Работните групи за Калиакра ще имат становище до дни

Нено Димов

© Юлия Лазарова

Нено ДимовРаботните групи в Каварна вече са определени и действат за разглеждането на плана за управление на защитена зона "Комплекс Калиакра" на местно ниво. Това съобщиха от министерството на екологията след срещата на министъра на околната среда и водите Нено Димов с местната общност и власти в Каварна. Групите са четири - земеделие, енергетика, лов и риболов и строителство/туризъм и ще търсят балансирано решение по казуса.


До средата на другата седмица те ще дават становища по плана. След това ще направим среща между работните групи и експертите на Министерството на околната среда и водите на място в Каварна, заяви министър Димов. Според него е необходимо да бъде намерено максимално балансирано решение между различните засегнати страни.


Едно от желанията, заявено на работната среща, е за прекартиране на териториите, каза Димов. Според него прекартирането е процес, който не може да бъде толкова бърз, колкото привеждането в действие на плана за управление. За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план, допълни министър Димов. Краткосрочният е върху плана за управление.
Кметът на Каварна Нина Ставрева по-късно е показала на министър Димов действащо гробище в село Топола, което влиза в НАТУРА 2000.


През юли Нено Димов забрани извършване на редица дейности в част от защитена територия "Комплекс Калиакра", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от крайморска Добруджа заради опасения, че рестрикциите в териториите от "Натура 2000" ще засегне поминъка им. Забраната всъщност важи за много малка площ, която е предимно държавна площ и не забранява земеделие в Добружда. Заради протестите премиерът Бойко Борисов първоначално се закани да отмени заповедта, но след среща на засегнатите страни и институциите в Министерски съвет забраната остана.


Решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно. Ако България не се съобрази със съда, първоначалната глоба може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хил. евро до отстраняване на нарушенията. От Еврокомисията са ни дали срок до края на септември да е приет въпросния оспорван план за управление и в него да са разписани мерките за предотвратяване на увреждане на защитените територии.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Дини и пъпеши няма да се садят, но голф на фона на ветрогенератори ще има, спокоен съм!

 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Весело

  Toя „миниcтъp“ Heнo Димoв пpexвъpчaшe кaтo пчeличкa oт пapтия в пapтия зa дa кaцнe пpи иcтинcкитe пaтpиoти.
  Явнo e чoвeк c изгpaдeнa цeннocтнa cиcтeмa.
  Maшaллa ! И ДПC-тo гo чaкaт.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nехоljhft":

  Е..., същото може да се каже и, за началника му...! :)

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  " като демонтира ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно". Това да го видя с очите си няма да повярвам и ще мисля, че сънувам.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Кой набута толкова българска земя в безумни ограничения!?

 6. 6 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Цялата крайбрежна ивица между Балчик и Шабла е в Натура.
  Там, най-изчезващия вид е Хомо Сапиенс

 7. 7 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Защо се говори само за едно голф игрище, при положение, че там са 2 едно до друго?!

  I shave with Occam's razor
 8. 8 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Софиянски таман реши, че ще си гледа спокойно внучето и старините, докато тея мерзавци от Европата не решиха да му разбутат пенсионния фонд... ще има вой на умряло

  I shave with Occam's razor
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3493 Любопитно

  Нямам претенции да съм запознат в детайли със случая. Май и засегнатите не са. Имам въпроси, които граничат със заяждане.
  Ако при всеки спор за коли с ДВГ и електромобили ми се говори колко са полезни перките, защо зелените скачат срещу тях?
  Къде бяха същите зелени, когато перките се туряха?
  Кой подписа разрешението за полезния ветропарк, който сега е вреден?
  В последните 70 години най-често управлява БСП с предходницата си. Отговорност?
  В последните 10 години най-често управлява ГЕРБ и не знаеше ли какви бакии са заложени? Отговорност?
  Ако по тези проклети степи нищо не става, защо са решили, че някой ще сади царевица там?
  Защо едни собственици на наследени терени край морето ще стават чорбаджии, а на другите ще им ги блокират зелените? Лош късмет или лош закон?

  Еретик
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Как така хем ще бъдат запазени степите, хем земеделието не било забранено в тях. Няма начин и двете да са верни. Някой лъже.

  Вероятно това са същите иксперти дето сложиха гробището в защитена територия.

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Когато чуя думата "работна група" и ми настръхва косата! По света проблемите просто се решават. У нас се прави работна група или кризисен щаб, чиято цел не е решаването, а замазването на проблема! Потърпевши са местното население и който има съвест, трябва да се солидаризира само с тях! И точно този горе разказва колко въпроси имат да се решават, но нерешението им хич не му попречи да трясне една забрана от днес за утре, дето точно утре трябваше да му ревидират!

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Ще прекартира! С международно признати учени, за да се прецизира процеса? А, бе, тия вярно ни мислят за малоумнни! И аз знам някоя и друга купежка думичка. Фуск оф!

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 13. 13 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Какво са 20 000 евро дневно за България? Нищо пари. Важно е т. нар. инвеститори да присвояват спокойно. Най-трудното е, как да се убеди Европа, че гробището спира пътя на птиците.

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#6] от "ggrigorov":
  ++++++++++++++

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Който е честен човек, да се солидаризира с едно - живеещите хора там! Всичко останало е Блаблабла! Ако от това зависи екзистенцът им, избирайте - птицата щиспогнелсцопгнетепс, голфаджиите, зелените грантаджии или бай Пешо, дето остава без поминък! The choice is Yours!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Перките - разглобяване на купчинки -> транспорт към Шумен -> изправяне и пуск. Там има и други перки, с които никогане е имало проблеми. Място достатъчно.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Министъра си е подлец, в което аз не съм се съмнявал. Съобразява се с исканията на тъпата Каварненска кметица, със суджуците, с Красимир Гергов, с ТИМ, с траладжиите, които унищожават живота в Черно море, но го именуват риболов. Зоната е определена от учени в БАН и научни институти, на които европейската комисия има пълно доверие. Това унизително отношение ще озадачи европейците. Но министърът и тъпите кметове не знаят, че учените от Европа по-вероятно ще вкарат много повече земи в "Натура".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Нено Димов винаги си е бил жалка мижитурка. Едно време се беше запънал да става лидер на ДСБ. Помня как навремето във форума на ДСБ негови привърженици провеждаха добре режисирана кампания в негова полза. По време на националното събрание на ДСБ обаче, Димов се уплаши и би отбой. После запрелита от партийка в партийка, докато накрая с група ренегати от ДСБ и с парите на Герб стъкми един Институт за дясна политика, обслужващ интересите на мутро-милиционерите. Сега пък беше издигнат за министър от Атака като експерт. Само от ДПС и БСП още не са го припознали, но не е късно.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  "Зелените" направиха толкова поразии на България, колкото ПСВ не можа! Заради тях се харчат безумни пари на държавата, бавят се важни проекти и се спъват инвеститорите! А истинските проблеми, като тоя с пластмасите си стои! Никой не обелва и дума за него!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Малко факти:Защитена зона/ЗЗ/ "Калиакра" се обявява дек.2007г.,ЗЗ"Комплекс Калиакра"-2009г.,ЗЗ"Белите скали "-2012г.Ветропарковете и голф игрището са закупили и променили начина на трайно ползване преди посочените години.Забраните идват след обявяването на ЗЗ.Интегрираният план за управление ИПУ/е обширен,но вътре има съществени пропуски/летището Балчик, двете селищни образования в Божурец и Топола,които са законни урбанизирани територии.Гробището в с.Топола е на минимум 200 години,а на картата за наименование на местността пише "Турските гробища".Селищните образования са 3530 дка площ и над 2500 собственика и са закупени във времето от 1987г. до сега от един до петдесет лева на кв.м. с участие в публични търгове.Засегнати са земеделски земи, които се обработват от столети като ниви.ИПУ просто трябва да се промени.За спорните моменти може да се търси международна експертиза !

 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Нено Димов винаги си е бил жалка мижитурка. Едно време се беше запънал да става лидер на ДСБ..... После запрелита от партийка в партийка, докато накрая с група ренегати от ДСБ и с парите на Герб стъкми един Институт за дясна политика, обслужващ интересите на мутро-милиционерите. Сега пък беше издигнат за министър от Атака като експерт. Само от ДПС и БСП още не са го припознали, но не е късно.
  —цитат от коментар 18 на antonio_vivaldi

  От ДПС е припознат. Издигането от е Атака е прикритие, за да не пострада имиджа на ГЕРБ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ако Мери бетона и мутрите е прав ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 23. 23 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Единственото правилно нещо което до момента бе направено е заповедта на МОСВ в изпълнение на Решението на Съда на ЕС. След което започна комична и трескава въртележка.
  "Едно от желанията, заявено на работната среща, е за прекартиране на териториите, каза Димов. Според него прекартирането е процес, който не може да бъде толкова бърз, колкото привеждането в действие на плана за управление. За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план, допълни министър Димов."
  Да се чете: - Досегашното картиране на зоните от Натура е нерелевантно. Вероятно ще се окаже и незаконно. За това перките и голф - игрищата трябва да останат. Те ще се окажат извън Натура след "прекартирането" от "международно признати учени."
  Това е важното от казаното от "обединения патриот", доскорошен неолиберал и директор на "Института за дясна политика"/каквото и да означава това/.
  Правят се какви ли не пируети за да не се изпълни решението на Съда на ЕС. На сцената се изявяват кметове, някои от които съвсем съзнателно манипулират местните жители, колко лошо ще стане за тях ако решението се изпълни.. Целта е една. Ако може безобразията със строителството, да минат метър, покрай "народния гняв". Тоест, "да се намери решение еднакво справедливо за всички". Нещо подобно на дървено желязо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK