Три симулации на електронно гласуване ще струват 33 хил. лв.

Три симулации на електронно гласуване ще струват 33 хил. лв.

© Юлия ЛазароваДържавна агенция "Електронно управление" обяви обществена поръчка за провеждане на три симулации на дистанционно електронно гласуване. Прогнозната стойност на поръчката е 33 333 лв. без ДДС.


Според Изборния кодекс българската страна трябва да проведе три симулации дистанционно електронно гласуване преди официалното му въвеждане. В поръчката е записано, че те ще се направят по време на двудневно събитие в София, в което ще участват 70 души. Освен това изпълнителят ще трябва да проучи добрите международни практики и да разработи препоръки за реализиране на българското електронно гласуване.


Симулациите трябва да бъдат проведени до 15 ноември, а първото електронно гласуване трябва да бъде на изборите за евродепутати през 2019 г. То бе въведено след референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев.
Основно изискване към участниците е да са изпълнили поне две дейности с предмет, идентичен или сходен на този на поръчката. Оферти се приемат до 22 август.


Електронното гласуване не трябва да отнема не повече от 5 минути. Системата трябва да позволява поправка на вота.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  Хората спряха електронното гласуване, заради хакери - ние тепърва ще го въвеждаме...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Значи, няма страна в света коят ода е въвела елетронно гласуване освен Естония и там излязоха 1000 проблема вкл фалшифициране на резултатите. Основните рискове са 1. Липсата на технологична възможност едновременно да с гарантира анонимност и авторизиране на юзера - гласоподавателя. 2. Лиспа на физическо доказателство ак ое нужна проверка.
  Това създава рискове за възможни манипулации от вътрепни или външни страни на резултатите. Известен е опита за въвеждане на елетронно гласуване в Тексас който след хакерска атака завършва с избирането на Мики Маус. И това в САЩ. А у анс е ясна каква е целта на мафията. Селд въвеждане на електронно гласуване в България ходенето да гласуваш става безмислено занимание. Не че сега е.

 3. 3 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хората спряха електронното гласуване, заради хакери - ние тепърва ще го въвеждаме...
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  И то зарди хакерски атаки от Русия.Пари хвърлени на вятъра.Вместо да се поучим от опита на развитите технологични държави,ние ще въвеждаме електронно дистанционно гласуване и каним хакерите да манипулират вота.Аз никога няма да гласувам по електронен начин,за да не ми се манипулира резултата.А пък циганите масово ще гласуват електронно под диктовката на местния олигарх,и държавата ще и бъде трудно и дори невъзможно да хване купуването на гласове.Да ни е честит манипулираният вот чрез дистанционното електронно гласуване.Само мързеливите и технически неграмотните искат дистанционно електронно гласуване.

 4. 4 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "protivbspdpsatak":

  Това да ли ти ще гласуваш елетронно или не, или пък какво ще правят циганите няма никакво значение при изчисление на рисковете. Тук има фундаментален технически проблем който на този момент в развитието на масовите технологии е нерешим - как да се запази анонимността на гласоподавателя акто се извърши авторизация на процеса която не може да бъде манипулирана. Криптирането и ключовете не решават този въпрос след като все пак някой държи кода. Засега няма такава технологична възможност и това създава многобройни рискове. Който я открие технологията за решаване на този проблем ще бъде мултимилардер и то не заради гласуванията. Едва ли ще го намерите в България.

 5. 5 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Естония е единствената страна в света въвела електронно гласуване, но там има огромни проблеми правителството не е губео избори след въвеждането му. При Естония имаме пълна дигитализация на персоналната информация и всичк играждани са на практика дигитализирани чрез биометричен дигитален подпис вързан с биометричната лична карта. Това решава чат от техническите проблеми, но не и рисковете свързани с външна или външна манипулация на резултатите поради липсаа на физически доказателства за вота. В България липсва такава система , така че е абсолютно нерелно въвеждането на система за гласуване кяото да покрие дори минимални изисквания. От което следва логчния въпрос каква е истинската причина за напъите?

 6. 6 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "protivbspdpsatak":Това да ли ти ще гласуваш елетронно или не, или пък какво ще правят циганите няма никакво значение при изчисление на рисковете. Тук има фундаментален технически проблем който на този момент в развитието на масовите технологии е нерешим - как да се запази анонимността на гласоподавателя акто се извърши авторизация на процеса която не може да бъде манипулирана. Криптирането и ключовете не решават този въпрос след като все пак някой държи кода. Засега няма такава технологична възможност и това създава многобройни рискове. Който я открие технологията за решаване на този проблем ще бъде мултимилардер и то не заради гласуванията. Едва ли ще го намерите в България.
  —цитат от коментар 4 на sqrt


  И не само този е проблема.А как се решава проблема с тайния вот,който при дистанционно електронното гласуване на практика е не таен.Нарушава се Конституцията на Република България,където вотът трябва да е таен,и той се осъществява в контролирана среда т.е в съответните избирателни секции.Никой не може да гарантира тайния вот след като на практика може да се гласува навсякъде където вотът е явен пред очите на хора които ще го контролират в своя полза.Прахоохранителните и правораздавателните органи ще бъдат безсилни да спрат този контролиран и манипулиран вот.

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Ако симулациите струват толкова, колко ще ни струват реалното !!!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4926 Любопитно

  Добре де, не разбирам много от електронно гласуване и подобни, но след като мога да банкирам по нета, защо да не мога да гласувам? Аз лично не се притеснявам, че ще се разбере за кого съм гласувал. Моля и за отговор, а не само за минуси!

 9. 9 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Ми ти дали се безпокоиш или не си е ли1ен твой проблем и няма никакво значение след като процеса трябва да е анонимен по дефиниция иначе няма да е анонимно гласуването. А едновременно трябва да бъде авторизирано. Едновремнно с това трябва а има възможност и за одит на процеса и да липсват възможности за манипулации . Няма технически възможности и затова въпреки опитите в други държави няма практика. Като измислиш решение на тези проблеми няма да пишеш по форумите, защото ще си мултимилардер и ще си най-малкото Нобелов лауреат. Съмнително е, че в България има такъв човек а и да има е гаранторан че не работи на държавна работа.

 10. 10 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "protivbspdpsatak":

  Ми ти до голяма степен отговаряш и на въпроса каква е целта с напъните на очевадно неграмотни хора по висините на властта да въвеждат елетронно гласуване. Проблем който е нерешен от мултимилиардни технологични компании ще бъде решен от разни бг Тикви и Далавераджии?

 11. 11 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "protivbspdpsatak":Ми ти до голяма степен отговаряш и на въпроса каква е целта с напъните на очевадно неграмотни хора по висините на властта да въвеждат елетронно гласуване. Проблем който е нерешен от мултимилиардни технологични компании ще бъде решен от разни бг Тикви и Далавераджии?
  —цитат от коментар 10 на sqrt


  Така е,напълно сте прав!Но българина му идва акъла тогава когато се опари.

 12. 12 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добре де, не разбирам много от електронно гласуване и подобни, но след като мога да банкирам по нета, защо да не мога да гласувам? Аз лично не се притеснявам, че ще се разбере за кого съм гласувал. Моля и за отговор, а не само за минуси!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Огромна разлика има между електронното банкиране и електронно гласуване.Когато в банката има проблем те се решават мигновенно,защото няма нищо скрито и прикрито.Докато електронното гласуване трябва да е тайно,но не може да бъде такова на практика.Ако има манипулация на вота,не може да се види как кой е гласувал и проверката става невъзможна.Аз не искам да знаят за кого гласувам,защото ще има натиск върху мен от политически и олигархически структури.Законът трябва да гарантира тайния вот. Само в тоталитарно време се знаеше кой как гласува,макар,че тогава имаше една партия и нейните сателити, и едни представители на съответната партия.На практика дистанционното електронно гласуване не е демократично и трябва да се забрани изцяло.

 13. 13 Профил на Nick99665
  Nick99665
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "sqrt":

  Естония има една от най-съваршенните единна система за връзка между всички държавни организации, както и за видео-контрол, контрол и превенция на престъпления и т.н. Поинтересувайте се какъв е процента на престъпнистта в Естония :)
  Ако тръгнем да ги гоним, няма да ги стигнем никога в тази насока.
  Електронното гласуване е шанс за повишаване на избирателната активност.
  А понеже сме всичко Мара-втасала, хакерските атаки са ни най-големия проблем.
  На нас проблема са ни фалшивите и манипулирани избори от години наса...на нас проблем ни е организирания вот...така, че с електронното гласуване нищо няма да се промени...

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4926 Неутрално

  До коментар [#12] от "protivbspdpsatak":

  ОК. Съгласих се, че няма как да се гарантират едновременно тайна и сигурност на вота. В банката винаги човек оторизира превод към сметка, която не е моя или към която не превеждам редовно. Нямам идея как маже да се реши този проблем, но пък има страни, където може да се гласува и по пощата.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  Преди време бях горещ привърженик на електронното гласуване. Откакто руснаците почнаха да се бъркат в изборите по света, вече не съм толкова сигурна.

 16. 16 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  Ми може и това пак създава възможност за манипулации. В Англия дори като гласуваш без да показваш документ защото нямат лични карти. Ходиш казваш как се казваш они проверяват надоверие дали си в списъка и толкоз. Сега дал и има манипулации - техна си работа ама очевадно у нас ще има до небето.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":


  Добре де, не разбирам много от електронно гласуване и подобни, но след като мога да банкирам по нета, защо да не мога да гласувам? Аз лично не се притеснявам, че ще се разбере за кого съм гласувал. Моля и за отговор, а не само за минуси!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Според мен и подчертавам, не съм специалист, проблема и разликите между електронното банкиране и електронното гласуване е, че за банката вашата самоличност е еднозначно установена, което е и необходимо, докато случая с гласуването е обратен, хем друг не трябва да може да гласува вместо вас, хем вие и вашия глас трябва да останете абсолютно анонимен и никой осве вие да не знае как сте гласувал.
  Подчертавам, че не съм специалист и не мога да преценя дали е трудно или невъзможно този проблем да бъде решен.
  Но освен този проблем, още по-неприятен за решаване е случая, когато някой, да речем циганин или просто човек който е готов да си продаде гласа за Х лева, както и притиснат човек ( да си спомним миньорите на Ковачки), съзнателно си дадат данните ( или персоналния код, електронния подпис или каквото е измислено) и тогава тези, които ги получат, ще могат сериозно да влияят на вота.
  Всичко това може и да е решимо и остава да ни бъде обяснено как и дали, като аз лично съм привърженик на такъв тип гласуване и смятам, че негови противници са точно тези, които при днешните условия печелят и с има-няма 20-25% от гласовете си управляват пре-спокойно.
  Затова ще е много добре, да се направят серия от различни пробни гласувания и да се види какво ще се получи, въпреки че хакери е имало и вероятно срещу добро заплащане мераклии за измами ще има.

 18. 18 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "protivbspdpsatak":ОК. Съгласих се, че няма как да се гарантират едновременно тайна и сигурност на вота. В банката винаги човек оторизира превод към сметка, която не е моя или към която не превеждам редовно. Нямам идея как маже да се реши този проблем, но пък има страни, където може да се гласува и по пощата.
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  За съжаление и по пощата не е сигурно.Аз също съм технологиите да са в полза на хората,все пак сме в 21 век,но когато не може да се гарантира сигурност мисля,че поне за сега не трябва да се ползва.Имам в предвид електронното гласуване дистанционно.

 19. 19 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "sqrt":Естония има една от най-съваршенните единна система за връзка между всички държавни организации, както и за видео-контрол, контрол и превенция на престъпления и т.н. Поинтересувайте се какъв е процента на престъпнистта в Естония :)Ако тръгнем да ги гоним, няма да ги стигнем никога в тази насока. Електронното гласуване е шанс за повишаване на избирателната активност. А понеже сме всичко Мара-втасала, хакерските атаки са ни най-големия проблем.На нас проблема са ни фалшивите и манипулирани избори от години наса...на нас проблем ни е организирания вот...така, че с електронното гласуване нищо няма да се промени...
  —цитат от коментар 13 на Николай


  Абсолютно нямате познания в компютърните науки-респективно в дистанционното електронно гласуване.Пълна глупост и невежество е да се твърди,че естонската система за електронно гласуване е най-надежната.Изгледайте внимателно видеоматериала и дано научите нещо! https://www.youtube.com/watch?v=uYmGeA4AxRM

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK