Арестантът Пламен Куцаров починал заради сърдечен проблем и наркотици, а не от побой

През април съдия Петя Крънчева оневини двамата бивши антимафиоти.

© Надежда Чипева, Капитал

През април съдия Петя Крънчева оневини двамата бивши антимафиоти.Арестантът Пламен Куцаров, който преди повече от осем години почина в бус на ГДБОП, е имал уголемено сърце и смъртта му е причинена от внезапна остра сърдечна и дихателна недостатъчност. Това се разбира от мотивите на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която през април тя оправда подсъдимите бивши служители на ГДБОП Божидар Проданов и Ирен Вълев за причинена по непредпазливост смърт на арестанта, информира "Правен свят". Прокуратурата твърдеше, че двамата са го натиснали, докато са се возели в полицейския бус, и така мъжът се задушил.


Куцаров почина през 2009 г. на път за сградата на ГДБОП на софийския булевард "Черни връх", където е трябвало да бъде разпитван и обвинен за отвличания. В сутринта на същия ден той е арестуван в дома му, а при последвалия арест той е качен в полицейска кола.


Делото се води от 2011 г. и е включено в списъка на дела, които наблюдава Европейската комисия.
Случаят стана публично известен заради изнесената информация, че арестът на Куцаров изобщо не е бил документиран от МВР, а според прокуратурата бившите полицаи са били арестанта, за да изтръгнат показания, държали са го притиснат по очи и с белезници на ръцете, закопчани на гърба, което в крайна сметка е довело до задушаването му. Дори според първоначалната експертиза в хода на разследването Куцаров е починал именно от задушаване.


Оправдателната присъда на първа инстанция показа обаче, че според съда не е станало така и не е ясно кой и кога е бил Куцаров. Освен това получените травми със сигурност не са били причина за смъртта. За подсъдимите съдия Крънчева пише в мотивите си, че единствено възможният извод е, че с поведението си те


"не са причинили, а дори не са се явили и съпричина за настъпване на смъртта на Куцаров".


Нейният извод е, че сърдечно заболяване, а не задушаване от притискане, е причина за смъртта на Куцаров. Той е направен след няколко съдебномедицински експертизи, като всички са били единодушни за сърдечния проблем на жертвата.


Уголеменото сърце на Куцаров било установено едва след смъртта му, тъй като приживе той нямал оплаквания и не се е лекувал. За внезапното влошаване на състоянието му е допринесло и


приемането на амфетамини, което според заключения на експертите може да е станало и няколко дни преди задържането му.


Видими следи от насилие по него не са забелязали нито служителите в Института по психология към МВР, където Куцаров е бил, преди да бъде качен в буса, в който е починал, нито лекарка в "Пирогов", където е откаран, след като се почувствал зле. Проданов и Вълев трябвало да върнат арестанта в ГДБОП, след като той бил "пробит" на полиграфическото изследване. При него Куцаров бил питан за безследно изчезналия тогава Кирил Божилов-Цигането, като според МВР той е бил отговорен за отвличането му заедно с Валентин Янев-Бореца и още един мъж.


Проданов и Вълев отричат при конвоирането на арестанта той да е бил притиснат на земята.


Според обясненията на подсъдимите, които съдът приема за достоверни, при пътуването Куцаров бил седнал в буса и в един момент казал, че му е лошо. Куртев го попитал след това как се чувства, а Куцаров казал, че му няма нищо. Шефът на групата наредил да спрат колата и тогава Проданов попитал арестанта дали иска вода, но той отговорил: "Не ви ща водата." След като минали още 100 - 200 метра обаче, Куцаров изхъркал неестествено и полицаите му свалили белезниците и пак спрели колата. Като видели, че арестантът е неконтактен, Куртев го напръскал с вода, ударил му леки шамари, извадил му езика и започнал изкуствено дишане и масаж на сърцето.


Според съда


част от констатираните по тялото наранявания на Куцаров може да са резултат и от тези действия на полицаите, когато са опитвали да му окажат първа помощ.


"За съда е безспорно обаче, че констатираните телесни увреждания по трупа на Куцаров не са в причинна връзка с настъпилата смърт", се казва в мотивите на съда. В тях съдия Крънчева пише още, че по делото не е установено нито едно пряко или съвкупност от косвени доказателства, които да позволяват да се направи извод, че Куцаров е бил бит, докато е конвоиран от подсъдимите.


Оправдателните присъди на Проданов и Вълев не са окончателни и прокуратурата може да протестира пред Софийския апелативен съд. До момента обаче разноските по делото са над 24 000 лева и засега остават за сметка на държавата.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Правосъдие по български.

 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Съдът у нас си работи в някаква своя вселена. Сега едва ли има някой на Земята който да поверва а подобни глупости. Арестували пича ( по каква причина друга тема) и той ей така почнал да се дави заради уголеменото си сърце което решило точно в този момент да се пръсне а полицаите започнали да го спасяват и му потрошили ребрата докато го спасяват ама завалията умрял. Това по достоверност прилича на историята на Цветанов, при който не бил нарушил нищо защото дедо му имал 7 апартаманта с 300лв пенсия, ама проверката не била за него. Още 1000 други случая доказват, че у нас има сериозен системен провал който може дасе реши само с бесилки. Другот е алаа бала и загиване.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Само като чета документирания разговор и ми става ясно, че всичко е нагласено. Има ли полицаи, когото говорят така?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 674 Неутрално

  чудо голямо един разбойник по-малко. Само не ми говорете за хуманност и други либертастии. В карайна сметка каквото повикало такова отговорило

 5. 5 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 749 Разстроено

  Драйв то гоу... - стара английска поговорка 😊 да превеждам ли?

 6. 6 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади.

 7. 7 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако има дело в ЕСПЧ няма как да не бъде осъдена България. Просто поредното дело по което данъкоплатецът ще плати може би десетки хиляди евро а може и повече.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#2] от "sqrt":

  А защо смятата че вестникарските статии, писано от заинтересовани и манипулативни медии са по-актуални от публичното решение на един съдия, базирано на факти които всеки може да провери ?

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Преди да коментирате съда, прочетете мотивите за присъдата, мнението на експертите и тогава пишете.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Гневно

  Как е възможно тази жена да продължава да е съдия?

 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В Бълхария няма съд. Не се учудвам. Това ако го прочете някой европейски магистрат, ще умре от смях.

 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 817 Разстроено

  Гледам и не вярвам на очите си!

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#11] от "arcanum":

  Един сериозен магистрат не си съставя мнение от вестникарски статии, а от документи. Така че от тази статия няма да умре от смях.

 14. 14 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 946 Неутрално

  8 години влачене!? 8 години!!!!! Какво толкова търсихте?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#14] от "Без коз":

  Интересно ако вас ви осъдят на 3 инстанции в рамките на 6 месаца на доживотен затвор без право на замяна дали ще бъдете доволен от скоростта на правораздаването ?

 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Чората № 2. Само че за случая на Чората България вече е осъдена в Страсбург. Очевидно наглостта на някои т.нар. магистрати е безгранична.

 17. 17 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Гневно

  Може и да е бил виновен, но не това е начина да го убият! Уголемено сърце и наркотици - това ми звучи като филм, и то в буса на баретите. Това е пародийно. Нищо чудно, неговите роднини да осъдят България в Страсбург за поне едно 500 000 евро. Даже го препоръчвам! Писна ми от липсата на правосъдие и самоуправство! Докато не въведем върховенство на закона и правата на хората, няма да видим бяла Европа....не нашата си, калната.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 18. 18 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тъмно-сините левичари от форума сега, след дадения тон от статийката, ще цвилнат от кеф и ще започнат дружно оплюване на всичко наоколо!
  С кеф!
  Без да ги е еня, че един такъв боклук не заслужава даже и разхода за 1 куршум!
  Но не им стига акъла, за да "сглобят 2 и 2 ", когато не достига даже и 2 (%)!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Отдавна е известно че днешната милиция не бие,за това пък снощната биеше яко!

  klimentm
 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Важното е, че не са го прегледали при ареста, даже и арест не е имало оформен, сега нека си обясняват, че не са го отвлекли, а арестували и че не са го убили, а не са знаели колко е болен, и да са прави, нямат нищо в своя защита за пред следващите инстанции и, евентуално, Страсбург.

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  8 ГОДИНИИИИИИ! Въпросът Ви не е отговор на моят риторичен въпрос!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK