издаде някакъв документ за получаване на нов български паспорт. Седи келеша зад огромно бюро, а аз прав на 2 м' от него, и той съска:...Неъзръщенец, а...изменник на родината, а...и сега, след 22 г', искаш български документи, а... Личеше му, че ако можеше-щеше да измъкне калашника из под бюрото и да ме застреля като "западен шпионин" нелегално пресичащ границата в посока "ВЪН". Нейсе, въздържах се да не реагирам спонтанно, само повтарях бааавно на калпав, акцентиран български "не ми е отнемано гражданството, полагат ми се нови документи". Е...на следващото посещение всичките разрешения и одобрения бяха готови за получаване (след дълго конско защо не съм ги взел веднага). На по следващото вече имах и нови лични документи. От тогава почти не съм се срещал с "Н.В. булгаристанския чиновник" .
  —цитат от коментар 18 на Мойше! Толкоз!!!  Факта че наричаш родината си "булгаристан" е показателен че не е трябвало да получаваш БЪЛГАРСКО гражданство...

 29. 29 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Този случай показва, че има неща в Закона за българското гражданство, които е необходимо да се коригират. Интересно е да се види как арменските бежанци в България отпреди един век са получавали убежище в България и българско гражданство без да са отговаряли на критериите, които по сегашния закон се изискват от тяхна потомка.

 30. 30 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Защо в заглавието пише "българка" след като не е такава - тя доброволно се е отказала от гражданството си? И била го направила за да вземе холандско - което изобщо не е вярно, хиляди българи в чужбина имат двойно гражданство, според мен е имало намесено трето гражданство - я руско, я арменско или други причини, които умишлено се премълчават. Освен това никой не й отказва връщането - просто трябва да изпълни изискванията- 3г. пребиваване в България, което май не й отърва.

 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Весело

  Полека-лека ще разберем на какво се дължи едностранното изложение на фактите.

  Наша Матилда е редовен дописник на "Дневник"
  http://www.dnevnik.bg/author/ %D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B4%D0%B0%20%D0%9D%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%BD

  И отгоре на всичко е щатен функционер на холандския хелзинкски комитет.
  https://www.nhc.nl/staff/matilda-nahabedian/

  Не, тук изобщо няма никакви конфликти на интереси нито проблем с медийната етика.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Гражданите на ЕС от кога се нуждаят от разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване в друга страна от ЕС, че не мога да се сетя?

 34. 34 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#30] от "alextan":
  Холандия не признава двойното гражданство. За да получиш холандско такова трябва да се откажеш от своето. Няма вариант за двойно холандско гражданство при нормални обстоятелства. Явно изключението е само при брак.

 35. 35 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "nodamncat":

  Ето изключенията - т. 3. Жената е работила в НПО, имала е достъп до добри юристи, как така се е объркала. https://ind.nl/en/Pages/Renouncing-your-current-nationality.aspx

 36. 36 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако съдът беше толкова принципен в прилагането на закона сега един куп други "българи патриоти" щяха да търкат наровете в едни специални заведения. Но не би. Те са силни само когато кучето вече е умряло и тогава са принципни без граници.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ще се обърне към президента и БЕЗ ПРОБЛЕМИ ще го получи! Законът е написан така заради едно друго малцинство, знаете кое!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Когато сама се е отказала от българското гражданство (заради "по-перспективно" гражданство) не се е чувствала дискриминирана! Сега се чувства! Както казва едно друго малцинство: " -Ай сиктир!"

  И в морето ми е до колене .....................
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Този случай показва, че има неща в Закона за българското гражданство, които е необходимо да се коригират. Интересно е да се види как арменските бежанци в България отпреди един век са получавали убежище в България и българско гражданство без да са отговаряли на критериите, които по сегашния закон се изискват от тяхна потомка.
  —цитат от коментар 29 на ijj


  Ами така.Фердинанд не е обръщал внимание на нотите от страна на Турция,даже напротив,отказал е да се съобразява с тях,и дори е издал съответните заповеди арменските бежанци да бъдат приемани и настанявани,както се полага.

 42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Абсурдистан! На Турците не им дават гражданство без 3 годишно пребиваване, но имаме ДПС което си е етническа Турска партия. Тази жена е имала БЪлгарско гражданство и е родена в България и сега и правят проблеми? Какво значение има защо иска да си го възстанови? Не е длъжна да дава обяснение на който и да било! Може да е решила да си изкара БЪлгарски паспорт и да си го завре в задника. Нейна си работа. Никой няма право да и задава такива въпроси. Ако се сеща някой, според декларацията за правата на човека която и България е подписала - всеки може да напуска страната си когато си поиска и може да се завръща в страната си когато си поиска без да дава обяснение на никой!

  California Über Alles
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  з съм родена като български гражданин, родителите ми са български граждани, до 22 годишна възраст живях постоянно в България. Никога не съм живяла в Армения
  _____________
  От това което напоследък чета и чувам за българските посолства и правосъдното министерство си мисля ,че там работят само мушмороци парашутисти на политическа хранилка без грам желание да свършат нещо полезно за българските граждани!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "Според съда понятието "българин" в закона за българското гражданство не следва да се тълкува в неговия етнически смисъл"

  Те това е съд. С едно решение преценява че няма български етнос. И другите безродници и предатели веднага надигат глас (щом сорос плаща).

  И в морето ми е до колене .....................
 45. 45 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Значи проблемът не е в Холандия, че не позволява двойно гражданство, а у нас?

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Може би е време България да забрани двойното гражданство. Много държави които се грижат за народите си го правят!
  Какво ни е файдата от 1-2 милиона граждани които нито внасят данъци у нас нито имат отношение към демокрацията?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":

  На много от нас са ни се случиха такива случки, При теб е било по-брутално.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Да се запише в Лудогорец, там бразилчета, които не могат да покажат България на картата вземат гражданство за месец.

  Иначе се радвам как герберастиятя скача срещу момата. Имат си нов враг...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lemmy":

  Колко трябва да си долен?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 51. 51 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Явно критерия е - щом има по-дълъг мустак от бугарки ,не става.

 52. 52 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 989 Неутрално


  Факта че наричаш родината си "булгаристан" е показателен че не е трябвало да получаваш БЪЛГАРСКО гражданство...
  —цитат от коментар 28 на theduloclan


  Лъжливо $ер$емче, ЗАЩО лъжеш относно какво съм написал?!? Или пилешкото ти акълче не прави разлика между "булгаристански чиновник" (което аз написах в коментар 18) и БУЛГАРИСТАН (което ти ми приписваш)?!? Или считаш 'сички тук да не помнят какво съм написал, та твойта тъпа лъжа да мине?!? Нищо, опита-не мина. Ай' в канализацията, пуснах вводата!

  П.С. НИКОГА не съм наричал България Булгаристан! За протокола.
  До коментар [#28] от "theduloclan":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 53. 53 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  Колегата дуле вече демонстрира защо уважение към нашите закони и юристи нормални хора не трябва да имат. Тази система е измислена да е калпава, с двойни стандарти, а хората прилагащи я да са меко казано без морал. Да не използвам по-силни думи, че са и тънкообидни.
  Единственият може би аргумент от всичко казано е, че не е редно да има прекалено много граждани с двойно или тройно гражданство. Мъти им се водата на комунистите.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 54. 54 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lemmy":
  Веднага щом видях, че Дневник и др. Кънев от БХК са замесени разбрах, че работата не е читава! 😃😄😅😉

 55. 55 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "destino":Турците живели в БГ са не по-малко патриоти за родината. Така че едва ли е уместна подобна селективна дискриминация. Нима са по тия бугаре дето емигрират. раждат и се "разтварят" у странство.
  —цитат от коментар 12 на hasmokar


  Моето беше ирония, но нещата наистина стоят така. Държавата продължава да дискриминира турците, с любезното съдействие на ДС-П.

 56. 56 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Според съда понятието "българин" в закона за българското гражданство не следва да се тълкува в неговия етнически смисъл за лицата, които са загубили българското си гражданство и кандидатстват за неговото възстановяване. "

  Ако се употребява в смисъла на националност, за да имаш такава трябва български паспорт. Като цяло ми се струва глупаво да й откажат граждансто на база етнически произход, само че и аргумента на съда ми звучи глупаво. Въобще глупава ситуация. Да декларира българско самосъзнание и толкоз.

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Да и дадат Нансенов паспорт, това е мечта на арменците.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Матилда да се научи да играе футбол добре. Тогава за няма и 2 месеца ще получи БГ паспорт. Можр лично футболист номер 1 на България и Бистрица да и го връчи.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 59. 59 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#33] от "zlo38528262":

  Гражданите на ЕС от кога се нуждаят от разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване в друга страна от ЕС, че не мога да се сетя?
  —цитат от коментар 33 на zlo38528262


  Според статията се нуждае от тях като условие за българско гражданство, а не че не може с холандския си паспорт да живее тук ако иска.

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lemmy":

  Яяяя,знаех си, че НеБХК няма да са замесени случайно..Сега се вижда,че съм бил прав.Те не се месят,ако няма пари или личен интерес.В случая става дума за техен служител..

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#33] от "zlo38528262":

  От калто искат нейно гражданство.

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#40] от "pag":

  Обикновено свирепите радетели за законност,разбират закона точно така-да се отнася за всички,само не за тях.Псевдодесните с чевен произход,либерали не са изключение.Вижте Малееви,Берберян,

 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#50] от "Светлото бъдеще":

  Кофти е,че разкриха колежката ли?!

 64. 64 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#59] от "nemeria":

  Глупости. И моля ви, не цитирайте статии все едно са казали нещо смислено.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 65. 65 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Холандия позволява двойно гражданство само в четири случая:
  - ако то (двойното) е придобито при раждане. Например - дете на холандски граждани се ражда в САЩ.
  - ако някой възстанови холандското си гражданство, след като го е отказал, за да придобие чуждо, на страна, недопускаща двойно, която впоследствие е променила изискванията си.
  - ако някой бъде натурализиран и получи право на изключение от изискването да откаже предишното си гражданство - например като сключващите брак с холандски граждани.
  -холандски граждани, сключващи брак с чужди поданици в чужда страна, се освобождават от изискването да оставят холандското си гражданство.

  От статията става ясно, че госпожата е отказала българското си гражданство и е поискаха холандско преди да се омъжи за холандец, т.е. никакви формални обстоятелства не са я принуждавали да го прави. Така че е абсолютно неясно защо още в началото на статията трябва да виждаме оправданието "И не знае, че е допустимо да има двойно гражданство, ако има брак с холандец"... Значи госпожата сама избира да вземе чуждо гражданство, което изисква да се лиши от българското си, подчинява се на холандския закон, а сега внезапно виновни й стават българските закони и институции. А между другото, институциите в случая действат макар и формално, но по правилата и както разбираме от края на статията, казусът е все още в движение. Министерство на правосъдието поискало доказателства, госпожата ги била представила, развръзката предстои. Тогава за какво е цялата статия? Ей тъй, за един лек натиск, пък знае ли човек...

 66. 66 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#63] от "yanne":

  Кофти е още използвате долни, гнугни, комунистически помийни ла.номети, за да разобличавате.
  ......
  Герберски трол да ме обвинява в каквото и да е, е безценно.
  Признайте си, ще ви олекне. Ако всички нормални хора се махнат, за вас ще стане сравнително по-лесно. За това е воят в казуса.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 67. 67 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  -холандски граждани, сключващи брак с чужди поданици в чужда страна, се освобождават от изискването да оставят холандското си гражданство

  —цитат от коментар 65 на posledno10


  Немците винаги са ги бъзикали, че са стиснати лицемери.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#63] от "yanne":

  Какво значи, че са разкрили? Някакъв проблем ли има с нея, нещо лошо ли е направила?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#68] от "Darth Plagueis":

  Горд е, че са я разобличили. Гнусна герберска, пардон комунистическа практика.
  Нищо старо не са забравили.
  Комунистите никога не са можели да спорят, затова използват само лични нападки.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 70. 70 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1164 Весело

  Може би е време България да забрани двойното гражданство. Много държави които се грижат за народите си го правят!Какво ни е файдата от 1-2 милиона граждани които нито внасят данъци у нас нито имат отношение към демокрацията?
  —цитат от коментар 46 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ми да! То има един такъв огромен наплив за българско гражданство, повече отколкото за американско! Заради демокрацията ще да е! България е най-демократичната държава в света според всички световни проучвания. А пък живеещите в България български граждани винаги са имали 100% събираемост на данъците открай време, доброволно си ги плащат даже без да им бъдат поискани, така от патриотично, гражданско чувство. Така че, който български гражданин е избягал в чужбина трябва немедленно да се обяви за невъзвращенец и гнида, да му се експроприират имуществата останали в България и да се дадат за разпореждане на Народната Власт. И най-паче да му се отнеме гражданството и никога да не може и да си помисли даже да кандидатства за такова, щом плаща данъци на чужда държава! Кат Симеон Сакса, Сергей СтаниШеф, Симеон Дянков, Милен Велчев, Жоржи Ганчев и ред други подобни! Мда.

 71. 71 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Цитат - "Преди време тя получава холандско гражданство, което означава, че трябва да се откаже от българското си."

  Арменката сама е решила да се откаже от българското гражданство, а сега си го иска. България не е хан, в който всеки може да получава това, което иска.
  И колко ли е платила арменката за тази адвокатска статия ?

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#69] от "Светлото бъдеще":

  Именно. Винаги, когато някой се оплаче от комунистическа институция, тя започва да му рови в личния живот и да ни покаже колко е неморален. Очевидно, това се подкрепя и от бая примати.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 74. 74 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1164 Весело

  До коментар [#30] от "alextan":Холандия не признава двойното гражданство. За да получиш холандско такова трябва да се откажеш от своето. Няма вариант за двойно холандско гражданство при нормални обстоятелства. Явно изключението е само при брак.
  —цитат от коментар 34 на nodamncat


  +++ Най-сетне един коментар 100% по същество. Не е била омъжена за холандец - нямала е право на двойно гражданство, кандидатствайки за холандско е приела, че ще се откаже от българското. По закон. Ако след това обстоятелствата са се променили - кандидатства да си възстанови българското гражданство. Странно, че много хора от форума смятат, че с това би нарушила техните права!? Ако е заради избирателното право, никой не пречи на България да си коригира процедурите по изборите и да поотреже възможностите за гласуване от чужбина. Истината е, че много малка част от българските граждани в чужбина упражняват правото си на глас. С изключение на една съседна държава.

 75. 75 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Сложен казус. От една страна момичето е ощетено, защото тя е живяла 22 години в България, родена е тук. Била е вече българска гражданка и трябва да може да си върне паспорта.
  Но от друга страна, от морална гледна точка, тя доброволно се е отказала от българското си гражданство и логично от българския си произход, за да преследва материални цели в Холандия. Никой истински българин не би с отказал от българското си гражданство. Това означава само, че България вече не значи нищо за въпросния човек и той я изхвърля на боклука. Също както изхвърляме празното кенче бира в коша, след като оползотворим течността вътре. Родината ни да не е кенче бира, че да я изхвърляме на боклука? Левски защо увисна на бесилото?
  Призовавам въпросната Матилда сама да се откаже от желанието си за връщане на българското гражданство, защото тя вече се е отрекла от всичко българско доброволно. Тя вече е холандка, а не българка, и сама го е заявила с доброволния си отказ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 76. 76 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#34] от "nodamncat":

  Това важи ли за граждани на ЕС?

  Път без препятствия не води до никъде.
 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Любопитно

  До коментар [#19] от "Lemmy":

  Вярно ли върховенството на закона посочвате като аргумент в случая?
  Я ни разяснете по-подробно какъв е смисълът на въпросният закон, да се ориентираме как точно конкретният случай е в нарушение?

  Според изложеното в статията, въпросната жена във възможно най-лошия случай ще си извади разрешение за пребиваване и след три години ще подаде отново документи и тогава ще получи ли гражданство?
  Как би изглеждал тогава сегашният отказ и особенно мотивите за отказа?

  Модератора е неадекватен!
 78. 78 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#75] от "Lou":

  Гражданството въпрос на морал ли е? Или е на административни права?
  "тя доброволно се е отказала от българското си гражданство и логично от българския си произход"
  Никой не може да се откаже от произхода си. Та нали заради арменския и произход и е отказано възстановяване на българско гражданство!
  "Левски защо увисна на бесилото?"
  Ако се замислим, Левски всъщност е емигрирал в Румъния! И е бил невъзвращенец в родината си. Върнал се е под чуждо име и нелегален и е увиснал на бесилото за неспазване на законите. Така че, внимателно с Левски!

 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#75] от "Lou":

  Много обичам да се раздава морал из нета. И от институции. И, ако не е морална, това проблем ли е? Останалите 7млн сме символ на морала?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Разстроено

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 81. 81 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Трябва да се направи поправка в закона, като се напише, че на турците се отказва, а на другите може.
  —цитат от коментар 5 на destino


  Аз нещо съм пропуснал явно.
  Т.е. закона не позволява на деца и внуци на изселниците в Турция,/на които им върнаха бг гражданството/ да наследяват бг гражданство от родителите си или ?

 82. 82 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Това, че не искат да възстановят българското гражданство на една българка, родена в България си е административен произвол и трябва да се бори до край за правата си. Аз на нейно място и до Страсбург бих стигнал. Но, от друга страна и тя си е виновна, че не проучва добре законите. Как по дяволите така лесно ще се отказваш от граждаство без да си проучила дали от това им нужда?! Аз бях изчел всички възможни закони преди да стана двоен гражданин, а сега дъщеря ми има даже три гражданства, просто защото се възполззам от всички вратички на законите, а не се отказвам от гражданства с лека ръка и после да се оправдавам, но аз не знаех. И повечето българи в чужбина са така, направо сме като имиграционни адвокати. А, тази жена, уж интелигентна, учи в холандски университет, а прави аматьорски изпълнения. Друг е въпросът наистина защо на човек с европейско гражданство - нидерландско му трябва и българско?! Но, това е вече въпрос на личен избор.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 83. 83 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 459 Неутрално
 84. 84 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#79] от "Darth Plagueis":

  О,да, морала го раздават анонимно. Те и суджука така раздават.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Весело

  До коментар [#75] от "Lou":

  Голям пример, ГОЛЯМ!

  Да ви вляза в стила, след като е оползотворила течността и изхвърлила кенчето е дорасла до следващия етап и е започнала да бърка в коша да вади кенчетата и да ги рециклира!

  ГОЛЯМ ПРИМЕР!

  Модератора е неадекватен!
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Весело

  До коментар [#86] от "Росен Василев Радославов (ПУТКАТА)":

  Функцианално неграмотен ли сте?

  Явно сте функционално неграмотен!

  Прочетете бавно и внимателно коментари 46 и 80 и може и да разберете слисъла на написаното в тях!

  Модератора е неадекватен!
 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Весело

  *смисъла

  Модератора е неадекватен!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Весело

  До коментар [#89] от "Росен Василев Радославов (ПУТКАТА)":

  :)

  Още един опит, ще копирам двата коментара, защото е възможно и числата да не познавате и да не знаете кои коментари е необходимо да прочетете:):

  Коментар 46:
  "Може би е време България да забрани двойното гражданство. Много държави които се грижат за народите си го правят!
  Какво ни е файдата от 1-2 милиона граждани които нито внасят данъци у нас нито имат отношение към демокрацията?"

  и моя отговор на коментар 46:
  "Понеже търсиш "файда" я вземи попрочети малко как се формират бюджети и фондове и разполагаемост на средства в ЕС и ела след това да пискаш за хората с българско гражданство, които не живеем във България.
  Освен това аргументите си са много малоумни, явно не можеш да се сетиш защо?

  Я напъни малко мозъчни гънки и пробвай да разбереш дали има проблем ако въведеш "материално" значение на гражданството?

  П.С. Ти май не притежаваш недвижим имот? Знаяш ли, че независимо кой е и къде живее собственика на недвижимия имот плаща данъци за него във съответната българска община по регистрация на имота?"

  Модератора е неадекватен!
 91. 91 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Весело

  Гражданите на ЕС от кога се нуждаят от разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване в друга страна от ЕС, че не мога да се сетя?
  —цитат от коментар 33 на zlo38528262


  Ми не може да ласува електронно за Христо Иванов щом няма българско гражданство. На времето когато се е отказвала от българско гражданство откъде да знае, че това гражданство все пак ще ѝ потрябва някой ден.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 92. 92 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#91] от "дуле":

  От партизанските квоти ли завърши право или от ремсистките?
  За един приятел питам.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 93. 93 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това, че не искат да възстановят българското гражданство на една българка, родена в България си е административен произвол и трябва да се бори до край за правата си. Аз на нейно място и до Страсбург бих стигнал.
  —цитат от коментар 82 на andreas_hofer


  Kakъв произвол те гони? Тя се е отказала доброволно от това да е българка. Ако иска българско гражданство да си кандидатства като всеки един чужденец за такова.

 94. 94 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#91] от "дуле":От партизанските квоти ли завърши право или от ремсистките?За един приятел питам.
  —цитат от коментар 92 на Светлото бъдеще

  Аз съм логик. За разлика от една съфорумничка logica, която се правеше на юрист.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 95. 95 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#94] от "дуле":

  Я пак?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#93] от "Стоян":

  Да, Стоян,
  направила го е и е получила отказ с аргументи, които са несъстоятелни!

  Това е въпросът, отказът от придвижване/разглеждане на молбата с аргумент отседналост и/или пребиваване на територията на страната.

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#93] от "Стоян":

  Едно е да си чужденец, нероден в България, едвам или изобщо неговорещ български, който тепърва кандидатства за българско гражданство, а съвсем друго е да си роден в България българин, който по някаква причина се е отказал от българското си гражданство или комунистите от НРБ са му го отнели и сега иска да го възстанови. Прави разлика между кандидатстване за българско гражданство от чужденец, който никога го е нямал и възстановяване на българско гражданство от бивш български гражданин. Двата казуса не са едно и също нещо. Да не говорим за идиотията - ама ти си арменка, само защото тази българка има арменско име. Нима мързеливите чиновници не могат да видят, че жената е родена в България и има толкова общо с Армения колкото аз с Гърция, примерно, където са родени моят български прадядо и гръцка прабаба. Е, и? Това прави ли ме грък? Или Матилда арменка?! Това си е жива дискриминация по етнически произход и след подобни некомпетентни решения и коментари, пак ще се окаже, че българските данъкоплатци трябва да плащат обещетения като осъди Матилда България в Страсбург. Или искат да си плати за услугата под масата и затова са всичките тези въртели?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 98. 98 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#82] от "andreas_hofer":

  В момента тя е холандка, от арменски произход, родена в България.

  По важното е, че въпросната процедура и пречи да я преназначат в БХК, та те решават да влезнят в новините, но се обръща срещу тях, отново.

  Меркантини безморални безродници под път и над път, но проверени такива - е по-ценни са.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 99. 99 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#97] от "andreas_hofer":

  много националисти се навъдиха...

  Birds of a feather flock together.
 100. 100 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Любопитно

  До коментар [#98] от "brutester":

  Когато си роден във България и то от родители българи не получаваш ли българско гражданство?

  Какво означава "арменски произход"?

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK